Otestovali jsme Nokia HERE Maps pro iOS: k dokonalosti daleko

12

Blýská se v navigačních aplikacích pro iOS na lepší časy? Po nepovedených mapách od Apple se uživatelé poohlížejí po nějakých jiných řešeních, alternativou může být nová mapová aplikace od společnosti Nokia. Jmenuje se HERE Maps, my jsme ji samozřejmě vyzkoušeli a dnes vám přinášíme naše dojmy. Nutno ale říct, že jsme trochu zklamáni.

Včera společnost Nokia uvedla na App Store svou mapovou aplikaci, která se jmenuje HERE Maps. Jde o alternativu pro standardní mapovou aplikaci od Apple, která sklidila vlnu kritiky po celém světě, kvůli nedostatečným mapovým podkladům. Jsou nové mapy od Nokie lepší? Co všechno umí? Pojďte se na ně s námi podívat v dnešním článku.

Mapové podklady: lepší než má Apple

Mapy Nokia HERE jsou dostupné ve 200 zemích světa, můžete je zobrazit v klasickém "kresleném" pohledu či satelitním pohledu. Navíc obsahují ještě další dvě vrstvy a to je zobrazení hustoty provozu (včetně dopravních informací) a zobrazení zastávek a tratí veřejné dopravy. Mimo to umí ve vybraných zemích zobrazit ještě komunitní mapy, které vytvořili uživatelé. Mapové podklady dodává NAVTEQ. Stejně jako mapová aplikace od Apple či bývalá aplikace od Googlu, i HERE Maps potřebují aktivní datové připojení, přes které se mapy dynamicky stahují. Off-line režim přítomen je, ale omezený - o něm níže.

Klasické mapové podklady jsou určitě výrazně lepší a detailnější, než používá Apple, přítomno je i satelitní zobrazení. To je opět znatelně lepší a mnohem aktuálnější. Není zde ale přítomno 3D zobrazení, které nabízí Nokia mapy například na webu a bohužel také ani Street Level (obdoba Street View v mapách Nokie).

Zobrazení hustoty provozu a dopravních informací zdá se v ČR není podporováno, když jsem se přesunul do sousedního Polska či Německa, tak tam se hustota provozu na silnicích zobrazovala. Nokii omlouvá to, že při pokusu zobrazit hustotu dopravy vypíše hlášku, že tato funkce je stále v beta stádiu. Zobrazení zastávek a tratí veřejné dopravy nad mapou ČR funguje, ale zobrazuje jen zastávky a tratě vlaků, metra, tramvají (ve vybraných městech) plus autobusová nádraží. Autobusové zastávky v zobrazení nenajdete.

Uživatelské prostředí: Nokia jde vlastní cestou

Hned po prvním spuštění si všimnete, že grafické uživatelské prostředí aplikace se liší od ostatních iOS aplikací. Nejsou použité standardní grafické iOS komponenty, Nokia má vše naprogramováno svým způsobem. Celá aplikace je laděná do modré barvy, není to ovšem "Nokia modrá" z Windows Phone.

Aplikace je kompletně v angličtině, nemá žádné nastavení, kde by bylo možné přepnutí do jiného jazyka. Popisky na mapách se ale správně česky zobrazují, vyhledávat lze správně místa i s diakritikou. Snad bude lokalizace jen otázka nějakého krátkého času.

Aplikaci jsem testoval na iPhone 4 a novém iPadu. Nelze si nevšimnout, že grafické mapové podklady nejsou ve vysokém rozlišení. Na rozdíl od mapových podkladů, které používá Apple, jsou bitmapové a ne vektorové. Pokud stejnou mapu zobrazím v mapové aplikace od Apple, tak HERE Maps nemají zdaleka tak ostrou grafiku nebo popisky ulic.

Načítání mohlo být rychlejší

Testoval jsem aplikaci jak na rychlém WiFi připojení, tak i na mobilním 3G a musím konstatovat, že co se týče rychlosti, má Nokia ještě co vylepšovat. Scrollování je pomalé, i na WiFi musíte docela dlouho čekat, než se požadovaný kus mapy vykreslí. Pravidelně se mi stávalo, že nějaký výřez mapy nevykreslil vůbec. Možná je to dáno tím, že zrovna v prvním dni od uvedení ji zkoušelo velké množství uživatelů, nicméně na takový nápor by měla být Nokia určitě připravena.

Offline uložení mapy: pouze pro jednu oblast

Užitečnou možností je možnost uložit si vybranou část mapy pro offline použití. Zklamáním v tomto ohledu je, že tato oblast může být pouze jedna o velikosti maximálně 10MB, což není mnoho. Pokud si posléze zvolíte nějakou jinou, bude ta předchozí přepsána. K uložené oblasti máte pak rychlý přístup přes menu. Na offline uložené mapě nemůžete ale využít navigaci pro pěší a je možné uložit pouze grafickou podobu mapy, nikoli satelitní snímky.

Turn-by-turn navigace: pouze pro pěší

Nepříjemným zjištěním je, že turn-by-turn navigace (včetně hlasové navigace) je dostupná pouze pro pěší. Je zároveň limitovaná délkou 50 km. Je podporována i hlasová navigace, ovšem pro našince je to stejné, jako s prostředím aplikace - je pouze v angličtině, před prvním použitím si ji navíc musíte zvlášť stáhnout.

Závěr

HERE Maps pro iOS jsou jednoznačně od Nokie dobrým počinem. Mapové podklady jsou mnohem lepší, než nabízí Apple, zde ale veškeré výhody bohužel končí. HERE Maps nenabízí automobilovou navigaci, nejsou v češtině a práce s aplikací je docela pomalá. Dá se ale předpokládat, že Nokia bude intenzivně pracovat na nových verzích a je možné, že časem Apple mapy trumfne na celé čáře. Všichni se ale těšíme na mapovou aplikaci od Google, která by měla svou kvalitou převýšit obě zmiňované aplikace.

Stáhnout HERE Maps z App Store

Vyzkoušeli jste HERE Maps? Jsou pro vás zklamáním nebo příjemným překvapením? Co se vám na nich líbí nejvíce?

Klady
  • Možnost uložení mapy offline
  • Zobrazení stanic a tratí veřejné dopravy
  • Lepší mapové podklady než má Apple
Zápory
  • Pomalejší odezvy aplikace a občasné pomalé překreslování
  • Turn-by-turn navigace pouze pro pěší
  • Anglické prostředí, anglická hlasová navigace
Diskuze ke článku
megy
Kolik ty mapy stojí na AppStore? Pokud jsou zadarmo a nezobrazují reklamu, tak je to "za ty peníze dobrý", ne?
U placené aplikace lze mít požadavky na kvalitu, ale pokud dostáváte něco zcela zdarma, tak příliš kritiky není na místě.
krakonosh
tak rad sem cetl vas portal ale posledni dobou se bohuzel zarazujete k prumeru a bohuzel nejenom ceskemu . co je to za nesmysl kdyz kritizujete aplikaci pro ios zdarma ve ktere ocekavate hlasovou turn - by - turn navigaci pro auta ?
Komar006
Chcete kompletni spickovy servis v oblasti map i včetně navigace a nokia city lens? Kupte si Lumii. Nokia by byla padla na hlavu kdyby dala konkurenci co mapy neumi sve know how gratis.... :)
robertallen
Máme v plánu do konce příštího týdne je start aplikací v České republice a na Slovensku. Do této doby se chystáme spustit plně funkční verze našich webových stránkách liftago.com a publikovat aplikace v Google Play. Dále se budeme řídit úsilí o beta testování iOS aplikace Taxi cestujících Liftago. Spouštění v první vlně zemí (Polsko a Rumunsko) bude následovat brzy po. Naším cílem - přejít na novou vlnu v žádném okamžiku!Jak to funguje?
Používání aplikace Liftago se vyplatí pasažérům i řidičům vozů taxi. Aplikace budou ke stažení zdarma a jejich používání pasažéry nic nestojí. Obě jsou vyvíjené pro platformy iOS a Android. K tomu se připravuje i přehledný web Liftago, který bude sloužit pasažérům, řidičům i marketérům.

Nevyžaduje to ŽÁDNÉ poplatky ani závazky. Jen profitujte ze sdílení skvělé služby.

Je jenom na Vás, kolik času investujete a kolik si vyděláte.

Registrovat se zdarma je možné zde : www.joinsomethingnew.com/ROBERTALLEN
www.youtube.com/watch?v=gWHA2oBWWRs

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze