Android Wear dostává významnou aktualizaci. Co je nového? (video)

3

Do hodinek dorazila aktualizace Android Wear na verzi 5.1.1. Posun na desetinkovém místě znamená zásadní změny, a to nejenom ve vzhledu grafiky, ale i ve způsobu ovládání hodinek. Nově v nich například najdete ovládání pohybem zápěstí, kreslení smajlíků, stále zapnutý displej a také očekávanou podporu Wi-Fi pro vybrané modely.

Aktualizace bude jako vždy doručována ve vlnách a bude to trvat několik týdnů. Jediné, co pro ni musíte udělat, je mít aktualizovanou aplikaci Android Wear ve svém mobilu a ta se pak postará o stažení poslední verze firmware pro hodinky. Před nedávnem jsem zde uveřejnil své dlouhodobé zkušenosti s chytrými hodinkami a především jejich operačním systémem a nyní mohu s potěšením říci, že na mnoha výtkách vývojáři pracovali a hodinky jsou tak o velký kus blíže smysluplnému doplňku než ke hračce pro technické nadšence. Co je tedy konkrétně nového?

Android Wear 5.1.1 – novinky

Stále zapnutá obrazovka i v aplikacích

Před updatem se hodinky chovaly tak, že pokud jste na nich spustili nějakou aplikaci a s ní nějakou dobu neprováděli interakci, hodinky se přepnuly zpátky na základní displej. To bylo neuvěřitelně otravné a třeba použití nákupního seznamu v aplikaci Keep jste vzdali po několika opětovných spouštěních.

Stále aktivní aplikace se hodí například při nákupech nebo navigaci.

Nyní však displej pohasne, ale aplikace běží dál. Pokud máte v menu zapnutý ambientní displej, pak dokonce vidíte i světlé kontury obsahu na tmavém pozadí. Takhle to prozatím funguje v aplikacích, kde to má smysl: u Keep, Map, fitnes trenérů a podobných.

Nový launcher, nové aplikace

Jako první si určitě povšimnete nového launcheru hodinek. Pokud klepnete na displej nebo zmáčknete boční tlačítko, nově je též možnost aktivace tažením od pravého okraje, objeví se nejprve seznam aplikací. Pohybem doleva se dostanete k seznamu posledních kontaktů, které můžete vytočit nebo jim poslat textovku a konečně až na třetí obrazovce je seznam kontextových akcí, které se na hodinkách ukazovaly doposud (například nastavit budík, odpočet atd.). I když to všechno nedosahuje kvalit alternativních launcherů, určitě je to pohyb správným směrem.

Launcher je přehlednější a jeho součástí jsou i kontakty.

V seznamu aplikací si pak můžete povšimnout několika málo drobných novinek. Přibyl tu například dialer pro vytáčení čísel bez nutnosti sahat na telefon (vyžaduje instalaci aplikace do telefonu), dále pak baterka, která nechá rozsvícený displej anebo Mapy od Googlu, které nyní fungují i mimo navigování – na displeji hodinek tak vidíte malý výřez mapy kolem sebe.

Trochu jiná je i grafika menu, které se vytahuje z horního okraje.

Ovládání přes gesta zápěstí

Možná to není ten největší přínos poslední aktualizace, ale tato část mi udělala asi největší radost. Dělá totiž z hodinek opravdového pomocníka, který pomůže ušetřit pár sekund při práci s notifikacemi. Až nyní jste k tomu potřebovali dvě ruce: na jedné hodinky a druhou jste rejdili prstem po displeji. To se dá nyní alespoň částečně odstranit pohybem zápěstí.

Asi nejlépe to vysvětluje toto video, jde o to, že rychlým a pak pomalým otáčením zápěstím můžete simulovat pohyb prstu po displeji směrem nahoru nebo dolů. Chce to chviličku na osvojení a pak ještě chviličku na zvyknutí nepoužívat prsty, ale pak celé hodinky i práce s nimi nechávají mnohem lepší dojem.

Podpora Wi-Fi

O podpoře Wi-Fi unikly informace už před časem, a to včetně seznamu podporovaných hodinek, které prozatím čítají všehovšudy čtyři modely. Pokud jste jejich majitelem, pak už se nemusíte omezovat na přenos dat skrze Bluetooth, ale můžete použít Wi-Fi a servery Googlu. V menu obslužné aplikace i hodinek pak postačí nastavit Cloud sync.

Pár drobností navrch

Vedle těchto změn naleznete při průzkumu menu hodinek i pár více či méně užitečných drobností. Jedná se například o možnost nakreslit smajlík místo psaní odpovědi nebo si určit velikost písma v menu a v notifikacích. Notifikací se týče i ta drobná leč důležitá změna, že se nyní budou ukazovat i nad aplikacemi.

Android Wear Android Wear
Snadné posílání emotikonů nakreslením a další drobnosti.

K jednomu telefonu také získáte možnost připojit vícero hodinek a hodinky půjde nově zamknout: pokud tuto volbu aplikujete, tak po delší době nečinnosti nebo ztrátě spojení s telefonem vyžadují nakreslení určeného vzorce pro odemčení.

Jak tedy sami vidíte, seznam změn je rozsáhlý a rozhodně nejde jen o kosmetické změny nebo opravy chyb. Zdá se, že několika měsících zimního spánku chytá platforma Android Wear druhý dech.

Zdroje: productforums.google.com

Diskuze ke článku
sovereign
A co čeština ?
Brdic
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o pár infomací jestli to bude možné. Vlastním tyto hodinky, ale po aktualizaci se mi po pohnutí zápěstím nerozsvěcují ani jinak nereagují. To je jeden nedostatek a poté zmizela možnost vypnout vibrace při příchozím hovoru hlavním tlačítkem. Tuto funkci jsem velmi využíval tak, že v případě příchozího hovoru jsem stiskl tlačítko a hodinky přestali vibrovat, ale dotyčnému tel. vyzváněl dál jako když pouze vypnete zvuk vyzvánění na mobilu. Od aktualizace je při stisknutí tlačítka hovor odmítnut. Můžete prosím vyzkoušet na Vašich hodinkách?
Moc děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze