Microsoft vypustil Insider Preview 14322 pro W10M: jaké jsou novinky?

22

Pokud se nespokojíte s finálními verzemi operačního systému Windows 10 Mobile a chcete novinky zkoušet co nejdříve, jistě využíváte programu Insider. Do rychlého okruhu Microsoft vypustil Insider Preview s označením 14322, které přináší poměrně dost novinek. Ty se zaměřily především na akční centrum a notifikace, ale také například na odemykací obrazovku či prohlížeč Edge.

Inovace na liště s oznámením by měly vše zpřehlednit

Největší novinky patrně týkají horní lišty, tedy akčního centra a notifikací. V prvé řadě dojde k úspoře místa, neboť vícero upozornění z jedné aplikace bude sloučeno do jednoho řádku. Ve výsledku se vám tak na stažené liště vměstná více informací. Informace například z kalendáře mohou být samozřejmě doprovázeny patřičným obrázkem či fotografií, která bude nově mnohem větší. Další novinka se týká rychlých ovládacích prvků. Skrze nastavení budete moci vybrat, jaké ovladače mají být zobrazeny. To však není vše. Snadno si je budete moci také přeskupit, a to tím nejjednodušším možným způsobem. Na vybrané položce přidržíte prst a přetáhnete ji na zvolené místo. Nejlépe to demonstruje oficiální animace, kterou přikládáme níže.

Nepřehlédněte: Telefony jsou pro Microsoft důležité, letos se na ně ale výrazněji nezaměří

Windows 10 Mobile
Ukázka nastavení zástupců v liště

Změny se dotkly také odemykací obrazovky a opět jde o novinky pozitivního směru. Pokud máte telefon s tlačítky ve spodní části displeje, přibude zde tlačítko pro přímý vstup do fotoaparátu. Na odemykací obrazovce se rovněž zabydlí ovládání hudebního přehrávače.

Na odemykací obrazovce přibylo ovládání přehrávače a tlačítko fotoaparátu

Inovace můžete najít také v nabídce celkového nastavení telefonu. Pro větší přehlednost byly přidány malé ikonky také do hlubších úrovní nastavení. Totožné ikonky poté spatříte i na dlaždici, pokud si vybranou položku připnete na hlavní obrazovku. V nastavení přizpůsobení se nově objevuje položka týkající se navigačního panelu, což je řádek s tlačítky ve spodní části displeje. Nastavit si budete moci, zda mají tato tlačítka mít vibrační odezvu a také, zda se při poklepání má displej zhasnout. Migrace se dočkalo nastavení funkce Glance Screen. To nově najdete v Nastavení – Přizpůsobení. Důvodem je snadnější aktualizace této funkce, která bude probíhat již společně s celým systémem.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 650 – Elegance vše nespasí

Změny se dotkly nastavení či funkce Glance Screen

Úpravy se dočkal úsporný režim, který nabídne podrobné možnosti nastavení pro každou dílčí aplikaci. Jen na vás pak bude, kdy se má úsporný režim zapnout. Standardně je nastavena hodnota 20 % baterie. Nově si budete moci zvolit, kdy má probíhat aktualizace systému. Jednoduše navolíte pro vás vhodný čas tak, jak je to zvykem na desktopových Windows 10.

V Microsoftu nezapomněli ani na zábavu a přidávají pořádnou porci nových smajlíků a emotikon. V jejich případě se však v sestavení 14322 vyskytují problémy a občas se místo vybraného smajlíka zobrazí pouze čtvereček. Microsoft o tom nicméně ví a je pravděpodobné, že dojde v nejbližších verzích k nápravě.

Windows 10 Mobile

Menší úpravy se dotkly i webového prohlížeče Microsoft Edge. Zapracováno bylo především na komfortu kopírování a vkládání textu, kdy tyto možnosti budou lépe po ruce. Vylepšena byla také práce se záložkami. V případech, kdy kliknete na odkaz a dojde k otevření nové záložky a následném kroku zpět, se nová záložka uzavře a vrátíte se na stránku, odkud jste nový odkaz otevírali.

Přečtěte si: Windows v telefonech netáhnou, prodeje klesají téměř ve všech zemích

Nakonec Microsoft vypsal také chyby, se kterými se současné sestavení potýká. Problém týkající se smajlíků jsme již nastínili výše. Závažněji působí nemožnost vstoupit do galerie skrze prostředí fotoaparátu. Při pokusech dochází k pádu celé aplikace. Další problémy se týkají zobrazení jedné aplikace dvakrát, přičemž jedna je dle systému právě stahována z obchodu. Problémy se nevyhýbají také klávesnici. Občas se údajně stává, že nefunguje mezerník nebo klávesa Enter. Pokud taková situace nastane, doporučuje Microsoft v jakékoliv aplikaci vstoupit do kontextového menu a následně by klávesnice měla být plně funkční. Pokud nikoliv, je doporučován kompletní restart.

Zdroje: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
tomas
Mam otazku na redakciu. Podporuje vas veb tmave pozadie? Ked nie chystate sa s tym nieco robyt? Vela ludi ma amoled a taka zmena alebo nastavenie by bolo vytane. Dik
Ondra
Už je ohlasena nejaka aktualizace na messenger v nejbližší dobe?
Ondra
Až přelom Listopadu/prosince?? Takovou dobu s tímhle otřesným messengerem??? No tak probuďte se..
Grom51
Super takže funkce X let dostupná v touch wiz :D lol

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze