HopOn: ultrazvukem vstříc rychlejšímu nastupování

3

Izraelský startup HopOn má ambiciózní cíl – zrychlit hromadnou dopravu na celém světě. Místo zdlouhavého přikládání karet na terminály nebo dokonce placení hotovostí u řidiče si budete moci koupit jízdenku z telefonu, a to bez nutnosti ho vytahovat z kapsy. Díky ultrazvuku a Bluetooth. Zajímavý projekt dorazí ještě v tomto roce i do Česka.

HopOn - Travel Smart

Zdržení. To je slovo, které v HopOnu opravdu nemají rádi a svým řešením s ním chtějí bojovat všemi prostředky. Jen v Tel Avivu a okolí se každý den zdrží při nastupování autobusy souhrnně o 4 miliony minut. A to jen proto, že každý člověk při nástupu předními dveřmi musí přiložit bezkontaktní kartu nebo si dokonce prostřednictvím hotovosti koupit jednotlivou jízdenku. A stejná situace je v mnoha dalších městech. Problematické jsou například také turnikety na MetroCard v New Yorku, se kterým HopOn také jedná o nasazení svého řešení, které díky zrychlení nástupního nebo vstupního procesu dokáže ušetřit stovky milionů dolarů ročně.

Přes Bluetooth i ultrazvuk

Princip je překvapivě jednoduchý. Do každého autobusu, tramvaje, turniketu v metru nebo obecně dopravního prostředku, v kterém je potřeba si koupit jízdenku, se umístí takzvaný Beacon. Ten umí komunikovat s okolními telefony s aktivovanou aplikací přes Bluetooth, při velkém množství lidí ale Bluetooth naráží na své limity v počtu a rychlosti vyhledání a obsloužení vysokého počtu zařízení v jeden moment. Řada lidí navíc Bluetooth vypíná pro úsporu energie, aby se jejich telefony vůbec dočkaly večera. Jak to vyřešit?

HopOn - Travel Smart

V HopOnu přišli s geniální, a zároveň jednoduchou metodou. Využívají zvuku, konkrétně ultrazvuku. Zatímco dítě může slyšet zvuky o frekvenci zhruba 18 až 20 kHz a starší člověk výrazně nižší frekvence, mikrofon každého mobilního telefonu zvládne zaznamenat zvuky spolehlivě až do frekvence zhruba 24 kHz. A přesně toho HopOn využívá. Beacony totiž kromě Bluetooth vydávají i vysokofrekvenční zvuk neslyšitelný pro lidské ucho, ale který zachytí mobil s aplikací.

Výhody jsou nasnadě. Beacon jednoduše vysílá identifikátor konkrétního dopravního prostředku nebo stanice, ve které se nachází turniket, a bez toho, aby se musel s čímkoliv párovat, předá takto jednoduše skrze mikrofon mobilního telefonu informaci do na něm běžící aplikace. Ta hned ví, do kterého autobusu nastupujete, a proběhne nákup jízdenky přes vaše datové přenosy. Jízdenku na displeji následně ukážete řidiči nebo revizorovi a nástup se oproti nutnosti vytahovat kartu a přikládat ji na terminál, a zejména oproti platbě v hotovosti, zrychluje.

Lístky z kapsy

Zatímco nyní je potřeba pro nákup jízdenky vytáhnout telefon a spustit HopOn aplikaci, do budoucna start-up plánuje, že na Androidu bude možné nakupovat jízdenky takzvaně z kapsy. Aplikace totiž bude mít přístup k mikrofonu a bude moci poslouchat vysokofrekvenční zvuk na pozadí a jízdenku si tak budete moci koupit bez toho, abyste museli telefon vůbec vytahovat z kapsy. Na iOS a Windows Phone, pro které má HopOn rovněž aplikace, toto z bezpečnostních důvodů možné není, protože tyto systémy nepovolují aplikacím používat mikrofon na pozadí z důvodu možnosti zneužití.

HopOn systém nechce využívat pouze pro hromadnou dopravu, ale i pro individuální, konkrétně pro kola. Na ulici může být beacon umístěn u stojanů s koly k zapůjčení a po zakoupení pronájmu z telefonu se vám do několika vteřin odemkne kolo před vámi. Bez vyplňování identifikátorů nebo chození k automatu.

HopOn - Travel Smart

Není to sci-fi

A co je na tom nejlepší? Že to již funguje. V izraelském Tel Avivu jsme vyzkoušeli půjčení kol a HopOn zde funguje i v autobusech MHD. A nejen v Tel Avivu, ale v dalších 20 izraelských městech a nyní HopOn míří za hranice. Třeba do Česka. Těsně před podpisem je údajně smlouva s dopravním podnikem z menšího města nedaleko Prahy. Sdílnější ale zástupci HopOnu zatím nebyli.

Provozovatelé kromě uspoření nákladů mají v HopOnu i výhodu v podobě poměrně detailních analýz chování zákazníků. Díky Beaconům přesně vědí, kde cestující nastoupili, jak dlouho jeli a kde vystoupili. HopOn poskytuje kromě klientských aplikací i systém pro provozovatele s množstvím statistických informací, které předtím získávali velmi obtížně nebo vůbec.

HopOn dostal celou řadu ocenění, například od amerického Verizonu nebo v soutěži W2NYC a kromě nejmenovaného českého města se bude rozšiřovat i do dalších evropských měst, což je vzhledem k dvouletému stáří start-upu opravdu úctyhodný výkon a jde o další příklad zajímavého start-upu z neobyčejně bohatého IT odvětví v Izraeli, stejně jako například Yallo, o kterém jsme vás informovali nedávno.

Stáhnout HopOn - Travel Smart

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Z.i.i.
Plzen je to mesto,ktere to bude zkouset jako prvni...
Redmarx
No parada, takze aplikace vi, kde a do ktereho autobusu nastupuji, kam jedu zavolam do mikrofonu, taky nejak vysokofrekvencne nebo jak je tohle reseny? :-D
Aljoša
Takže další bezva věc, která bude "ulehčovat" život a přitom nás bude pěkně sledovat. I když dneska je to už asi jedno. Mě by spíš zajímalo jak bude takový vysokofrekvenční zvuk působit dlouhodobě. Nemůže to třeba řidiči způsobit bolesti hlavy či jiné komplikace?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze