Den D nadešel. Přicházejí nové Windows 10 a jsou zdarma

94

Po téměř ročním čekání, kdy Microsoft Windows 10 oznámil a postupně jej popostrkoval k cíli, jsme se dnešním dnem dočkali. Na 29. července bylo totiž oznámeno zahájení aktualizací na Windows 10. Nejčastěji skloňovaným argumentem pro upgrade pak je fakt, že je zcela zdarma a provést jej můžete od dnešního dne a případně kdykoliv v následujících 365 dnech.

Windows 10

O Windows 10 jsme oficiálně prvně slyšeli již loni, konkrétně 30. září, kdy byly poprvé veřejně prezentovány. A právě tehdy započalo čekání na finální verzi, kterému je dnes konec. Již 1. června bylo oficiálně potvrzeno, že 29. července bude dnem, kdy se rozběhnou aktualizace. Bylo však nasnadě, že tento den se k novým Windows patrně nedostane každý a sám Microsoft to později potvrdil. Jak to tedy s aktualizací je?

Aktualizace

Microsoft již před několika týdny spustil rezervace pro aktualizaci na Windows 10. Toho jste si mohli snadno povšimnout ve spodním panelu vašich Windows, kde se objevila známá ikonka Windows, po jejímž rozkliknutí jste se dostali k možnosti si aktualizaci rezervovat. A právě ti z vás, kteří si vše rezervovali mezi prvními, by se dnes měli dočkat instalace Windows 10. Ostatní si budou muset ještě počkat. Platí to jako pro pozdější rezervace, tak pro ty, kteří rezervaci prozatím neudělali vůbec.

TIP! Jak získat nové Windows 10? (návod)

Windows 10

Nyní se sluší připomenout, že aktualizace na Windows 10 je zcela zdarma. Microsoft bude poskytovat bezplatný upgrade po dobu jednoho roku počínaje dnešním dnem. Jak to ovšem bývá, aktualizace nebude dostupná úplně pro všechny, ale nutno podotknout, že tentokrát je Microsoft velkorysý. Aktualizaci můžete nainstalovat, pokud aktuálně využíváte Windows 7 nebo Windows 8.1. Samozřejmě to platí i pro ty, kteří mají Windows 8, jen proběhne mezikrok s instalací verze 8.1. Na aktualizaci zdarma pak musí zapomenout uživatelé s Windows Vista, Windows XP a případně staršími verzemi, které se však již téměř nevyskytují. Uživatelé starších verzí Windows budou muset v případě zájmu za Windows 10 zaplatit.

Windows 10

Důležité je také splněné minimálních hardwarových parametrů vašeho přístroje, avšak zde se příliš namáhat nemusíte. Nároky totiž nikam nevyrostly, tudíž pokud vám korektně běhá Windows 7 či 8.1, neměl by nastat problém s Windows 10. Navíc již samotný rezervační program váš přístroj zkontroluje a oznámí vám, zda je kompatibilní. Kromě asi nejčastější aktualizace, si můžete stáhnout i ISO soubory. Jde to přímo ze stránek Microsoftu, kde si jen vyberete, zda máte 32bitovou nebo 64bitovou verzi systému.

Minimální hardwarové požadavky

  • Procesor: 1 GHz
  • Operační paměť: 1 GB (32bitové systémy), 2 GB (64bitové systémy)
  • Paměť: 16 GB (32bitové systémy), 20 GB 64bitové systémy)
  • Grafika: podpora DirectX 9.0 či novějšího
  • Rozlišení: 800 × 600 pixelů a vyšší

Windows 10

Samotná aktualizace vám nezmění jen číslo za nápisem Windows, ale přinese samozřejmě také nespočet nových věcí a to nejen z řad programů, ale promění se částečně také vzhled. Ten by měl čerpat to nejlepší ze dvou posledních verzí. Níže si tak shrneme klíčové novinky.

Nová tapeta, která vás ve Windows 10 přivítá

V prvé řadě se do Windows vrací nabídka Start, takřka ve své původní podobě. Je však rozšířená o aktivní dlaždice a je zdárným příkladem toho, jak se Microsoft pokusil zkombinovat právě dvě předešlé generace svého systému. V každém případě bude možné Start rozvinout do podoby, jakou již známe z Windows 8.

Windows 10

Na desktop se také konečně dostává notifikační centrum. Věc, kterou již snad všichni bezpečně znají ze svých mobilních telefonů. Vstup do něj bude zprostředkován skrze pravý dolní roh a po rozbalení nabídky získáte přehled o veškerém dění. Ať už půjde o e-maily, události z kalendáře či sociální sítě. Co si povolíte, to uvidíte. Microsoft se navíc neomezil pouze na suché informace, ale v nabídce bude možnost i rychlého nastavení základních potřeb, typicky z řad konektivity, a nebude chybět ani přístup do podrobného nastavení.

Rovnou můžeme navázat Ovládacími panely, které Microsoft konečně po rozdělení ve Windows 8 opět sjednocuje a veškeré možnosti nastavení nyní znovu najdete přehledně pod jednou střechou. Dostalo se však na nový, moderní design.

Na desktopu se také vůbec poprvé u Windows objeví hlasová asistentka. Na mysli máme samozřejmě Cortanu, kterou již můžete znát z mobilních telefonů. Ve Windows 10 bude začleněna přímo do spodní lišty, a bude tak snadno přístupná. Kaňkou na kráse však bude fakt, že tato služba v České republice stále nebude dostupná a pro její využívání bude nutné měnit jazyk i region, kde zařízení používáte. Do budoucna však není vyloučeno, že se Cortana naučí česky.

Zásadní novinkou je také nový internetový prohlížeč. Doba populárního i nenáviděného Internet Exploreru skončila a Microsoft svůj nový prohlížeč pojmenoval Edge. Nový název evokuje zcela nový začátek, avšak pro přehlednost se ikonka malého písmena e v podstatě zachová. Méně zkušení uživatelé tak po paměti prohlížeč ihned naleznou. Nedošlo však pouze k přejmenování. Microsoft Edge má být velice svižným prohlížečem se spoustou funkcí. Zmiňme například režim čtení, kdy se obsah stránky přeformátuje tak, aby vyplnil celý displej. Praktická je rovněž možnost připisovat si přímo na prohlížené stránce poznámky.

Windows 10

Hlubšího provázání se dočkala také herní služba Xbox. Nepůjde jen o propojení vašeho účtu a jeho případné spravování skrze Windows 10. Budete moci na dálku hrát hry z Xbox One na vašem počítači, sdílet vše se svými přáteli nebo zaznamenávat z hraní screenshoty či celá videa.

TIP! Jak získat nové Windows 10? (návod)

Videopohled

Novinek je samozřejmě ještě více. Některé z nich jsme vám dále představili v našem videopohledu, kdy jsme se zaměřili na jeden z posledních Buildů, které Microsoft vydal před finální verzí, která vyšla dnes.

Windows 10 – build 10166

Diskuze ke článku
Hexagon
Tak komu prisla dnes aktualizacia? Chcem sa spytat ako to ide a hlavne tych,ktory presli z non genuine verzie na Windows 10 ako im to ide. Lebo sucasna Win 7 aj ked v My PC a properties pise ze je non genuine tak ide bez ziadnych black screenov alebo vodoznakov. Dakujem za odpovede
Jiří
Proč Microsoft neudělá cortanu v českém regionu ale mluvit s ní v angličtině.
Danny
Už si to můžu aktualizovat, ale půjde mi to případně vrátit zpět na Windows 7?
Ivan
Zachovají se mi všechna data a složky?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze