Apple v Číně z App Store smazal aplikace WhatsApp i Telegram. Proč?

Apple v Číně z App Store smazal aplikace WhatsApp i Telegram. Proč?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Apple odstranil z App Store v Číně nejen WhatsApp a Telegram, ale i Threads či Signal
  • Důvodem mají být obavy Pekingu o národní bezpečnost

Jak uvedla gsmarena.com s odkazem na zprávu agentury Reuters, Apple odstranil aplikace WhatsApp a Threads vlastněné společností Meta z App Store v Číně. Americké společnosti to měla nařídit vláda s odvoláním na obavy o národní bezpečnost. K situaci se stroze vyjádřil i zástupce Applu: „Jsme povinni dodržovat zákony v zemích, kde působíme, i když nesouhlasíme.


Ostatní aplikace, které patří pod Metu, jako je Facebook, Messenger či Instagram, jsou přitom v Číně aktuálně stále ke stažení, stejně jako další populární sociální sítě typu YouTube nebo X. Nicméně mělo dojít také k odstranění aplikací Telegram a Signal, pravděpodobně ze stejných důvodů, ovšem k situaci se zatím nikdo nevyjádřil.

Podle odborníků na čínský technologický průmysl může současné nařízení vlády o zákazu vybraných aplikací souviset s novým zákonem z roku 2023, jenž vyžaduje, aby všechny aplikace dostupné v Číně byly registrovány u vlády. A na to měly společnosti čas do konce minulého měsíce, neboť předpis vstoupil v platnost 1. dubna.

Není to přitom první případ, kdy Apple musel v Číně odstranit aplikaci, která nevyhověla místním regulím. Už v 2017 Apple odstranil z App Store zpravodajskou aplikaci The New York Times právě s odůvodněním, že porušuje místní předpisy a zůstává nedostupná až do nynějška. Loni pak Apple musel stáhnout celou řadu aplikací podobných ChatGPT, když Peking upravil pravidla pro služby generativní umělé inteligence (AI). Na druhé straně proti Číně a jejím aplikacím bojuje i vláda USA, která chce například ByteDance donutit k prodeji TikToku, jinak ho zakáže. K bojům mezi dvěma největšími ekonomikami světa ale dochází i v oblasti hardwaru viz poslední zprávy o tom, že USA plánují přidat na „černou listinu“ další čtyři výrobce čipů z Číny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze