Apple představil iOS 6: přinese 200 nových vylepšení a změn

Už před začátkem úvodní keynote na letošní Worldwide Developers Conference 2012 bylo dopředu známé, že Apple konečně představí dlouho očekávaný iOS 6. Nebylo však jasné, co všechno tato nová aktualizace přinese. Nakonec jsme se dočkali 200 nových vylepšení a změn. Ty nejdůležitější vám představíme v dnešním článku.

Apple na úvodní keynote představil nový iOS 6. Celkem je v něm na 200 změn, ty nejdůležitější a pro uživatele nejpřínosnější si můžete přečíst níže. Změny se nejvíce dotkly map, Siri a integrace Facebooku. Nový iOS by měl být dostupný někdy na podzim, zatím nebylo řečeno žádné konkrétní datum. Očekáváme, že na podzim bude představen také nový iPhone, který už bude mít iOS 6 předinstalovaný, přičemž jako nejpravděpodobnější termín se jeví začátek nebo průběh října.

Nový iOS bude dostupný pro iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, , iPod Touch 4. generace, iPad 2 a nový iPad. Naopak pro iPad první generace nový systém k dispozici nebude. S omezením se ale setkají také uživatelé iPhonu 3GS a iPhone 4. Pro iPhone 4 nebude k dispozici Siri, 3D mód a navigace v nových mapách - tyto funkce budou dostupné pouze pro iPhone 4S, iPad 2 a nový iPad. Pro 3GS je omezení ještě výraznější, pro které nebude k dispozici kromě Siri ani FaceTime, čtení stránek v off-line módu, VIP seznamy uživatelů a další funkce. Betaverze iOS 6 pro vývojáře by měla být ke stažení už dnes.

Ještě než Apple představil iOS, neodpustil si malé rýpnutí do Androidu ohledně aktualizace. Srovnával poměr zařízení aktualizovaných na nejnovější verzi operačních systémů, které byly v případě iOS 5 a Androidu 4 představeny ve stejném období. Zatímco za podobnou dobu aktualizovalo na nejnovější iOS 5 přes 75% uživatelů iOS, v případě Androidu 4 je to pouze 7 procent zařízení. Po úvodních rýpnutích jsme se dočkali také ohromujících čísel, jako například celkového počtu historicky prodaných iOS zařízení, který činí úctyhodných 365 milionů. Je však na čase hledět dopředu a pojďme si tedy představit některé z klíčových funkcí iOS 6.

Siri: chytřejší hledání i pro iPad, ale stále bez České republiky

  • Až doposud byla hlasová asistentka Siri dostupná jen pro iPhone 4S. Nyní přichází i na iPad, ovšem pouze na ten nový. Uživatelé iPadu 2 aprvního iPadu mají smůlu, stejně jako majitelé iPhone 4.
  • Siri nyní rozumí i sportu a sportovním výsledkům. Můžete se jí zeptat na výsledek konkrétního utkání, na výšku basketbalisty Kobe Bryanta a podobně. Neočekáváme ale podporu výsledků utkání mimo USA.

  • Nově se Siri můžete zeptat, jaké filmy se budou promítat v konkrétním kině (opět jen pro USA). Též bude umět vyhledat filmy podle herců a režisérů či vyhledávat trailery.

  • Pokud budete mít hlad, můžete se Siri zeptat, jestli by vám nedoporučila nějakou restauraci v okolí. V restauraci si bute moci skrze Siri i rezervovat místo. Opět ale neočekáváme podporu mimo USA.

  • Siri konečně zná všechny vaše nainstalované aplikace a na požádání vám aplikaci nebo hru spustí.
  • I když se Siri naučila nové jazyky a bude optimalizována až pro 15 zemí, Česká republika mezi nimi není. Stále tak u nás nebude možné vyhledávat informace pracující s polohou, což využití Siri poněkud degraduje.

Facebook plně integrován

Ve verzi iOS 5 přibyla do systému integrace Twitteru. Těžko říct, jak moc dobrý krok to byl, Twitter znají jen pokročilejší uživatelé. Na druhou stranu Apple oznámil, že integrací Twitteru do iOS 5 se počet uživatelů této sociální sítě výrazně a rychle rozrostl. Twitter tak má nyní 3x víc uživatelů, než před integrací do iOS 5. Otázkou však je, jak velký podíl na nárůstu má právě Apple. Nyní do systému přichází integrace mnohem populárnější sociální sítě, kterou je Facebook. Tato integrace Applu poměrně citelně chyběla a oproti konkurenci, která již dlouhou dobu nabízí synchronizaci fotek, kontaktů a dalších věcí s touto všudypřítomnou sociální sítí, byla ve výhodě.

  • Facebook se objeví i v notifikačním centru
  • Sdílet lze fotky, mapy, odkazy do iTunes nebo obsah z Game Center. Zajímavou novinkou je integrace Facebooku s App Store. Můžete označovat ("lajkovat") vaše oblíbené aplikace a podívat se, co používají a mají rádi vaši přátelé.

  • Nechybí synchronizace s kontakty, včetně fotek a dalších kontaktních údajů

  • Události na Facebooku, kterých se účastníte nebo na které jste odpověděli "možná", se objeví automaticky v kalendáři. Chybět nebudou ani narozeniny kontaktů.

Mapy: sbohem Google

Proslýchalo se to již delší dobu a nyní přichází oznámení oficiálně. Pro Apple je opuštění map od společnosti Google velkým krokem a pro Google naopak velká rána. Místo Googlu nyní Apple představuje vlastní mapové řešení, a to včetně 3D pohledu, navigace, zájmových bodů a podobně. Jedná se tedy o plnohodnotnou náhradu a Google již může začít počítat dny do doby, kdy se počet uživatelů jeho map na podzim výrazně sníží.

  • Na mapových podkladech spolupracuje Apple se společností TomTom.

  • Nejzásadnější a pro uživatele nejpříjemnější změnou je podpora turn-by-turn navigace. To současná mapová aplikace od Google neumí. Hlasové pokyny bude vydávat kdo jiný, než Siri, skrze kterou bude možno navigaci také ovládat. K dispozici budou také dopravní informace (data budou sbírána anonymně podle pohybu iOS uživatelů).

  • Nebudou chybět body zájmu, kterých má Apple v databázi údajně již 100 milionů. Otázka je, jak kvalitní bude pokrytí v České republice, kde má Google se svými místy vybudovanou hustou síť s mnoha informacemi.
  • Zajímavě vypadá 3D pohled, nabízející volbu mezi leteckým a vrtulníkovým módem, možnost vybrat konkrétní budovu a dozvědět se více informací a mnoho dalšího. Stejný 3D model vybraných měst nabízí také od minulého týdne Google a již více než rok Nokia.

  • Další vybraná města (kterých bude už mnohem více), si můžete prohlédnout v jednoduchém 3D zobrazení, kde vidíte vektorové modely budov.

Telefonování a upozornění: konečně některé základní funkce

Apple vylepšil také to základní, proč telefony stále používáme. Konečně jsme se dočkali některých funkcí, které konkurence umí dlouhá léta a u iPhonu nativně chyběly. Na co se tedy můžeme na podzim těšit?

  • Posunutím prstu vzhůru při příchozím hovoru vyvolá novou nabídku. Na hovor skrze ni můžete odpovědět pomocí SMS nebo do kalendáře automaticky přidat upomínku.

  • Do nastavení notifikací přibyla možnost neupozorňování na hovory od nikoho jiného, kromě vašich přátel. Toto neupozorňování je možné nastavit i pro konkrétní časový interval.
  • Nový mód Nerušit, který vypne push notifikace a nebude se v něm v případě nové události rozsvěcet displej.

Internet: vylepšené Safari

  • Svoje záložky nyní můžete skrze iCloud sdílet mezi dalšími zařízeními, to znamená například mezi iPhone, iPadem a Macem.

  • Stránku si můžete označit pro offline čtení, ona se vám uloží a vy si můžete pak přečíst kdykoli, aniž byste museli být připojení k internetu.

  • Pokud si prohlížíte stránku, která existuje rovněž jako aplikace v AppStore, Safari vás na to upozorní a rovnou nabídne přechod do obchodu a stažení.

Ostatní

  • Přibyla nová aplikace Passbook, kde si budete moci nejen bezpečně uložit vaše hesla, čísla kreditních karet a podobně, ale bude sdružovat například vaše uložené palubní vstupenky, jízdenky, slevenky, věrnostní karty a podobně. Z počátku se dá očekávat ale podpora pouze v USA.

  • Videotelefonování skrze FaceTime je konečně dostupné i pro iPad. Navíc na iPhonu a iPadu můžete videotelefonovat i přes 3G/4G sítě.

  • Vylepšení se dočkala i galerie obrázků. Vybraná alba můžete sdílet s vašimi přáteli a vytvořit tak sdílené Photostreamy.

Revoluce? Nikoli, bohužel jen evoluce

Pro odbornou veřejnost je iOS 6 spíše zklamáním, nepřináší vyloženě nic revolučního, jde spíše o dohánění konkurence. Například hlasová asistentka v novém Samsungu Galaxy S III toho umí více, integrace Facebooku je už v Androidu nebo Windows Phone dlouho standardem, stejně tak umí už dávno mapy v Androidu a nově i ve Windows Phone navigovat. Též ostatní drobnosti jsme mohli už dříve vidět v konkurenčních systémech a žádné převratné novinky jsme se nedočkali. Jaký máte na iOS 6 názor vy?

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
Michal
Pokud jde o navigaci, tak je otázkou, zda bude umět česky, když Siri to neumí.
kudla
Vzhledem k tomu, že jsem majitelem iph4 tak jsem vyloženě zklamán. Zřejmě půjdu do JB:(
tetsuo
no nic moc,ale mame co dohanet, google mapami bude dost chybet tomtom nemusim..
Marek
Koukám že na klávesnici přibyla ikonka mikrofonu...Ovšem česky to asi rozumět nebude co?:D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze