LG GD900 Crystal: průhledný krasavec
recenze

LG GD900 Crystal: průhledný krasavec

12

LG připravilo novinku, která je svým unikátním vzhledem bezkonkurenční. LG Crystal nabídne zcela ojedinělou průhlednou klávesnici, která funguje i jako touchpad. Ojedinělý design doplňuje perfektní dotykový displej s jemným rozlišením a multimediální výbava.

Crystal nevsází jen na vzhled, osloví i moderními funkcemi s cílem zlákat i nejnáročnějšího uživatele. Přesvědčit chce výbornou datovou výbavou, precizním zpracováním, kvalitním dotykovým displejem i fotoaparátem, který ovšem zatím zaostává za očekáváním. Druhou premiéru zde sehrává nejnovější uživatelské prostředí S-Class 3D.

LG GD900 Crystal - Oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 105 x 52,5 x 13,5 mm
Hmotnost 127 gramů
Konstrukce vysouvací/dotykový displej
Barevné provedení Stříbrná
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový (kapacitní), typu TFT, rozlišení 480 x 800 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3"
Paměť 1500 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB)
Otevřený operační systém ne / S-Class 3D
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, hlasové vytáčení
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, M4A, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA, WAV), FM rádio s RDS, ekvalizér, přehrávač videa (RealPlayer), stereo reproduktory s 3D efekty, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Safari, Flash Lite 3.0, akcelerometr, AV konektor, TV-Out
Fotoaparát 8,1 Mpx (3264 x 2448 px), autofocus, LED dioda, až 16x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, face detections nahrávání VGA videa (720 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG-4)
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor, Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS (multislot třídy 32), EDGE (multislot třídy 32), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g), 3G, HSDPA
Baterie a výdrž Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až 6 hodin, pohotovostní režim: až 300 hodin
Cena a dostupnost 11 499 Kč s DPH
červenec 2009

Pro koho je LG Crystal?

  • pro ty, kteří si potrpí na styl, vzhled a design telefonu
  • pro ty, kteří lpí na precizním zpracování
  • pro všechny kteří hledají výborný displej s jemným rozlišením
  • pro ty, kteří chtějí velké rozlišení fotoaparátu nehledě na kvalitu

V krabici naleznete

  • český návod a instalační CD se softwarem
  • stereo headset
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterie 1000 mAh
  • datový kabel

Design, konstrukce: jako Golem

Vzhled je bezesporu největším tahákem tohoto telefonu. Crystal působí elegantním a vkusným dojmem. Mohu potvrdit z mého okolí, že takřka žádnému oku neušel pohled na takto výstřední a zároveň poměrně nenápadný elegantní model. Na vzhledu i konstrukci telefonu mě nejvíce zaujaly dvě věci.

Tou první je pochopitelně opravdu efektní vysouvací klávesnice s touchpadem. Jedná se o tenký kus velmi odolného průhledného plastu podsvíceného barvou Indigo. Jak v noci, tak přes den působí průhledná klávesnice opravdu zajímavě a neotřele. Více o klávesnici naleznete v příslušném odstavci níže.

Zpočátku, když jsem prvně držel telefon v rukou, napadlo mě: "Opět skoro samé plasty, to zas bude zpracování". Po chvilce zkoumání jsem změnil názor. Mohu s klidným svědomím říct, že se jedná o jeden z nejprecizněji zpracovaných telefonů vůbec. Absolutně žádná vůle vysouvací konstrukce a ani žádné pazvuky či vrzání od tohoto telefonu nečekejte. Kompaktnost a pevnost telefonu je podpořena orámováním z kovové slitiny Liquidmetal, která navíc i pohlcuje otřesy či vibrace.

Rozměry novinky 105 x 52,5 x 13,5 mm jsou dobré, horší je to ale s hmotností která je mírně vyšší - přesně 127 gramů. Ovšem za tuto daň získáte precizně a "dokonale" zpracovaný telefon. Boky telefonu jsou co se týče konektorů poměrně chudé. Na levém boku nalezneme microUSB konektor chráněný poměrně kvalitní krytkou, která se i při časté manipulaci neutrhne. Pravý bok v sobě skýtá dvojtlačítko pro korekci hlasitosti a dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Vrchní strana ukrývá tlačítko pro vypnutí telefonu, případně pro uzamčení displeje.

Pod zadním krytem se nachází 1000 mAh Li-ion baterie, kterou lze při zasunuté průhledné klávesnici i částečně vidět. Je opravdu nezvyklé vidět přístroji přímo do útrob. U baterie se nachází též slot pro paměťové karty MicroSD až do kapacity 32GB. Výměna je možná i bez nutnosti vypnutí telefonu, či vyjmutí baterie.

Baterie a výdrž: slabší plavec

Jak již bylo řečeno, novinku pohání baterie Li-ion o kapacitě 1000 mAh. Z mého pohledu je tato kapacita neadekvátní a moje domněnka se potvrzuje i v praxi. Rozměrný displej si bere svoji daň, při větším zatížení telefonu tj. časté volání, zprávy, prohlížení webových stránek hodinu denně, aktivované wi-fi a poslech hudby vyhledáte nabíječku každý den. Při menším zatížení (omezení datových a multimediálních funkcí) vám telefon vydrží až dva a půl dny.

Displej: třpytící se obraz

Zobrazovací schopnosti jsou vynikající, ale s kaňkou na kráse. Displej nabídne jemné rozlišení 480 x 800 bodů a 16 milionů barev. Ovšem parametry nejsou vše, podání barev i kontrast už pouze dotváří velmi kvalitní displej. Ovšem nic není bezvýhradně dokonalé a zde tomu bohužel nebude jinak. Nepřítelem displeje bude přímé slunce. Při jeho svitu je totiž čitelnost displeje takřka nulová.

Displej je kapacitní, může se pochlubit dobrou reakcí na dotyk a nechybí ani multitouch, díky čemuž lze fotky nebo webové stránky přibližovat pomocí dvou prstů stejně, jako v případě iPhonu.

Prostředí a ovládání: 3D obraz

LG Crystal, stejně jako nedávná Arena, přináší nové uživatelské prostředí S-Class, jehož menu je plné barviček, animací a zajímavých nápadů. Mnoho prvků je však viditelně inspirováno iPhonem, který před dvěma lety udal cestu, a výrobci nyní úspěšné prvky kopírují. Nechybí typické pružení na konci seznamu, přechodové efekty, samočinné rolování při rychlejším pohybu prstu a další z iPhonu známé grafické vychytávky. Každý dotyk je doprovázen sympatickým zavibrováním, které někdy slouží i jako stylový doplněk některých funkcí.

Klávesnice novinky zaslouží velkou pozornost. Používat ji totiž lze trojím způsobem. Jednak na ni lze psát jako na kterékoliv jiné mobilní klávesnici, ale slouží i jako tzv. touchpad, který známe například s notebooků. Třetí možností je funkce Gesture Shortcut, která přináší dotykovou navigaci v novém hávu. Gesture Shortcut snižuje množství kroků při přepínání zpracování více úloh. Uživatel se například může uprostřed psaní emailové zprávy okamžitě přepnout do webového prohlížeče, a to pouze tak, že na klávesnici Crystal Touchpad nakreslí prstem obrys určitého znaku.

Gesture Shortcut

Odemknutí telefonu lze provést dvojitým stiskem vypínacího tlačítka, anebo pokud displej ještě není zhasnutý, přidržením tlačítka pro odemknutí na displeji. Po efektní animaci se dostaneme na základní modrou obrazovku, na které nalezneme upravitelné zástupce nejpoužívanějších funkcí. V zápatí pak vidíme 4 malé ikonky, které jsou neměnitelné a na svém místě setrvávají i na ostatních stranách krychle.

Na ostatní strany krychle se lze přesunout jednoduše tažením prstu ze strany na stranu. K dispozici je i mnohem efektnější, avšak v praxi zbytečný způsob. Přidržením střední senzorové klávesy se zobrazí malá rotující krychle, se kterou lze rychle pohybovat a dostat se tak na kýženou stranu.

Druhou stranou krychle je obrazovka s widgety, kterých si lze přidat až deset. Pokud se vám na obrazovku nevejdou, lze je pohodlně naskládat i níže a stránkou se posouvat. Po kliknutí se widget aktivuje, zvětší se a lze jej ovládat. K dispozici je například náhled na kalendář, standardní i světový čas, rádio nebo spouštěč her. Praktický přínos však widgety příliš nemají.

Celé menu a všechny funkce jsou ale velmi dobře a přehledně zpracovány a oceňuji především jednotnost ovládání a celkovou pochopitelnost. Přítomen je i multitasking, avšak pouze v omezené formě. Schopnost minimalizovat se má pouze 9 předem vybraných aplikací (Kontakty, zprávy, Java, e-mail, webový prohlížeč, hudba, FM rádio, organizér a poznámky) a současně mohou běžet pouze dvě. Do správce úloh se lze dostat přidržením středního senzorového tlačítka.

Rychlost telefonu zaslouží jak pochvalu tak i velkou kritiku. V základních úkonech pracuje telefon svižně, myslím tím třeba práci v telefonním seznamu, pohyb ve zprávách - jednoduše v prostých a nenáročných aplikacích, které nezatíží procesor telefonu. Pořádnou dávku kritiky si ovšem zaslouží např. multimédia, prohlížení obrázků, odcházení z menu obrázku všude se setkáme s hláškou čekejte prosím, a my tak čekáme a čekáme. To samé platí i pro vstup do obrázků přímo z fotoaparátu. Pokud máme v telefonu uloženo více dat, zpomalení telefonu je více jak zřetelné. Během testování jsem do telefonu nahrál několik set obrázků, při jejichž procházení docházelo třeba i k desetisekundovému načítání nebo zamrzání, vyjímkou nebylo ani zamrzání telefonu kdy jediným vysvobozením bylo vyjmutí baterie. Poslední znatelný aspekt zpomalení je při psaní nové zprávy za použití klávesnice na dotykovém displeji. Znaky se vypisují s velkými prodlevami.

Fotoaparát: prosím méně megapixelů, více kvality

Mezi největší lákadla a taháky telefonu patří také 8.1 megapixelový fotoaparát s automatickým zaostřováním. Tato novinka ovšem nejvíce vyzdvihuje následující pravidlo "víc megapixelů neznamená lepší kvalitu". Fotky jsou často plné šumu a detaily jsou nerozeznatelné o barvách nemluvě, tvoří jednolitý celek. Tímto jsem prakticky nastínil jak budou vypadat následující fotky. Menší pochvalu si zaslouží aspoň softwarová oblast fotoaparátu, nabídka různých nastavení je bohatá, ovšem kulatý posuvník potřebuje trpělivost k pohybu mezi jednotlivými nastaveními.

Videosekvence jsou chvalitebné. Maximální velikost pořizovaných videosekvencí může být v rozlišení D1 (480x720). Rozlišení je to sice pěkné, ale kvalita pokulhává. Na některé telefony konkurence co se týče kvality zdaleka nemá. Pro pořízení snímků či videosekvencí za šera či nedostatečných světelných podmínek můžeme využít diodový LED blesk, který ovšem zastane pouze "malou" práci. Heho výkon je velmi slabý takže reálná účinnost se pohybuje kolem půl metru.

Ukázkové snímky

Zábava: dnes se nuda nekoná

Crystal je bezesporu zábavný telefon, i když jeho plný potencionál sráží některé nedostatky. Hudební přehrávač nabídne i náročnějšímu uživateli dostatečný komfort k poslechu hudby, prostředí přehrávače je možné zkrášlit pomocí 3 dostupných vizualiací, k dispozici máme i možnost aktivování Dolby Music efektu. V praxi to znamená o něco hlasitější a čistší reprodukci hudby do sluchátek. Pokud by vám tato volba neseděla je zde přítomen také standartní ekvalizér kde jsou pevně přednastavené profily jako clear, komport, bass boost, tanec, deep a mnoho dalšího. Vlastní ekvalizér však chybí. Možnost vytvoření vlastního profilu není možná. Nepochopitelným krokem je absence sluchátkového 3,5 mm konektoru. Jako konektor bude muset sloužit pouze microUSB konektor. Naštěstí se však v balení nacházejí sluchátka s redukcí na 3,5 mm jack, tudíž není problém si připojit vlastní libovolná sluchátka.

Pokud si kladete otázku, zda budete mít kam uložit multimediální data, nemusíte mít strach. Výrobce totiž do telefonu integroval 1,5GB paměť. Pokud by vám tato kapacita nestačila, není problém ji rozšířit o paměťové karty MicroSD až do kapacity 32GB.

Není příliš praktické, že telefon zobrazuje jména samotných souborů skladeb a nikoliv popis dle ID3 tagů. Mnohdy tak v seznamu nevíte, kterou píseň zvolit, protože mají všechny soubory v albu stejný počáteční název. V oblasti aplikací a zejména her však výrobce nabídkou rozhodně nešetřil. Při krátké i dlouhé chvilce nás můžou zabavit hry ovládané pohybem jako Tepong, Kolo štěstí, Létající kostky, Bublinový vánek, šipky, rybaření, svíčka a mnoho dalšího. Z aplikací jsou zde zastoupeny pouze Google mapy. Stávající nabídku her nebo aplikací lze jednoduše rozšířit a to buď stažením z internetu nebo instalací z paměťové karty.

V galerii se zobrazují fotky a videa současně, přehledně zobrazené a setříděné dle data. Při otočení telefonu na šířku se dočkáme efektní animace a zobrazení fotek v několika karuselech dle data. Obě zobrazení jsou přehledná a snadná na používání. Fotky lze typickým „iPhone“ způsobem zvětšovat pomocí přibližování prstů na displeji. Procházení obrázky pak probíhá klasicky tažením prstu ze strany na stranu. Odezvy při prohlížení obrázků jsou uspokojivé, iPhone však fotografie načítá rychleji, zřejmě i kvůli hrubšímu displeji a fotografiím s mnohem menším rozlišením.

Telefonování: slyším, slyším

Telefonní seznam v Crystalu je přehledný a dobře prostorově řešený. Překvapily mě i svižné reakce, vyhledání či jakékoliv jiné úkony probíhají rychle bez jakýchkoliv prodlev. Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů, můžeme přidávat variabilní počet čísel, poznámky i narozeniny a mnoho dalšího. Na kvalitu hovoru si nemůžeme stěžovat, zvuk je dostatečně hlasitý a zřetelný. Ani druhá strana si nestěžovala.

Zprávy: je libo několik způsobů

Prostředí zpráv je velmi hezky graficky zpracováno. Paměť telefonu může čítat až 500 zpráv, více jich není možno uložit a to ani na paměťovou kartu. K psaní zpráv můžeme využít dva způsoby: jednak dotykový displej a za druhé vysouvací průhlednou klávesnici s touchpadem. Psaní skrze dotykový displej doporučuji pouze otrlejším povahám. I když přesnost reakcí dotykového displeje je takřka 100%, rychlost zobrazování znaků mírně zaostává. Při rychlejším psaní telefon nebude stíhat. Zlepšení nastává pokud zvolíte psaní na dotykové vysouvací klávesnici. Tady je naopak rychlost vyobrazování znaků přímo blesková, zase, ovšem nastane problém s přesností, respektive překlepy. Kvůli absenci jakéhokoliv hmatového rozlišení to bude velký problém a často se stane, že místo daného písmenka stisknete vedlejší klávesu.

V editoru se neodpočítávají znaky a při psaní se slovníkem T9 se diakritika ořezává, zprávu tak zbytečně nezkrátí. Odeslání urychlí možnost výběru z oblíbených kontaktů. Emailový klient mě bohužel zklamal a jednalo se o jednu z funkcí telefonu, kterou jsem běžně nemohl používat. Celkový počet emailů ve všech schránkách je totiž omezen na maximálně 300.Pomalé a nepříliš spolehlivé je i načítání jednotlivých emailů. Funkce klienta jsou přitom celkem povedené. Nechybí možnost stahovat hlavičky, či rovnou celé emaily a samozřejmostí je též práce s přílohami. Potěší také vestavěná možnost synchronizace s Exchange serverem.

Organizační funkce: vše pod palcem

Modernímu telefonu nesmí chybět organizační funkce a ani Crystal v tomto směru nezůstane pozadu, nabídne v této povinné disciplíně celou škálu aplikací. Nejdůležitější složkou je kalendář, který lze synchronizovat s počítačem, nabídne měsíční, týdenní i denní grafický a textový pohled a možnost zadat mnoho typů událostí, kterých paměť telefonu pojme maximálně 500. Jeho ovládání je poměrně intuitivní, ale velkým problémem jsou pomalé reakce, které jsou markantní zejména při množství uložení událostí. Než se načtou události daného dne nebo otočí list na další měsíc, vždy to hodnou chvíli trvá. Kalendář lze zobrazit ve formě widgetu i na jedné z domovských obrazovek, ale práce s ním je také značně pomalá.

Postrádat nebudeme ani úkolovník do jehož útrob se vměstná až 150 záznamů, budík nás překvapí můžeme totiž vytvořit až 11 různých budíků. Jeho buzení můžou doprovázet vibrace, či různé zvukové efekty.

Datové funkce: na nic jsem nezapomněl

K propojení s PC nám poslouží dodávaný datový kabel, který připojíme přes vestavěný microUSB 2.0 konektor. Výčet datových technologií je takřka kompletní, můžeme počítat s GPRS/EDGE/UMTS/HSPDA a bezdrátovými sítěmi Wi-Fi. Vyhledávat nové sítě můžeme manuálně či automaticky na pozadí, problém nebude činit ani připojení k zabezpečeným sítím.

K prohlížení internetových stránek můžeme využít vestavěného internetového prohlížeče, jeho práce s nim je komfortní a v rámci možností i rychlá. U datově objemných stránek trvá načítání déle v porovnání s konkurenční prohlížeči např. Operou Mini. Potěší i podpora pluginu Flash, nebude tak problémem možnost přehrávání videí z YouTube.

Zhodnocení: krásný a silný, ale i hloupý a málo talentovaný

Crystal od LG je svým způsobem kontroverzní telefon. Proč říkám kontroverzní? Protože na jednu stranu si ho zamilujete a na druhou stranu ho budete občas nesnášet. Učaruje vám svým líbivým vzhledem, parádním displejem a bezchybným zpracováním. Nesnášet budete softwarové vady telefonu, často dlouhé odezvy či zamrzávání telefonu. Cena je dle mého adekvátní, jedná se přeci jen o exkluzivní telefon a funkční výbava je také výborná. Pokud by klesla cena a výrobce vydal rychlejší verzi firmware, tak jej klidně doporučím pod vánoční stromeček.

lg-gd900-crystal
Klady
  • prvotřídní zpracování
  • unikátní design
  • kvalitní dotykový displej
  • senzorová klávesnice
  • multimediální výbava
  • microUSB konektor
Zápory
  • horší fotoaparát
  • převážně použité plastové materiály
  • pomalejší reakce
  • absence 3,5 mm jacku
  • horší čitelnost displeje na přímém slunci
  • slabší výdrž na jedno nabití
Diskuze ke článku
zdenek sport
Moc pěkná recenze Michale která mě přesvědšila že než tento skvost tak raději K910 Renoir.
Michal Kostka
Michal Kostka
Děkuji Zdeňku :) Renoir je nej, stejně stále přemýšlím zda do něj znova nepůjdu :)
t-om.ik
tenhle mobil je best mám ho a fotí suprověě,led dioda svítí dobře a baterka mi vydrží dlouho..je best nej mobil :)
t-om.ik
a píšou se na něm smsky suprově :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze