ČTÚ hodlá prodloužit GSM licenci O2, dle Vodafonu za nízkou částku

6

Český telekomunikační úřad tento měsíc oznámil svůj záměr na prodloužení GSM licence pro operátora O2. Tomu totiž ta stávající již příští rok vyprší. Prodloužení by však mělo proběhnout automaticky a tedy bez výběrového řízení. Navíc za údajně velmi nízkou cenu, na což poukazuje Vodafone.

ČTÚ

Tentokrát je ve hře GSM licence na frekvenční pásma 900 a 1 800 MHz, která jsou bezpodmínečně nutná pro provoz mobilní sítě. Stávající platná licence O2 vyprší již v roce 2016 a Český telekomunikační úřad navrhuje kmitočty O2 ponechat bez výběrového řízení na dalších 9 let. Nová licence by tudíž platila až do roku 2025.

Telefónica O2 a Vodafone v Evropě spojí síly (datově) O2 logo

O2 by za toto prodloužení mělo zaplatit přibližně 325 miliónů Kč, což je částka, kterou určil znalecký posudek. Větší část 263 miliónů by byla za pásmo 900 MHz a zbývajících 62 miliónů za pásmo 1 800 MHz. Tato cena se však vůbec nelíbí Vodafonu, který ji jakožto příjem státního rozpočtu České republiky označil za neodůvodněnou, nepřiměřeně nízkou a celkově pro český stát nevýhodnou. Náš nejmladší operátor zároveň dodává, že je připraven zaplatit za tato pásma výrazně vyšší částku. Lze očekávat brzkou reakci od O2, které k provozování mobilních služeb tato pásma nezbytně potřebuje.

Samotný Vodafone prozatím prodloužení vlastní licenční smlouvy řešit nemusí, neboť mu platí do roku 2021. Pro úplnost uveďme, že T-Mobilu licence vyprší až v roce 2024.

Zdroje: financninoviny.cz, Tisková zpráva Vodafone

Diskuze ke článku
Redmarx
Jako chapu, ze se to Vodafone nelibi, ale preci je jasne, ze rict si o vic penez Kellnerovi neni mozne, to si prece ty jeho lokajove nemuzou troufnout, nakonec budme radi, ze se Kellner rozhodl zaplatit aspon tech 300 milionu a ze to nechtel uplne zadarmo.
Pastor
Jen slepej nevidí tu fičuru co tady na nás tříkolka s ČTÚ zkouší.Čtvrtý operátor nikde, ceny od aukcí šly bych řekl nahoru, data jsou drahý jak prase, když jsem se o tom co nám tady nabízí rozpovídal s kamarády z Polska a ze Slovenska, tak se mi jen vysmáli jak to tady máme drahý...
IOSHater/AndroidHater
Podle mě by bylo fér říct, že to všichni tři můžou využívat do roku 2014, a pak vypsat regulérní aukci na tyto pásma. Ohledně ceny, bych to udělal podle znaleckého posudku, jak pro O2, tak pro Vodafone. V aukci pak každý může nabídnout, kolik chce. Třeba by se tu nový operátor objevil, kdyby tam opět byla podmínka sdílení sítí nebo něco podobného.
mrtvá žížala
nooo to by byla tuha podpasovka udelat na koncici frekvence GSM O2 aukci, Kellner je jeste dost bohatej, par miliard by jiste pustil :o) ale to je daaavno osefovano, kapri pripluly a neni duvod se obavat ze prijde neco necekaneho. Kdyz se nekdo z venci smeje ze to tu mame drahy tak je nasolte ze mame - teda pry aspon tm - jednu z nejlepsich 2G siti a da li buh zkopiruje li se toto i do LTE tak to taky nebude vubec spatny, bouzel projekt sdileni toto totalne dokurví protoze casto a to neni zadna novina ma O2 svoje sajty dooost blbe pozicne, potazmo malo zahustene proti TM.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze