Huawei Ascend G300
recenze

Huawei Ascend G300

Bojovník s velkým displejem

Čínský výrobce Huawei začíná být i v České republice dosti populární. Svou pozici hodlá posilovat i v letošním roce a značnou měrou k tomu jistě přispěje nejnižší model z nové řady Ascend. Za velmi nízkou cenu nabídne 4 palcový displej, 1 GHz procesor či kompletní výbavu. Že by nový král nižší střední třídy?

Huawei Ascend G300 - oficiální fotografie

Mobilní telefony Huawei na nás ve velkém zaútočily ve druhé polovině loňského roku. Okupovat začaly především nejnižší třídu telefonů s Androidem a nabízely velmi zajímavé poměry mezi cenou a výkonem. Na stejné vlně Huawei pokračuje i letos, avšak jde dále a své modely protlačuje do vyšších pater. Cena nicméně zůstává dole. O stupínek výše se nachází právě dnes testovaný Ascend G300, který mezi telefony v kategorii kolem čtyř tisíc korun vlétl jako tornádo. Výbavou totiž konkurenty minimálně dorovnává, ale v rukávu schovává jeden doposud nevídaný trumf a tím je velký a poměrně kvalitní displej.

Dovolím si říci, že má perfektní startovní pozici a přemožitele bude hledat jen těžko. Nicméně hodnotících kritérií je hodně a Ascend G300 by přeci jen někdo mohl ztrácet. V dnešní recenzi se dozvíte, zda výrobce někde šetřil, či zda-li je na trhu tip na jasnou koupi.

Technické parametry Huawei Ascend G300

Kompletní specifikace
Konstrukce122,5 × 63 × 10,5 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 4 000 Kč

Huawei Ascend G300 – videopohled

Obsah balení

Huawei Ascend G300 se dodává v poměrně klasické krabičce, která je zasunuta do papírového obalu, na kterém nemůže chybět podoba telefonu a nejdůležitější funkce lákající ke koupi. V samotné krabici se kromě telefonu nachází koncovka nabíječky, datový kabel a pecková sluchátka. Více nečekejte.

Prodejní balení

Design a konstrukce: neurazí, nenadchne

Nebýt dobré výbavy a nízké ceny, dost možná by se Ascend G300 ztratil. Designéři zvolili střídmou cestu, kterou ocení především konzervativněji smýšlející zákazníci. Jak už asi tušíte, prim hraje černá a stříbrná barva. Neskutečná klasika, která sice nestárne, ale někoho může nudit. Výrobce kombinuje černý lesklý plast, stříbrný plast a černošedý měkčený plast. V měkčených částech se dle očekávání nacházejí antény a tento na omak příjemný povrch zasahuje až do boků. To přispívá k jistějšímu držení, ale také k alespoň náznaku nápadu při tvorbě designu telefonu.

Designem vás Huawei příliš neosloví

Rozměry se musely podřídit velkému displeji, ale nebojte, nejde o nic strašného. Na výšku měří Ascend G300 122,5 milimetrů, široký je 63 milimetrů a tloušťka se zastavila na 10,5 milimetrech. Díky zaobleným hranám se telefon příjemně drží a jelikož se Huawei nehnalo za extrémní tenkostí, máte i pocit, že něco držíte. To ostatně dokazuje i hmotnost, která se vyhoupla až na 140 gramů, což je nezvykle moc.

V dlani se i přes vyšší hmotnost drží příjemně

Čelní stranu si pro sebe zabírá displej, nad kterým je logo Huawei, repráček, čidla okolního světla a přiblížení a také informační LED dioda. Pod displejem pak nechybí tradiční trojice tlačítek, kdy zleva jde o klávesu menu, domeček a šipku zpět. Při pohledu z profilu se na spodní straně se nachází microUSB konektor, levý bok okupuje dvojklávesa regulující hlasitost. Má ideální zdvih a stisk je jistý. Na horní hraně se ubytoval druhý konektor, samozřejmě jde o 3,5 mm jack. Vedle něj je odemykací tlačítko, na které pohodlně dosáhnete.

Zadní stranu zabírá z větší části stříbrný kryt, ve kterém je hlavní reproduktor, čočka fotoaparátu, LED dioda a nezbytná loga Googlu a Huawei.

Záda telefonu kombinují stříbrný plast a tmavší plast příjemný na omak

Ačkoliv má Ascend G300 vyšší hmotnost, hlavním použitým materiálem je obyčejný plast. Na první pohled působí vcelku pevně, vše sedí na svém místě. V redakci jsme měli dva kusy. První byl používán již několik týdnů a vykazoval vůli zadního krytu a trochu povrzával. Druhý kus byl zbrusu nový a jeho konstrukce byla ukázkově pevná. Zdá se tedy, že zadní kryt má tendenci se po čase mírně uvolnit. S ohledem na nízkou cenu to ale lze částečně odpustit.

Baterie a výdrž: více nebo méně?

O výdrži dnešních telefonů se mluví dnes a denně. Huawei si prozatím dělá jméno výrobce, který dokáže do telefonu dát lepší baterie a telefony díky tomu vydrží déle. Příkladem je model Honor, který nabídl nadprůměrnou výdž.. V případě Ascendu G300 je ale situace velmi komplikovaná. Pokud si jej koupíte z volného prodeje, bude mít Li-Ion akumulátor s kapacitou 1350 mAh. Výjimkou je první várka pro volný prodej, která má kapacitu 1500 mAh. Stejnou kapacitu, tedy 1500 mAh, má Ascend G300 u Vodafonu. U operátora bude mít vyšší kapacitu vždy. Poněkud zmatek, co říkáte?

Baterka je uživatelsky přístupná

Každopádně oba naše testovací kusy byly od Vodafonu a tudíž s baterií o kapacitě 1500 mAh. Při běžném používání nebyl problém se dostat na dva dny. Byly zapnuté aktualizace, displej na 50 %, občas hovor či zpráva a zhruba hodinka internetu denně. Při střídmém používání bude možné dosáhnout i 3 dnů. Při testu internetového prohlížeče, kdy telefon neustále načítal stránky, byl připojen na zabezpečenou Wi-Fi, přihlášen do sítí 3G, nestahoval nové e-maily a jas displeje byl nastaven na 50 %, se Huawei Ascend G300 odporoučel za 5 hodin a 24 minut.

Zvuk: slabina

Zvuk je tématem číslo jedna v případě modelu Ascend G300. Proč? I když nastavíte nejvyšší hlasitost, hraje telefon dosti potichu a to dokonce i do sluchátek. Půjde však zřejmě o softwarový problém, který Huawei brzy odstraní. Například FM rádio totiž dokáže hrát opravdu nahlas. Kvalita samotného výstupu je ale každopádně spíše podprůměrná. Zcela chybí nějaká dynamika a hloubky. Pokud tedy hodláte telefon často využívat jako hudební přehrávač, nebude Ascend G300 tím pravým.

Hlasitý reproduktor nehraje příliš dobře a navíc ještě velmi potichu

Displej: velikostní král

Od slabiny se dostáváme rovnou k největší přednosti, kterou je displej. Nabízí totiž úhlopříčku 4 palce a jemné rozlišení 800 x 480 pixelů. Parametry v této kategorii jen zřídka vídané. Potěší také technologie TFT IPS. Velmi dobré jsou pozorovací úhly, kdy barvy na displeji nemění svůj odstín ani při ostrém úhlu. Při nastavení nejvyššího jasu je pak displej dobře čitelný i za slunného dne. Celkově tedy dostává Huawei velkou pochvalu za velký a kvalitní displej, o kterém si konkurence může nechat jenom zdát. Dlužím vám ještě informaci o ochraně displeje. Vězte, že má vše na starost sklíčko Corning Gorilla Glass.

Displej patří mezi hlavní trumfy

Hardware: slušný základ

Huawei Ascend G300 nabízí kromě velkého displeje také obstojnou hardwarovou výbavu. Základ tvoří čipset Snapdragon S1 MSM7227A s taktem 1 GHz. Jde sice o původně starší procesor, který však prošel menší omlazovací kúrou. Posílen byl i grafický akcelerátor Adreno 200. Zbývá dodat, že paměť RAM dosáhla na hodnotu 512 MB. Reálně je však k dispozici 395 MB RAM a po naběhnutí systému zbývá uživatelům 170 MB RAM. Níže si můžete prohlédnout několik benchmark testů.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: perník s vidinou zmrzliny

V útrobách telefonu běží operační systém Android 2.3.6 Gingerbread s grafickou nadstavbou od Huawei. Než se podíváme na samotné prostředí, zmíním, že během června by měla dorazit aktualizace na vyšší verzi, tedy na Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Nadstavba od Huawei sice užírá cenné MB z paměti RAM, nicméně přináší hned několik vylepšení. Například odemykací obrazovka je velmi šikovně využita. Pod lištou a nezbytnými informacemi od času a datu se nachází zámek, kterým lze táhnout do čtyř směrů. Nahoru se rovnou dostanete na výpis hovorů, doleva přímo do SMS zpráv, tah dolů znamená okamžité spuštění fotoaparátu a doprava klasické odemčení. Je sice škoda, že funkce nelze měnit, nicméně i tak jde o velmi praktické využití.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Po odemknutí už se dostanete na domácí pohotovostní obrazovku. Můžete si navíc nastavit, která z pěti pohotovostních obrazovek bude ta nejhlavnější. Počet obrazovek bohužel nejde nijak měnit. Potěší, že jsou obrazovky průchozí, z poslední se tedy dostanete na první a naopak. Přechod je pěkně animovaný a ve 3D stylu. Nejde nicméně o nadstavbu, kterou jsme viděli u modelu Vision. Na všechny obrazovky si můžete naskládat libovolné widgety, bohužel jich mnoho v základní nabídce není a Huawei přidává jen jeden. Jde o pěkně zpracované hodiny s počasím. Kromě widgetů můžete přidávat zástupce aplikací či celé složky.

Widgety a informační lišta

V dolním pruhu se nachází čtveřice ikon, z nichž tři můžete dle libosti měnit nebo je zcela odstranit. Ikonka se čtverečky vede do seznamu aplikací. Chybět nemůže ani informační lišta, ve které nechybí ani panel rychlého spuštění Wi-Fi, Bluetooth a podobně. Komu by panel překážel, lze jej v nastavení vypnout a mít tak více místa na zmeškané události. Za toto zpracování Huawei opět chválíme.

Seznam aplikací je tvořen maticí ikon ve stylu 4x4 a je orientován horizontálně. Všechny ikonky si můžete libovolně přeskládat či je zařadit do vámi vytvořených složek. Huawei některé ikonky graficky změnilo a ty, které zůstaly beze změny, mají čtvercový podklad, čímž výrobce sjednotil grafickou podobu.

Seznam aplikací

Plynulost je na velmi slušné úrovni, byť si někdy všimnete mírně trhaných animací či drobného zamyšlení telefonu. Nic vám ale nebrání animace vypnout. Ovládání je vcelku pohodlné, ale občas displej a senzorové klávesy nereagují tak, jak by měly. Všimnete si ho především tehdy, nastavíte-li vibrační odezvu. Senzorové tlačítko zavibruje, ale požadovaný úkon se neprovede.

Fotoaparát

Slabšími místy všech méně známých výrobců jsou fotoaparáty. Jak je na tom Huawei? Co se týče rozlišení, nemáme, co vytknout, neboť 5 megapixelů, automatické ostření a LED dioda představují v dané třídě takřka nadstandard. Zamrzí chybějící spoušť na boku. Prostředí fotoaparátu bohužel výrobce nijak neupravil a použil design čistého Androidu. Připravte se proto na návrat do doby dřevní, kde přehlednost rozhodně nehrála prim. Důležité jsou ale funkce, které nechybí. Nastavíte expozici, různé scény i efekty.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je vcelku příjemným překvapením. Snímky potěší především věrným barevným podáním a slušnou ostrostí po celé ploše. Rázem se tak Huawei Ascend G300 řadí mezi nejlépe fotící telefony do 4 tisíc korun.

Ukázkové fotografie


Ukázkové fotografie

Umožněn je také záznam videa. Vzhledem k zastaralejšímu hardwaru musíte zapomenout na HD rozlišení. Maximem je 800 x 480 pixelů při plynulosti 30 snímků za vteřinu. Kvalita samotného videa není nijak úchvatná, především zklame nekvalitní zvuk. S Ascendem G300 tak raději zůstaňte u fotografování, které mu jde dobře.

Multimediální funkce: nutné minimum

Základem je samozřejmě hudební přehrávač upravený po grafické stránce od Huawei. Jeho funkce nikoho nepřekvapí. Pracuje s ID3 štítky a vaší hudbu dělí na známé kategorie – interpret, skladby, alba a podobně. Při přehrávání vidíte cover alba, máte-li jej přiřazen. Zamrzí, že chybí ekvalizér a zvuk si nemůžete nijak vylepšit. Jak jsem zmínil již výše, hudebník z Ascendu G300 rozhodně nebude. Kromě své vlastní hudby můžete poslouchat také FM rádio. Samo dokáže vyhledat stanice v okolí a uložit. Následně si je můžete pojmenovat, což se bude hodit, protože podpora RDS chybí.

Hudební přehrávač a FM rádio

V základní nabídce aplikací byste marně hledali ikonku s video přehrávačem, byť telefon videa samozřejmě přehraje. Opět však musíte zapomenout na videa v HD. Při pokusu o přehrání uslyšíte pouze zvuk, zatímco obraz neuvidíte. Klasické televizní rozlišení nečiní telefonu žádný problém. Bohužel nejsou podporovány externí titulky. Rozhodně tak doporučuji sáhnout po nějakém alternativním video přehrávači z obchodu Google . Ani ten však Ascend G300 „nedonutí“ přehrávat 720p videa.

Po rozbalení v telefonu nenajdete ani jednu hru, velký displej k hraní ale vybízí. S ohledem na slabší hardware si nezahrajete náročné 3D hry. Klasiku v podobě Angry Birds či Cut the Rope však Ascend G300 rozchodí zcela bez problémů, stejně tak plynule běžela náročnější hra Asphalt 5.

Prostoru pro vaše soubory je poměrně dost. Interní paměť činí rovné 2 GB, přičemž jsou podporovány paměťové karty až do velikosti 32 GB.

Telefonní funkce: neslyším Tě

K telefonním funkcím se dostanete přes ikonku Kontakty. Následná nabídka je rozdělena do čtyř záložek. Na první je klasický číselník sloužící k vytočení nového čísla. Druhá záložka sdružuje výpisy volání, na třetí jsou samotné kontakty a čtvrtá záložka nabízí prostor pro vaše oblíbené kontakty. V nabídce je rovněž widget s oblíbenými kontakty, který si lze umístit na jednu z pohotovostních obrazovek a mít je tak hned po ruce. Konkrétní kontakt se dělí na dvě záložky. V první jsou samotné údaje o člověku, ve druhé pak výpisy volání. Škoda, že provázanost nedošla dál a nemáme zde těsnější vazbu se sociálními sítěmi. Obrázky z Googlu či Facebooku se ale s kontakty spojí.

Kamenem úrazu je znovu hlasitost reproduktoru. Vyzvánění je i při nastavení nejvyšší úroveň dost tiché a snadno příchozí volání přeslechnete. Ascend G300 navíc vždy preferuje metodu postupného zvyšování hlasitosti. Výsledkem je to, že první tři vteřiny nemáte možnost hovor zaznamenat. Po updatu firmwaru by vše mělo být ale již v pořádku. Lepší situace panuje při hovoru, kdy druhou stranu slyšíte dobře a dostatečně hlasitě.

Textové zprávy: standard se dvěma klávesnicemi

Zprávy jsou zde jako vždy dělené do tzv. vláken, jež se objevují jako jednotlivé konverzace u kontaktů. To samozřejmě zrychluje vyhledávání a dělá seznam přijatých zpráv mnohem přehlednější. Editor SMS a MMS zpráv je opět postaven na jednoduchosti, nabízí ale všechny potřebné nástroje včetně skvělého odhadu českého slovníku a automatického doplnění. Nechybí ani informace o počtu napsaných znaků a také do kolika zpráv se váš text rozdělí.

SMS zprávy a klávesnice Android

K dispozici máte hned dvě různé klávesnice. První je od Huawei a působí poměrně nepřehledně. Na každém tlačítku se tísní dva znaky. Pro napsání písmena tlačítko stisknete, pro napsání druhého znaku stačí po tlačítku přejet od shora dolů. Nejprve se mi tato metoda příliš nezamlouvala, po týdnu jsem si ale zvykl. Opravdu to zrychluje psaní. Druhou klávesnicí je klasická známá z Androidu. Nenabízí pokročilé funkce, ale je alespoň přehlednější.

Klávesnice Huawei

O vaší elektronickou poštu se postará dvojice aplikací – Email a Gmail. V první si snadno navolíte protokoly POP3, SMTP či IMAP, k dispozici jsou i přednastavené nejvyužívanější schránky. Na závěr si samozřejmě zvolíte četnost aktualizací. Druhá aplikace obstarává váš e-mail od Googlu s push notifikacemi a veškerými funkcemi.

Sociální sítě už od počátku zastupuje trojice Facebook, Twitter a Google +. Nechybí ani kecálek GTalk.

Organizační funkce a GPS

Váš každodenní rozvrh vám pomůže zajistit kalendář s třemi typy náhledů – měsíčním, týdenním a denním. Samozřejmě nechybí ani agenda. V další výbavě se nachází jednoduchá kalkulačka, poznámky či diktafon. Příjemným překvapením je přítomnost aplikace Documents To Go, pomocí kterého si otevřete své kancelářské dokumenty MS Office. Pokud byste vyžadovali i možnosti editace a vlastní tvorby, budete muset zainvestovat do plné verze programu. Své místo si v telefonu našel i přehledný správce souborů, který si dokonce poradí i s formátem ZIP.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Všechny telefony s Androidem jsou vybaveny čipem GPS a žádná změna se nekoná ani u levného Huaweie. Podporována je samozřejmě i asistovaná GPS, která si pomáhá internetovým připojením k rychlejšímu nalezení polohy. Pokud se spolehnete jen na satelity, dojde k navázání polohy zhruba do půl minuty, přičemž Ascend G300 venku chytí 5 až 6 satelitů, se kterými také naváže spojení. S GPS se samozřejmě pojí Google Mapy a Google Navigace, která je ale stále závislá na internetovém připojení.

Google Mapy

Internetové a datové funkce: androidí pohodlí

Velký displej a dostatečná hardwarová výbava – skvělé předpoklady k pohodlnému prohlížení internetu. Podporována jsou rychlá data HSDPA (7,2 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s), stejně jako bezdrátové připojení přes Wi-Fi, pomocí které můžete svůj internet i sdílet. Chybět nemůže Bluetooth ve verzi 2.1 a datový konektor microUSB. Funkce jako USB host, NFC či Wi-Fi Direct podporovány nejsou.

Internetový prohlížeč a správce datových přenosů

Velmi potěšujícím faktem je podpora plnohodnotného Flashe. Nejprve je ale nutné daný program stáhnout z obchodu Google, poté už vám nic nebrání v pohodlném prohlížení internetu. Načítání stránek je poměrně rychlé a uspokojivá je i rychlost pohybu. Nechybí multi dotyková gesta k přiblížení či oddálení stránky. Efektní je animace při překlápění displeje na šířku či zpět. Obrazovka se jakoby zhoupne a nastaví na správnou polohu. Jistě vás také zajímá, kolik si můžete otevřít oken v prohlížeči. Maximem je osm oken, což Ascendu G300 může závidět nejeden dražší přístroj.

Praktickou aplikací, která se nachází v základní softwarové nabídce, je správce přenosu dat. Nastavíte si svůj datový limit a pak přehledně vidíte, kolik dat jste spotřebovali. Vše je zpracováno formou textu či grafu. Zjistit si také můžete, která aplikace je nejvíce nenasytná. Praktická je i možnost vložit tento program do informační lišty.

Závěrečné zhodnocení: jeden trumf v rukávu

Právě jste se pročetli až k samotnému závěru dnešní recenze a nastal ten pravý čas, si vše shrnout a zhodnotit. Neopomeneme ani největší konkurenty. V prvé řadě musíme říci, že nás Huawei Ascend G300 příjemně překvapil. Výrobce pracuje dnem a nocí na tom, aby jeho modely kvalitativně dohnaly konkurenční značky, a daří se mu to velmi dobře. Rozhodně se nemusíte bát a značku Huawei při výběru nového telefonu s klidem zařaďte do hledáčku.

Předností má model Ascend G300 hned několik. Především jde o velký a kvalitní displej. Pak samozřejmě hardwarová výbava v čele s 1 GHz procesorem, velkou interní pamětí nebo obstojným fotoaparátem. Zásadní je také cena, která se díky Vodafonu dostala pod 4 tisíce korun a z Ascendu G300 učinila nedostatkové zboží. Zájem je totiž obrovský.

Pokud bych měl vypíchnout nějaká negativa, bude to například zastaralejší hardware či dílenské zpracování, které nás 100% nepřesvědčilo. Zamrzí také občasné nereagování senzorových tlačítek a pád nativních aplikací.

Největším konkurentem je jednoznačně Sony Ericsson Live with Walkman. Oproti Ascendu G300 ztrácí v displeji, který má mnohem menší. V dalších ohledech, procesor, fotoaparát, svižnost prostředí, však Huawei prohrává. Pokud tedy nevyužijete velký displej u Ascendu G300, volte spíše model od Sony Ericssonu. Naopak potřebujete-li velký displej, je Huawei jasnou volbou.

Největší konkurenti: Sony Ericsson Live with Walkman, ZTE Skate a Nokia 500

Druhý významným konkurentem je ZTE Skate, které nabízí dokonce ještě větší displej. Daní jsou už ale obří rozměry. Výbavou je Skate velmi podobný, ale ztrácí pomalejším procesorem, fotoaparátem a také nikdy nedostane Android 4.0. Třetí konkurent do party nabízí operační systém Symbian Belle. Jde o Nokii 500, která potěší kompaktními rozměry. Zaostává ale displejem, fotoaparátem i rychlostí prostředí. Za podobnou cenu lze sehnat také Samsung Galaxy Ace nebo LG Optimus Hub. Oba posledně zmíněné modely však výbavou výrazně zaostávají.

huawei-ascend-g300
Klady
  • velmi nízká cena
  • Android 2.3.6 s příslibem aktualizace
  • 2 GB interní paměť
  • grafický akcelerátor
  • 1 GHz procesor s 512 MB RAM
  • rychlá data a Wi-Fi
  • velký a kvalitní displej
Zápory
  • občas nereagující senzorová tlačítka
  • nekvalitní záznam videa
  • hlasitý reproduktor hraje potichu
  • méně kvalitní dílenské zpracování
Diskuze ke článku
Roman
Škoda že podla mna skoro žiadny operátor ho na slovensku nepridá do ponuky .. tym padom by pochoval HTC ONE V lebo je to to isté len o polovicu najlepšie aj ked foták može mať htc lepší ale kdo si nepozre podrobnejšiu recenziu každý su budem brať huawei....
Roman
O polovicu lacnejšie som myslel
blue.sun
Zdá se, že G300 bude asi překvapením roku... Levný telefon, který mnoha vlastnostmi poráží i dražší kusy. Foťák je výborný (na mobil, samozřejmě), IPS displej taky vypadá dobře. Jediná skvrnka na kráse je ten zvukový výstup, to zamrzí.
Zajímalo by mne, jak hlasitá je z toho výstupu třeba navigace v autě. Hry ani hlasitá multimédia mě moc neberou, ještě tak hlasitost do sluchátek (přes BT při běhu)...
Dan
Chtěl jsem ho koupit místo zmiňovaného Walkmanu, ale zatím počkám, zda budou odstraněny chyby zvukového výstupu a senzorových tlačítek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze