Proč nejsou telefony Sony Ericsson včas na trhu? (dva názory)

Sony Ericsson představuje špičkové telefony, které však povětšinou stále nejsou na trhu. Proč tomu tak je? Pokusíme se nad tímto fenoménem zamyslet v dnešním krátkém článku, ve kterém přineseme dva rozdílné pohledy dvou redaktorů. Který je vám blížší?

Tento článek vznikl v reakci na nedávno uveřejněnou zprávu, že se chystá aktualizace na nejnovější verzi operačního systému Android 2.3.4 pro čtveřici na začátku roku představených Xperií, o které jsme vás již na našem webu také krátce informovali. Mně, jako jeho autorovi a také dlouholetému fanouškovi značky Sony Ericsson, však tímto krokem do jisté míry došla trpělivost. Jak může výrobce uvádět už druhý update pro telefony, které ještě z velké části ani nejsou v mnoha zemích na trhu? Nad situací se tak pokusím krátce zamyslet.

Čtěte také - Sony Ericsson má nového viceprezidenta, přichází z Nokie

Pohled redaktora Petra Vejtasy

Sony Ericson představí a vyrobí bez nadsázky špičková zařízení. Disponují velice odladěným systémem, kvalitním a neokoukaným designem a také celkem výkonným a konkurenceschopným hardwarem, kterému chybí jen spíše jen marketingové pozlátko dvoujádrového procesoru, který je však také v plánu. Nesetkáváme se s problémy minulosti, jako byla absence standardních konektorů, standardních paměťových karet nejrozšířenějšího formátu, místy ne příliš dokonalá konstrukce nebo i o dvě generace starší operační systém.

Tři z třinácti očekávaných telefonů jsme již testovali, na trhu je zatím pouze Xperia Play...
Tip: přečtěte si také naše recenze Sony Ericsson Xperia arc, neo a Play

Sony Ericsson přesto není schopen dosáhnout výraznějšího zisku. Prodává stále méně telefonů a už dávno není tím, čím býval před lety. V této době mu můžeme vyčíst jen jednu, avšak pro nás uživatele i pro Sony Ericsson samotný naprosto zásadní a klíčovou věc. Tou je samozřejmě fakt, že výrobce představí opravdu po všech stránkách dobrý a zajímavý přístroj, který zaujme jak odbornou veřejnost tak i širokou komunitu uživatelů, ale zkrátka a dobře jej nedokáže uvést včas na trh.

Vždyť od začátku roku představil celkem třináct telefonů, z toho dva určené výhradně pro asijské trhy. V oficiální české distribuci se však stále nachází pouze herní Xperia Play, další telefony se k nám pomalu dostávají skrze operátory. Samozřejmě chápeme, že pro tak velkého giganta, jakým je Sony Ericsson, není Česká republika klíčovým trhem, který mu přináší milionové zisky. Kdyby šlo pouze o nás, pak by tento článek pravděpodobně ani neměl důvod vzniknout. Bohužel ale česká kotlina zdaleka není jedinou zemí, na jejíž trh výrobce nové telefony nedodal.

Někteří z vás mi můžou namítnout, že za to samotný výrobce vlastně ani nemůže. Přírodní katastrofa, která na jaře tohoto roku postihla japonské souostroví, se nevyhnula ani technologickým závodům a továrnám, Sony Ericsson nevyjímaje. Výrazně ovlivnila výrobu některých přístrojů či některých komponent do nich. Ale je tu jedno velké ale. Podle některých spekulací jsou zemětřesení v zemi vycházejícího slunce jen velmi dobře se hodící výmluva, která snadno zakryje další problémy, kvůli kterým výrobce nestíhá telefony dodávat na trh.

Náhodně vybrané novinky od Sony Ericssonu. Kdy se jich ve skutečnosti dočkáme na trhu?
Tip: přečtěte si také zajímavé preview - Novinky Sony Ericsson Xperia mini a Xperia mini pro oficiálně

A my musíme těmto spekulacím chtě nechtě dát za pravdu. Sony Ericsson totiž zdaleka není jediným výrobcem, jehož provozy nebo alespoň provozy jeho dodavatelů postihla japonská přírodní katastrofa. Přesto je, alespoň co se týče mobilního průmyslu jediným výrobcem, jehož dodávky výrazně (ne)ovlivnila. V Japonsku vyrábí například i dodavatelé tchajwanského HTC a jak se jemu daří nejlépe poznáte z jeho hospodářských výsledků. Oproti červenci 2010 letos tento výrobce vyrostl skoro o 90%. Jsou snad jeho telefony něčím výjimečné? Nabídnou oproti konkurenci nějaké výrazné výhody? Nikoliv. HTC pouze dokáže dostat telefony včas na všechny světové trhy a mimo jiné je také podporuje masivním marketingem.

Čtěte - Sony Ericsson Xperia pro nabírá další zpoždění. Kdy bude v ČR?

Japonská zemětřesení tedy musí být do značné míry výmluvou. Ne katastrofa, špatně nastavená organizační a management struktura může za to, že se výrobce nachází tam, kde se nachází. Tedy na konci celého spektra světových výrobců. A takové místo mu podle nás v kontextu telefonů, které vyrábí, nepatří.

Sony Ericsson v roce 2011 - pohled Michala Pavlíčka

Situace kolem Sony Ericssonu je opravdu přinejmenším neobvyklá a proto jsem se ji také rozhodl přiblížit svýma očima. Švédsko-japonský výrobce měl problémy s včasným dodáním nových telefonů několik posledních let. Stačí zavzpomínat například na Xperii X1 nebo model Satio. Z novodobějších dějin je učebnicovým příkladem levný zástupce Yendo. Na druhou stranu bylo loni vidět, že se Sony Ericsson snaží a rád by s nelichotivou situací něco udělal.

Nastal rok 2011 a s ním i představení tolik potřebných telefonů. Nebudu se nyní zabývat jejich velmi zajímavým poměrem cena výkon, ale zaměřím se spíše na dostupnost na trhu. V době uvedení čtveřice Xperia arc (představena nejdříve v Las Vegas v lednu), Xperia neo, Xperia pro a Xperia Play výrobce prohlásil, že se všechny dostanou na trh v průběhu druhého čtvrtletí. Šlo o velmi sebevědomé tvrzení, které zejména v případě Sony Ericssonu vyvolalo spoustu otázek, ale i naděje. Většina diskutujících se však shodla, že to výrobce s nápravou myslí vážně.

První novinky Sony Ericssonu pro rok 2011: zatím se u nás prodávají jen dva modely

Bohužel záhy poté postihlo Japonsko, kde má právě Sony Ericsson spoustu klíčových továren, silné zemětřesení a následně i tsunami. Výrobce se nijak netajil, že jeho výrobní haly utrpěly značné škody a k vlastní nelibosti je nucen posunout termíny dodání svých modelů. Ačkoliv se objevilo pár jedinců, kteří to označili jen za dobře se hodící náhodu, sám se domnívám, že Sony Ericsson neměl potřebu zneužívat přírodní katastrofy. Nové termíny dodání telefonů byly zhruba o měsíc až dva posunuté, což ve výsledku nebyla ještě žádná tragédie, byť Sony Ericsson přišel o lepší postavení na trhu novinek.

V dalších týdnech se ovšem objevovaly informace o dalších a dalších posunech termínů dodání jednotlivých modelů. Zároveň s tím výrobce představoval jeden model za druhým a počet telefonů, které čekaly na uvedení do prodeje rostl geometrickou řadou. Celkem logicky potenciálním zákazníkům postupně docházela trpělivost. Jediné, co se Sony Ericssonu podařilo, bylo uvedení herního modelu Xperia Play na téměř všechny trhy.

TIP! Recenze Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále

Otázkou zůstává, kde je onen problém? Je všechna vina pouze na Sony Ericssonu? Je všechna kritika oprávněná? Já se stavím spíše do opozice. Proč? Jednak je tu přírodní katastrofa. Je sice pravdou, že se Sony Ericssonu mohla hodit „do krámu“, nicméně její dopady si určitě nikdo nevymyslel. O jejich přesných následcích nikdo moc neví a je tedy možné, že to Sony Ericsson odnesl opravdu nejvíce. Druhou věcí je fakt, že se výrobce snažil své modely na trh dostat. Například model Xperia arc již byl nasazena do předprodeje, ale poté jej české zastoupení bylo nucena stáhnout. Sám výrobce nám na dubnové tiskové konferenci v Praze potvrdil, že modely arc a neo se začnou prodávat do několika týdnů a oba finální modely jsme dostali rovněž na test. Myslím si, že tento krok by se v případě, že by telefony opravdu nebyly hotové, rozhodně nestal. V minulosti Sony Ericsson modely prostě dodal pozdě a o nic se nepokoušel. Nemohl.

Třetí věcí je přímo české zastoupení Sony Ericssonu, které se očividně příliš nesnaží dostat nové modely na náš trh. Samozřejmě je možné, že by Sony Ericsson upřednostnil větší trhy, to by se však novinky nesměly dostat na trhy všude dříve než u nás. Zejména Xperia arc je v prodeji u všech našich sousedů už minimálně měsíc. V průběhu června a července se nasazení dočká také Xperia neo. A situace u nás? Díky T-Mobilu se k nám konečně dostává Xperia arc a O2 by se mělo postarat o model neo, který by se v nabídce modrého operátora měl objevit ještě tento měsíc.

Čtěte: Nejnovější představené Sony Ericssony: stylová Xperia, odolný Android a klasika s QWERTY

Nejnovější Sony Ericssony, které čekají na uvedení do prodeje

Závěrem se ještě vrátím k modelu Xperia pro. Zřejmě nejnadějnější model, který byl představen, postihl opravdu nepěkný osud. Telefon s výsuvnou QWERTY klávesnicí a kvalitním hardwarem. Kombinace po které je na trhu hlad a Sony Ericsson se tak trefil do černého. Bohužel se jej dočkáme patrně až na podzim, tedy zhruba tři čtvrtě roku po představení. Obrovská škoda. Nezbývá než doufat, že další představené telefony potká lepší osud a dočkáme se jich třeba ještě během letních prázdnin. Sony Ericsson světu ukázal kvalitní telefony po všech stránkách a bylo by velmi smutné, kdyby všechny modely doplatily na pozdní uvedení na trh.

Diskuze ke článku
Martin Vagner
Jsou to smutna, ale pravdiva fakta a ja souhlasim s nazorem cislo jedna. Situace v Japonsku ohromila v elektronice hlavne Sony Ericsson a tak vzhledem k podobnym problemum z minulosti se jim to hodilo do kramu a vymluva byla na svete. Jako fanouskovi SE prijimaji tyto fakta a vecne sliby tezko, ale bohuzel s tim my spotrebitele nemuzeme bohuzel nic udelat. Mam strach, ze tohle je opravdu posledni hrebicek do rakve tohoto vyrobce. Bohuzel se potopi vlastni vinou, nebot podobne oddalovani vstupu telefonu je opravdovou raritou a neexistuje na to zadne vysvetleni. Vlastnim 4 mesice Xperii arc a krom problemu s prasknutim krytu jde o velmi slusne fungujici telefon po softwarove strance. Chybi mi tak fakta proc je problem takove zarizeni v dostatecnem mnozstvi vyrobit.

Jen bych dodal, ze na trhu je oficialne u nas jen Xperia play, model arc je sice jiz v nabidkach operatoru, ale fyzicky jej zatim neni mozne koupit, stale jeste nejsou!!!
xsarahdi
Ja mám presne takýistý názor a to 2 prípad... to že u Vás v CZ máte problém dostať tel. nieje vina SE ako celku ale CZ zastúpenia...ako je to možné, že u nás v SR je Arc už viac ako mesiac v ponuke a NEO od 1.7 tiež??? je SR zaújmavejší trh? Nemyslím si....celkovo sa dodávky opozdili o max 2mesiace u dvoch modelov(ARC a NEO), jeden a dosť podstatný bol dodaný na čas(PLAY), iba jeden model naberie výraznejšie spozdenie(PRO)...to nieje také zlé nato čo ich postihlo a to nehovorím, že predstavujú ďalšie modely ktoré tlačia na trh( RAY má prísť už 15.8 !!! a to za cenu £349.99) takže ja verím, že sa SE s toho dostane čo najskôr lebo krajšie tel. nikto nevyrába a čo sa HW týka tiežje to TOP...SE GOO
Jajar
Nebudu se sáhodlouze rozepisovat, protože už ani nevím, jestli je mi to k smíchu či k pláči, a připojuji se k názoru č. 1. A i v zájmu svého zdraví k tomu nemám víc co dodat :).

xsarahdi: předem se Ti omlouvám, že zde ničím nepodložím svůj názor na Tvé tvrzení ohledně uvedení nově představených telefonů na trh, ale už na to vážně nemám sílu. Tedy - jsi beznadějně důvěřivý :)
aege
Článek dobře napsán.
Kde je pravda možná nejlépe ví české zastoupení SE a možná že i oni mají velký podíl viny natom,že mobily nejsou na našem trhu.
Jejich vyjádření bych přivítala,ale pravdivé,ne nějaké okecávání.
Proč teda na Slovensku se prodává už Arc i Neo a u nás chcíp pes??? :((
Jo jo,sliby se slibují a blázni se radují! :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze