Audi ukázalo v Las Vegas NFC přístup a samořídící auta

3

Jednou z automobilek, která na veletrhu CES v Las Vegas přivezla své nejnovější inovace, je také Audi, které na rozměrném stánku vystavovalo svá nová samořídící auta včetně výborně vypadajícího konceptu – tím je nový Virtual Cockpit a inovativní NFC odemykání a startování auta přes chytré hodinky a nebo telefon. K vidění bylo také prostředí Apple Car Play a Android Auto.

Audi na veletrhu CES představilo množství inovací. Snad nejvíce zaujala autonomní auta, která Audi vyvíjí už poměrně dlouho a přímo do Las Vegas přijel zcela samostatně řídící upravený model A7, pojmenovaný familiérně Jack. Z Kalifornie urazil téměř 800 kilometrů a za celou dobu nebyly potřeba zásahy řidiče, který pochopitelně kvůli bezpečnosti za volantem také seděl. K vidění byl i nádherný koncept Prologue, který také bude umět řídit sám. Takový Bobby, což je Audi RS7, pak umí zcela sám jezdit až 270 km/h po okruhu a zajíždět časy blízké nejlepším lidským jezdcům.

Audi na CES

Audi ukázalo ale také další inovace, z nichž nejpropracovanější jsou NFC funkce. Svoje Audi budete moci už relativně v blízké budoucnosti otevřít přes NFC přiložením telefonu nebo dokonce chytrých hodinek na kliku automobilu. Dveře se odemknou, vy nastoupíte a telefon položíte do loketní opěrky na speciální místo, které má jednak zabudované indukční nabíjení, ale přes NFC opět dojde k ověření identity a vy můžete nastartovat. To ale není všechno, přes NFC se pak do telefonu přenáší i základní jízdní a servisní data, bez nutnosti připojování kabelem, párování přes Bluetooth a podobně.

Koncept Audi Prologue a samořídící Audi A7 a RS7

A k čemu je to dobré, když už nyní lze auta běžně odemykat s klíčem v kapse? Majitel auta vám totiž skrze portál MyAudi může na dálku do aplikace ve vašem NFC telefonu nebo chytrých hodinkách poslat autorizaci k odemčení nebo i nastartování auta. Vy si tak auto můžete půjčit bez toho, abyste museli mít klíč. To se hodí nejen v rodinách s více auty a členy, ale třeba i ve firmách. Audi tomu celému říká Mobile Key.

Audi – první pohled z CES 2015

Audi dokonce ukázalo i zajímavý prototyp chytrých hodinek, které pro automobilku připravilo LG. Jde o upravené G Watch R s hezčím designem, NFC a místo Android Wear nabídnou systém Open WebOS.

Audi NFC přístup

Na stánku Audi bylo k vidění i prostředí Android Auto a Apple Car Play, které do prvních vozů Audi dorazí už v tomto roce. Zároveň bylo zajímavé nové systémy k propojení s mobilními telefony vyzkoušet, protože Audi bude jedna z mála automobilek, která je bude používat bez dotykového ovládání. I bez něj ale vše funguje dobře, jen zadávání textu je logicky zdlouhavější.

NFC odemykání je možné pomocí mobilního telefonu i hodinek. Pro Audi je speciálně na míru upravilo LG

Ani na veletrhu CES v Las Vegas tak Audi inovacemi nešetřilo a v blízké budoucnosti se máme opravdu na co těšit.

Diskuze ke článku
Martin
Další kravina od Audi, která po pár měsících bude nefunkční, jako celé Audi. Je to jenom obyčejný systémový krám za pár korun, za kterej si řeknou nehorázný peníze. Netěším se, až tohle budu ve svým servisu někomu opravovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze