Vyzkoušeli jsme Windows 10 pro telefony: dojmy a video

234

Microsoft vypustil dlouho očekávanou preview verzi Windows 10 pro telefony. Ta ukazuje, jakým směrem se Microsoft chce s novým systémem ubírat. Dočkali jsme se několika zásadních novinek a Microsoft nám naservíroval také první nové aplikace. Podívejte se, jak budou Windows 10 na telefonu vypadat. Přinášíme podrobnou fotogalerii i video.

Windows 10 pro telefony

Microsoft představil Windows 10 již vloni na podzim a už tehdy si vytyčil ambiciózní cíl, který se ještě nikomu nepovedl – sjednotit prostředí, ovládání a aplikace napříč všemi platformami. Stejné prostředí Windows 10, s ohledem na displej, se má objevit na počítači, tabletu, telefonu nebo třeba také Xboxu. Microsoft také neobvykle brzy vypustil první Technical Preview verzi systému pro počítače, aby získal postupně zpětnou vazbu od uživatelů. Chce tak napravit špatné přijetí Windows 8 a Windows 8.1, které byly příliš revoluční.

Windows 10 pro telefony (technical preview) – videopohled

Zatímco na podzim se Microsoft zaměřil spíše na prostředí klasické plochy na počítačích, letos začal postupně ukazovat novinky pro moderní prostředí s dlaždicemi a novými aplikacemi. V lednu tak vypustil nové Technical Preview Windows 10 pro počítače a tablety a nyní jsme se dočkali také verze pro telefony.

Windows 10 pro telefony je zatím ve velmi rané vývojové fázi a vypadá v mnoha ohledech stále jako Windows 8.1. Microsoft bude nové funkce a aplikace teprve postupně přidávat. Už nyní je ale dobře vidět, jakým směrem se chce Microsoft vydat. Níže uvádíme hlavní novinky, které se nacházejí ve Windows 10 Technical Preview pro telefony. Nepřehlédněte také naše video, kde uvidíte všechny novinky v pohybu.

Nový start a seznam aplikací

  • V nabídce start jsou k dispozici dvě nové velikosti dlaždic – největší a vertikální.
  • Pod dlaždice lze nově umístit fotografii, která se zobrazí i v seznamu všech nainstalovaných aplikací.
  • Nově nainstalované aplikace se zobrazují v horní části seznamu všech aplikací.

Notifikační centrum s více zástupci a vylepšenými notifikacemi.

  • V notifikačním centru lze zobrazit nově tři řady zástupců pro rychlé přepnutí funkcí.
  • Notifikace se sdružují do skupin s novým designem nadpisů. Nově lze odhodit i jednotlivé notifikace od určité aplikace. Všechny lze odhodit tažením za nadpis.
  • Nově lze rozkliknout celý text notifikace, kdy okolí zšedne a text tak vystoupí do popředí.
  • Push notifikace mají nový design a lze je rozkliknout. Na zprávy lze rovnou odpovědět bez nutnosti otevírat aplikaci zpráv.
Windows 10 pro telefony

Konečně nové nastavení a první jednotné aplikace

  • Zcela nové nastavení rozdělené do kategorií – designově shodné s Windows 10 na počítačích a tabletech.
  • Nový design Cortany s bílým pozadím a zobrazením stejným jako ve Windows 10 na počítačích a tabletech.
  • Inovovaná klávesnice s joystickem a možností diktovat text hlasem do jakéhokoliv textového pole.
  • Zcela nová aplikace Fotografie je stejná, jako na Windows 10 pro počítače a tablety a zobrazuje fotky z telefonu i cloudu. Zatím však není k dispozici zobrazení alb a složek. Stejně jako u dalších nových aplikací, i zde se setkáváme s „hamburger“ menu na levé straně ve stylu Androidu.
  • K dispozici je také nový a velmi povedený prohlížeč souborů a nastavení stahování off-line map.
  • Přibyl nový diktafon s povedeným prostředím a možností i stříhat záznamy.
  • Novinkou je také aplikace integrující budíky, světový čas, stopky a minutku.

Je zřetelné, že Microsoft se ubírá správným směrem a mnoho věcí, které bylo vytýkáno Windows Phone 8.1 bude ve Windows 10 odstraněno. Zmínit musím zejména nové zobrazení nastavení, potěší také inovovaná správa notifikací s mnoha novými možnostmi. Potěší také vylepšená klávesnice a trochu lepší možnosti personalizace. Je také vidět, že se Microsoftu vcelku daří přinášet shodné aplikace z počítačů a tabletů do telefonu. Například aplikace Fotografie má stejný kód, jako ta na větších zařízeních a vše se zobrazuje velmi dobře.

Windows 10 pro telefony

Krokem zpět je naopak zabudování ovládacího prvku známého jako „hamburger“, do levého horního rohu, což je při ovládání telefonu zdaleka nejhorší místo pro umístění ovládacího prvku, protože se nachází nejdále a na telefonech s pětipalcovými a většími displeji na něj nedosáhnete. Microsoft se v nových aplikacích zcela zbavuje spodního kontextového pruhu s ovládacími prvky, což je pro uživatele velkých telefonů určitě špatná zpráva. Na druhou stranu tímto Microsoft unifikuje prostředí napříč zařízeními tak, aby fungovalo logicky vždy a všude. Novinku, která postupně proniká do jednotlivých aplikací, tak lze vnímat jako daň za unifikaci.

Windows 10 Technical Preview pro telefony jsou povedenou ochutnávkou nového systému, Microsoft má ale ještě mnoho práce před sebou. Další nové funkce a novinky bude Microsoft do systému přidávat postupně v následujících týdnech a měsících. Finální verze Windows 10 jak pro počítače a tablety, tak pro telefony, by měla být vydána na podzim.

Diskuze ke článku
Petr Mareček
Petr Mareček
Tohle už zde mělo být 2 roky zpátky .. MS prostě ujel vlak .
Tomáš
Ten "hamburger" snad půjde otevřít swipnutím. Úplně se to tam nabízí.
Michal
Je to zplácanina, sešup wp bude pokračovat.
Mark15615656
Všechny produkty microsoftu jsou jako drahá reklama na NUDU. Pardon ale tohle koupí jen opravdový nadšenec této pochybné značky. Srovnejte to třeba s projektem ARA, to je alespon poradna inovace a ne tohle...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze