Galaxy Note 4 se Snapdragonem nebo Exynosem: který je výkonnější?

12

Jihokorejský Samsung již na většině trzích začal prodávat svůj klíčový tabletofon Galaxy Note 4. Tento špičkový přístroj je však produkován ve dvou verzích. První a u nás prodávaná verze běží na Snapdragonu 805, druhá verze spoléhá na tovární Exynos 7 Octa. Jak dopadne porovnání jejich výkonů a rychlosti?

Samsung Galaxy Note 4 ve verzi, která je dostupná na našem trhu a kterou jsme i nedávno testovali, nabízí čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 805 (32bitový) s taktem 2,7 GHz. Spoléhá se také na grafickou akceleraci Adreno 420 s frekvencí 600 MHz. Naproti tomu existuje také varianta modelu Galaxy Note 4 s procesorem Exynos 7 Octa, který využívá technologii ARM big.LITTLE. Nabízí tak čtyři jádra taktovaná na 1,9 GHz (Cortex-A57) a čtyři úspornější jádra s taktem 1,3 GHz (Cortex-A53). Grafickou akceleraci v tomto případě zajišťuje Mali-T760 s taktem 695 MHz.

Porovnání variant se Snapdragonem a Exynosem

Server phonearena.com měl možnost obě verze porovnat prostřednictvím benchmark testů. V oblíbeném AnTuTu jsou výsledky vesměs velmi podobné u obou verzí a pohybují se kolem 47 000 bodů. V případě rychlosti paměti RAM však již mírně vede verze s procesorem Exynos 7 Octa. Záleží také, jaký benchmark je použit. Například při srovnání prostřednictvím benchmarku Vellamo, vidíme jasnou dominanci verze s procesorem Exynos 7 Octa, která vítězí ve všech kategoriích. Vítězství na svou stranu si verze Snapdragonem 805 naopak připsala v benchmarcích GFX Bench a 3DMark. Rozdíly však nejsou nikterak výrazné. Například celkové skóre v 3DMarku má verze se Snapdragonem 805 vyšší pouze o 622 bodů.

Zajímavé je také srovnání rychlosti prohlížečů. Galaxy Note 4 obsahuje nativně prohlížeč Android, který si Samsung upravuje a dále také Chrome. V případě prohlížeče prohlížeče od Samsungu má mírně navrch verze se Snapdragonem 805, rozdíl je ovšem jen v řádech několika milisekund. Naopak v Chromu vévodí verze s procesorem Exynos 7 Octa a již s výraznějším náskokem.

Poslední odlišností je obou modelů je také fotoaparát. Zatímco verze se Snapdragonem 805 využívá fotoaparát Sony IMX240, verze s procesorem Exynos 7 Octa vsází na čip ISOCELL, jehož obdobnou variantu najdeme například v modelu Galaxy S5.

Zdroje: phonearena.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Kdybych se měl rozhodnout tak bych šel do Snapdragonu 805 :)
Lukáš Nevrlý
Lukáš Nevrlý
Já mám verzi se SnapDragonem a spokojenost. Sice jsem chvilku uvažoval o polské distribuci s Exynosem, ale nenašel jsem v tom nějaké velké výhody. Zajímalo by mě ale kde jste přišli na to, že je 805 - 64 bitový procesor? To bude až 810.
Mário Pliska
Mário Pliska
Spis by mne zajimalo, proc Samsung nenasadil Exynos celoplosne...
knizmi
čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 805 (64bitový)
Exynos 7 Octa, který využívá 32bitovou architekturu

To jste malinko popletli, ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze