ČTU udělilo O2 4,5milionovou pokutu za automatický dokup dat

10

ČTU a O2 v poslední době zřejmě příliš přátelské vztahy nemají. ČTÚ totiž O2 aktuálně udělilo pokutu ve výši 4,5 milionů korun za automatický dokup dat z minulého roku, pokuta je navíc pravomocná. Jde v krátké době o druhý správní delikt téhož druhu, což úřad zohlednil při výměře sankce. Aktuálně se ČTU zabývá i případem zastavení internetu po vyčerpání dat.

Pokutu ve výši 4,5 milionů korun vyměřil Český telekomunikační úřad společnosti O2 Czech Republic za nekalou obchodní praktiku v souvislosti s aktivací služby automatického obnovování datového objemu a za nesplnění informační povinnosti o právu účastníka ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti změny smlouvy.

Nepřehlédněte:

ČTÚ zároveň operátorovi uložil povinnost změnit smlouvy se všemi účastníky – spotřebiteli, kteří využívají mobilních datových služeb tak, aby do 60 dnů od rozhodnutí ze smluv byla odstraněna všechna ujednání, na základě kterých by byl operátor oprávněn bez výslovného a aktivního objednání ze strany spotřebitele automaticky obnovit po vyčerpání základního datového balíčku objem poskytovaných datových služeb a za takto provedené automatické obnovení dat účtovat cenu. Rozhodnutí je navíc pravomocné.

O2

Správního deliktu agresivní obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele se O2 dopustilo tím, že všem spotřebitelům s aktivovaným datovým tarifem automaticky a bez jejich aktivního souhlasu spustilo ke dni 15. května 2015 službu „Obnovení objemu dat“. Na základě této změny pak zákazníkům, kteří si iniciativně nevyžádanou službu sami nedeaktivovali, účtoval automaticky po vyčerpání základního datového balíčku cenu za zachování stávající rychlosti datového připojení.

ČTÚ při stanovení výše pokuty musel zohlednit, že se O2 téhož správního deliktu dopustilo opakovaně (tedy za situace, kdy od právní moci rozhodnutí o uložení pokuty za týž správní delikt neuplynuly dva roky). Dřívějším rozhodnutím, které nabylo právní moci dne 2. září 2014, bylo O2 potrestáno pokutou 2 miliony korun v souvislosti s migrací účastníků z tarifů NEON na tarify FREE.

Český telekomunikační úřad u O2 šetří rovněž nedávnou změnu smluvních podmínek spočívající v úplném zastavení datových služeb po vyčerpání základního objemu dat, a to opět z hlediska splnění informačních povinností, tj. zda uživatelé se smlouvou na dobu určitou byli řádně a včas informováni o svém právu se změnou smlouvy nesouhlasit a smluvní vztah ke dni účinnosti změny bez jakýchkoliv sankcí a smluvních pokut ukončit. O výsledcích šetření bude ČTÚ veřejnost informovat.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Mirek
Smesna vyse pokuty. Vse je predem domluvene a O2 se jen smeje.
DeX.DC
Tak to je palka. Kdyby tohle udelalo O2 jinde nez v Cesku tak to pujde do miliard, ale tady jim dame pokutu 4,5milionu, coz je jednodenni vydelek. Tolik povyku jen kvuli 4,5 milionu. Kdyz uz ti nasi zakonodarci a dalsi prizivnici co jsou placeni z dani slusnych lidi pochopi, ze je potreba davat pokuty adekvatni k ziskum spolecnosti a ne placnout nesmyslnou castku. Za tu dobu co se o tom mluvi si O2 vydelalo na ty pokuty aspon 50x :-D :-D Jen tak dal aspon je videt jak se tu dba na blaho zakazniku.
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Myslím, že s mým názorem bude většina souhlasit. Zaplatí a pojedou dál. A cena je opravdu směšná.
Marko
Já dneska přešel ke konkurenci. Za to, co sem platil O2 jen za net, mám teď navíc ještě neomezené volání a sms navíc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze