HTC Gratia: recenze klonu s Androidem
recenze

HTC Gratia: recenze klonu s Androidem

17

Tahounem na poli Androidu je jednoznačně HTC. V záplavě novinek se Gratia řadí mezi střední třídu. Nabízí 600 MHz procesor, slušný fotoaparát i displej. Design jako by z oka vypadl modelu HD mini. Nepěkná je ovšem cena, kterou výrobce za telefon požaduje.

HTC Gratia - oficiální fotografie

Poptávka po telefonech s operačním systémem Android neustále stoupá a všimli si toho snad všichni výrobci. Průkopníkem těchto telefonů je bezpochyby HTC. Svými novinkami nás zavalilo i na sklonku letošního roku. Špičkové modely Desire HD a Desire Z jsme testu již podrobili. Nyní přišla řada i na o třídu nižší Gratii. Ta by měla postupně nahradit oblíbený model Wildfire. Předpoklady pro to jistě má. Vylepšení se dočkal zejména displej a ve výbavě nepostrádáme nic zásadního. Potěší i přítomnost Androidu 2.2 Froyo. Výrobce však nastavil počáteční cenu hodně vysoko. Oproti nejbližší konkurenci je tak Gratia vzdálena o několik tisíc korun a to rozhodně není málo.

Technické parametry HTC Gratia

Kompletní specifikace
Konstrukce103,8 × 57,7 × 11,7 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , autofocus, video: 640 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 384 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2010, 8 500 Kč

Komentovaný HD videopohled

Design a konstrukce: HD mini nebo Gratia

Pokud vám někdo ukáže Gratii, snadno si ji můžete splést s modelem HD mini. Oba modely si nejsou jen podobné, jsou až na jeden malý detail naprosto stejné. Rozdílem je přítomnost optického trackballu u Gratie. Drželi jste li někdy HD mini, vězte, že Gratia vás po stránce designu a kvality zpracování ničím nepřekvapí. To však není špatně. Telefon o rozměrech 103,8 x 57,7 x 11,7 milimetrů a hmotností 115 gramů se většinou zalíbí.

Samotné tělo je jakoby „vloženo“ do zadního krytu, nebo chcete-li skořápky. Ta je zhotovena z pogumovaného plastu a telefon je tudíž celkem solidně chráněn. Troufám si tvrdit, že bez větší úhony přežije i nějaký ten pád. Přední straně vévodí dotykový displej, nad kterým vybylo místo tak akorát pro logo výrobce a podlouhlý reproduktor. Těsně pod displejem se vyskytuje klasická sestava čtyř senzorových kláves. Ovládání pak doplňuje optický trackball. S ním jsme se setkali například i u původního modelu Desire. Jde o šikovnou alternativu pro ty, kterým ne úplně vyhovuje neustálé patlání prstem pod displeji a výborný nástroj pro navigaci v textu.

Další ovládací prvky naleznete po obvodu telefonu. Levá strana hostí kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Vypínací a zároveň uzamykací klávesa nacházející se na horní straně pak uzavírá výčet ovládacích tlačítek. Na horní straně se krom této klávesy zabydlel také 3,5 mm jack konektor. MicroUSB pak hledejte na dolní straně.

Zadní strana zaujme především čtyřmi šrouby v rozích. Dále nechybí čočka fotoaparátu, ke které je přidružen i hlasitý reproduktor. Pravé překvapení nastane ve chvíli, kdy zadní kryt sundáte. Nahý telefon je totiž celý křiklavě žlutý. Kvalita zpracování je poměrně slušná. Zadní kryt sice trochu povrzává, nicméně by se tento stav alespoň neměl zhoršovat.

Baterie a výdrž: opět zklamání

Výrobce model osadil akumulátorem o kapacitě 1200 mAh. Plus mínus jde tedy o podobnou baterii, jakou mají současné top modely výrobce. Jelikož má Gratia podstatně slabší procesor a menší displej, očekával jsem promítnutí těchto faktů v lepší výdrži. Bohužel realita přichystala nepěkné překvapení. Při opravdu intenzivním používání, kdy je telefon neustále online, počítejte s výdrží jeden pracovní den. Ráno odpojíte z nabíječky a za nějakých 12 hodin znovu připojíte. Pokud budete Gratii trochu šetřit, výdrž vystoupá na jeden a půl dne. Nepsaným stropem jsou dva dny. Déle Gratia s energií při klasickém používání nevystačí.

Zvuk: lepší časy?

Pomalu již obehranou písničkou jsou nekvalitní audio výstupy telefonů HTC. V případě Gratie se však možná blýská na lepší časy. Hlasitý reproduktor hraje obstojně a je jen škoda, že je nešikovně umístěn. Položíte-li telefon na záda, bude reprodukce citelně utlumena. Výstup do sluchátek je na poměry HTC nadprůměrný. Ve srovnání s konkurencí průměrný. Velmi by pomohl ekvalizér, který ovšem HTC jaksi pozapomnělo přidat.

Displej: na jedničku

HTC se od dob Wildfiru poučilo a novinka dostala konkurenceschopný TFT displej, který na ploše 3,2 palce nabízí slušných 320 x 480 pixelů. Výsledek vás určitě potěší. Zobrazení je krásně jemné a displej potěší i dobrými pozorovacími úhly. Při nastavení maximálního jasu nečiní problém ani práce na sluníčku. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní. Displej reaguje naprosto perfektně a ideálně citlivě. Není zapotřebí nijak tlačit. Těšit se budete moci i z podpory multi-touch technologie.

Uživatelské prostředí: Froyo úřaduje

Mozkem celého telefonu je operační systém Android v nejnovější verzi 2.2 Froyo. Spolu s ním je samozřejmě dohráno i inovované prostředí HTC Sense. Základ tvoří sedm pohotovostních obrazovek, na které si můžete umístit nespočet různých widgetů s informacemi. Jejich správa je nesmírně intuitivní. Stačí jen podržet prst na vámi vybraném místě a okamžitě se octnete v menu všemožných úprav. Widgetů je hned v základu k dispozici několik desítek a další si můžete stáhnout. Na rozdíl od nejvyšších modelů zde chybí změna například tapety. Ale nemusíte se strachovat, i Gratia si rozumí s aktivními tapetami. Pro jejich použití je ale nutné jít hlouběji do nastavení.

Když se ještě znovu zastavím u widgetů, u spousty z nich máte na výběr z malé a velké varianty. Například Facebook může zabírat celou jednu obrazovku anebo jen její polovinu. Veškeré widgety bývají i pěkně animované. Kromě nich můžete volné plochy zaplnit zástupci nainstalovaných programů a tím si k nim výrazně urychlit přístup. Jak je u Androidu zvykem, nechybí ani praktická výsuvná lišta, která sdružuje vše, co se kolem telefonu stalo. Přišel nový e-mail, zpráva či soubor přes Bluetooth? Vše uvidíte na jednom místě. Stejně tak v ní můžete procházet naposledy spuštěné a vlastně minimalizované programy. Na stejné místo se dostanete i podržením tlačítka s domečkem. O zmeškaných událostech vás dále bude informovat barevná LED dioda, která zeleně poblikává.

Multi-tasking však nefunguje, tak jak by někdo čekal. Android si programy spravuje sám a v případě nouze ty nejstarší spuštěné ukončí. Pokud byste chtěli programům vládnout vy, je nutné stáhnout si pro tyto účely prográmek z Marketu. V případ Gratie by se opravdu hodil. 600 MHz procesor se tu a tam zadýchá a 384 MB paměti RAM lze také vyčerpat. Několikrát se mi povedlo odrovnat celé HTC Sense a telefon se mnou klidně i minutu, dvě odmítal spolupracovat.

Telefonní funkce: spolupráce Android a Sense

Gratia je schopna se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je víceméně kvalitní, hlas je zřetelný a nezkreslený s dostatečnou hlasitostí. Při telefonování je k dispozici i proximity senzor, který vypne displej, přiblížíte-li telefon ke tváři. Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

Zprávy: překvapivě dobré psaní

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. Toho jsem se na menším displeji Gratia trochu obával. Nyní mohu říci, že mé obavy byly zcela zbytečné. Dokonce i ve vertikální poloze se na QWERTY klávesnici dá během chvilky poměrně rychle psát.

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Internetový prohlížeč: pohodlné prohlížení

Prohlížení internetu je na HTC Gratia i přes menší displej velmi pohodlné. Pohodlí navíc pomáhá i již zmíněný trackball, pomocí kterého na každé strance vyberete vždy ten správný odkaz. Většinu stránek je nutné lehce přiblížit pro pohodlné čtení. Díky přítomnosti multi-touch technologie je to však otázkou vteřinky. V Androidu 2.2 Froyo je nově podporován plnohodnotný Adobe Flash 10.1, tudíž nepřijdete o žádný obsah stránky. Přehrávání videí je taktéž bez problémů.

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Fotoaparát: dvě tváře 5 megapixelů

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 5 megapixelů a automatické ostření. Na blesk či LED diodu se již nedostalo. Prostředí fotoaparátu je pěkně zpracované, během chvilky si nastavíte vše potřebné. Výsledné snímky lze rozdělit na dvě kategorie. Tou první je kategorie snímků za slunného počasí. V tom případě Gratia pořizuje celkem slušné snímky, kterým nechybí ostrost ani věrné barevné podání. Jakmile se zatáhne nebo snad bude fotit v interiérech, jde kvalita rapidně dolů. Výrazný šum, nějaké to rozmazání či nevěrné barvy by se ještě daly tolerovat, nicméně podivný růžový nádech už ne. Ten vynikl zejména nyní, kdy je všude kolem nás sníh. V HTC se zřejmě domnívají, že „pravý“ je ten růžový sníh.

Ukázky fotografií:



V nastavení, které se zleva vysune, můžete nastavovat vyvážení bílé, citlivost ISO ve čtyřech krocích nebo měnit rozlišení výsledné fotografie. Na výběr je 5 Mpx, 3Mpx, 1Mpx a pro multimediální zprávy je připraveno i VGA rozlišení. Zvolit je možné i poměr stran a to buď 4:3 nebo 5:3. V druhém případě budete fotografie prohlížet na celém displeji. Nahrávat je možné také video, a to ve VGA rozlišení, tedy 640x480 bodů a rychlostí 30 snímků za vteřinu.

Organizační a datové funkce: Wi-Fi hotspot v kapse

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál.

Synchronizace pak probíhá prostřednictvím aktivního Google účtu. Druhou variantu přináší samotné HTC v podobě programu HTC Sync, kde již není nutno se spoléhat na internetový paušál. Vše probíhá prostřednictvím datového kabelu nebo Bluetooth přes počítač.

V datových funkcích se HTC Gratia cítí jako ryba ve vodě. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA a HSUPA. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Novinkou je funkce Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet.

Multimediální funkce: průměrná porce zábavy

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. Pokud máte u každé písničky uložen i obrázek, oceníte stylové procházení skladbami. Přehrávač nabídne možnost hrát skladby náhodně a také je opakovat. Z pro mě nepochopitelných důvodů výrobce zapomněl na ekvalizér. Díky tomuto nedostatku nelze zvuk dodatečně vylepšovat a i když je zvuk ucházející, nelze jej nijak upravit a produkce tak někdy nemusí každého uspokojit. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS.

V základu se v telefonu nenachází ani jedna hra. Stačí ovšem strávit pár minut na Marketu a jistě si nějakou hru vyberete. Spousta zajímavých je navíc zcela zadarmo. Díky slabšímu procesoru a hlavně malému displeji se ale budete muset obejít bez high-end her.

Zhodnocení: krásná, vybavená, velmi předražená

HTC Gratia je designově velmi zdařilá a ve výbavě ji nechybí nic podstatného. Až na pár HW parametrů se takřka vyrovnává svým dražším kolegům. Vše ale kazí sám výrobce, který za Gratii požaduje nepřiměřeně vysokou částku. Startovací cena výrazně převyšuje hranici 8 tisíc korun a cenou se Gratia skoro vyrovnala modelu Desire. Někde je něco špatně a odnáší to právě Gratia. Jejím přímým konkurentem je LG Optimus Chic, který se však prodává o zhruba 1000 Kč levněji. Pokud vám nejde o design, je tu ještě LG Optimus One, který za 5000 Kč nabídne v podstatě stejnou výbavu, jako dnes testovaná Gratia. Jedinou nadějí je rychlý a hlavně výrazný pád ceny HTC Gratia, a to minimálně o tisíc korun. V opačném případě bude Gratia uzavírat prodejní žebříček prodejnosti na dolním konci.

htc-gratia
Klady
  • Wi-Fi hot-spot
  • HSDPA, Wi-Fi, GPS
  • rychlé prostředí
  • povedený design
  • Android 2.2 Froyo
Zápory
  • nízká pohotovostní doba
  • jen průměrný fotoaparát
  • velmi vysoká cena
Diskuze ke článku
Bobos
Dobrý den,
má skutečně mobil HTC Gratia verzi Androidu 2.2 Froyo? Všude ve specifikacích i na stránkách výrobce se uvádí verze 2.1.

Mobil si chci koupit, proto moc prosím o informaci.
Děkuji.
Michal Pavlíček
Dobrý den,

ano telefon má v sobě od počátku verzi 2.2 Froyo. Ostatně to výrobce i oznámil při představení telefonu. Bylo by navíc velmi podivné, kdyby všechna nová HTC měla 2.2 Froyo a Gratia tvořila vyjímku.
Bobos
Proč je tedy všude na internetu i na stránkách výrobce uvedena verze 2.1? Je možné přímo v telefonu zjistit, jaká verze je v telefonu naistalovaná?

Děkuji.
Michal Pavlíček
Obchody přebírají mylnou informaci ze stránek výrobce. Ovšem pokud se podíváte např. na zahraniční recenze, vždy měly testované kousky verzi 2.2 Froyo. Stejně tak náš kus. Před koupí si telefon vyzkoušejte a v položce Nastavení-Info o telefonu rychle zjistíte verzi OS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze