Samsung Galaxy Note 4 je naprostou špičkou: dojmy a videopohled

60

Je nejlepší? Dost možná. Je jeden z nejlepších? Zcela určitě. V redakci už více než týden testujeme nový Galaxy Note 4, nejvybavenější telefon od Samsungu v historii. Oproti předchůdci vylepšuje, co se dá a Samsung nám servíruje koktejl špičkové výbavy. Jaký je Galaxy Note 4 v praxi? To vám povíme v dnešních prvních dojmech a podrobném videopohledu.

Loňský Galaxy Note 3 byl skvěle vybavený telefon a řada Note je obecně považována za špičkovou v segmentu tabletofonů. Se svou novinkou tak měl Samsung na co navazovat a přináší špičkový Quad HD displej, nový fotoaparát s optickou stabilizací, čtečku otisků prstů nebo senzor tepu, který vám umí změřit i koncentraci kyslíku v krvi.

Samsung Galaxy Note 4 – videopohled

Jeden rámeček z kovu dělá jaro

Galaxy Note 4 je dalším Samsungem nové vlny, v rámci které se korejský výrobce konečně nebojí kovu. A výsledek je hned jiný. Místo vroubkované imitace, kterou jsme nalezli u Note 3, stačí použít skutečný kovový rámeček a designový dojem je oproti Galaxy Note 3 mnohem lepší. Na povrchu kovu je ale nanesena ještě speciální vrstva a nebýt diamantem broušených hran, kovový rámeček ani nepoznáte, protože telefon kvůli speciálnímu povrchu ani nestudí do rukou. Designově se ale nový Note 4 celkově velmi povedl a je to velký elegán.

Na rozích si lze všimnout mírného rozšíření stejně, jako u modelu Galaxy Alpha, která má rovněž kovový rámeček. Tlačítka na bocích se velmi pohodlně tisknou a jsou i dobře umístěna, na horní straně najdeme kromě 3,5mm Jacku i šikovný infraport pro ovládání elektroniky, dole pak má své místo špičkový stylus S Pen představující synonymum řady Note. Zbytek telefonu je ale již plastový a na zádech si bohužel Samsung neodpustil opět imitaci kůže, tentokrát však výrazně povedenější, než u Notu 3. Struktura je věrnější, povrch je úplně matný a celé to vypadá daleko lépe. Zatímco tmavá varianta má povrch opět lehce měkčený, bílá disponuje tvrdým povrchem.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 4

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 78,6 × 8,5 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:27 hodin
DostupnostQ3 2014,

Chtělo by to tenčí rámečky

Velikost displeje zůstala stejná, tedy 5,7 palce, telefon zůstal i podobně velký. Oproti Notu 3 je novinka bohužel vyšší, ale užší a i přes stejně velkou baterii překvapivě i tlustší, konkrétně 8,5 mm. Celkově lze ale říci, že telefon se velikostně nijak nezměnil a je to rozený tabletofon s velkým displejem, který neobsloužíte bez přehmatávání jednou rukou. Hmotnost se kvůli kovu také zvýšila, 176 gramů je ale vzhledem k velikosti odpovídající. Samsung by ale mohl zapracovat na menších rámečcích, které jsou širší, než by mohly být a pokud si telefon srovnáme třeba s šestipalcovým Huawei Ascend Mate 7, jsou telefony takřka stejně velké díky tomu, že Huawei má extrémně tenké rámečky.

Samsung Galaxy Note 4
Srovnání velikosti s Nokií Lumia 1520, Apple iPhone 6 Plus, Galaxy Note 3 a Huawei Ascend Mate 7

Naprosto špičkový displej

Displej samotný je velkou chloubou novinky. Jako jeden z prvních telefonů na trhu má úžasné Quad HD rozlišení, tedy 2 560 × 1 440 pixelů, což mu dává špičkovou jemnost 515 ppi. Zobrazení je tedy dokonale jemné, a to i přes PenTile matici. Tu používá i Note 3 a pokud se na displeje obou telefonů díváte zblízka, rozdíl v jemnosti je viditelný. U Notu 4 jednotlivé body už opravdu neuvidíte, u Notu 3 je zejména na krajích bílých ploch kvůli PenTile matici zpozorujete. Výborné jsou i parametry zobrazení – díky Super AMOLED technologii má Samsung skvělé pozorovací úhly, zobrazení černé barvy a i čitelnost na slunci je velmi dobrá. A komu vadí živé barvy, nastaví si jiný režim. Displej lze dokonce ovládat i v rukavicích a Note 4 se může pochlubit spoustou chytrých funkcí, jako je například nezhasínání displeje, pokud se na něj díváte. Celkově vzato je tedy displej naprosto prvotřídní a těžko hledá konkurenci.

V levém horním rohu bliká modře, zeleně nebo červeně notifikační dioda, která však ve dne není příliš výrazná a nelze ji nijak nastavit. Oproti Notu 3 se zvýšilo i rozlišení přední kamerky na 3,7 Mpx, kvalita se také zlepšila a Samsung zapracoval i na chytrých funkcích. Pokud chcete vyfotit selfie, můžete snímek pořídit přiložením prstu na snímač srdečního tepu, což je šikovné, protože přesně tam máte ukazováček při držení telefonu.

Samsung Galaxy Note 4

Po vzoru Galaxy S5 došlo k úpravě funkce levého funkčního tlačítka pod displejem, které nově spouští rovnou multitasking, střední velká a pohodlná klávesa dostala do vínku opět senzor otisků prstů. Na rozdíl od Applu je nutné stále po tlačítku přejíždět, a to ve správném úhlu. Ne vždy je tak snímání úspěšné a pohodlné, i tak je to ale mnohdy rychlejší, než vyťukávat dlouhé heslo. Otiskem prstu se lze i přihlašovat na webové stránky a potvrzovat nákupy aplikací ze Samsung Apps obchodu.

Přibyla optická stabilizace

Oproti předchůdci je i mnohem hezčí zpracování oblasti fotoaparátu, který má nově 16Mpx rozlišení a optickou stabilizaci a používá snímač Sony s fázovým ostřením, díky kterému je zaostřování opravdu velmi rychlé. V tomto směru prakticky stejné, jako u Samsungu Galaxy S5 s vlastním ISOCELL senzorem. A Note 4 fotí opět špičkově, a to za všech okolností. Díky optické stabilizaci produkuje ostré snímky i za zhoršených světelných podmínek. K dispozici je množství nastavení a speciálních režimů, nové si dokonce můžete stahovat z vestavěného obchodu.

Note 4 umí nahrávat také kvalitní video, které působí plynuleji díky optické stabilizaci. Lze natáčet až ve 4K rozlišení, i když tehdy nejsou některé funkce jako například HDR nebo právě stabilizace, dostupné. Celkově se tedy Galaxy Note 4 kvalitou fotoaparátu zařazuje na špičku.

Takto fotí Galaxy Note 4

Změřte si úplně vše

Pod ním máme nově senzor tepu, který subjektivně funguje spolehlivěji než na Galaxy S5, musíte ale být naprosto v klidu a zticha, aby změření vůbec proběhlo. Zde jsou ještě v pohodlnosti používání rezervy. Note 4 ale kromě tepu umí nově změřit i koncentraci kyslíku v krvi, která funguje dobře, novinkou je také detektor UV záření, umístěný také na zadní straně u senzoru tepu a LED diody.

Samsung Galaxy Note 4

Kde Samsung ještě zaostává za konkurencí je kvalita hlasitého reproduktoru. Ten sice hraje hodně nahlas, je ale naladěný do výšek a basy zvuk takřka neobsahuje. Jiná káva je to při zapojení sluchátek, poté má telefon špičkový hudební projev.

Pod plastovým a velmi měkkým zadním krytem, který lze sejmout, nalezneme slot na microSIM kartu i microSD kartu, kterou můžete až o 128 GB rozšířit vnitřní 32GB úložiště. Nachází se zde také 3 220mAh baterie, což je prakticky stejná hodnota, jakou disponuje Note 3. Vzhledem k výrazně vyššímu rozlišení displeje a vyššímu výkonu je tak výdrž na jedno nabití horší než u předchůdce a při aktivním používání se dvěma dny nepočítejte, jeden plný pracovní den se slušnou zátěží ale Note 4 bez problému zvládne. Podrobnější zhodnocení výdrže naleznete v naší recenzi, kterou právě připravujeme. Nebudou samozřejmě chybět ani standardizované testy výdrže.

Srovnání s Galaxy Note 3

Má špičkový výkon, ale prostředí občas drhne

A že je ten výkon pořádný. Uvnitř tepe nejnovější Snapdragon 805 se 4jádry Krait s taktem až 2,7 GHz, grafika Adreno 420 a 3 GB RAM, z nichž je po startu volný asi 1 GB. Tato kombinace znamená, že si zahrajete všechny nové hry na plné detaily a znamená také skóre 46 000 v AnTuTu nebo 15 800 v 3DMarku. I přes vysoký výkon se Note 4 nijak přehnaně nezahřívá a záda zůstávají i při hraní pouze teplá. Zmiňovat, že Note 4 podporuje naprosto všechny datové funkce včetně NFC a rychlého LTE včetně funkce download booster kombinující Wi-Fi i LTE pro rychlejší stahování, je nošením dříví do lesa, i v tomto ohledu je Note 4 nekompromisní.

Hardwarově tedy Note 4 přináší vše, co byste jen mohli chtít. A co systém? Samozřejmě zde běží Android ve verzi 4.4.4 s nadstavbou TouchWiz v její nejnovější a mnohem elegantnější podobě. Ikonky jsou pohlednější, widgety průhledné a čisté, zbytečné lišty a přechody nahradily jednolité čisté plochy a zaujmou i kulaté ikonky. Vše se používá příjemněji, obrovské množství funkcí ale zůstalo.

Horní vysouvací lištu lze různě upravovat, nová je také multitaskingová nabídka s náhledy ve stylu Androidu 5.0 a tahem doprava objevíme na pohotovostní obrazovce integrovaný Flipboard pro čtení novinek z různých odvětví. Samsung do prostředí opět přidal možnost pracovat s více okny, kdy si nahoru můžete dát jednu aplikaci, dolů druhou, plynule měnit jejich velikost a přesouvat mezi nimi jednoduše třeba texty. Jednoduchým gestem lze podporované aplikace zmenšit do okna a pracovat kolem něj s jinou aplikací. Nechybí všemožná gesta, třeba pořízení screenshotu dlaní nebo inteligentní upozornění vibracemi na novou událost, pokud telefon chytnete do ruky.

Novinkou je také soukromý režim, který lze zabezpečit otiskem prstu. Obrázky, poznámky a další obsah, který nechcete, aby někdo viděl, si můžete přesunout do soukromí a zobrazí se pouze tehdy, zadáte-li heslo nebo otisk prstu. Nechybí ani ultra úsporný režim s omezenou funkcionalitou telefonu pro maximální výdrž baterie.

Samsung oproti jiným výrobcům exceluje také v usnadnění používání velkého displeje jednou rukou. Jednoduchým gestem lze aktivní obsah displeje zmenšit, je možné si kamkoliv na displej umístit i funkční tlačítka nebo si třeba přesunout klávesnici do boku pro snadnější psaní.

Fitness aplikace S Health vám změří všechno

Galaxy Note 4 je opravdovou špičkou

Note jako pravý poznámkovník

Velkým lákadlem řady Note je pochopitelně stylus S Pen, který Samsung dotáhnul takřka k dokonalosti, Pohodlně se drží, rozpozná mnoho úrovní tlaku a díky tlačítku na boku, které vyvolá kontextovou nabídku lze ovládat spoustu chytrých funkcí. Rychle tak lze pořídit screenshot a napsat do něj poznámku, nebo třeba část displeje vybrat, uložit do schránky s několika dalšími výstřižky a to vše pak najednou poslat e-mailem.

Samsung Galaxy Note 4

Díky špičkové aplikaci S Note lze vytvářet celé poznámkové bloky s různým obsahem, se stylusem se také velmi pohodlně píše a také kreslí. A pokud neumíte kreslit stejně jako já, alespoň můžete závidět ostatním ve speciální galerii, kde se chlubí svými výtvory nakreslenými právě pomocí S Pen. Perem můžete samozřejmě i celý systém ovládat a vznášením se nad displejem zobrazovat doplňující informace nebo třeba otevírat náhledy obrázků či schůzek v propracovaném kalendáři S Plánovač.

S Pen je na psaní i kreslení výborný a přesnost je vynikající

Samsung már propracované také fitness funkce. Centrem dění je S Health, všeobjímající aplikace počítající vaše kroky, sportovní aktivity, hodnotící váš spánek, tep, stres, UV záření, jídlo a mnoho dalšího. Údaje získává buď ze senzorů přímo z telefonu, nebo z hodinek či náramku Samsung Gear. S platformou Google Fit a hodinkami s Android Wear ale nespolupracuje. Těžko byste našli telefon s větším množstvím funkcí a zdá se, že Note 4 umí opravdu prakticky vše. Daní za to je ale pomalejší chod prostředí. Je vidět, že se Samsung zlepšuje, stále ale vše neběží tak rychle, jako u konkurence a s občasnými sekanými animacemi a prodlevami se prostě setkáte, nepotěší ani velmi dlouhé prodlevy při načítání obrázků v zaplněné galerii.

Samsung Galaxy Note 4 je naprosto špičkový telefon a pokud se zaměříme čistě na výbavu, tak představuje zřejmě to úplně nejlepší, co si dnes můžete koupit. Až na bezdrátové nabíjení mu skutečně nic nechybí, nabídne nekompromisní výkon i výbavu, úžasný displej, výborný fotoaparát a konečně i dobře vypadá, potěší i kvalitním kovovým rámem. Vytknout mu můžeme místy pomalejší prostředí, které je daní za obrovský příval funkcí nebo jen průměrný reproduktor. Za takto špičkový telefon si pak nechá Samsung pořádně zaplatit, připravte si přes 21 tisíc Kč.

Telefon právě v redakci testujeme a chystáme pro vás podrobnou recenzi. Zeptejte se nás zatím v diskuzi na to, co vás zajímá.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 4

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 78,6 × 8,5 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:27 hodin
DostupnostQ3 2014,
Diskuze ke článku
master
Telefon vlastním asi týden a musím říct, že je to opravdu špička. Dlouho jsem se rozhodoval, jaký telefon si pořídit, ale po tom co jsem vzal NOTE 4 do ruky, to byla jasná volba. Pokud se člověk naučí s S Pen, už nechce nic jiného, umí přehršel užitečných funkcí, které opravdu usnadní práci, pokud člověk používá telefon naplno. Abych to trochu shrnul. Ráno v 5h odpojuji telefon z nabíječky a opravdu náročném dni užívání se vracím domů v cca 4h-5h a zbývá mi cca 35% baterie. Přes víkend, kdy je klid, mi vydržel od soboty ráno do neděle v pohodě a zbylo večer 50% baterie. Displej je krásný, radost na něho pohledět. Čidlo pro úpravu jasu funguje na výbornou a není problém něco přečíst ani na přímém slunci. Fotoaparát, to je kapitola sama pro sebe. Tak pěkné snímky jsem už dlouho neviděl, snad jen na Lumii 1020 od kamaráda. Stačí kouknout na přiložené snímky v "recenzi". Čtečku nepoužívám a popravdě jsem ji ani nezkoušel. Už dlouho jsem zvyklý na PIN a nehodlám měnit. Možná časem vyzkouší
Xwert Is
Xwert Is
Trocha offtopic zaujíma ma či sa chystáte urobiť recenziu aj na novinku Honor 6.
No jasně
To auto jste kreslil sám? Pokud ano tak klobouk dolů.
JD
Pravda..určitě nejlepší Samsung...ALE, zdá se mi to, nebo je to prostředí opět trhané, tak jako má samsung v oblibě?....Na videu když ukazujete nějakou vychytávku, telefon na určitý moment zaváhá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze