Windows 10: notifikační centrum, Cortana a další novinky

13

Windows 10 přinesou celkově obrovskou změnu ve vývoji tohoto operačního systému. I když zatím není systém hotový, tak již nyní víme, co se v něm objeví. A hlavně, víme i to, co je nového v nejnovější testovací verzi. Je toho opravdu mnoho, Cortana, notifikační centrum, ale i nové rozhraní pro tablety a hybridní zařízení.

Windows 7 má obrovský podíl na trhu s operačními systémy, drží si více jak polovinu podílu, což je pro Microsoft velký úspěch, ale bohužel i přítěží. Tohoto systému se bude špatně zbavovat, ale Redmond přišel s řešením. Windows 10 dostanou uživatelé Windows 7 a 8.1 zcela zdarma, má to ale háček, aktivace zdarma je možná jen rok po oficiálním uvedení Windows 10.

Windows 10

Prostředí: více změn až ve finální verzi

Na nabídku Start rozhodně všichni čekáme a ve Windows 10 se rozhodně objeví, to už víme dlouho, ale o podobě dotykového rozhraní systému Windows 10 jsme mohli jen spekulovat. Nyní už víme, jak vypadá a je opravdu inovativní. Microsoft se totiž snažil maximálně ovládání přizpůsobit jak pro dotyk, tak pro klasické ovládání myší. Oproti Windows 8 zasahuje dotykové rozhraní nyní i do prostředí plochy – kupříkladu můžete zavřít aplikaci pro prostředí plochy stejně, jako pro prostředí Modern UI, nyní již nazvaném Continuum.

Microsoft Windows 10

TIP: Microsoft Spartan oficiálně: co umí nový prohlížeč pro Windows 10?

Microsoft nezapomněl ani na dotykovou variantu nabídky Start, která je vlastně jen zvětšená přes celou obrazovku, především pro jednodušší ovládání. Velmi se podobá té z Windows 8.1 a bohužel zatím nejsou známé žádné další informace o tom, zda se dočkáme interaktivních dlaždic, o kterých byla velmi často řeč. To můžeme očekávat u novější verze Windows 10. Zajímavostí je však možnost přepínání mezi tabletovým a desktopovým módem. Zatímco u tabletového módu máte všechny aplikace maximalizované a lze je uzavírat gesty a stejně lze využívat všechna gesta, u desktopového módu toto nelze a systém používáte prakticky jako Windows 7, tedy s okny.

Microsoft Windows 10 Technical Preview

Některé systémové nástroje, jako jsou například ovládací panely, dostanou nový kabát. Právě zmíněné ovládací panely nyní vypadají úplně jinak a jsou vytvořeny ve stylu Continuum. Nelze však vyloučit, že stejný osud potká i další systémové aplikace.

Microsoft Windows 10

Virtuální asistentka Cortana

Cortana – to bylo často skloňované jméno na Microsoft konferenci. Však je to také virtuální asistentka, která je ve Windows Phone a nyní už i ve Windows. Cortana je nyní ještě chytřejší. Ve Windows 10 jí jde i vyhledávání souborů, které hledá na pevném disku, na OneDrive, na internetu a dalších místech. Samozřejmostí jsou i různé povely, jako je spuštění hudby nebo vyhledání nějaké informace, to vše samozřejmě hlasově. Pokud však nechcete mluvit, tak nemusíte, stačí vše napsat a Cortana i tak rozumí.

Microsoft Windows 10 Technical Preview

TIP: Takto vypadají Windows 10 pro mobily: evoluce známého prostředí

Aktuálně je Cortana stále ve vývojové fázi a v té pravděpodobně nejspíš i zůstane, přeci jen, vývoj virtuálních asistentů je prakticky nekonečný a stále se učí něčemu novému. Svým způsobem se jedná o umělou inteligenci, i když ne v pravém slova smyslu. Proto i Joe Belfiore zmiňuje, že v aktuálním sestavení Windows 10 může Cortana vykazovat chyby, ale to je spíš problém implementace.

Microsoft Windows 10

Nové je i notifikační centrum, které se sice už v některých testovacích verzích objevilo, ale rozhodně ne v podobě, která nám byla představena nyní. Notifikační centrum se v podstatě vysune z pravé strany displeje a velmi se podobá tomu, které známe z Windows Phone. Sdružuje tak veškeré notifikace a novinky a ve spodní části dokonce najdeme rychlé zkratky pro vypnutí nebo zapnutí bezdrátových a dalších funkcí. Samozřejmě můžete „odškrtávat“ jednotlivé notifikace, které nechcete číst, nebo rovnou můžete odstranit všechny. Notifikace budou synchronizovány napříč zařízeními, včetně telefonů. Pokud tedy odstraníte notifikaci z počítače, zmizí také z telefonu a už vás nikde nebude obtežovat.

Přivítejte projekt Spartan

A nyní k prohlížeči. Už od dob Windows 98 jsme byli zvyklí, že s tímto systémem dostaneme rovnou i prohlížeč Internet Explorer. Ale u Windows 10 tomu zřejmě tak nebude, přichází Spartan. To je kódový název pro nový prohlížeč z Redmondu. Bude úplně nový, bez návaznosti na tradice. Zatím není známo, zda půjde o jediný prohlížeč v nových Windows nebo pouze doplní Internet Explorer. Jeho prostředí je čisté, jádro je nové a optimalizované. Integrace Cortany je samozřejmostí, její inteligentní vyhledávání pomůže komukoliv s čímkoliv. Microsoft nezapomněl ani zabudovat podporu pera a komentářů, takže si můžete pokreslit jakoukoliv stránku a poté si ji sdílet třeba do OneNote. O tomto prohlížeči jsme již psali, více informací naleznete v našem předchozím článku.

Microsoft Windows 10

S tímto systémem také přijde podpora univerzálních aplikací, takže to co naprogramujete na stolní počítač, poběží na telefonech a také na Xboxu. Univerzálnost se hodí hlavně programátorům, ale i samotnému Microsoftu, který si tímto zajistí rychlý přísun aplikací na všechna zařízení. K lepšímu programování her určitě napomůže i prostředí DirectX 12, které vylepšuje poměr spotřeba/výkon a efektivita je více jak o 50% vyšší než u DX11. Microsoft ukázal také novou Xbox aplikaci pro Windows s mnoha interaktivními možnostmi a dokonce umožňující streamovat hru z konzole Xbox One nebo nahrávat videoklipy z her.

Microsoft současně dnes představil také podobu Windows 10 pro telefony. A kdy bude systém dostupný? Ve finální verzi nejspíše v říjnu, Microsoft však zatím oficiálně termín neuvedl. Nejnovější testovací verze by měla být dostupná už příští týden, a pro telefony bude preview připravené někdy během únoru. Upgrade pro uživatele Windows 7, 8 a 8.1 bude první rok zdarma, stejně tak pro všechny majitele Windows Phone 8.1 telefonů. Další novinky a podrobnosti odhalí Microsoft v následujících týdnech a měsících.

Zdroje: twitter.com

Diskuze ke článku
jarda
Samozrejme, ze se tesime. W10 bude parada a jeste k tomu zdarma. Skoda, ze az v Rijnu.
cucek12
Je to fajn
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Píšete, že upgrade z win 7 na win 10 má háček a to, že upgrade bude zdarma jen rok od uvedení win 10 a napíšete to tak, že to vypadá, že ten, kdo si pořídí upgrade do roka od uvedení, bude jej mít prostě zdarma. A na konci napíšete to samé, ale nyní to vypadá, že kdo si jej pořídí, bude mít win 10 na rok a pak je bude muset zaplatit. Kde je tedy pravda?
Lukáš
Tohle se mi líbí, jak sem byl zděšen z osmiček, tak z tohoto jsem nadšen. Zajímalo by mě kdy výjde verze pro pc a kolik si za to řeknou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze