Samsung Galaxy Ace
recenze

Samsung Galaxy Ace

Svěží vítr ve střední třídě
181

Střední třída mobilních telefonů se odjakživa těší velké oblibě a proto je až s podivem, jak chudá je nabídka Android telefonů právě v tomto segmentu. O nápravu se snaží Samsung se svým modelem Galaxy Ace, který přináší velký displej, 800 MHz procesor, slušný fotoaparát a Android 2.2. Ovládne novinka střední třídu?

Samsung Galaxy Ace

Operační systém Android zažívá velký rozmach. Výrobci chrlí jeden model za druhým a na první pohled se zdá, že jde vždy z čeho vybírat. Bohatě je zastoupena kategorie do čtyř či pěti tisíc a stejně tak mezi high-end telefony za deset tisíc korun a více je výběr pestrý. Pokud však nechcete úplný základ a zároveň nehodláte investovat pětimístnou sumu, brzy zjistíte, že se výběr povážlivě zúžil. Střední třídu již v loňském roce obohatilo dvěma modely LG a zkusilo to i HTC. Nyní se vytasil i korejský Samsung a zdá se, že to s nadvládou ve střední třídě myslí opravdu vážně. Za necelých sedm tisíc korun totiž dostanete Androidí telefon s nečekaně velkým displejem a navíc s procesorem, který nabídne o 200 MHz více než konkurence. Otázka, která potrápí nejednoho zájemce, zní: Vyplatí se připlatit téměř dva tisíce korun a vzít Galaxy Ace namísto LG Optimus One?

Technické parametry Samsung Galaxy Ace

Kompletní specifikace
Konstrukce112,4 × 59,9 × 11,6 mm, 120,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 158 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2011, 7 000 Kč

Samsung Galaxy Ace – videopohled

Design a konstrukce: dva jsou více než jeden

Při prvním shledání s Galaxy Ace se neubráníte dojmu, že se Samsung nechal do značné míry inspirovat iPhonem. Tmavá čelní strana, na které nejvíce zaujme potvrzovací tlačítko pod displejem, které je stříbrně lemováno. Ačkoliv již od počátku nejde o nijak převratný design, je stále velmi líbivý. Efektně působí tlustá stříbrná linka, která obíhá celý bok telefonu. Samsung neponechal nic náhodě a do základního balení přidal kryt navíc. Pro konzervativněji či praktičtěji laděné uživatele je přichystán lehce pogumovaný černý kryt. Neuplívají na něm otisky a nemusíte se bát šrámů. Pokud jste zastánci stylových telefonů, určitě vás potěší lesklý bílý kryt. Telefonu po nasazení opravdu dodává punc mnohem dražšího přístroje. Stinnou stránkou bílého krytu jsou otisky prstů. Oproti černému je totiž bílý kryt lesklý a zároveň i náchylný k poškrábání.

Uhlazená placka - to je Galaxy Ace

Většímu displeji se musely přizpůsobit samozřejmě rozměry. Naštěstí to „odnesla“ jen šířka. V číslech se tedy jedná o 112,4 x 59,9 x 11,5 milimetru. Určitě nemusím připomínat, že malá tloušťka opět přispívá k stylovému vzhledu. V únosných mezích se udržela i hmotnost. Ustálila se na 113 gramech.

Černý kryt je pogumovaný a odolá tak šrámům.

Přední stranu jsem již nakousnul výše a nyní nadešel čas se ji věnovat o něco déle. Drtivou většinu z přední strany si vzal displej. Nad ním je samozřejmě nezbytné logo výrobce a tenký, avšak stále efektní průduch reproduktoru. Pod krytem dále sídlí i dnes tradiční čidlo světla a blízkosti. Druhou kamerku byste u tohoto modelu hledali marně. Pod displejem se na první pohled nachází jen jedno tlačítko. Zbylá dvě jsou totiž jen senzorová a pokud se nerozsvítí, je téměř nemožné je vidět. Zprvu vás to možná bude obtěžovat, neboť si je nutné zvyknout, kde se jaké tlačítko nachází. Celkově však hodnotím tuto snahu výrobce kladně. Zvyknutí si je otázka jednoho dne.

Bílý kryt působí velmi stylově. Galaxy Ace je tak ještě více podobné iPhonu.

Po bocích telefonu výrobce rozmístil takřka rovnoměrně všechny prvky. Spodní strana se sice musela spokojit jen s mikrofonem, ale na levém boku už výrobce ubytoval kolébkovou klávesu pro hlasitost i zdířku pro poutko. Horní hrana hostí konektory. Společnost 3,5 jack konektoru dělá datový a nabíjecí microUSB konektor. Ten je šikovně schován za posuvnou krytkou. Tlačítko uzamykající displej se u Samsungu tradičně nalézá v horní části pravého boku. Pod ním se za krytkou schovává slot pro paměťovou kartu. Jednu s kapacitou 2 GB dostanete od výrobce v základním balení.

Černá varianta krytu je vroubkovaná a z ruky vám telefon rozhodně nevyklouzne.

Zadní strana je v případě bílého krytu uhlazená a lesklá. Jediné narušení představuje čočka fotoaparátu a ji sekundující LED dioda. Zapomenout nesmím ani na dva průduchy hlasitého reproduktoru. Pokud ovšem zaměníte kryty, získáte v dlani příjemný vroubkovaný kryt, který i ledacos vydrží. Potěší, že ať už máte nasazen jakýkoli kryt, vždy je konstrukce telefonu zcela pevná a ani při silném promačkání nic nevrže. Názorná ukázka toho, že i plastový telefon může být kvalitní.

MicroUSB konektor i paměťova karta jsou chráněny krytkou.

Baterie a výdrž: průměrné dva dny

Galaxy Ace dostal od výrobce akumulátor s kapacitou 1350 mAh. Nejde o žádnou oslnivou hodnotu, nicméně v dnešní bídě musíme být rádi i za toto číslo. Ve výsledku se poměrně snadno dostanete na dvoudenní výdrž a to i s tím, že hodláte být vesměs stále online. Pozor je nutné si dávat na běžící aplikace. Některé vám šťávu z baterie vysají až překvapivě rychle.

V malé krabičce naleznete dokonce i redukci na klasickou SD kartu.

Zvuk

Samsung Galaxy Ace můžete s klidným srdcem používat i jako přehrávač hudby. Hlasitý reproduktor dostává svému jménu a vyhrává opravdu hlasitě. Navíc je reprodukce i na nejvyšší hlasitost stále poslouchatelná. Po připojení sluchátek zjistíte, že Samsung neodflákl zvukový čip a reprodukci nechybí nic zásadního. Přesto jsou rezervy u basové složky patrné. Vlastní úpravu provedete díky přítomnosti několika typů ekvalizéru.

Displej: nadprůměrně velký, průměrně kvalitní

Nad poměry střední třídy displej narostl na 3,5 palce. Naopak standardní je rozlišení 320 × 480 pixelů. Bohužel ve spojení s větším displejem už pomalu přestává stačit. Pokud přimhouřím oko, je displej stále konkurence schopný. Příslušnost ke střední třídě je vidět v použité technologii TFT. Zobrazení nezachrání ani paleta 16 miliónů barev. Jakmile telefon nakloníte, ztrácejí barvy na sytosti. Celkově displej působí poměrně vybledle. Kamenem úrazu jsou otisky prstů. Na displeji se drží zuby nehty a na přímém slunci takřka znemožňují čitelnost. Nepomůže ani nastavení jasu na maximální úroveň. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní. Reakce jsou příkladné, což se cení ve spojení s multi-touch technologií.

Tlačítka menu a zpět jsou vidět jen s podsvětlením.

Uživatelské prostředí: Android říznutý TouchWizem

Stejně jako ostatní telefony řady Galaxy využívá i Galaxy Ace operační systém Android, zde ve verzi 2.2 Froyo. K tomu navíc přidává svoje vlastní rozhraní TouchWiz, což dohromady tvoří velmi intuitivní a pohodlné ovládací prostředí. Právě rychlost a jednoduchost tu hrají prim a myslím, že Samsung vsadil na správnou kartu. Jak domácí obrazovka, tak menu samotné jsou vám plně k dispozici. Můžete si rychle přenastavit vše od ikonek až po rozložení a pokud nepočítáme dolní stavovou lištu, zpřeházet můžete takřka cokoliv.

Pohotovostních obrazovek s widgety může být až sedm.

Již klasicky tu najdete sedm hlavních obrazovek, jejichž počet můžete libovolně omezit. Všechna ostatní nastavení ničím nevybočují z řady moderních Androidů. Horní informační lišta má kromě oznamování procesů v přístroji také dodatečný horní řádek, kde najdete rychlý přístup k mnoha funkcím – od Wi-Fi a Bluetooth po hlasitost či GPS.

Nabídku widgetů si snadno rozšíříte.

Galaxy Ace navýšil takt procesoru na 800 MHz, což je oproti konkurenci příjemný nárůst. Díky tomu se nemusíte obávat živých tapet či nějakého sekání v menu. Vše běží jedna radost. S ohledem na výkonný procesor nemile překvapí paměť RAM. 278 MB je oproti konkurenci málo. Po naběhnutí systému většinou zbývá okolo 100 MB RAM a s tím je nutné počítat a hlídat spuštěné aplikace. Naštěstí Samsung přichystal správce aplikací už v základu.

Informační lišta a hlavní menu, které lze libovolně přeskládat.

Telefonní funkce

Už jsme si zvykli, že má Android organizační funkce a seznamy na špičkové úrovni, ať už mluvíme o jakékoliv třídě telefonů. Recenzovaný kousek to jen dokazuje a předvádí všemi oblíbený telefonní seznam, který nabízí komplexní možnosti využití a přizpůsobení kontaktů v jednoduchých čtyřech záložkách. Jedním švihnutím prstu se totiž dostanete z kontaktů do historie, oblíbených tváří či aktivit toho kterého člověka. Každý kontakt můžete obohatit o fotografii, několik čísel, kontaktních informací a téměř nekonečného počtu menších detailů, jež si sami přidáváte. Samsung tu opět využil skvělou vychytávku, kdy při švihnutí prstem přes kontakt automaticky začínáte volat, případně psát SMS v závislosti na tom, do jaké strany jste prstem pohnuli. To je aplikováno i v jiných částech systému, kde jsou přítomny kontakty či čísla a osobně to považuji za výborný nápad.

Telefonní seznam je krásně přehledný a slučuje všekeré informace.

Zprávy všeho druhu

Práce se zprávami je stejně pohodlná, jako telefonní seznam. Opět jsou tu všechny zprávy členěny do konverzačních bublinek dle kontaktů a vy tak máte dokonalý přehled o tom, co, kde a s kým. Také zde funguje šikovná vychytávka se švihem prstů do stran, to ale není to nejdůležitější. Editor zpráv je velmi přizpůsobivý a v případě, že do SMS přidáte přílohy se automaticky přepíná do editoru MMS. Vše tu máte pod prstem, případně pod dodatečným tlačítkem menu a rychlost je tak jen otázkou zvyku.

QWERTY klávesnice je dostupná v obou režimech.

Psaní je zajištěno celkem pěti různými klávesnicemi. Na výšku je na výběr alfanumerická, malá QWERTY a dvě klávesnice, kde písmenka kreslíte. Použitelné jsou především první dvě, přičemž lépe QWERTY verze. Úplně nejlepší je ale samozřejmě psaní v landscpae modu, kde dostává QWERTY klávesnice větší prostor. Velmi však zamrzí, že i pro napsání tečky či čárky, je nutné vyvolávat nabídku speciálních znaků. Jinak je ovšem psaní rychlé a pohodlné. Telefon stíhá jakémukoliv tempu vyťukávání.

Psát můžete i ručně. Klienty pro e-mail i Facebook jsou velmi přehledné.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: maximum ve střední třídě

Prohlížení internetu je v základu pohodlné. Prohlížeč od Androidu je pěkně zpracovaný, nabízí intuitivní ovládání i dostatečnou rychlost vykreslování a pohybu na stránce. Díky dostatečně velkému displeji mnohdy i text přečtete bez nutnosti přiblížení. Bohužel si telefon neporadí s Flashem. Tento nedostatek byl tolerován u levných telefonů se slabším procesorem. Nicméně se domnívám, že 800 MHz je pro Flash zcela dostatečných a výrobce měl Galaxy Ace Flashem vybavit. Náplastí je snadné přehrání YouTube videa. Pokud se na nějaké stránce nachází, prostým klikem vás telefon přesune do externí aplikace a video spustí. Surfovat můžete přes GPRS, EDGE, 3G, HSDPA či Wi-Fi. Tentokrát výrobce zapomněl na HSUPA, škoda. Samozřejmostí je Bluetooth a díky Androidu 2.2 i funkce Wi-Fi hotspot.

K dokonalosti prohlížení internetu chybí zejména Flash.

Tradičně na výši je e-mailový klient a rozumí si jak s integrovaným Gmailem, tak s jinými účty. Veškeré nastavení je velmi jednoduché, v případě Gmailu dokonce automatické. Samozřejmostí je podpora několika schránek najednou, archivace zpráv či odesílání hromadných emailů. Máte plný přístup k online složkám a všem klasickým službám emailových klientů. Galaxy Ace navíc nabízí kombinovanou složku emailů, tudíž máte všechny vaše schránky hezky na jednom místě. Žádná novinka se tu nekoná, panuje ale plná spokojenost.

S překvapvením jsem v přístroji kromě všudypřítomných Google Maps narazil i na plnohodnotnou hlasovou navigaci, kterou můžete využívat zcela zdarma. Tak nějak jsem ale očekával háček a ten se dostavil v podobě nutnosti být připojen k internetu a stahování slušného počtu dat pro přesné navigování. Po chvíli s interním navigátorem jsem se tak vrátil ke Google Maps, které jsou den ode dne lepší. Nová verze je rychlá, intuitivní a pokud zrovna nepotřebujete hlasový doprovod do auta, dostane vás, i když trochu nepohodlně, z bodu A do bodu B. Potěší podpora StreetView, tedy 3D náhledu ulic, takže se neztratíte nikde. Musíte však počítat s tím, že to u Google Maps bez připojení na internet nepůjde, což je nejen v zahraničí velká nevýhoda.

V organizačních funkcích asi nijak nepřekvapí přítomnost kalendáře, kalkulačky či diktafonu. Co však potěší je přítomnost aplikace ThinkFree Office. Můžete otevírat, editovat nebo přímo sami vytvářet dokumenty Microsoft Office a to v novém formátu 2010.

Fotoaparát: 5 megapixelů s dávkou šumu

Integrovaný fotoaparát nabízí 5 megapixelové rozlišení, nechybí automatické ostření a dostalo se i na LED diodu. Prostředí fotoaparátu se nikterak neliší od ostatních Samsungů s TouchWiz. Počítat tak můžete s poměrně obsáhlým nastavením počínaje vyvážením bílé a efekty konče. Vzhledem k chybějící hardwarové spoušti, se pořízení snímku provádí skrze displej. Na to si však lze zvyknout a přizpůsobit tomu držení telefonu.

Zklamáním jsou však výsledné snímky. I za krásného slunečného dne jsou plné šumu, který je jasně viditelný. Přitom barevné podání vcelku ujde. Fotografie nejsou ani rozmazané, nicméně onen šum je zcela degraduje. Fotografovat v hroších světelných podmínkách tudíž nemá příliš cenu. Malá LED dioda totiž mnoho světla nevytvoří.

Ukázkové fotografie


Jasně viditelný šum je na všech fotkách

Pouliční osvětlení: vlevo bez použití blesku, vpravo s bleskem

Absolutní katastrofou je však záznam videa. Ten je možný pouze v rozlišení 320 x 240 a s pouhými 15 snímky za vteřinu. Co výrobce vedlo k tomuto kroku, je nám záhadou. Naprosto všichni konkurenti si totiž poradí s VGA videem.

Videoukázka - 320 x 240 px, 15 FPS (2,07 MB, mp4)

Multimediální funkce: několik zásadních omezení

Základem multimediálních funkcí je bezesporu hudební přehrávač, který dokáže skladby dělit dle interpreta, skladby či alba. Nedělají mu problém obrázky u alb a nechybí ani již výše zmíněný ekvalizér či funkce zvuku 5.1. Na telefonu si přehrajete i oblíbená videa a to dokonce ve větším rozlišení, než v jakém dokáže sám telefon video zaznamenávat. Bez větších problém si poradí s televizním rozlišení. Vše za předpokladu, že máte dostatek volné RAM. V opačném případě se videa trhají. Samozřejmě zapomeňte na pouštění HD videí. Ačkoli procesor by je jistě utáhl. Sluší se také zmínit, že pro přehrátí DivX a Xvid videí je nutné stahovat externí aplikaci. Bez problémů shlédnete i videa na YouTube díky zdařilé aplikaci. Zapomenout nemohu ani rádio s funkcí RDS, které ale hraje jen s připojenými sluchátky.

Kapitolou sama pro sebe jsou hry. zatímco na kterémkoli jiném operačním systému by telefon s takovýmto výkonem utáhnul kvalitní 3D hry, na Androidu je situace opačná. High-end hry jsou jednoduše pro telefony s rozlišením nižším než 800 × 480 pixelů zapovězeny. Přesto máte na výběr tisíce různých her na Marketu. Najdete mezi nimi samozřejmě i několik jednoduších 3D titulů, z nichž se ale spousta seká. Telefon mívá problémy i s oblíbenou hrou Angry Birds, která se zejména při načítání nového levelu neuvěřitelně trhá. Pokud tedy často a rádi hrajete, měli byste hledat jinde.

Zhodnocení: asijský tygr střední třídy

Během celé recenze jsem Samsungu Galaxy Ace několik věcí vytkl. V podstatě ale nešlo o nic zásadního a v této cenové hladině ještě můžeme nad lecčím přimhouřit oko. Hlavními přednostmi Galaxy Ace je rychlé prostředí, zdařilý design a takřka plná výbava. Jinými slovy jde o model Galaxy S ve střední třídě. Zamrzí zejména slabší fotoaparát, tristní záznam videa a pouze průměrná velikost paměti RAM.

Mezi hlavní konkurenty patří HTC Gratia, která je výbavou i cenou velmi podobná. Silným soupeřem je však zejména LG se svými modely Optimus One a Optimus Chic, které jsou levnější. V případě Optimu One jde dokonce o rozdíl 2 000 Kč. Pro Samsung však stále hraje design, lepší fotoaparát a větší displej.

samsung-galaxy-ace
Klady
  • velký displej
  • slušná nabídka služeb a funkcí
  • 800 MHz procesor
  • Android 2.2
  • zdařilý design s výměnými kryty
Zápory
  • menší paměť RAM
  • průměrný fotoaparát a špatný záznam videa
  • chybí HSUPA
  • horší pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
michal
Co je lepší, mít ace s 800 MHz procesor a 278 MB RAM nebo optimus one s 600 MHz procesorem a 512 (nevím to přesně) MB RAM ?
Eliška
Dobrý den,
prosím jen o malou radu v rozhodování. Uvažuji nad koupí svého prvního "dotykáče" a chci vybrat v rozumné ceně, co nejlépe a na co nejdéle - konkrétně uvažuji o LG optimus Chic, Samsung G. Ace, nebo Samsung Galaxy 3. Pročetla jsem mnoho recenzí, ale stále mi chybí nějaká osobní zkušenost.
Určující je pro mne hlavně rychlost a přehlednost, snadná práce s internetem a s GPS, příjemné psaní sms zpráv a slušná výdrž v minimálním nasazení a samozřejmě nepohrdnu dobrým zvukem u hudebního přehrávače (ale zde bych uvítala hlavně možnost rozsáhlé regulace hlasitosti).
děkuji za každou odezvu
Michal Pavlíček
Dobrý den,

všechny tři telefony jsem osobně nějakou dobu používal. Předem bych z výběru vyloučil Galaxy 3 a to kvůli horšímu displeji. Při porovnání LG Optimus Chcic a Samsung Galaxy Ace mi o něco lépe vychází Samsung Galaxy Ace. Je o něco výkonější a má větší displej = lépe se na něm píše, prohlíží internet. Na hudbu je Samsung i LG průměrné. S LG Optimus chic ušetříte necelou tiscíkorunu. Rozhodnout by mohl také design.
Eliška
Děkuji za radu. Zvolím levnější variantu a sáhnu asi po LG (zřejmě i pro jeho vzhledovou nenápadnost)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze