Xiaomi Mi3: první dojmy ze špičkového Číňana

24

Čím dál známější čínský výrobce Xiaomi nedávno představil svou novou vlajkovou loď s FullHD displejem, 13Mpx fotoaparátem a výborným výkonem. Jmenuje se Mi3 a my jsme ho měli možnost vyzkoušet. Jaké jsou naše první dojmy?

Předně je potřeba říci, že Xiaomi je stále výrobce zaměřující se převážně, ale nikoliv výhradně na Čínu. Tomu odpovídá i situace kolem špičkového Mi3, na který si budou muset například netrpěliví Evropané chvíli počkat. Důvod je prostý, momentálně se totiž vyrábí pouze verze pro 3G sítě se standarděm TD-SCDMA a čipsetem nVidia Tegra 4. Takový telefon vám sice i v České republice fungovat bude, protože podporuje standardní 2G GSM standard na běžných frekvencích, ale právě jen a pouze na 2G, což je u smartphonu poměrně problém.

TIP: přečtěte si podrobné preview Xiaomi Mi3

Během prosince se ale na trh dostane i varianta s čipsetem Snapdragon 800, který bude podporovat evropský 3G UMTS WCDMA standard a telefon tak bude možné používat u nás stejně, jako jakýkoliv jiný.

A kolik vlastně Xiaomi Mi3 stojí? V Číně můžete 16GB verzi koupit za 7 až 8 tisíc korun, české e-shopy ale cenovku nastavily cenově výrazně výše. Čínskou verzi seženete za zhruba 11 tisíc Kč, předprodej české verze se ale pohybuj kolem 15 tisíc Kč, což je už opravdu hodně a řada lidí raději sáhne po konkurenci zavedených značek.

Efektní design, pohodlný tvar

A jaký je tento očekávaný smartphone ve skutečnosti? Design se Xiaomi rozhodně povedl, telefonu vládnou čisté tvary, které vyniknout díky pouze 8,1 milimetru tenkému tělu. Celkově design trochu připomíná některé Lumie od Nokie, zejména pak díky bočním tlačítkům, které mají velmi podobný tvar, umístění i rozestavení. Jinak si jde ale Xiaomi svou cestou, při pohledu seshora nebo zespodu vynikne zajímavá „sendvičová konstrukce“ s displejem vloženým do polykarbonátového těla. I když na fotografiích telefon vypadá být kovový, není tomu tak, plast je ale velmi kvalitní a příjemný.

Povedený je též design spodní strany s efektní a přitom decentní mřížkou reproduktoru, vkusně je též na zadní straně zakomponován 13Mpx fotoaparát s LED diodou.

Díky zaobleným bokům telefon padne také dobře do ruky. Zamrzí jen to, že je telefon zbytečně velký. Oproti pětipalcovým přístrojům známých výrobců má o dost širší rámečky po stranách displeje a zejména příliš velkou plochu nad a pod ním. Toto se ještě čínským výrobcům úplně nevede a takový Samsung nebo LG jsou mnohem dál. Na druhou stanu i díky tomu se do těla telefonu podařilo Xiaomi vložit velkou 3 050 mAh baterii, což se určitě vzhledem k velkému displeji a výkonnému čipsetu bude hodit.

Špičkový displej oknem do povedeného MIUI

Na pětipalcový FullHD IPS displej mohu pět jen ódy, je skutečně povedený. Barevné podání i pozorovací úhly jsou příkladné, obzvlášť to vynikne na barevném prostředí MIUI (zde ve verzi 5), které na telefonech Xiaomi běží, a které jste si mohli podrobně prohlédnout v našich dřívějších recenzích telefonů Xiaomi Mi2S a Mi2A. Telefon jinak běží na Androidu 4.2, který byste ale díky opravdu masivní nadstavbě nikde nepoznali, grafika je zcela jiná. Potěší, že displej lze ovládat i v rukavicích.

Telefon Xiaomi Mi3 se nám společně s levnějším modelem Hongmi dostane během několika dnů na podrobný test i do redakce a vy nám tak můžete už nyní v diskuzi, kromě svých názorů na tento přístroj, pokládat i dotazy.

Technické parametry Xiaomi Mi3

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 72 × 8,1 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 080 × 1 920 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor3 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:52 hodin
Dostupnostúnor 2014, 8 500 Kč
Diskuze ke článku
Radim
Dobrý den, je android v češtině a když si objednám Xiaomi z číny, jak ho potom budu reklamovat?
mozillak
Nemusite se tak usilovne snazit napodobit Mobilmanii, kdyz neco vydaji, tak to hned bezite nekam do hospody aspon nafotit, vypadate pak o to vic jak nepodarena kopirka ;)
Martin Šustrík
Martin Šustrík
Vyzerá úžasne, teším sa na prvú video recenziu. :)
Ale jem vypadá úžasně.
Včera jsem viděl ukázky fotek a videí jaké to umí natáčet a s klidem mohu říci, že něco tak strašného jsem nečekal. A chtějí ho vydávat za top model. Kdyby mu nedělali takovou reklamu, kterou si ani nezaslouží, tak by po tom telefonu neštěkl ani pes.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze