Google Mapy v novém: lepší 3D budovy, offline režim a StreetView

2

To, že se Apple snaží nahradit ve svých přístrojích mapy Googlu svým vlastním výtvorem, už víme nějakou dobu. Společnost chystá vlastní 3D mapy a Googlu se to zcela pochopitelně nelíbí. Nakonec to ale vypadá, že svého soka v inovacích přecejen Google předběhne, jelikož nám ohledně map představil podstatné novinky a vylepšení.

Google

Google včera v San Franciscu představil inovace pro své mapové služby. Google se ale nezastavil pouze u vychytanějších 3D modelů budov a okolí, nýbrž přinesl hned několik aktualizací populárních funkcí, jako je přehled ulic ve StreetView či větší možnosti stažení map pro pozdější použití v offline režimu. Vezmeme to ale postupně.

Pořádné 3D Mapy jako Nokia

3D budovy můžeme spatřit již v současné době v aplikaci Google Earth či skvělých mapách od Nokie, jejich vzezření se ale fotorealismu nemůže ani blížit. Kromě toho, že jsou i ve větších městech často vymodelována pouze centra, jsou navíc modely budov příliš umělé, s papírovým vzhledem. Vinou tomu je samozřejmě současný způsob modelování, který Google nahradí plastickými mapami.

Jedná se v zásadě o satelitní snímky jednotlivých měst, pořízené z mnoha různých úhlů, díky čemuž se ve výsledku skládá velmi precizní 3D model. V krátké ukázce níže může vidět, co přesně nás v nových Google Mapách čeká. Narazíme tu na velmi detailní a realistické modely budov a stavení, ale i stromů, přírody a povrchu obecně, což prakticky simuluje vyhlídkový let, který navíc můžete sami ovládat. Google má už z dřívějška nasbíráno obrovské množství dat, takže se dá předpokládat, že se nových modelů dočkáme dostatečně rychle a v mnoha světových městech.

Nový způsob modelování by měl přijít nejen na Google Mapy, ale také na Google Earth. Kromě počítače se navíc budete moci kochat 3D zobrazením také na operačním systému Android. Je však potřeba zmínit, že Google si s tímto řešením nemůže připsat prvenství, protože 3D modely měst s velmi podobným zpracováním představila před více než rokem také Nokia. V mapách Nokie nechybí ani Praha. 3D modely od Googlu se však zdají být propracovanější a zvláště složité střechy budov zvládá Google oproti Nokii lépe.

Offline a precizně

Možnost uložit si určitou část mapy pro pozdější prohlížení offline je v Google Mapách přítomna už dlouho, ale ve velmi omezené podobě. Do paměti se uložily vždy jen malé čtverečky určené oblasti.

TIP: Podívejte se také na 3D konkurenci v podobě Nokia Maps.

Zatímco tento systém aplikaci bohužel zůstane, změní se především samotný způsob ukládání a používání výřezů. Po označení čtverečku se vám veškerý jeho obsah uloží do paměti a i po přiblížení na úroveň ulic zůstane mapa hezky detailní a ostrá. Díky tomu dostává offline používání map zcela nový rozměr a stává se opravdu použitelné a praktické. Navíc by mělo být možné ukládat v této detailní podobě mnohem větší oblasti. Pohodlné stažení mapy daného města, státu či oblasti bez nutnosti hledat výřezy však zatím stále chybí. Stejně tak jsme se nedočkali ani off-line navigace.

StreetView i mimo ulice

StreetView umožňuje seskočit z oběžné dráhy až na ulici a prohlédnout si je pěkně zblízka, což je především pro turisty v neznámém městě nepostradatelná funkce. Google se však rozhodl jít ještě dál a přidal ke svým automobilům, letadlům, skůtrům a dalším dopravním prostředkům také pěší kameramany.

Ty se nyní vydají na procházky po celém světě a zpřístupní nám za displejem dříve nedostupné oblasti. A tím nemyslíme pouze cyklistické trasy, turistické stezky v horách, přírodní rezervace a další místa, kam se vozem jednoduše nedostanete. Kameramani zavítají také do galerií, muzeí a dalších významných budov, abychom si je mohli prohlédnout zevnitř.

To zcela bezesporu dodá virtuálnímu turismu trochu šťávy, případně dovolí uživatelém lépe se orientovat v neznámém prostředí.

Je vidět, že se Google snaží nabídnout všem zákazníkům stále dokonalejší a především praktičtější navigační služby. Týmu rozhodně nechybí fantazie a inovace v podobě propracovanějších 3D modelů měst a rozšířených možností StreetView jsou velmi vítanou a osvěžující novinkou, která by již brzy měla být přístupná všem. Stále nám ještě zbývá zjistit, s čím na nás vyrukuje Apple. To se ale dozvíme již brzy, na konferenci WWDC.

Zdroje: news.cnet.com, engadget.com, zive.cz

Diskuze ke článku
stepo
Jakto ze vy tady v clanku pisete ze off line navigace porad nebude,kdyz na idnesu pisou uplny opak. Prave ze zasadni zmena je take v tom,ze uz si off line navigace budem moct za nedlouho uzivat. Tak jak je to??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze