Huawei Ascend G300 v redakci: levný Android s velkým displejem

74

Na redakční test nám dorazil další nadějný telefon od Huawei. Jde o model Ascend G300, který útočí nevídaně nízkou cenou, za kterou vám ale nabídne výbavu telefonů mnohem dražších. Výkonný procesor, velký displej nebo velice slušný fotoaparát. Jaké jsou naše první dojmy?

Huawei Ascend G300 - oficiální fotografie

Huawei Ascend G300 by mohl způsobit poměrně velké zemětřesení mezi telefony do 5 tisíc korun, neboť přesně do této kategorie míří a přináší výbavu, o které se většině konkurentů může nechat jen zdát. Hlavním tahákem bude bezpochyby displej, který narostl na sympatické čtyři palce, což je skoro ideál na pohodlnou práci a zároveň nemusí být telefon častován přezdívkou pádlo. Potěší i slušné rozlišení 800 x 480 pixelů, stejně jako dobré pozorovací úhly.

Design není nijak výstřední, ale rozhodně neurazí

Rozměry se výrobci povedlo udržet na uzdě a telefon tak skvěle padne do ruky. Za to ale vděčí i zaobleným bokům. Samotný design nepatří k nijak výrazným. Ascend G300 je celý z plastu, ačkoliv podoba zadního krytu baterie zdánlivě připomíná kov. Horní a spodní části zad telefonu, které zasahují až do boku, jsou gumové. Další plus pro pohodlné držení, neboť vám telefon jen tak nevyklouzne z ruky.

Huawei Ascend G300 – videopohled

Zadní kryt se poměrně nezvykle otevírá z boku. Jde nicméně jen o zvyk a sundání i opětovné nasazení je otázkou několika málo vteřin. Několik výtek nicméně mám ke kvalitě zpracování. Stačí, abyste telefon vzali do ruky a slyšíte různé praskání či jiné pazvuky. Plasty holt nesedí tak, jak by měly. Patrné je to především kolem odnímatelného zadního krytu. Kromě redakčního kousku nám ale rukama prošly další dva jiné, které uvedený neduh neměly. Závisí tedy zřejmě na kusu. Vyzkoušíme další kusy a v recenzi se budete moci dočíst finální verdikt ohledně zpracování.

Zajímavě je řešen zadní kryt

O pohon telefonu se stará jednojádrový procesor taktovaný na 1 GHz. Další vlastnost, která v dané cenové kategorii není běžná. Dále je v nabídce i grafický akcelerátor Adreno 200. Rozhodně nejde o výkřik moderní techniky, nicméně s ohledem na cenu za něj můžeme být rádi. Vše pak podtrhuje 512 MB RAM. Výše zmíněné vlastnosti se starají o běh operačního systému Android 2.3.6 Gingerbread, na který Huawei nasadilo vlastní, vcelku zdařilou nadstavbu. Pokud si zapnete všechny animace, jsou viditelné mírné trhance, především u 3D animace přechodu pohotovostních obrazovek. Tento neduh by však mohla vyřešit jedna z budoucích aktualizací. Pozitivní zprávou taktéž je, že je v plánu i nový Android 4.0, a to údajně s velkou pravděpodobností už v květnu, případně v červnu.

Prostředí Android 2.3.6 s nadstavbou od Huawei

Vestavěný fotoaparát se dočkal velmi slušných parametrů. Nabízí 5 megapixelové rozlišení, nechybí automatické ostření a LED dioda. Do dřevních dob vás ale vrátí prostředí fotoaparátu, kde se nadstavba Huawei nijak neangažuje a tudíž je prostředí stejné jako v čistém Androidu. Svůj účel to sice plní, nicméně přehlednost nabídek je mizerná.

Prostředí fotoaparátu

Důležitější je ale samotná kvalita pořízených snímků, se kterou jsme prozatím velmi spokojeni. Fotografiím nechybí ostrost po celé ploše a věrné je i podání barev.

Ukázkové fotografie

Zajímavá situace panuje kolem baterie. Pokud si zakoupíte verzi od Vodafonu, budete mít kapacitu 1500 mAh. Zvolíte-li kus z volné distribuce, bude kapacita pouze 1350 mAh. Nicméně první várka pro volný trh nabízí 1500 mAh. Na výdrž se samozřejmě v recenzi zaměříme.

Huawei Ascend G300 právě intenzivně testujeme a připravujeme pro vás klasickou recenzi. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a napište do diskuze pod tímto článkem. Odpovíme vám buď přímo pod váš dotaz nebo odpověď zahrneme do recenze.

Ascend G300 se velmi dobře drží v ruce

Technické parametry Huawei Ascend G300

Kompletní specifikace
Konstrukce122,5 × 63 × 10,5 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 4 000 Kč
Diskuze ke článku
Dan
Údaj na který se v recenzi nejvíce "těším" je výdrž baterie.
skit
To prostředí se mi dost líbí. Až na fotoaparát, který je neupravený je hezké a barvevné.
Zajímá mě jak se s ním praclovalo.
Xaver
Musim zmirnit optimismus ohledne baterie 1 500 mAh,
nekde pisou 1 350 mAh (Alza a stranky huawei.com)
Navic je mozne ze mobil nedude mit odladenou spotrebu a pak temer na kapacite nezalezi...

Muze se k tomu autor vyjadrit? dik
PG
Jen bych chtěl upozornit, že s tou čipovou sadou nemáte pravdu, v mobilu by měl být čipset MSM7227A, který byl vydán v roce 2011. Vy se zřejmě odkazujete na verzi MSM7227 (bez toho A), která už je opravdu zastaralá. Novější verze obsahuje CPU jádro architektury ARMv7 a i grafika Adreno200 by měla být vylepšená. Viděl jsem i nějaký benchmark, kde byl grafický výkon opravdu znatelně vyšší (min. o 50 %).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze