mobilenet.cz před 5 lety: Windows Mobile 6.5 a HTC HD2

7

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v polovině října roku 2009.

Ve dvacátém díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do poloviny října. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Legenda smartphonů

Když se řekne mobilní legenda, vybaví se vám asi spousta telefonů. Ale co kdybychom chtěli pasovat telefon titulem legenda smartphonů? Pak by mezi horkými adepty dozajista figurovalo HTC HD2. Tento legendární stroj se představil právě před pěti lety a jednalo se o vůbec nejvybavenější kousek s operačním systémem od Microsoftu. Tehdy šlo navíc o obří telefon, ačkoliv měl z dnešní optiky „jen“ 4,3palcový displej. Výbava byla nekompromisní a dostalo se dokonce na 1GHz procesor. Z tohoto důvodu se na tomto telefonu později rozchodily operační systémy Android i Windows, byť samozřejmě nikoliv oficiální cestou.

HTC HD2

Naposledy Windows Mobile

Dlouhou dobu bylo synonymem pro smartphone Windows Mobile. Operační systém Microsoftu, který na displeje mobilních telefonů přinášel v podstatě desktopové prostředí a jehož ovládání bylo navrženo pro stylusy. Nástup iPhonu a ovládání prsty odsoudil Windows Mobile k zániku. Verze 6.5 byla posledním vzepnutím se sil, kdy Microsoft zapracoval na ovládání prsty, změnil celé grafické prostředí a vše výrazně zrychlil.

Screenshoty prostředí Windows Mobile 6.5
Windows Mobile 6.5

Dotyková hvězda

Velmi oblíbeným telefonem závěru roku 2009 byl Samsung Star, který jsme také testovali. Nabízel líbivý vzhled, slušný displej na svou dobu, výbavu čítající datové přenosy EDGE či 3megapixelový fotoaparát nebo také vcelku zdařilé prostředí, ve kterém nechyběly widgety a mnohá nastavení. Telefon se stal oblíbeným především pro svou nízkou cenu.

Samsung S5230 Star

Testovali jsme

Ani v průběhu října 2009 naše redakce nezahálela a přinesla další recenzi. Testem prošlo LG Crystal, což byl telefon s vysouvací konstrukcí. Jeho největší zajímavost? Po vysunutí vaše oči spatřily průhlednou a navíc senzorovou klávesnici. Nemusím asi zdůrazňovat, jak stylové to bylo. Pochvalovali jsme si prvotřídní zpracování, multimediální výbavu nebo kvalitní a dotykový displej.

LG GD900 Crystal
Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Samsung Star by bol v tej dobe najlepší Cena/výkon, ale keďže nemal WiFi, tak bol lepší Monte, ktorý bol drahší len o 70euro.
Dano
HD2jka... Ešte teraz na ňu vyšiel Android 4.4. Myslím že najlepšie fungovala tak s Android 4.1.2. od Tytunga. Ale strarý Windows mobile bol na nej katastrofa (ovládanie,teda triafanie sa do tých malých ovládacích prvkov). Ako navigácia mi stále občas poslúži.
Jan Pivoňka
Jan Pivoňka
Na HD2 nikdy nezapomenu. Skvělej mobil, škoda toho nepraktického a loupajícího se krytu. Tlačítka se po čase taky ošoupala. Dalo se sním dělat hromada skvělých kousků :) Škoda té malé vnitřní paměti, jinak skvělej tel, měl jsem ho jen chvíli, po LG Arena, no to byl rozdíl, když máte 3 palcový mobil a pak toto 4,3 palcové monstrum :D
Yegor
Ejč tý sí, ejč dý tů, dyzájnyd for jů :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze