HTC Wildfire S: recenze trpasličího HTC
recenze

HTC Wildfire S: recenze trpasličího HTC

192

Na český trh vstoupil nástupce úspěšného modelu Wildfire. Novinka vylepšuje nejpalčivější problémy předchůdce a zároveň se zásadním způsobem zmenšila. Jak se povedla miniaturní novinka, která láká na 600 MHz procesor, nový Android či bohatou výbavu? Dozvíte se v recenzi.

HTC Wildfire S na oficiálních fotografiích

Původní HTC Wildfire se i přes velmi často vytýkaný mizerný displej stal úspěšným. Za slušnou cenu totiž nabídl výbavu, která takřka snesla srovnání s modely ve vyšších třídách. Předem bylo jasné, že případná nástupce nebude mít lehkou pozici. Další jasnou věcí bylo, že nový model musí rozhodně přijít s lepším displejem, který byl u Wildfiru doslova Achillovou patou. Když na sklonku loňského roku přišel model Gratia, vypadalo to na nepřímého, byť jasného nástupce. Nyní se zdá, že Gratia upadne v zapomnění. V začátcích prodeje HTC Gratia doplatila na vysokou cenu a nyní ji ve vlastní stáji přibyl konkurentem jménem Wildfire S. Prcek, který však od předchůdce přebírá jen to nejlepší a snaží se vylepšovat vše, co mu bylo vytýkáno. Bude to však stačit na zopakování prodejních úspěchů?

Technické parametry HTC Wildfire S

Kompletní specifikace
Konstrukce101,3 × 59,4 × 12,4 mm, 105 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, ?

Komentovaný videopohled

HTC Wildfire S

Design a konstrukce: ztracen v dlani

Poslední dobou jsme častými svědky telefonů s přídomkem Mini. Mnohdy však jde jen o jakousi reklamu a mobily ve skutečnost příliš „Mini“ nejsou. Wildfire S se žádným takovým přídomkem nepyšní, ale klidně by mohl. Na fotografiích to není natolik patrné, ale ve skutečnosti bude velmi překvapeni, jaký je to drobeček. Na výšku měří pouze 101,3 milimetrů. Mezi Android telefony jde o velmi malou hodnotu a překonávají jej pouze dvě Mini Xperie. Zároveň se jedná o nejmenší HTC, které se aktuálně nachází na trhu. Zbylé rozměry činí 59,4 milimetrů na šířku a 12,4 milimetrů do hloubky. Jde tedy už o vcelku běžné hodnoty. Příjemná je i nízká hmotnost 105 gramů.

Minimalistické rozměry na fotografií skoro ani nepoznáte

Nemusíte mít ani příliš velkou ruku, abyste v ní Wildfire S schovali. Díky zaobleným hranám se navíc telefon pohodlně drží. Krom malých rozměrů vás Wildfire S může zaujmout i svým designem. Na první pohled nenápadná brada dotváří celkový přechod zadního krytu k spodní hraně. Nejvíce tento designový prvek vynikne při pohledu z profilu. Stylovost telefonu pak podtrhuje například i bílá barva, která je přítomna především na zadní krytu a částečně taktéž na bocích. Nebudu zřejmě daleko od pravdy, když si dovolím tvrdit, že HTC tento model míří do ženských rukou.

Kombinace sněhově bílé a stříbrné vypadá velmi dobře

Přední strana není ničím zajímavá a dala by se odbýt asi takto: Vezmeme model z vyšší třídy a všechny prvky zmenšíme, případně natěsnáme k sobě. Většinu plochy zabírá displej, pod kterým se krčí čtveřice senzorových tlačítek. Ta však doplácejí na malé rozměry telefonu a jsou opravdu nalepena těsně pod displej, což znesnadňuje ovládání. Nad displejem nechybí nezbytné logo výrobce a tradiční podlouhlý reproduktor pro hovory. Ten je však tentokrát chromovou mřížkou rozdělen na dvě části. Jak je u HTC zvykem, je v reproduktoru skryta i informační dioda, která vás poblikáváním upozorní na zmeškané události.

Boky telefonu nejsou nijak přeplácané a například na pravém se nenachází zhola nic. Na spodní hraně, nebo vlastně spíše bradě, je pak ukryt pouze mikrofon. O něco bohatší je levý bok, kde se nachází microUSB konektor. Ve stylu HTC je opět obráceně a pokud jste do této doby HTC neměli, budete zpočátku zápasit s datovým kabelem a právě obráceným konektorem. Nad tímto konektorem se táhne dlouhé tlačítko regulující hlasitost. Výčet ovládacích prvků zakončíme na horní hraně, kde se klasicky nachází odemykací tlačítko, kterým se telefon i vypíná. Chybět zde pak nemůže ani hudební 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek.

Malá brada zůstala z původního Wildfiru zachována

Zadní strana těží zejména z bílého provedení, které působí stále neokoukaně. Upřít ji však nelze ani oživující prvky, mezi které řadím i prostorové logo výrobce. Nejvýraznějším prvkem zadního krytu však je do šedé barvy laděný ovál, kde se setkává fotoaparát, LED dioda a hlasitý reproduktor. Předem nelze odhadnout, jak moc se bílá varianta bude špinit. Nám se to během testu samozřejmě několikrát povedlo, nicméně pokaždé pomohl suchý či navlhčený hadřík a Wildfire S znovu zářil.

Rozestavění ovláadacích prvků po bokách je standardní

Příslušnost HTC Wildfire S ke střední třídě je patrná u použitých materiálů. Jde o obyčejné plasty, které ale nejsou lesklé a zejména stříbrně šedý přední kryt se na pohled snaží imitovat kov. Jde mu to celkem dobře a telefon opravdu nepůsobí nijak lacině. Návrat nohama na zem nastává po uchopení do ruky, kdy již o plastech není pochyb. Kvalita konstrukčního zpracování je vcelku slušná. Při promačkání se však ozývá vrzání ze zadního krytu.

Baterie a výdrž: nenasytný prcek

HTC Wildfire S disponuje akumulátorem typu Li-Ion s kapacitou 1230 mAh. Předchůdce nabízel o 70 mAh více. Důvod tohoto nesmyslného kroku? Neznámý. Tato absurdní skutečnost zamrzí dvojnásob, když se ví, že původní Wildfire velkou výdrží zrovna neoplýval. Nic oslnivého tak neočekávejte ani od novinky. I přes obyčejný procesor a malý displej se tak výdrž jen horko těžko dostává nad hranici jednoho dne. Je teda pravdou, že je neustále připojen k sítím 3G, nicméně zcela omezit to přeci nejde. Říkáte, že jde? Máte pravdu, ovšem pak už ztrácí použití chytrého telefonu smysl. Při rozumném používání, kdy si připojování k internetu budete řídit vy sami a zakážete automatickou synchronizaci, Wildfire S vydrží den a půl až dva dny. Není to vyloženě málo, ale čekali bychom podstatně více.

Veškeré příslušenství je barevně sladěné

Zvuk: posun kupředu

Tradiční slabé místo všech telefonů HTC. Výrobce se však rozhodl jít v roce 2011 do sebe a své telefon vybavit kvalitnějším audio čipem. Přesvědčili jsme se o tom už v modelu Incredible S. V podobném duchu pokračuje i Wildfire S. I když pokud jde o poslech skrz hlasitý reproduktor, nic oslnivého opravdu nečekejte. Reprodukce je relativně tichá a zní uzavřeně. Příjemnější je situace po připojení sluchátek. Doporučuji rovnou nějaká vlastní, neboť ta od výrobce sice jsou stylově bílá, ale více než styl je důležitější jejich průměrná kvalita. Při poslechu ze sluchátek je jasně patrný posun kupředu oproti původnímu Wildfiru. Nebudete postrádat středy ani hloubky. Ty by však přeci jen mohly být výraznější. Ještě lepší by bylo, kdyby HTC popřemýšlelo nad ekvalizérem.

Displej: na to jsme čekali

Loňský Wildfire s displejem hodně zariskoval a stálo ho to mnoho nepěkných poznámek na jeho adresu. Není se ale čemu divit. Použít na ploše 3,2 palce QVGA rozlišení se jevilo jako hodně nepovedený žert. Kroku vedle si byl vědom i výrobce. Wildfire S proto na stejné ploše nabízí již klasické a hlavně dostatečné jemné HVGA rozlišení – 320 x 480 pixelů. Jinak je displej typu TFT a zobrazí paletu 262 144 barev. Citlivost je díky kapacitní technologii na výborné úrovni, displej rozpozná i několik doteků naráz, což výrazně zjednodušuje brouzdání na internetu či psaní zpráv.

Uživatelské prostředí: osvědčené Sense

Uživatelské prostředí HTC Sense jistě není třeba dlouze představovat. Už dávno jej nenabízejí jen high-endové Androidy od HTC a můžeme se tak jeho přítomnosti těšit i u modelu Wildfire S. Zbývá doplnit, že i vcelku levný Wildfire S běží na nejnovější verzi OS Android 2.3.3. Samotné Sense nabízí plné přizpůsobení sedmi domácích obrazovek. V seznamu najdete vyčerpávající nabídku různých widgetů, zkratek a udělátek, díky kterým nebude jediný přístroj stejný. Dle libosti si rozmístíte hodiny, zkratky nastavení, ikonky programů, kalendář, informace o počasí, aktivní widgety služeb (zprávy, počasí, hudební přehrávač, vyhledávání aj.) a plnou podporu sociálních sítí v čele s aplikací FriendStream, která do sebe zakomponovala Facebook, Twitter, Flickr i další možné sítě. Tím samozřejmě výčet nekončí, při plném výpisu by to ale byla opravdu dlouhá recenze. Nechybí ani „ptačí pohled“, jenž vám najednou ukáže všechny vaše aktivní plochy a dovolí rychlé skoky či zoomy. Velmi praktické, pokud nechcete listovat do aleluja.

Pohotovostní displej s widgety

Dále se zastavím u horní informační lišty. Jelikož u nových HTC je doslova nabita informacemi, nechtěl ani Wildfire S zůstat výrazně pozadu. Bohužel jeho limitem je menší displej. Po stáhnutí lišty proto máte k dispozici dvě záložky. První je klasická. Vidíte spuštěné aplikace a informace o příchozích zprávách, e-mailech a podobně. V druhé záložce se nalézá seznam rychlého spuštění některých funkcí. Menu už je ryzí Android, který znáte ze spousty dalších modelů a není tak třeba zbytečně vypisovat jeho funkce (stačí navštívit kteroukoliv z předchozích recenzí na telefon se systémem Android). Jedinou odlišností je rozdělení menu do několika sektorů po 16 ikonkách. Posouvání tedy není možné zastavit, kde se vám zlíbí. Telefon vždy sám dojede na celý nejbližší sektor. Původní princip mi přišel ale lepší.

Nastavení widgety a hlavního menu

Procesor je nově taktovaný na 600 MHz (Wildfire má 528 MHz). Z výrobce udávaných 512 MB RAM je pro uživatele k dispozici 418 MB. Po naběhnutí systému a všech nezbytných aplikací však počítejte, že vám bude zbývat necelých 150 MB pro běh dalších věcí. Práce s telefonem je poměrně plynulá, nicméně za ideálních bych ji rozhodně neoznačil. Občas se telefon zamyslí a vy budete čekat. Najedenkrát se uchýlí k seknutí. Velká lenost panuje především v aplikaci fotoaparátu jejíž obsluha vyžaduje jistou dávku trpělivosti. Nezbývá než doufat, že novější firmware přinese v tomto směru zlepšení, protože podobně hardwarově vybavená konkurence bývá svižnější.

Srovnání Wildfire S a Incredible S (2. fotografie)

Telefonní funkce

Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáváním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

HTC Wildfire S je schopen se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je vcelku slušná.

Zprávy

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. Vzhledem k menšímu displeji je nepřítomnost alfanumerického typu klávesnice na škodu. V režimu na výšku se na malé QWERTY klávesnici opravdu pohodlně nepíše. Po přetočení telefonu na šířku se situace sice zlepší, ale stále to není ideální. Zamrzí, že telefon mnohdy nestíhá vašemu tempu a vy po chvilce nevíte, zda daný znak ještě stihl telefon zaregistrovat či nikoliv. Patříte-li mezi velké psavce, s Wildfirem S spokojeni nebudete. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky.

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Tradičně kvalitní jsou na Androidu sociální sítě. Facebook je kompletně v češtině a prostředí je přehledné. Potěší i přítomnost plnohodntoného chatu.

Internetový prohlížeč a GPS: naučil se Flash

Prohlížení internetu je nepsanou doménou všech telefonů s Androidem. Prohlížeč je tedy opravdu kvalitní a na rozdíl od ostatních funkcí i dost rychlý. Limitujícím faktorem pro úplný komfort je malý displej a s ním související malá klávesnice pro zadávání adresy. I přes nižší výkon telefonu jsme se dočkali podpory Flash Lite. Na stránkách tak bez problémů fungují animace, reklamní bannery a podobně. Vše sice není tak plynulé jako na dražších strojích, nicméně buďme rádi za to málo. Pokud na stránce narazíte na video z YouTube, je nutné otevřít aplikaci, což se děje automaticky. Přímé přehrávání možné není.

Prohlížeč zvládá i základní flashové prvky

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia.

I v modelu Wildfire S naleznete čip GPS, který dokáže spolupracovat s mobilními sítěmi a podporována je tedy asistovaná navigace aGPS. K navigaci jsou k dispozici Google Mapy v Beta verzi. Překvapí vás vysoká citlivost na signál GPS. Aktuální polohu, která byla navíc opravdu velmi přesná, telefon nalezl v uzavřeném prostoru domu během 30 vteřin. Mnohá konkurence může jen tiše závidět.

Fotoaparát: mizerných 5 Mpx

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 5 megapixelů, automatickým ostřením a LED diodou. V podstatě tedy nabízí totéž, co předchůdce. Bohaté jsou i možnosti nastavení, byť díky pomalosti aplikace fotoaparátu vyžaduje celé nastavení značnou trpělivost. Fotografovat můžete v režimu 4:3 či 3:2. I přes veškerá nastavení je kvalitu výsledných fotografií podprůměrná. Vcelku slušně telefon vyfotí jen detaily zblízka. Jakékoliv další snímky jsou neostré až rozmazané. To i za předpokladu, že telefon držíte v obou rukách a v naprostém klidu. Je možné, že tento velmi nepříjemný neduh vyřeší aktualizace firmwaru. V současné chvíli je ale fotoaparát ve Wildfiru S použitelný jen v naprosté nouzi.

Ukázkové fotografie:



O něco lépe dopadlo natáčení videa. To je možné v rozlišení 640 x 480 pixelů a s 30 snímky za vteřinu. Pozor si jen musíte dát na rychlé pohyby při natáčení. Telefon se vám totiž odvděčí nepěknými trhanci během záznamu.

Organizační a datové funkce

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál.

Synchronizace pak probíhá prostřednictvím aktivního Google účtu. Druhou variantu přináší samotné HTC v podobě programu HTC Sync, kde již není nutno se spoléhat na internetový paušál. Vše probíhá prostřednictvím datového kabelu nebo Bluetooth přes počítač.

Zajímavou a jistě velmi užitečnou funkcí je „Přenesení dat“. Wildfire S se za pomoci Bluetooth propojí s vaším dřívějším telefonem (podporovány jsou takřka všechny větší značky) a přenese všechny kontakty, položky v kalendáři a SMS zprávy. Opět je vše jen otázkou několika málo chvil. Nic složitého. Plně funkční je na Wildfire S i SIM Toolkit a s ním spojené GSM bankovnictví. Další zajímavostí je propojení s HTC.com. Získáte možnost telefon vzdáleně zamknout či ho například prozvonit. Nikdy nevíte, kdy se takové vychytávky mohou hodit. Bohužel v základní výbavě chybějí apliakce pro práci s Office a PDF dokumenty.

V datových funkcích nebudete postrádat nic podstatného. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA. Trochu zamrzí absence HSUPA, které se dnes celkem běžně vyskytuje i u mnohem levnějších telefonů. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Vzhledem k přítomnosti Androidu 2.3 ve výbavě naleznete i funkci Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet.

Multimediální funkce: standardní průměr

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. Pokud máte u každé písničky uložen i obrázek, oceníte stylové procházení skladbami. Přehrávač nabídne možnost hrát skladby náhodně a také je opakovat. Bohužel v telefonu chybí ekvalizér, což je opravdu škoda. Na této funkci by výrobce rozhodně šetřit nemusel. Moc dobře víme, že integraci ekvalizéru zvládne dobře. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS.

Videopřehrávač je velmi jednoduchý a přehraje jen základní formáty. Na AVI soubory s kodeky divX a Xvid rovnou zapomeňte. Naštěstí lze stáhnout z Marketu jiný přehrávač, který vám přehrávání vašich oblíbených filmů a seriálů umožní.

HTC Wildfire S bych rozhodně nedoporučil na hraní her. Výkon dostačuje maximálně na jednoduché 2D hry, ve kterých není příliš náročných efektů. 3D hry jsou naprosté pasé. Zcela obyčejná hra Raging Tunder 2 se opravdu neuvěřitelně seká a nemusíte ji tedy ani stahovat.

Závěrečné zhodnocení: komplikovaná situace

HTC Wildfire S má před sebou nelehký úkol. Navázat na úspěch svého předchůdce. Výrobce ho sice osadil lešpím displejem, po kterém všichni volali, přidal nový Android, některé další funkce a omladil vzhled. Bohužel se obávám, že to nebude stačit. Krom onoho displeje totiž novinka nic zásadního nepřináší. Největším problémem je především pomalost telefonu, která je na druhou stranu patrná jen v některých aplikacích. Bohužel zrovna v často používaných aplikacích (editor zpráv, fotoaparát). Další problém pro Wildfire S představuje konkurence ve vlastní stáji. Zhruba za stejnou cenu se totiž prodává HTC Gratia, která nabídne v podstatě totožnou výbavu.

Mezi další konkurenty rozhodně patří LG Optimus Chic, který za podobné peníze nabídne lepší fotoaparát (ale bez diody) a svižnější chod systému. Pozadu nezůstává ani Samsung a jeho model Galaxy Ace, který už Wildfire S přehrává takřka ve všech ohledech. Přičemž si připlatíte zhruba 500 Kč. Bude zajímavé sledovat, jak si Wildfire S povede. Určitě by mu prospělo snížení ceny, ale toho se v počátku prodeje rozhodně nedočkáme. Pomoci by mohla i aktualizace firmwaru, která by zrychlila chod a doladila kvality fotoaparátu. Poté by Wildfire S získal na konkurenceschopnosti. Atraktivita díky zdařilému designu mu totiž jako slušná funkční výbava nechybí.

htc-wildfire-s
Klady
  • Android 2.3
  • rychlý prohlížeč s Flashem
  • přítomnost Wi-Fi, 3G s HSDPA a GPS
  • slušný displej
  • malé rozměry
  • zdařilý design
Zápory
  • podprůměrný fotoaparát
  • nepříliš pohodlné klávesnice
  • místy pomalé reakce
Diskuze ke článku
Hibicka
Ve videu si hovril 3,2Mpx ale mate napasich 5Mpx tak kolik tet ma???
mIRčO
Vo videu hovoríte že telefón ma 3,2 Mpx a v skutočnosti má 5 Mpx ale inak celkom pekná recenzia
tretmi
Co byste raději doporučili za phone ?...tohle nebo lg optimus one
Petr
V recenzi uvádíte, že displej disponuje 265t barvami. Jiné zdroje uvádí 16mil.
Taky píšete, že přístroj má ještě postarší GPRS. Možná je to k nevíře ale u nás 3G ještě není. Sice je postarší ale někdy není zbytí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze