Porovnali jsme Siri a S Voice na Galaxy S III: kdo vyhrál? (video)

10

To, že se Samsung rád inspiruje u Applu, je všeobecně známo. Po úspěchu hlasové asistentky Siri v nových iPhonech tak Samsung přichází s odpovědí v podobě S Voice ve své aktuální vlajkové lodi Samsung Galaxy S III. Je S Voice stejně dobrý? Povedlo se Samsungu Siri v něčem předčít?

S Voice je integrováno do celého přístroje. Podobně jako na iPhonu ho tedy můžete vyvolat odkudkoliv v menu telefonu dvojitým stisknutím tlačítka Home. Navíc ale můžete používat předdefinované hlasové pokyny například i na zamykací obrazovce telefonu.

První možností je odemknout telefon a ihned aktivovat hlasové klienta prostým vyslovením „Hi Galaxy“, případně vlastním nastaveným pokynem. Tím ale možnosti nového Galaxy nekončí. Můžete si přednastavit i další pokročilejší akce, ke kterým si namluvíte vlastní příkazy. Můžete tak ze zamykací obrazovky rovnou zkontrolovat kalendář, spustit fotoaparát a podobně. Celkem praktická věc.

Apple iPhone 4S a Samsung Galaxy S III na fotografiích

V zajetí Babylonu

Zároveň se ale zatím jedná asi o jediný způsob použití, který bude v Česku použitelnější v širším okruhu zákazníků. Klíč tkví právě v možnosti si příkazy namluvit. Můžete tak zvolit libovolné slovo (nebo i delší příkaz) nebo i zvuk. Odemykání telefonu například bučením na veřejnosti vám jistě zajistí pozornost okolí.

V souvislosti s tím mě napadá, že tak Samsung vlastně umožňuje telefon ovládat i vašim domácím mazlíčkům. Docela revoluční, nemyslíte? :) Kdo nám první pošle video, jak jeho pes nebo papoušek spouští hlasem hudební přehrávač, dostane od nás nějakou cenu.

Pojďme ale už zpět do reality. A ta bohužel není moc růžová. Důvod, proč se pozastavuji nad možností nahrávat vlastní pokyny je ten, že hlasový asistent bohužel stejně, jako na iPhonu, neovládá češtinu. Musíte se tak spokojit s angličtinou, němčinou, španělštinou, francouzštinou, italštinou nebo případně s korejštinou. (Ne, ani pomalá artikulace českých slov a výrazná gestikulace nepomáhá.)

Samsung S Voice a Apple Siri

Pokud si tak budete chtít s pomocí S Voice zavolat, naplánovat schůzku v kalendáři, zkontrolovat počasí, spustit nějakou aplikaci nebo například napsat něco na Twitter, budete se muset spolehnout na své dovednosti cizích jazyků.

Stejně jako Siri, tak i S Voice se snaží pracovat s kontextem vaší konverzace a sémantickým významem jednotlivých slov a frází, takže se nemusíte spoléhat pouze na stanovené příkazy, ale například na počasí nebo třeba na to, kdo byl 6. prezident Spojených Států, se můžete zeptat tolika způsoby, kolik jich jen znáte. Mimochodem k faktografickým dotazům oba systémy používají stejnou databázi vyhledávače Wolfram Aplha, takže většinou dostanete totožnou odpověď.

Jen angličtina nestačí

Jazyková bariéra bohužel není jediným problémem obou hlasových asistentek. Setkáte se totiž bohužel i s geografickými omezeními. iPhone například vůbec nedokáže mimo USA navigovat nebo vyhledávat místa. Samsung Galaxy S III je na tom díky přítomnosti Google navigace o něco lépe a navigace funguje i u nás.

Bohužel pokud byste chtěli hledat například nejbližší restauraci nebo jiná místa, pohoříte na obou telefonech. Škoda.

Samsung Galaxy S III – S Voice vs. Apple Siri

Kdo je tedy lepší?

Na začátku článku jsem sliboval odpověď na otázku, zda je S Voice lepší než Siri. Jako první bychom si ale měli položit otázku, zda má vůbec smysl se na tu první ptát.

Kvůli absenci češtiny a lokálních služeb nejsou totiž hlasové asistentky moc dobře v našem prostředí použitelné. Přitom například na ovládání telefonu při řízení auta by byly ideální. Uvidíme, co přinese budoucnost. Pro Android a nyní už i pro iOS máme k dispozici celkem použitelné diktování textu v češtině, takže potenciál ke zlepšení zde je. Stačí už „jen“ serverům vysvětlit, co jednotlivá slova v češtině skutečně znamenají.

Pokud se ale oprostíme od toho, že se nacházíme ve východní Evropě, a zaměříme se pouze na schopnosti obou systémů, pak musím říci, že se mi S Voice jeví jako trochu lepší volba.

Jednak je pokročilejším způsobem integrován do telefonu (zamykací obrazovka) a nabízí navíc také možnost předdefinování vlastních akcí a například provázání se sociálními sítěmi, což Siri nedokáže.

Ve prospěch Siri potom zase mluví větší svižnost. Servery S Voice, kam se každý příkaz odesílá k analýze, jsou asi občas přetížené a někdy na zpracování čekáte nepříjemně dlouho.

Po většinu času jsou ale Siri i S Voice velice vyrovnané, jak v rychlosti, tak také ve schopnosti rozpoznávaní hlasu a nabízených funkcí. Samsungu se tak povedlo starší Siri dohnat a podává srovnatelný výkon, obohacený o pár vychytávek navíc.

Nepřehlédněte:

Diskuze ke článku
Michal
S Voice mám v htc one x a funguje to stejně dobře.
630126
On je někde ke stažení?
Marek
Mate nejlepsi recenze!!
Anonym

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze