České datové jaro skončilo… Neslavně.

Glosa
13
České datové jaro skončilo… Neslavně.
  • Jaro slibovalo velké naděje, ty však míří do ztracena
  • Odhalila se ale nemohoucnost politiků a státních úřadů
  • Ani zrušení roamingu není úplně růžové

Kombajny na polích jsou neklamným znamením toho, že se blíží podzim. Jaro tak už neodvratně patří jenom vzpomínkám. Letošní jaro mělo být ale výjimečné, alespoň z pohledu českých mobilních operátorů a jejich zákazníků. Skutečně?

Všechno začalo na přelomu roku, kdy se při různých předpovědích objevovaly dohady o tom, že by následující měsíce mohly přinést velké změny. Tažení proti „zlým operátorům“ začalo hned na několika frontách: společenské, mediální, úřednické, politické i mezinárodní. Pokaždé s jiným výsledkem.

V ideálním světě by fungovala hned první varianta. Najde se někdo, kdo popíše problém, veřejně jej prezentuje a pokud budou jeho argumenty správné a působivé, pak se dotyčný pod veřejným tlakem postará o nápravu. V ideálním světě.

V tom našem narazíme hned při potřebě prezentace problému. Pro mainstreamová média je takový problém málo zajímavý a těžko uchopitelný. Vyvinout nějaký soustředěný tlak je pak těžké a v televizích vystřídaly drahé gigabajty kostky másla prodávané až za 70 korun. Stejně tak daleko více zabere porovnávání obsahu kakaa v sušenkách než suché počítání, kolik gigabajtů si můžete stáhnout po hodině práce v ČR a v Estonsku. Navíc schizofrenní situace, kdy kritizujete někoho, kdo si u vás kupuje (nebo může koupit) reklamu, je noční můrou managementu každého média.

Paradoxně tak mají podobné snahy opačný efekt. Operátoři získají větší pozornost při představování nových tarifů, přičemž mohou i marginální změny prezentovat jako „revoluci“. Přesně tak to udělal T-Mobile, po něm i Vodafone a O2 samozřejmě nemohlo zůstat pozadu.

Pomoz si sám

Jestli mělo celé počínání nějaký přínos, pak to byl bezesporu další důkaz o marasmu české politické scény a státní správy. Politici před kamerou slíbí rychlou a razantní nápravu a pak za zavřenými dveřmi tlačí zákony s přesně opačným efektem. Popřípadě žijí ve svých věžích ze slonoviny a nechápou, nač si jejich poddaní stěžují.

Zatím do ztracena končí i aukce nových kmitočtů. Ta sice přinese výhledově nová jména, ale budou to opět pokusy typu „nekompatibilní technologie – speciální krabička – neúplné pokrytí“. Takových už jsme tu pár viděli, vždy bez výraznějšího vlivu na zbytek telekomunikačního sektoru. A nyní jsou podobné snahy v ještě nevýhodnějším postavení, protože zavedení operátoři proti nim půjdou nabídkou fixního LTE bez FUPu.

Naštěstí tu nemáme jen jeden úřad, který může říci svoje slovo. A tak se do hry vložil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten zahájil vlastní prošetření trhu mobilních operátorů. Chce zjistit, zda na trhu neexistuje kartel nebo někdo nezneužívá svou dominanci. Ale odpovědí na tyto palčivé otázky se dočkají spíše naše děti. Kupříkladu počínání O2 v oblasti pevného internetu řeší ÚHOS už od roku 2010.

V zlaté kleci

A tak jedinou ryze pozitivní zprávou v oblasti českých operátorů bylo dlouho očekávané zrušení roamingových poplatků v Evropské unii. Takže klidně můžete strávit 12 – 16 hodin na rozpálené a ucpané dálnici, abyste si pak mohli hrát s mobilem stejně jako doma. Ale nebyli by to čeští operátoři, aby neopomněli celou věc „náležitě osladit“. Po sociálních sítích koluji srdceryvné historky, jak nebohé cestující přišlo zapnutí telefonu na švýcarském letišti na několik stokorun. To se pak snadno nabízí třicetinásobná sleva, což jenom ukazuje, jak moc jsou roamingové ceníky střílením od boku.

A bohužel, teď už není síla, která by to dokázala změnit. Ledaže by OSN začala řešit i problémy prvního světa.

Diskuze ke článku
Hurvajs
Řezňýk - píše se debil, nebo debyl..? Dělníci vyrábí zmetky, ve vládě, v politice, v parlamentech, úřednictvo, soudci, v posteli, no a jak je zřejmé, ani učitelům na základních školách, se "výroba zmetků", nevyhýbá. Ty jsi zářným příkladem..
Řezňýk
diktát z EU a kolaboranti nemusí pracovat a můžou dostávat dávky a my na naše DĚTI musíme jenom zbírat výčka, aby byly zdravé,pro TOHLE jsem klíčema necinkal zlatí komunisti!!! ! za všechno můžou birokrati z EU a . a nejhorší JSOU ti užitecní idioti co jenom plácaj! To je TAK když se většina přizpůsobuje menšině.A MENŠINA si myslí že může všechno.
čtenář
Řezňýk- nespletl jsi web? Tady je mobilenet.cz ! Běž, chlapče s takovým komentem na webu žumpNovinky.cz !
jirkaone
Já teda datové jaro mám s tarifem Gorillaz od T. 10GB je pro mě tak akorát a každý měsíc mi zbyde tak 30minut a 80 SMS z tarifu. Za mě pohoda (na tu českou bídu...)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze