Samsung Star III
recenze

Samsung Star III

Třetí výlet ke hvězdám

Tentokrát žádný chytrý telefon, žádné obří displeje a mnoha jádrové procesory. Dnes se blíže podíváme na to, jak vypadá takový jednoduchý dotykový telefon z dílny Samsungu, který navíc navazuje na legendární model Star. Dokáže vůbec ještě v roce 2012 telefon s malým displejem a takřka žádnou výbavou, kde zaujme snad jen Wi-Fi, obstát?

Samsung Star III - oficiální fotografie

Hned na začátku musím zmínit jednu zajímavost. Samsung Star III je v pořadí již druhým nástupcem legendárního modelu Star z roku 2009, který se navíc stále prodává. Současná situace je tedy taková, že si můžete pořídit kompletní rodinku Starů. Tento jev jsme naposledy vídávali kdysi dávno, kdy nebyl vývoj telefonů tak překotný jako dnes. Ale zpět k trojkovému Staru. Ten už od počátku nemá lehkou pozici. Jeho předchůdce Star II sice díru do světa neudělal, ale stále jde i o nástupce původního Staru s mnoha miliony prodaných kusů, a to už nese jistou zodpovědnost. Další nepříjemností je fakt, že smartphony okupují všechny cenové relace a postupně vytlačují telefony bez otevřeného operačního systému. Třetí nepříjemností je velmi skromná výbava. Samsung totiž šetřil všude a na mnohých místech velmi nešťastně.

Na druhou stranu by mnohým jednoduchý telefon mohl postačit. Navíc je tu i sympatická cena lehce nad dva tisíce korun. Dokázal nás během testování přesvědčit?

Technické parametry Samsung Star III

Kompletní specifikace
Konstrukce102 × 58 × 11,5 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 20 MB, vnitřní paměť: 37 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémSamsung OS
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, 2 370 Kč

Samsung Star III – videopohled

Obsah balení: zbytečná kapitola

Kdo nic nepřibalí, nic nezkazí? Nebo to bylo jinak? V každém případě toho v balení Samsungu Star III mnoho nenajdete. Telefon a nabíječka, toť vše. Zapomeňte na USB kabel nebo snad nějaká sluchátka.

Design a konstrukce: ztrácí se v dlani

V přítomnosti Staru III takřka zapomenete, jakým směrem se ubírá velikost dnešních telefonů. Samsung Star III měří na výšku pouhých 102 milimetrů a snadno jej schováte do větší dlaně. Podprůměrná je i šířka 58 milimetrů. Tloušťka 11,5 milimetrů je pak zcela průměrná. Malý telefon dle očekávání i málo váží. Hmotnost činí příjemných 95 gramů.

Samsung Star III je opravdu drobeček

I u svého velmi levného modelu se jihokorejský výrobce drží zavedeného designu. Na první pohled tak Star III zapadá do rodinky ostatních modelů s operačním systémem Android nebo Bada. Černá čelní strana s dotykovým displejem, nad kterým sídlí logo výrobce a na opačné straně ovládací prvky, následně stříbrné boční lemování, které zasahuje až na čelní stranu a mírně vystupuje nad okolní povrch – to vše jsme už viděli mnohokrát. Pokračovat mohu zaoblenými boky, které volně přecházejí k tmavě šedé zadní straně.

Do větší dlaně jej téměř schováte

Rovněž rozestavění prvků po bocích není jiné, což považuji za jednoznačné plus. Výrobci se osvědčil nějaký model a používá jej napříč celým svým portfoliem. Na levém boku se tudíž nachází klávesa regulující hlasitost a na pravém odemykací tlačítko, kterým telefon zároveň i vypnete. Horní strana ubytovává 3,5 mm jack konektor, zatímco na opačné straně panuje namísto hudební nálady ta datová. Mluvím samozřejmě o microUSB konektoru.

Rozmístění prvků po bocích je klasické

Zadní kryt je lehce vroubkovaný, což jej v prvé řadě ozvláštňuje a především to přispívá k jistějšímu držení. Telefon není tak náchylný k nechtěnému vyklouznutí. Jinak je zadní strana veskrze klasická. Logo výrobce, dva průduchy hlasitého reproduktoru a čočka fotoaparátu ve stříbrném rámečku nechybí, stejně tak mírná brada ve spodní části, kterou jsou Samsungy do značné míry charakteristické.

Použitými materiály jsou samozřejmě plasty. Příjemným překvapením však je, že vše sedí na svém místě a ani se nehne. Žádné vrzání, křupání či jiné nežádoucí pazvuky jsem ze Staru III nedostal, byť jsem se snažil sebevíc. Za dílenské zpracování tedy Samsung chválím.

Porovnání všech modelů Star

Samsung Star III, Star II a Star
Samsung Star III Samsung Star II Samsung Star
rozměry 102 x 58 x 11,5 mm 107,5 x 54 x 12,4 mm 104 x 53 x 11,9 mm
hmotnost 95 gramů 94 gramů 93,5 gramů
úhlopříčka displeje 3 palce 3 palce 3 palce
rozlišení displeje 240 x 320 pixelů 240 x 400 pixelů 240 x 400 pixelů
typ dotykového displeje kapacitní kapacitní odporový
3,5 mm jack konektor ano ano ne
microUSB konektor ano ano ne
rozlišení fotoaparát 3,2 Mpx 3,2 Mpx 3,2 Mpx
rozlišení videa 176 x 144 pixelů 320 x 240 pixelů 320 x 240 pixelů
GPRS / EDGE / 3G ano / ano / ne ano / ano / ne ano / ano / ne
Wi-Fi ano ano ne
pohybový senzor ne ano ano
cena (přibližně) 2400 Kč 2400 Kč 1900 Kč

Baterie a výdrž

Jakoby snad Samsung předem věděl, že i když telefon podporuje internetové funkce, budou využívány okrajově. Pod zadním krytem, který na svém místě drží možná až příliš pevně, se nachází Li-Ion akumulátor s kapacitou 1000 mAh. Z dnešního pohledu působí kapacita velmi skromně. Jenže Star III nemá moderní funkce, které žádají mnoho energie. Při běžném používání, kdy budete jen občas volat, pošlete pár SMS a párkrát si pustíte hudbu, se dostanete s klidem na čtyřdenní výdrž. Výdrže začne klesat úměrně s dobou, po kterou svítí displej. Typicky tedy při hraní her nebo při prohlížení internetu. Intenzivnější používání tedy znamená zhruba dva dny pohotovosti.

Pod zadním krytem je paměťová karta; SIM karta je až pod baterií

Zvuk

Zvukový projev malého Smasungu uspokojí méně náročné posluchače. Hlasitý reproduktor dostává svému přívlastku a křičí o sto šest. Ani při nejvyšší hlasitosti nedochází k nijak výraznému zkreslení nebo snad rezonancím. Sluchátka v balení nenajdete a tak rovnou počítejte s vlastními. Po připojení základních pecek Koss bych zvuk zařadil mezi slušný průměr a koncoví uživatelé budou spokojeni.

Displej: krok zpět

Pokud by si Samsung za něco zasloužil velkou kritiku, bude to displej. Opravdu jen marně hledám důvod, proč má třetí generace modelu Star nejhorší displej. Zatímco první i druhý Star operovaly s rozlišením 240 x 400 pixelů a úhlopříčkou kolem tří palců, Star III nabídne na třech palcích rozlišení pouze 240 x 320 pixelů. Rastr je viditelný už z dálky, displej působí nepěkným dojmem a po delším pohledu na něj mohou začít bolet oči. Alespoň, že je displej kapacitní. Katastrofální je pak čitelnost na slunci. Zlepšení se děje snad jen u pozorovacích úhlů, které jsou v dané cenové hladině slušné. Nemohu ještě nezmínit absenci multi-touche, tedy ovládání více prsty a také chybí automatická regulace jasu.

Displej výrobce velmi odbyl

Uživatelské prostředí: odlehčené TouchWiz

Již v samotném úvodu recenze jsme si řekli, že Star III není vybaven otevřeným operačním systémem. Prostředí zajišťuje samsungovský TouchWiz v odlehčené formě. Do značné míry vám může připomínat kterýkoli jiný model s Androidem nebo Badou. Začíná se na odemykací obrazovce, kde vidíte hodiny, datum a případně zmeškané události. Zamrzí absence notifikační diody. Odemykání probíhá delším podržením ikonky se zámkem. Tento způsob není příliš ideální a mnohdy se stane, že tlačítko pouštíte dříve, než je žádoucí. Alternativou je dlouhé podržení bočního tlačítka, kdy tak lze obejít nutnost šahat na displej. Nevýhodou je, že se telefon dokáže sám odemknout například v kapse.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Po odemčení se dostanete na jednu ze sedmi pohotovostních obrazovek. Na každou lze umístit vždy jen jeden widget. To příliš praktické není, protože například kromě digitálních hodin by zbylo místo i na další widget. V nabídce widgetů naleznete dále počasí, kalendář, plochu s oblíbenými kontakty či zástupci aplikací, nebo můžete nechat plochu zcela prázdnou, případně s názvem operátora. V horní části displeje se nachází malá výsuvná lišta, která v základu nabízí jen možnost rychle zapnout Wi-Fi, Bluetooth a ztišení zvuku. Pokud ale máte nějaké zmeškané události (hovor či SMS), najdete je právě zde. Ve spodní části displeje je pak řádek se třemi ikonkami. První vede k číselníku, druhá ke kontaktům a třetí do menu. Ovládání ještě doplňují klávesy pod displejem. Pravé tlačítko má funkcí zeleného sluchátka, středová klávesa funguje vždy jako tlačítko zpět a druhý, červený telefonek, vás vždy vrátí odkudkoli až na pohotovostní displej.

Informační lišta a hlavní menu

Hlavní menu, nebo chcete-li seznam aplikací, je tvořen maticí 3x3 ikonky a v začátcích se rozprostírá na čtyři obrazovky, mezi kterými se pohybujete v horizontálním směru. Potěší možnost si ikonky libovolně přeskládat.

Práce s telefonem je průměrně rychlá a na dotyky prstů reaguje telefon celkem svižně. Méně již potěší plynulost prostředí, pokud se vůbec o plynulosti dá hovořit. Veškeré animace jsou trhané a výsledek budí pouze rozpačité dojmy. Nejhorší je totiž posouvání v nějakých nabídkách, kdy nemáte vůbec jistotu, že se posunete dostatečně, případně telefon často nezareaguje. Samsung jednoduše zcela nezvládl optimalizaci prostředí, což zamrzí s ohledem na to, že například původní Star z roku 2009 nabídl plynulejší chod. K dobru prostředí ale mohu připočíst velký font písma a celkovou přehlednost. V nastavení si navíc můžete vybrat typ písma. Naopak už ale zamrzí absence pohybového čidla a prostředí tak nelze natáčet přetočením telefonu.

Telefonní funkce, zprávy a organizace času

Telefonní seznam dokáže pojmout až tisíc vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu můžete přiřadit vlastní fotografii a také nespočet různých detailů. Kromě obvyklých čísel, e-mailů a adres zaujme i jméno manželky, počet dětí či jméno a kontakt na případného asistenta dané osoby. Prostředí se dělí na tři záložky. První nabízí samotný telefonní seznam, druhá dělení do skupin a ve třetí záložce naleznete své oblíbené kontakty. Velmi snadno lze rovněž vytvořit SMS zprávu. Postačí se dotknout kontaktu a zvolit volbu zpráva v dolní části displeje. Telefonní seznam můžete nakopírovat na SIM kartu či zpět a jednotlivé kontakty posílat formou vizitky. Online propojení se sociální sítěmi nebo Google účtem ale chybí. Malou náplastí je možnost archivace kontaktů na paměťovou kartu.

Telefonní funkce

Kromě klasických SMS a MMS zpráv si Star III poradí také s e-maily. Všechny druhy zpráv se skrývají pod položkou zprávy, což příliš praktické není. Menu zpráv je nekonečně dlouhé a o přehlednosti si můžete nechat zdát. Textové zprávy vytváříte buď pomoc alfanumerické klávesnice nebo české QWERTZ klávesnice. V každém případě ale v režimu na výšku, neboť rotace displeje není podporována. Psaní se nebojím označit očistcem pro každého, kdo píše rychleji, než jedno písmeno za vteřinu. Z důvodu absence multi-touch technologie totiž displej nedokáže zaznamenat dav rychle za sebou napsaný znaky. Díky velkému fontu a malému displeji také probíhá psaní jen na dvou řádcích, opět nic pohodlného. Star III nepostrádá prediktivní zadávání textu.

SMS zprávy a klávesnice

E-mailový klient patří k jednodušším, nicméně si nastavíte interval stahováni a rovněž, zda se mají stahovat hlavičky nebo celé e-maily. Účtů můžete využívat více, nastavení probíhá u známějších serverů automaticky u jiných samozřejmě ručně.

E-maily a komunikační aplikace

Sociální sítě jsou zastoupeny aplikacemi Facebook a Twitter. Obě jsou v češtině a prostředí nevypadá nejhůře. Škoda že při testování většinu času nefungovaly. Podařilo se mi jen na poprvé přihlásit a při dalších pokusech se aplikace jen do nekonečna přihlašovala, byť internet fungoval. V menu naleznete také komunikační aplikaci ChatON, Communities, kde se sdružuje MySpace, Flickr, Photobucket a Picasa a ještě Chat, kde pro změnu figuruje Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, GTalk a Facebook Chat. Vždy jde o javovou aplikaci a vzhledem k tomu, že není podporován multi-tasking, nelze například GTalk používat zároveň s jinou aplikací.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Základem organizačních funkcí je kalendář se třemi druhy náhledů – den, týden a měsíc. Při tvorbě nového záznamu si vybíráte ze schůzky, výročí nebo události. Dalším užitečným pomocníkem je budík. Těch můžete nastavit až deset a co je důležité, vzbudí vás i v případě, že telefon na noc vypnete. Příjemnou funkcí je možnost okamžitého zapnutí po vypnutí budíku. Z dalších funkcí mohu jmenovat úkolovník, poznámky, kalkulačku, diktafon či převodník všeho možného. Vhod přijde přehledný správce souborů.

Další organizační funkce

Fotoaparát: stále stejná nouzovka

Integrovaný fotoaparát se za dobu existence generace Star nikam neposunul. Opět tu máme 3 megapixelový snímač postrádající automatické ostření i LED diodu. Prostředí je velmi jednoduché, nastavit si můžete jas, vyvážení bílé či obrazové efekty. Výsledné snímky nejsou příliš barevně věrné, dochází k přepalům a slévání detailů. Zapomeňte na fotografování v noci a rovněž ani text či blízké předměty nejsou silnou stránkou Staru III.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie


Pokud je fotoaparát velmi slabý, je možnost záznamu videa přímo tragická. Prodávat dnes telefon, který nedokáže natočit video alespoň v rozlišení displeje je opravdu smutné. Star III dokáže natáčet pouze v rozlišení 176 x 144 pixelů a výsledek nevypadá dobře ani na jeho displeji.

Testovací video - 174x144 x; den (1,19 MB, mp4) Testovací video - 174x144 x; noc (148,36 KB, mp4)

Multimédia: snad jen jako hudební přehrávač

Základem multimediálních funkcí je hudební přehrávač. Ten dokáže vaše skladby dělit dle alb, interpretů či žánrů. Vytvořit si ale můžete i vlastní seznamy skladeb. Při přehrávání vidíte případný obal alba a základní ovládací prvky. V nastavení naleznete rozsáhlý ekvalizér, kde nechybí mnoho režimů včetně zesílení basů. Praktická a zřídka vídaná funkce je automatické vypnutí přehrávání po uplynutí vámi zvolené doby. Až vás vlastní hudební knihovna omrzí, je připraveno FM rádio s RDS. Jeho specialitou je možnost nahrávání ve formátu M4A. Výsledná kvalita ale není nijak oslnivá.

Hudební přehrávač

Pokud očekáváte nějaký video přehrávač, rovnou zapomeňte. Respektive on tu je, ale určený jen pro pořízená videa, případně videa v podobné kvalitě a formátu 3GP či MP4. Podobně špatné je to s galerií fotografií, která skoro neexistuje. Do jakési galerie se dostanete přes fotoaparát. V ní lze spustit prezentaci či fotografie otáčet. Jinak se k fotografiím dostanete jen přes správce souborů. Jenže v něm už nelze fotografie prohlížet na šířku.

V telefonu objevíte také čtveřici her. Radost z počtu hatí fakt, že BrainChallenge3 a Diamond Twister 2 jsou pouze trial verze, které lze hrát jen 180 vteřin. V plných verzích jsou pouze hry Parachute Panic a EDGE. Další hry si díky Javě do telefonu teoreticky můžete nahrát. Záměrně píši teoreticky, protože platforma Java je takřka mrtvá a optimalizace pro nové dotykové telefony není běžná.

Nejen hry spolknou nějaké to místo v paměti. Ta interní má hodnotu 37 MB a lze ji rozšířit paměťovými kartami. Pozor si však musíte dát na to, kolik souborů na kartě máte. Samsung jich přečte jen 3000. Poté s kartou odmítá komunikovat. Karta se ale hodí jako záložní médium pro kontakty, zprávy, kalendář, úkoly a poznámky.

Datové funkce: zaváté prachem

Pryč jsou doby, kdy se jednoduchý telefon neuměl připojit k internetu. Staru III k těmto účelům slouží GPRS, EDGE a bezdrátové Wi-Fi b/g/n. Když už jsme se dostali k přítomnosti Wi-Fi, musím zmínit, že má Star III poměrně problémy s udržením signálu. V místech, kde mají ostatní telefony signál dobrý, Star III signál nechytí. S okolím se spojíte USB kabelem, přičemž je podporován Mass Storage, nebo prostřednictvím Bluetooth 3.0. Sítě třetí generace se nekonají, ale nijak velká škoda to není. Proč?

Internetový prohlížeč

Internetový prohlížeč je totiž takřka nepoužitelný. Kromě fotoaparátu je to sice další aplikace schopná pracovat v režimu na šířku, ale to je asi tak vše, co lze přičíst k dobru. Malý displej, nízké rozlišení a hlemýždí rychlost prohlížeč odsuzují k nevyužívání. Především pohyb po stránce, podotýkám v mobilním zobrazení, je stále velmi pomalý. Při načtení mobilní verze stránek mobilenet.cz telefon dokonce zahlásil, že je stránka příliš velká a kompletně ji nenačetl. To se ale stalo jen jednou a při dalších pokusech proběhlo načtení korektně. Nic neřeší ani alternativa v podobě Opery Mini 6.5, která je sice lepší volbou, ale v rychlosti si může podat ruku s prohlížečem od Samsungu.

Závěrečné zhodnocení

Samsungu se daří telefony s Androidem a Badou. O tom nemůže být pochyb. Levné telefony bez otevřeného operačního systému ale začal velmi odbývat, což mu nedělá dobrou vizitku. Zatímco první Star byl povedeným telefonem, což dokazuje dlouhé setrvání na trhu, jeho nástupci už tak úspěšní nikdy nebudou. Především Star III. V první řadě jde o displej, který výrobce zbytečně odepsal velmi nízkým rozlišením a mizernou čitelností na sluníčku. Dále tu máme prostředí, které se nebude pohodlně ovládat nikomu, natož začátečníkům, kterým by měl být telefon určen. Telefon nebudou chtít ani děti, kterým už bylo 10 let, protože Star III vlastně nic neumí a pokud ano, tak jen polovičatě, případně velmi pomalu.

Chválit ale přeci jen mohu. Příjemnou vlastností jsou malé rozměry, nízká hmotnost či ukázkové dílenské zpracování. To je ale na mobil poměrně málo. Pokud chcete otevřený operační systém, stačí si připlatit tři sta korun a pořídit si Vodafone 860 Smart II s Androidem, který je lepší opravdu úplně ve všem. Stejný případ představuje i LG Optimus L3. Pakliže ale přeci jen trváte na telefonu bez otevřeného operačního systému, položte si otázku, zda je nutné dotykové ovládání, protože v případě Staru III není žádným přínosem, spíše naopak. Vyhovovat by vám totiž mohla třeba Nokia C2-01, která má lépe řešené prostředí. Chybět vám ale možná bude Wi-Fi. Lépe je na tom i nová Nokia Asha 306, která nabídne také Wi-Fi, má lepší displej a svižnější prostředí. Dost možná největším konkurentem je ale starší Star II, který nabízí třeba lepší displej a není o nic dražší.

Největší konkurenti: Samsung Star II, Nokia Asha 306, Vodafone 860 Smart III, LG Optimus L3 a Nokia C2-01
samsung-star-iii
Klady
  • slušný zvukový výstup
  • podpora Wi-Fi
  • paměťové karty
  • nízká cena
  • líbivý vzhled
  • kvalitní dílenské zpracování
  • nízká hmotnost
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • displej nepodporuje multidotyková gesta (hůře se píše)
  • nekvalitní internetový prohlížeč
  • velmi špatný záznam videa
  • chybí sluchátka i USB kabel v základním balení
  • chybí pohybový senzor
  • prostředí reaguje pomaleji
  • velmi špatný displej
Diskuze ke článku
Concionator
No, skoro mi přijde, že jedničkový STAR byl větší terno. A že snad měl i lepší a hezčí prostředí. Je to podobné jako nokie s rezistivním displejem. Nepotěší to už ani nenáročné uživatele, kterým jinak základní funkce a něco málo navíc stačí.
Alena
Dobrý den, nevíte jak to udělat,aby telefon komunikoval s pc?Kabel jsem si dokoupila,ale nic se neděje. Děkuji
Pavel
Mám stejný problém jako Alena :-(
Pavel
Zkuste si ztáhnout a naistalovat do pc Samsung Kies ze stránek Samsungu,mohlo by Vám to pomoci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze