Android M: robot se naučil zase mnoho nového

18

Google oznámil, na jaká vylepšení se můžeme těšit v nové verzi Androidu známé prozatím pod označením M. V podstatě se jedná o menší novinky, které známe z vylepšených distribucí některých výrobců, které Google převzal a lépe zaintegroval do systému. V některých oblastech se inspiroval i u konkurence. Došlo tak na práva aplikací, výdrž systému anebo i očekávanou čtečku otisků prstů.

Zjednodušená práva aplikací

Zásadní změny se dočkají práva aplikací k přístupu k jednotlivým částem telefonu. Změnou prošel i samotný systém práv – počet položek byl značně zjednodušen a nyní je jednoduché se v něm vyznat i pro netechnicky orientované uživatele. Aplikace pak nainstalujete bez jakéhokoli dotazování na práva: to proběhne až v případě, že si chce aplikace sáhnout na některou z funkcí. Povolit přístup pak stačí jen jednou.

Seznam oprávnění, jejich aktivace, nastavení pro konkrétní aplikaci.

To je velký krok kupředu. Stejně funguje už nyní iOS a aplikace už tedy nebude schovávat nějakou nekalost v dlouhém seznamu povolení, ale dostanete větší kontrolu nad tím, co právě dělá ve vašem telefonu. Pokud si například bude chtít spořič obrazovky zapnout mikrofon, budete hned vědět, že tu něco nehraje. Tato novinka ale bude dostupná zřejmě pouze u nových aplikací. Jak se budou chovat stávající, zatím není známo.

Integrace webu a aplikací

Nepříjemnou zkušeností uživatelů i vývojářů je fakt, že při přístupu k obsahu mezi sebou soutěží dvě platformy: aplikace a weby. To znamená pro mnoho týmů dělat vše nadvakrát, anebo si programovat v aplikaci nástroje pro vykreslování webového obsahu, což nemusí být zrovna jednoduchá záležitost.

Pinterest jako ukázka aplikace, která používá Chrome Custom Tabs.

Alespoň částečně by to mělo řešit vylepšení Chromu nazvané Custom Tab. Stránka v Chromu se chová jako aplikace, respektive Chrome poskytne stránce další dodatečné nástroje, se kterými může pracovat.

Lepší propojení aplikací

Aplikace by se v novém Androidu měly chovat jako weby: navzájem na sebe odkazovat a být propojené. Tomu dopomůžou nástroje označené jako App Links. Link z jedné aplikace se bude ověřovat, jestli patří k příslušené aplikaci, a pak se přímo v ní otevře. Nově by také mělo být daleko jednodušší sdílení. Namísto dlouhého seznamu aplikací, jaký máme dnes, budou nabídnuty ty nejrelevantnější aplikace a kontakty.

Android rozpozná, k jaké aplikaci se odkaz vztahuje, ověří ho a otevře v příslušné aplikaci.

Android Pay

Android Pay byl v základní části prezentace zmíněn jen velice zběžně, snad dostane v dalších částech více prostoru. Prozatím jsme se dozvěděli, že to bude jednoduché a bezpečné řešení pracující s virtuální kreditní kartou. Google slibuje spolupráci s mnoha subjekty a jeho projekt je spíše platforma, než funkce telefonu. Co se ale přístrojů týče, požadavky na telefon jsou NFC a Android 4.4 KitKat a vyšší.

Na systému spolupracují velcí vydavatelé platebních karet.

Podpora pro čtečky otisků prstů

Tato novinka byla známa už dopředu. Zatím si výrobci telefonů řešili práci s případnou čtečkou otisků prstů po svém, nyní bude její podpora zabudována přímo v operačním systému. Využití tohoto prvku není nijak překvapivé. Bude sloužit pro odemykání telefonu, pro potvrzení nákupů v Play Store a v dalších aplikacích, které to budou vyžadovat.

Nakoupit zvládnete přiložením prstu.

Spotřeba a nabíjení

Stejně jako loni, i tentokrát se Google zaměřil na lepší nakládání se zdroji. Výsledkem jeho snažení je protentokrát ještě hlubší režim spánku. Pro ilustraci byly použity dva Nexusy 9 s nainstalovanými stovkami aplikací. Ten s novou verzí Androidu běžel ve standby módu údajně dvakrát tak dlouho. Jak toho Google dosáhl? Za pomocí senzorů telefon pozná, že leží dlouho na jednom místě a že se s ním nic neděje a například ve stejný čas v noci, kdy s telefonem nic neprovádíte, přeruší synchronizace.

Android M
Při neaktivitě budou významně potlačeny synchronizace.

Android M se nově připravuje na příchod konektoru USB Type C. Jeho osazení je samozřejmě otázkou pro výrobce, ale takto vybavené přístroje pak bude skrze tento konektor nejenom nabíjet, ale také bude umět pustit „šťávu“ opačným směrem a například vypomoci kamarádovi v nouzi, tedy nabít jiné zařízení.

Pár drobností na závěr

Ďábel se ukrývá v detailech, a proto se Google nezapomněl pochlubit i malinkatými vylepšeními, které však byly a jsou důvodem velkých obtíží. Platí to například pro výběr textu, který by měl být nyní jednodušší a rychlejší. Zjednodušením prošlo i ovládání hlasitosti. Finální verze Androidu M bude vydána ve třetím čtvrtletí, kdy by měl nový Android dostat i oficiální název. Testovací verze bude dostupná pro Nexusy 5, 6, 9 a Player.

Android M

Nikdo od dnešního představení nečekal nějakou revoluční změnu. Naopak vidíme evoluční posun – věci, které začal Lolipop, dotahuje „eMko“ ještě dále. Pozitivně lze vidět fakt, že Google nezůstává hluchý k přáním uživatelů a pracuje na jejich podnětech. Na druhou stranu lze namítnout, že dnes představené funkce jsou jen kopií toho, co už dávno nabízejí některé tovární nadstavby, alternativní distribuce Androidu nebo konkurence a že jsme se v podstatě žádné větší novinky nedočkali.

Diskuze ke článku
metal.disease
Najviac ma zaujalo App Permissions. Lebo mnohé aplikácie požadujú tolko práv, že to hlava nebere :(
Redmarx
Ono je to hezky, ale vyvoj bezi tak rychle, ze je otazka, zda to budou uzivatele akceptovat. Navic je tu nebezpeci, ktere zname uz z Chrome a Firofoxu, ze zrychleny vyvoj (rychle vydavani novych verzi) spise skodi kvalite a vyvojari se snazi do nove verze narvat za kazdou cenu novinky, ktere pak moc nefunguji.
U Androidu to zacina byt podobne, kdyz Google uz se predvadi s Android M zatimco vetsina uzivatelu jeste nevstrebala ani Android L (5.0). Vidim to na sobe, mam moznost sveho Samsunga updatovat, ale furt zustavam na 4.4, protoze ten je provereny a do nejakych novinek, kde jeste ke vsemu uzivatele hlasi problemy, se mi nechce.
Dominik Vondruška
Dominik Vondruška
Škoda, že mezi testovacími zařízeními není Google Nexus 7 2013, hned bych instaloval.
hugo
IOS je dva roky vred androidom M

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze