HTC Wildfire: hračka pro dospělé
recenze

HTC Wildfire: hračka pro dospělé

93

Na trhu máme již velké množství přístrojů s operačním systémem Android. HTC se nyní rozhodlo vstoupit i na střední cestu, díky čemuž máme možnost si vyzkoušet mainstreamový model HTC Wildfire, který spojuje low-endové vody s kapacitním displejem, 5 MPx fotoaparátem s LED diodou a propojením sociálních funkcí.

HTC Wildfire by měl nabídnout ideální kompromis pro ty, kteří chtějí hodně muziky za málo peněz. Nesnaží se totiž zapadnout do skupiny dětstkých, ani levných telefonů, a snaží nabídnout co nejvíce funkcí co největšímu počtu zákazníků. Bez kompromisů se to neobejde, ale mohlo by to dopadnout pozitivně.

Technické parametry

Rozměry 106,8 x 60,4 x 12 mm
Hmotnost 118 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, červené, bílé, hnědé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, typu TFT, rozlišení 240 x 320 px (QVGA), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2", akcelerometr, senzory blízkosti a světla, multi-touch technologie, chytré zamykání, senzorové klávesy, optický joystick
Paměť 384 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB)
Otevřený operační systém ano / Android v2.1 (Eclair) + uživatelské prostředí Sense
Organizační funkce Organizér, světový čas, editor obrázků, prohlížeč dokumentů, budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, stopky, časovač, Facebook, Flickr a Twitter klient, Gmail, Push mail, GTalk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3/AAC+/WAV/WMA9), přehrávač videa (podporuje formáty MP4/H.263/H.264/WMV9), Youtube prohlížeč, FM rádio s funkcí RDS
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus (touch focus), LED dioda, detekce obličeje, funkce Panorama, Macro, efekty obrazu
nahrávání QVGA videa, 15 snímků/s
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Maps
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.1 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), 3G, HSDPA (až 7,2 Mb/s), Wi-Fi (až 802,11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1300 mAh
Doba hovoru: až 8 hodin (3G), pohotovostní režim: až 690 hodin (3G)
Cena a dostupnost 9 590 Kč s DPH
léto 2010

Pro koho je HTC Wildfire?

  • pro milovníky Androida
  • pro všechny, kdo chtějí malý a praktický přístroj
  • pro ty, co nedají bez přátel ani ránu

Konstrukce a vzhled: low-endy nám dospěly

Jedním z nesporných kladů Wildfire je jeho dospělý a důležitý vzhled. Rozhodně se nejedná o jednoduchý a levný design, jakým se chlubil například HTC Tattoo (přečtěte si také recenzi na HTC Tattoo), což jej pasovalo spíše do hračkářství. Wildfire to myslí vážně, což dokazuje i svými rozměry 106,8 x 60,4 x 12 mm a váhou 118 gramů. Do ruky se tak vejde ideálně a není problém jej ovládat i jednou rukou. Samotný design si nejvíce bere z high-endového modelu HTC Desire, kterému se podobá jak barevným sladěním, tak celkovou konstrukcí. I přes zajímavě vypadající „nazouvací“ zadní kryt neprokazuje přístroj žádnou vůli, vše drží na místě tak, jak by mělo. Pěkně vyvedený horní repráček a oblé tvary pak dotvářejí stylový vzhled.

Již tradičně zabírá největší místo na přední straně displej. Ten má sice „pouhé“ 3,2 palce, na těle přístroje se ale zdá být velký tak akorát. Dalším propůjčeným prvkem z Desire (přečtěte si na něj také naši recenzi, a také přímé srovnání) je obligátní optický joystick, který doplňuje ovládání již beztak citlivého kapacitního displeje. Zbylé čtyři klávesy (klasické domácí tlačítko, menu, šipka pro návrat a lupa pro vyhledávání) jsou již na rozdíl od většího kolegy senzorové, doprovázející stisk jemným zavibrováním. Po špatných zkušenostech se senzorovými klávesy u modelu LG BL20 Chocolate nebo GW620 jsem s Wildfire neměl nejmenší problémy a téměř se nestávalo, že bych o klávesu omylem zavadil. Holt kdo umí…

I na dalších stranách přístroje nenalezneme žádné módní výkřiky. Dolní i pravá část je tlačítky neposkvrněna (spoušť fotoaparátu ale citelně chybí), jen zleva nabízí přístroj jednotnou klávesu pro ovládání hlasitosti a ničím nechráněný microUSB port. Nahoře již bez větších překvapení uvidíme audio konektor 3,5 mm Jack a tlačítko pro vypnutí/uzamčení přístroje. Zadní strana přináší podstatně více radosti a kromě loga výrobce a malé zdířky reproduktoru potěší především čočka fotoaparátu a malá LED dioda pro přisvětlení, jež funguje i jako integrovaná svítilna (o tom však později).

Celkově se mi design velmi líbil a HTC jasně dokázalo, že i za malý peníz lze pořídit velmi slušně vypadající přístroj, který se člověk nebude stydět vyjmout z kapsy ani na firemní poradě. Mnohé detaily obohatily Wildfire díky modelu Desire, přesto přináší na stůl dostatek vlastních doplňků, které jej odlišují od konkurence.

Baterie a výdrž: nečekaná podpásovka

Jeden by řekl, že Li-Ion baterie o kapacitě 1300 mAh a velmi rozumné parametry displeje jsou zárukou toho, že nám přístroj nějaký ten den vydrží. Myslí si to i výrobci, kteří udávají až 690 hodin pohotovostního režimu v síti 3G a 8 hodin neustálého hovoru. To je však nadmíru optimistické, pokud bychom chtěli být eufemističní.

Na jedno nabití vám totiž telefon i při normální zátěži (rozuměj při psaní zpráv, občasném hovoru, několika navštívených internetových stránek a pár přehraných alb) vydrží sotva jeden den. Každodenní nabíjecí maratón, který jsem naposledy zažil s HTC Touch Diamond, je tak zpět. Pro někoho, kdo je na podobné vylomeniny již zvyklý to nebude takový problém. Většina lidí by ale ráda vzala svůj telefon mimo město bez toho, aby s sebou všude museli táhnout i cestovní nabíječku. Co konkrétně natolik ždíme baterii v přístroji nám ale nejspíše zůstane záhadou. Vše ale záleží na využívání internetu. Pokud zakážete synchronizaci desítek aplikací na pozadí a místo Wi-Fi a 3G s HSDPa budete využívat pouze 2G síť, výdrž se značně prodlouží. To už pak ale ani nemá smysl, že?

Zvuk a kvalita reprodukce: audio konektor neznamená nutně kvalitu

Mnozí se domnívají, že je integrace konektoru 3,5 mm Jack automaticky známkou skvělé kvality reprodukce. Proč jinak by jej tam výrobci dávali, že? Pravdou ale je, že je nyní audio konektor přítomen ve valné většině současných přístrojů a mnohé integrované reproduktory navíc stojí za starou bačkoru. Částečně se tím dotýkám i testovaného modelu. Integrovaný repráček je totiž žalostně malý a slabý, a tak by ze sebe nemohl vyloudit kvalitní zvuky, ani kdyby se hodně snažil. Rozhodně postačí na poslech oblíbené písničky ve skupince kamarádů, případně k puštění rádia na pláži, přenosnou Hi-Fi věž ale nečekejte.

Alternativou je samozřejmě možnost si do přístroje zapojit vlastní sluchátka, které poslech o něco zpříjemní. Přibalená sluchátka jsou totiž asi stejné kvality, jako repráček vzadu (tedy na příležitostný poslech). Všem ale brzy dojde, že Wildfire pro častý poslech hudby prostě není.

Displej a uživatelské prostředí: třikrát hurá pro HTC Sense

Displej vykazuje veškeré známky průměrné kvality. Jedná se o kapacitní TFT displej s rozlišením QVGA (tedy 240 x 320 pixelů) a úhlopříčkou 3,2 palce, což v současné době nikomu krevní tlak nezvedne. Velmi ale potěší podpora multi-touch technologie a celá sbírka senzorů, které čítají akcelerometr, senzor okolního osvětlení či blízkosti. Možná se to nezdá, užívání telefonu ale takové serepetičky opravdu zpříjemní. Citlivost je díky kapacitní technologii na výborné úrovni, displej rozpozná i několik doteků naráz, což výrazně zjednodušuje brouzdání na internetu či psaní zpráv. Překvapí i skvělá čitelnost na přímém slunci, což zdaleka není pravidlem a u takového HTC Desire je to jedna ze slabin přístroje.

Uživatelské prostředí HTC Sense jistě není třeba dlouze představovat. Už dávno jej nenabízejí jen high-endové Androidy od HTC a můžeme se tak jeho přítomnosti těšit i u modelu Wildfire. Sense nabízí plné přizpůsobení sedmi domácích obrazovek. V seznamu najdete vyčerpávající nabídku různých widgetů, zkratek a udělátek, díky kterým nebude jediný přístroj stejný. Dle libosti si rozmístíte hodiny, zkratky nastavení, ikonky programů, kalendář, informace o počasí, aktivní widgety služeb (zprávy, počasí, hudební přehrávač, vyhledávání aj.) a plnou podporu sociálních sítí v čele s aplikací FriendStream, která do sebe zakomponovala Facebook, Twitter, Flickr i další možné sítě. Tím samozřejmě výčet nekončí, při plném výpisu by to ale byla opravdu dlouhá recenze. Jednou z frajeřinek, kterou si Wildfire půjčuje od Desire, je také „ptačí pohled“, jenž vám najednou ukáže všechny vaše aktivní plochy a dovolí rychlé skoky či zoomy. Velmi praktické, pokud nechcete listovat do aleluja.

Vše ostatní, od základního menu přes aktivní horní lištu po pomocné tlačítko Menu, už je ryzí Android, který znáte ze spousty dalších modelů a není tak třeba zbytečně vypisovat jeho funkce (stačí navštívit kteroukoliv z předchozích recenzí na telefon se systémem Android). Návrat hlásí také povedená zamykací obrazovka, která je opět aktivní a dokáže zobrazovat některé spuštěné aplikace. Především dálkové ovládání hudebního přehrávače je k nezaplacení. Procesor, taktovaný na 528 MHz (stejně, jako v případě modelu HTC Hero, o němž si u nás také můžete přečíst recenzi), zaručuje rychlou a přesnou odezvu na vaše prsty, což zpříjemňuje pobyt v systému a zbytečně nezdržuje od práce. I přes značně nižší takt, než je tomu například u HTC Desire, téměř nenarazíte na zpomalení a zdržení operací. Stane se tak jen občas při větším počtu spuštěných aplikací, i to je však spíše výjimkou.

Telefonování a seznam kontaktů: sociální sítě, kam se podíváš

Snad každý přístroj s Androidem bez rozdílu ceny či třídy nabízí skvělý telefonní seznam, kde si každý kontakt přizpůsobíte k obrazu svému. Naleznete jej i ve Wildfire, přehledně rozdělného do čtyř oblastí. První je klasický abecední seznam, po kterém se můžete pohybovat švihnutím prstu či rychlým posouvátkem ze strany. Druhá položka skrývá oblíbené skupiny, kterým si přiřadíte vlastní obrázek a melodii. Třetí je klasický výpis všech hovorů a nakonec čtvrtá položka nabízí dokonalé propojení sociálních služeb, které jdou v testovaném modelu mnohem dále, než tomu bylo doposud. Integrují se totiž do všeho, od profilu a zpráv po kalendář a dokonce i během volání, kde uvidíte nejnovější informace z Facebooku. Za to Wildfire tleskáme, i když občas to výrobce opravdu přehání. Samozřejmostí je i bohatá nabídka nastavení každého kontaktu.

Samotný číselník nelze minout, naleznete jej pod širokou klávesou na úvodní obrazovce. Ten nabízí tolik oblíbené chytré vyhledávání, kdy se vám bude snažit vyhledat veškeré kontakty z adresáře v závislosti na číslicích, které naklikáte. I zde máte možnost se dostat do výpisu hovorů, navíc si můžete zadané číslo ihned uložit několika způsoby. Když už jsme u toho volání, dodám jen, že jsem po celou dobu testování nenarazil na výrazný problém spojený s kvalitou hovoru.

Zprávy a virtuální klávesnice: opět pohodlný Android

I zde najdeme vše pěkně při starém, uživatelé tohoto systému se tu budou ihned cítit jako doma. Složka zpráv je rozdělena na tzv. thready, kdy se vám konverzace řadí dle kontaktů, díky čemuž máte dokonalý přehled o poslaných a přijatých zprávách. Zprávy jsou stejně jako sociální sítě integrovány do každého kontaktu, tudíž se ke konverzacím dostanete i přes seznam kontaktů, což je vychytané. Wildfire zkrátka nabízí široké možnosti. Jak je ale využijete, je zcela na vás.

Po propsaných dnech mohu s klidem oznámit, že má Android jednu z nejpohodlnějších virtuálních QWERTY klávesnic, které jsem měl tu čest užívat a Wildfire není výjimkou (minuta ticha pro HTC Tattoo). I v klasickém režimu jsou totiž klávesy dostatečně velké a není problém na nich psát. Po otočení do landscape režimu již pak není o čem mluvit. Velmi se mi líbila podpora české diakritiky a především inteligentní predikce slov, která se rychle učí a po dni užívání vám nebude dělat problém napsat SMS během pár vteřin právě díky využití predikce. Geniální. Nevýhodou je však zkracování SMS zpráv kvůli diakritice. Psaní bez ní však lze postupně telefon naučit.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: mainstream vysoké kvality

Jeden by nečekal, že může narazit na skvělý brouzdací zážitek i na průměrných přístrojích, Wildfire však nemá s internetem žádný problém. Už integrovaný prohlížeč Androida si rychle poradí s načítáním jakýchkoliv stránek, ať už se připojujete pomocí 3G či Wi-Fi, a nabídne dostatečně komfortní brouzdání, především díky multi-touch technologii a inteligentnímu přizpůsobení stránek displeji. V menu však najdete i další, mnohem lepší prohlížeč. Jedná se o nejnovější verzi Opery Mini, která ještě přidává na komfortu a funkcích. Máte tu pohodlnější zacházení s lištami a jednotlivými stránkami, Opera také lépe rozumí zoomování a textu, který se dobře rozloží po displeji. Velmi příjemně mě překvapila plná podpora Flashe, i když v lehce zastaralé verzi (to spraví update). Můžete tak jednoduše prohlížet videa na YouTube i jiných stránkách, aniž byste potřebovali pomoc integrovaného klienta. Jediným relativním nedostatkem je tak menší kvalita displeje, kvůli kterému jsou stránky opravdu malé a musíte vždy pořádně přiblížit, abyste si něco přečetli.

Nadílka v podobě funkcí Androidu vlastních pokračuje. Již žádný současný dražší přístroj se neobejde bez GPS přijímače, která je v A-GPS podobě přítomna i zde. Již klasicky je podporována aplikací Google Maps, jenž se za poslední dobu hodně vyvinula a nabízí skvělou alternativu k navigacím a pomocníka na cesty. Nejedná se však o plnohodnotnou automobilovou navigaci, bez problémů vás však dostane z bodu A do bodu B tím nejrychlejším možným způsobem, ať už pěšky, autobusem či autem. Po několika zkouškách musím podotknout, že vybírá aplikace cestu velmi inteligentně a nikdy se mi nestalo, že bych si to měl střihnout přes dálnici.

O emaily se nám stará spolehlivý Google, který se svým Gmail klientem nabízí velmi pohodlné a rychlé obsluhování vašich zpráv. Po rozkliknutí toho kterého dne i v kalendáři se vám kromě emailů ukáže i předpokládané počasí, což příjde vhod především na cestách. Pro ty, kteří Gmail moc nemusí je tu integrovaný obecný klient, přes který se připojíte na všechny vaše účty, ať už jsou na Yahoo, Seznamu či kdekoliv jinde. Android má zkrátka email v malíku.

Fotoaparát a video: 5 Mpx jsou nyní všude

Je skvělé vidět další přístroj do řady fotoaparátů s rozlišením 5 Mpx, především pak ještě s LED diodou. Čočka sama o sobě totiž dokáže pořídit slušné snímky, které to občas přehánějí se saturací a barevným podáním. Není to však nic, s čím by se nedalo žít. Mnohem horší je to se samotným displejem, který svou kvalitou prostě nestačí na pořádné zobrazení pořízených snímků. Často se vám tak stane, že bude fotografie, která ve výsledku vůbec není špatná, vypadat na displeji přístroje ohavně. Nepomáhá ani absence fyzické spouště, kterou nahrazuje optický joystick. Zaostřovat pak musíte dotykem na obrazovce, což při nezvyku dokáže znepříjemnit den. Naopak paleta funkcí je skvělá a nelze ji nic vytknout. Najdete tu křivky pro vyvážení bílé, kontrastu, saturace i další nastavení. Chybět nemohou ani efekty obrazu. Postačí i integrovaný zoom, nesmíte však zapomenout zaostřit, jinak bude vaše fotografie nekoukatelná (viz. zkušební fotografie).

Hned z aplikace fotoaparátu lze přepnout do režimu videokamery, kde máte k dispozici dokonce stejné obrazové efekty, jako u fotoaparátu (polarizace, zrnitý film, rentgen aj.). Kvalita videa je na QVGA rozlišení obstojná, chvíli však trvá, než se po stisku nahrávání spustí a zaostří. To může znamenat také to, že minete potřebný moment radosti (smutku, pádu, rvačky), což není nic příjemného, pokud to chcete zpečetit na věčnost. Dobře není snímáno ani video rychleji se pohybujících předmětů. Točit video z rychle jedoucího vlaku tedy nedoporučujeme.

Zkušební fotografie:


Fotografie z exteriéru s dobrým zaostřením


Na dvou posledních fotografiích je vidět, jak to dopadne se zaostřením, a bez něj.

Multimédia a zábava: na cestách se nudit nebudete

Hudební přehrávač se nedá označit za vyloženě krásný, je však věrný systému Android a to může znamenat jen jediné. Jednoduchost, praktičnost a účelnost. Nenaleznete tu vyčerpávající nastavení, jen jednoduše seskupené skladby dle názvu, interpretů a alb, případně hezký Cover-Flow režim ne nepodobný iPhonu. Svůj účel ale plní a přehraje vám vše potřebné. Skvělou maličkostí je i dálkové ovládání na zamknuté obrazovce, což usnadňuje práci s alby v přeplněné dopravě. Přístroji nechybí ani rádio s funkcí RDS, pro jehož příjem však musíte mít v přístroji zapojena sluchátka, která také slouží jako anténa.

Pokud se zmíníme o přehrávači videa, musíme také připomenout, že displej má pouze QVGA rozlišení, což jej nedělá zrovna ideálním přenosným kinem. Kvalita je opravdu průměrná a rozhodně nedostahuje na high-endové přístroje. Když jednou okusíte Super AMOLED displej, už není cesty zpět.

Naštěstí dokáže Wildfire zaujmout i jinou formou zábavy. Online obchod Market nyní nabízí již nepřeberné množství aplikací a her, které přístroj zvládá překvapivě svižně. Zajímavě vypadá rybaření, Fitness Trainer vám pak pomůže shodit přebytečná kila a dokonce s vámi i mluví. Chybět nemůže ani klasický Teeter. Díky spoustě volných aplikací si tak z telefonu uděláte cokoliv od světelného meče po kardio trenéra či třeba relaxační centrum. I v základu naleznete slušnou nadílku od čistě pracovních funkcí (Office a PDF prohlížeč, úkolovník) po zábavné (YouTube klient, baterka, hry). Wildfire je tak na svoji třídu napěchovaný až k prasknutí.

Hodnocení a závěr: mainstream, který se vyplatí

Wildfire se HTC povedl. Boduje především dospělým vzhledem, prostředím Sense a opravdu širokou škálou funkcí a služeb, které jsou vlastní většinou pouze špičkám oboru. Maximální propojení sociálních sítí a bohaté možnosti přizpůsobení zaručí, že se s telefonem neztratíte. Milým bonusem je pak slušný fotoaparát.

Na druhou stranu nechápeme, proč výrobce nepropůjčil modelu o něco lepší displej. Multi-touch technologii sice vítáme, QVGA rozlišení se ale podepisuje pod největší zklamání z tohoto přístroje, kvůli kterému není brouzdání tak pohodlné a prohlížení obrázků či sledování filmů je na Wildfire slabým zážitkem. Vzhledem k displeji je také nepochopitelná malá výdrž baterie. Wildfire má rozhodně nedostatky, jako každý jiný přístroj. V celku se však jedná o velmi zajímavý telefon, který se s trochou nadsázky hodí pro všechny běžné uživatele a zájemce o operační systém Android.

htc-wildfire
Klady
  • stylový dospělý design
  • Sense UI
  • 5 Mpx fotoaparát s LED diodou
  • promakané brouzdání s podporou Flash
  • dokonalé propojení sociálních sítí
Zápory
  • QVGA displej
  • slabá výdrž baterie
  • multimediální funkce by mohly být lepší
Diskuze ke článku
Johnny
Dobrý den, zajímá mě, jestli na wildfire funguje navigon popřípadě copilot díky za info.
Mayo
Sakra, to je to s tou výdržou batérie také zlé? Chcel som si ten mobil kúpiť, ale neviem si predstaviť, že mi nevydrží ani den :/
Dan
Když tu byl článek o nokii N900 tak si redaktor stezoval,že mu mobil nevydžel ani den,ale!!!!!pak napsal že za ten den hodinu volal,napsal asi 60 sms,hodinu brouzdal na netu a hodinu poslouchal muziku.To se ani nedivim ze to tak rychle vycucne baterku.Nevim ale který redaktor to byl.
marCZous33
za recenzi. Uvazoval jsem o Desire, ale je moc drahy. Ma sice super display, ale je diky tomu zase o dost vetsi. Video na mobilu moc nepoustim, tak rozliseni az tak nevadi (nevadilo mi na dovce se divat na NokiaN82).Fotak na momentky bude dostacujici. O Androidu a vyba se nema cenu bavit, to je super. Nejaka navigace do toho pude nainstalovat taky, takze Wildfire je jasna volba pro me.

Dotaz. Umi hudebni porehravac prehravat slozky?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze