Jak je to doopravdy s Android a iOS aplikacemi na Windows 10?

34

Microsoft na akci BUILD oznámil také velmi zajímavou strategii, která má pomoci přinést do ekosystému Windows 10 maximum aplikací, i z konkurenčních platforem. Oznámil totiž možnost přenesení Android, iOS nebo Win32 aplikací do Windows 10 Store, a to bez nutnosti větších zásahů a změn. Jak to bude celé fungovat? Na to jsme se ptali přímo na BUILDu v San Franciscu.

Nedostatek aplikací pro Windows Phone 8 a zejména pro Windows 8.1 je táhnoucím se problémem těchto platforem. Už to sice není tak akutní a většina běžných aplikací již své zastoupení v obchodě má, podpora vývojářů ale zdaleka není taková, jako u hlavních platforem Android a iOS. A Microsoft to chce změnit.

Build 2015

Díky univerzálním aplikacím bude možno napsat aplikaci jednou, publikovat do jednoho Windows 10 Store a zasáhnout tak stovky milionů uživatelů telefonů, tabletů, notebooků, konvertiblů, desktopů, Xboxů a dokonce i HoloLens. To žádná jiná konkurenční platforma neumožňuje, ani u Googlu, ani u Applu. Vzhledem k bezplatnému upgradu na Windows 10 si Microsoft klade nemalé cíle i co se týče cílového počtu uživatelů. Do tří let chce mít miliardu Windows 10 uživatelů, což bude pro vývojáře jistě lákavá masa lidí.

Android a iOS aplikace na Windows 10 – videopohled

Kromě univerzálních aplikací jako takových má Microsoftu pomoci zvýšit atraktivitu pro vývojáře také nový systém plateb. Microsoft ale ukazuje, že chce na Windows 10 nalákat skutečně všechny. I ty, pro které by byl vývoj na další platformu nákladný. Oznámil tak sérii nových „Bridge“ projektů, které umožňují převést aplikace pro jiné platformy velmi jednoduše do Windows 10.

  • Project Westminster – běh webových aplikací na Windows 10 – HTML, CSS, JS
  • Project Astoria – převedení Android aplikací na Windows 10 univerzální aplikace
  • Project Islandwood – převedení iOS aplikací na Windows 10 univerzální aplikace
  • Project Centennial - možnost zabalit a nahrát Win32 a .NET aplikace do Windows 10 Store
Windows 10

Project Westminster (názvy projektů jsou odvozeny od názvů skutečných mostů ve státě Washington) s možností publikovat webové aplikace jako Windows 10 universal aplikace s přidanými funkcemi jako podpora push notifikací, achievementů nebo in-app nákupů je sám o sobě zajímavý, stejně tak záměr Microsoftu publikovat v rámci projektu Centennial ve Windows 10 Store klasické Win32 a .NET aplikace zabalené jako Windows 10 aplikace. Uživatelé tak budou mít k těmto aplikacím mnohem pohodlnější cestu, než skrze složité stahování a instalace přes webový prohlížeč. Na podzim se ve Windows 10 Store objeví například Win32 aplikace od Adobe, konkrétně Photoshop Elements a Premiere Elements.

Ještě zajímavější je ale snaha Microsoftu dostat na Windows 10 také Android a iOS aplikace, či přesněji, přinést vývojářům snadnou možnost, jak tyto aplikace převést na Windows 10 aplikace. Koncový uživatel takové převedené aplikace ve Windows 10 Store nijak nepozná.

Project Astoria – z Androidu na Windows 10

Jednu věc je potřeba ujasnit hned na začátku. Windows 10 neumí spouštět Android aplikace jako takové. Pokud byste do telefonu s Windows 10 nahráli Android .apk soubor, nespustí se. To je velký rozdíl oproti BlackBerry, které umí Android aplikace spouštět samo o sobě.

Vývojáři nejdříve v existujících vývojářských nástrojích upraví kód své Android aplikace a zejména nahradí kusy kódu, které volají Google služby, typicky mapy. Mohou pak přidat další řádky kódu, které umožní ovládání živých dlaždic, odemčení achievementů v rámci Xbox Live a podobně. Android aplikaci poté nahrají do Windows 10 Store, a to opravdu jakožto Android aplikaci. S kódem i příponou .apk.

Android aplikace jako Windows 10 aplikace vypadá zcela stejně, některé elementy, jako nabídka sdílení, kopírování, klávesnice a podobně byly nahrazena Windows prvky

A poté se dějí věci. Microsoft aplikaci upraví tak, aby se chovala co nejvíce jako nativní aplikace pro Windows 10. Pro zadávání textu je samozřejmě používána Windows 10 klávesnice, místo dialogu pro kopírování z Androidu se ukazuje standardní ovládání ve Windows 10, nabídka sdílení je rovněž nahrazena tou z Windows 10 a tak dále. Uživatel tak v mnoha ohledech ani nepozná, že je něco jinak a že je tato aplikace původně Androidí.

Pokud v průběhu certifikačního procesu aplikace splní veškerá kritéria, včetně rychlosti a uživatelského zážitku, publikuje ji Microsoft do Windows 10 Store jakožto Windows 10 aplikaci. Vývojář na ni může vydělávat a chová se ve všech směrech jako Windows aplikace. Jediným omezením zatím je, že takto převedené aplikace budou dostupné jen pro telefony s Windows 10, nikoliv pro tablety a počítače. Aby mohly takto napsané Windows 10 aplikace, které jsou uvnitř ve skutečnosti Android aplikacemi, na telefonech s Windows 10 běžet, obsahují samostatný Android subsystém. Na telefonu se ale aplikace chovají jako jakékoliv jiné, se stejnými omezeními, takže se bezpečnostní rizika nezvýší.

Projekt je zatím v uzavřené betě a Microsoft jej testuje s prvními vývojáři. Naplno by jej měl Microsoft zpřístupnit na podzim.

Project Islandwood – zkonvertujte iOS na Windows 10

Třetí „Bridge“ projekt je v mnohém podobný, má ale i své odlišnosti. Má za úkol usnadnit převedení iOS (nikoliv Mac OS X) aplikací na Windows 10. Na rozdíl od Android aplikací je potřeba iOS kód upravit přímo ve Visual Studiu a nahradit části kódu, které jsou specifické pro iOS, těmi, které zajistí bezproblémovou funkčnost s iOS. Plus je samozřejmě možné opět doplnit funkci pro živé dlaždice, Xbox Live a další služby Microsoftu. Kód je poté zkonvertován a převeden, výsledkem je poté standardní Windows 10 aplikace s příponou .appx, kterou vývojář nahraje do Windows 10 Store.

Na Windows 10 zařízeních tedy neběží žádný iOS subsystém tak, jako v případě Androidu. Rovněž se zde nesetkáváme s omezením fungování jen na telefonech, ale Windows 10 aplikace s původem v iOS lze cílit na telefony, tablety, počítače a například i Xbox, jen je samozřejmě do kódu potřeba přidat podporu například pro hardwarové tlačítko zpět nebo další ovládací prvky (kontroler u Xboxu), které iOS nepodporuje nebo nemá.

Project Islandwood je také v uzavřené betě a, stejně jako Project Astoria, bude veřejně k dispozici na podzim.

Možnost rychle zkonvertovat Android a iOS aplikace by podle Microsoftu neměla znamenat konec nativních Windows 10 aplikací pro tento systém, novinky mají spíše přilákat vývojáře, kteří dosud pro platformu Windows nevyvíjeli. Také v českých podmínkách by to mohlo pomoci, protože vývojáři často vynechávají z finančních důvodů aplikaci pro Windows (Phone) v případě jednorázových akcí, jako jsou konference, výstavy, festivaly nebo koncerty. Microsoft razí strategii, že takováto aplikace je lepší než žádná, a pokud se vývojář přesvědčí, že vývoj na Windows 10 má smysl, investuje následně do vývoje nativní Windows 10 aplikace, která ctí designový jazyk systému.

Jak ale vše bude fungovat v reálu, ukáže až čas. Microsoft je zatím na (ambiciózním) začátku a uvidíme, jakým způsobem se mu tyto teorie potvrdí a zda skutečně nové projekty přilákají také nové aplikace.

Diskuze ke článku
Motorka
Na koPuua bych necekal, je nedele vecer, prasky uz jsou rozdane, pavilon zamceny, prvni chovanci uz usinaji...
Xwert Is
Xwert Is
Je to super že MS sa snaží prilákať takto vývojárov a myslím že na to ide dobre... Každopádne by ma ale zaujímalo ako to bude v prípade aktualizácií takýchto app? To vývojár zakaždým bude musieť upravovať kód ? Alebo akým spôsobom to má MS ošetrené ?
Inak páči sa mi kam MS smeruje dúfam že z toho bude konečne poriadny ekosystém ktorý MS doposiaľ chýbal resp nemal ho tak prepracovaný ako ho bude mať teraz. Konečne využívajú svoju platformu naplno a ja som zvedavý kam to povedie ale dúfam že Androidu a Apple vyrastie rovnocenný konkurent a tiež dúfam že MS pripraví pre tento rok dobrý mobilný HW ktorý bude mať rozumné parametre a nebude sa riadiť konkurenciu v nezmysloch ala QHD a podobne...
Lukáš
No není to asi žádná brnkačka a jsem zvědav jak se k tomu vývojáři postaví, ale takové iOS aplikace na pc, hmmm. Dovedu si jich pár představit co bych chtěl.
Alfonz
Som užívateľ WP8.1 a tých aplikácií je tu oproti iOS/Androidu žalostne málo... Keď si predstavím že všetky appky by boli aj na WP tak sa už neviem dočkať

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze