HTC HD2: tchajwanský vládce se představuje

1

Všichni se ukloňme, přichází nejlepší z nejlepších. Dříve označovaný jako HTC Leo, dnes oficiálně představený jako model HD2. Své konkurenty doslova rozdrtí extrémně rychlým procesorem, obrovským displejem a novou verzí operačního systému Windows Mobile.

Zarytí stoupenci HTC, ale i doposud nerozhodnutí uživatelé mají ode dneška důvod k radosti. HTC představilo svůj nejvybavenější model, dříve označovaný jako HTC Leo, či HTC Touch HD2. Počínaje dnešním dnem je všem spekulacím konec a nové HTC bylo pokřtěno jménem HD2. Při psaní tohoto preview jeden ani neví, kde začít nejdřív. Kterou oblast vyzdvihnout mezi prvními. Nejlepší proto bude začít pěkně postupně. Mnozí jistě od špičkově vybaveného smartphonu čekají velké rozměry. Leč, kromě mírně větší šířky je vše v normálu. Naopak jistě potěší tloušťka pouhých 11 milimetrů. Hmotnost sice narostla až na hodnotu 157 gramů, ovšem po přečtení celého preview mi jistě dáte za pravdu, že tuto mírnou nadváhu lze s klidným srdcem odpustit.


HTC HD2

HTC HD2 již poběží na nejnovější verzi operačního systému Windows Mobile. Překvapivě bylo přejmenováno i uživatelské prostředí. Staré známe TouchFlo 3D se nyní pyšní názvem HTC Sense. Doslova chloubou nového modelu bude obří 4,3“ displej s dostatečně jemným rozlišením 480x800 obrazových bodů. U čísel se ještě chvíli zdržím, neboť právě přichází řada říci si něco málo o procesoru a pamětích. Telefon je poháněn procesorem Qualcomm Snapdragon taktovaným na neuvěřitelný 1GHz! Stejně úžasnou hodnotu naleznete i u paměti RAM – 448MB. Té navíc sekunduje vnitřní 512MB flash paměť, nadále rozšířitelná za pomoci paměťových karet microSDHC. Celý „kolos“ bude energií zásobovat baterie s kapacitou 1230 mAh.

HTC HD2

Samostatnou pozornost si zaslouží i fotoaparát. Nezapojuje se sice do boje o nadvládu v počtu megapixelů, ale vsází na osvědčenou klasiku. Očekávat tak můžete 5 Mpx rozlišení, automatické ostření a pro focení v šeru jsou připraveny LED diody. HTC HD2 si samozřejmě rozumí jak se sítěmi GSM tak UMTS, a to ve všech pásmech. Modernímu chytrému mobilu nemůže chybět GPS navigace. Ani nové HTC netvoří výjimku a k asistovanému GPS přidává i digitální kompas. Další funkce snad ani netřeba jmenovat, protože nic nechybí. Proto jen namátkou: přítomny jsou samozřejmě všechny technologie pro připojení k internetu a to včetně Wi-Fi, které je navíc obohaceno o utilitu Wi-Fi Router. Pomocí niž můžete připojení sdílet s ostatními. Komunikaci s PC zajistí USB kabel či bezdrátové Bluetooth s EDR.


Dopňková sada do auta

Pozadu nezůstává ani multimediální výbava. O fotoaparátu již padla zmínka v předchozím odstavci. Nechybí ovšem ani multimediální přehrávač. Díky rychlému procesoru už nebude problém přehrávat videa ve vysokém rozlišení. Vášnivé posluchače muziky zajisté potěší přítomnost klasického konektoru 3,5 mm. Hodit se bude i světelný a pohybový senzor jimiž HTC HD2 také disponuje. Pakliže vás novinkový model zaujal, můžete pomalu střádat potřebných 15 tisíc korun. Nové HTC HD2 by se na pultech českých obchodů mělo objevit začátkem listopadu.

Technické parametry

Rozměry 120,5 x 67 x 11 mm
Hmotnost157 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, kapacitní , kapacitní, rozlišení WVGA (480 x 800 px), úhlopříčka 4,3"
Paměť 448MB RAM + 512 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC
ProcesorQualcomm QSD 8250 1 GHz
Otevřený operační systém Windows Mobile 6.5
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
MultimédiaWindows media player (audio: .aac, .amr, .m4a, .mid, .mp3, .mp4, .qcp, .wav, .wma, video: .wmv, .asf, .mp4, .3gp, .3g2, .m4v, .avi), FM rádio
Fotoaparát 5 Mpx , autofocus, 2x LED dioda, nahrávání videa
Navigace GPSvestavěný GPS přijímač, A-GPS, digitální kompas, HTC Footprints
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.1 (A2DP, AVRCP, BIP, BPP, DUN, FTP, GAP, GOEP, HFP, HID, HSP, OPP, PAN, PBAP, SAP, SPP) GPRS, EDGE, HSDPA (HSDPA s downloadem až 10,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi 802.11 b/g + Wi-Fi Router
Baterie a výdržLi-Ion 1230 mAh
Doba hovoru: 380 minut (GSM)/ 320 minut (UMTS)
Pohotovostní doba: 490 hodin(GSM) / 390 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 14 999 Kč
Listopad 2009