Google ukázal na I/O novou verzi Androidu a Google Photos

1

V San Franciscu představil Google na úvodním keynote své každoroční vývojářské konference Google I/O celou řadu novinek. Hlavním hřebem byla podle očekávání preview další verze Androidu M, ale ukázal se i speciální Android pro věci Brillo a Google Photos s neomezeným prostorem a další nové služby.

V úvodu se Google pochlubil úspěšným rokem. Na Androidu běží 8/10 prodaných telefonů. Na některé z odnoží Androidu přitom funguje více než 4 000 různých zařízeních. Google přitom prodal přes 17 milionů Chromecastů.

Hlavním tématem keynote bylo představení nové verze Android M. U té se vývojáři soustředili především na UX (uživatelský zážitek). Změnila se mimo jiné uživatelská kontrola práv a u aplikací zkompilovaných v novém SDK se bude aplikace nově ptát při prvním použití konkrétní funkce na povolení přístupu a bude to možné zpětně změnit v nastavení. Finální verze Androidu M bude vydána ve třetím kvartálu. Testovací verze bude dostupná pro Nexusy 5, 6, 9 a Player. Podrobnosti o novém Androidu M si můžete přečíst v podrobném článku.

Google I/O 2015 keynote

V části věnované Android Wear však Google nepředstavil nic nového. Pouze shrnul, že v průběhu sedmi měsíců byly vydány čtyři verze Android Wear a bylo představeno sedm hodinek a v tuto chvíli je k dispozici více než 4 000 aplikací vyvinutých speciálně pro Android Wear. Prošel přitom pouze zajímavé novinky z minulý týden vydané verze 5.1.1.

Nová odnož Androidu Brillo je určena pro Internet of Things

Google se silně angažuje i v IOT (Internet of Things). Odpovědí na nový trend je projekt Brillo. Jedná se o osekanou verzi Androidu. V podstatě jde pouze o jádro, ve kterém budou dostupné základní funkce týkající se konektivity a zabezpečení. Naproti tomu jeho systémové požadavky budou minimální a bude mnohem méně náročný i na spotřebu.

Google I/O 2015 keynote

Součástí řešení Googlu IoT je i Weave, což je nová univerzální řeč pro senzory a zařízení, aby mezi sebou mohly komunikovat. Google si slibuje, že udělá v IoT podobnou revoluci jako v telefonech. Brillo bude nicméně ve vývojářské verzi dostupné až v třetím čtvrtletí, Weave ve čtvrtém.

Výkonnější Google Now a nová služba na fotografie a videa

Novinek jsme se dočkali i kolem Google Now, která se chce zlepšit v lepším rozpoznání kontextu, lepších odpovědích a funkcích. Google uvádí, že má ve svém Knowledge Graphu více než miliardu záznamů a tedy rozumí více než miliardě věcí z reálného světa. Nové funkce se objeví v preview Androidu M.

Google I/O 2015 keynote

Úplně novou službou jsou Google Photos, které mají být domovem všech fotografií a videí. Ty budou uložené v cloudu a budou přístupné napříč všemi zařízeními. Fotografie si budete moci jednoduše třídit na časové ose, rozdělit podle zachycených osob a míst, ale i vyfiltrovat všechny fotografie, na kterých jste vy. Správu obsahu usnadní i vyhledávání podle obsahu. Stačí napsat „sníh“ a aplikace vyfiltruje všechny zasněžené snímky. Správa obsahu není jedinou funkcí služby. V aplikaci nebudou chybět ani základní úpravy, tvorba videí, koláží a další.

Aplikace Google Photos přitom není závislá na novém Androidu M, ale bude k dispozici už dnes na adrese photos.google.com. Uživatelé budou mít k dispozici neomezený prostor. Budete moci nahrávat až 16megapixleové fotografie a FullHD videa do neomezeného prostoru v cloudu zcela zdarma.

Android One se přizpůsobuje pomalému připojení

Platforma Android One je startovacím můstkem pro rozvojové trhy. Má zajistit aktuální verze systému a schopnost spouštět nejnovější aplikace i na telefonech se slabým hardwarem a s nízkou rychlostí připojení.

V Indonésii to Google zkouší s optimalizací stránek z vyhledávání. V Indii testuje funkci Network Quality Estimator v prohlížeči Chrome, kdy má detekovat rychlost připojení a přizpůsobí tomu zobrazení stránky.

Google I/O 2015 keynote

Vylepšení a optimalizace spotřeby dat se budou týkat i dalších aplikací, jako je YouTube nebo Mapy. Ty by měly konečně dostat částečnou offline navigaci. Novinky v Google Mapách by se měly objevit koncem roku. Zatím nicméně není jasné, zda offline navigování nebude k dispozici pouze pro vybrané trhy.

Android One byl loni spuštěn v Indii. V současnosti je k dispozici již v sedmi zemích. Jako poslední přibylo Turecko.

Nová verze Android Studia a upravený Google Play

Další dnes představené novinky se týkají vývojářů. Ti budou mít k dispozici novou verzi aplikace Android Studio 1.3. Google rovněž hodlá vývojářem pomoci s reklamami v aplikacích.

Google I/O 2015 keynote

Vylepšení se dočká i obchod Google Play, který má denně miliardu aktivních uživatelů. V obchodě se objeví nová rodinná sekce pro snazší výběr vhodných aplikací, které budou označeny rozesmátou zelenou hvězdičkou.

Cardboard překonal metu milionu kusů

Google se angažuje i v oblasti virtuální reality, kde jde cestou levných brýlí z lepenky Google Cardboard. Ty spolupracují s jakýmkoli telefonem s Androidem a Google připravuje novou verzi, která pojme i tabletofony s úhlopříčkou 6". Kromě toho potěší i podpora iOS.

Google I/O 2015 keynote

Pro Cardboard existují již stovky aplikací. V rámci keynote prezentoval Google i Expeditions, které umožní podívat se na různá místa. Novinka má využití například ve školách. Bude fungovat formou tabletu spojeného s Cardboard, který bude mít každé dítě v lavici.

S virtuální realitou souvisí i nová služba Jump. S ní vytvoříte snímek s virtuální realitou, kde budou zachyceny všechny detaily a možnost náhledu z různých úhlů. Jump bude podporovat YouTube, takže budete moci jen s aplikací a telefonem vytvářet virtuální realitu pro ostatní. Půjde však využit i kamerku GoPro, která se na Jump speciálně připraví.