Windows 8.1 konečně předhonily v podílu Windows XP

9

Windows XP jsou tu od října 2001 a loni v dubnu Microsoft oficiálně ukončil jejich podporu. Přesto až nyní byl sesazený z pozice druhého nejrozšířenější desktopového operačního systému, když ho nahradil Windows 8.1. Stalo se tak těsně před tím, než se dostane na trh Windows 10.

Podle stránky Netmarketshare, která shromažďuje údaje o operačních systémech počítačů prostřednictvím přístupu k tisícům internetových stránek, měly v červnu Windows 8.1 celosvětový podíl na trhu desktopových operačních systémů 13,12 procent. Ještě v květnu přitom byl jejich podíl 12,88 procent. Na druhé straně však můžeme vidět obrovský propad Windows XP, jejichž podíl se v červnu smrskl na 11,98 procent z květnových 14,60 procent, což je dáno především jejich ukončenou podporou.

Windows 8.1 se nicméně budou muset spokojit s pozicí dvojky. Mezi touto verzí a Windows 7 zeje nepřekonatelná propast. V červnu stoupl podíl Windows 7 na 60,98 procent z květnových 57,76 procent. Starší veze přitom mají zanedbatelný podíl. Windows 8 klesly v červnu na 2,90 procent z 3,57 procent v květnu. Windows Vista pak měly podíl pouze 1,62 procent proti květnovým 2,01 procent.

Nicméně je pravděpodobné, že brzy dojde v žebříčku operačních systémů k dalším změnám a Windows 8.1 by mohly přeskočit nové Windows 10 jako nový druhý nejpoužívanější desktopový operační systém. Umožnit by to měla nabídka Microsoft, který po dobu jednoho roku zdarma upgraduje operační systém z Windows 7 a Windows 8.1 na Windows 10, které budou oficiálně vydány 29. července. Ty přitom v červnu držely prostřednictvím insider programu podíl pouze 0,16 procent.

Zdroje: netmarketshare.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
Anonymní jméno
"icméně je pravděpodobné, že brzy dojde v žebříčku operačních systémů k dalším změnám a Windows 5.1 by mohly přeskočit nové Windows 10 jako nový druhý nejpoužívanější desktopový operační systém."

Pozor na ten Windows 5.1, aby neprevalcoval celý rebríček :-)
loukas
Pokud vím, tak ten upgrade z W7/8.1 na W10 má být plnohodnotný, nikoloi pouze jako zkušební verze. Bože můj, jaké jelito to zase psalo...
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
Mimo temy,ale oplati sa priplatit si za Lumiu 830 alebo je lepsie si kupit Lumiu 640,ktora je vyrazne lacnejsia. Ma rovnaky HW,jediny rozdiel je vo fotoaparate a Qi,ale na tom mi nezalezi
Juzzy
Pane jo to se musí oslavit Windows 8.1 překonal XP jde vidět že ty WIN8/8.1 jsou hodně oblíbené. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze