Vyzkoušeli jsme špičkovou Nokia Lumia 930: první dojmy a video

135

Vyzkoušeli jsme velmi očekávanou vlajkovou loď Nokie pro rok 2014, model Lumia 930. Nástupce Lumie 925 přináší výbavu modelu Lumia 1520 v menším těle s 5" FullHD displejem. Nechybí rychlý procesor, 20Mpx fotoaparát, bezdrátové nabíjení a velká paměť. Jaké jsou naše první dojmy? Přinášíme vám také fotogalerii a videopohled.

Na prezentační akci Nokia Roadshow v pražských Čestlicích jsme dnes krátce vyzkoušeli očekávanou vlajkovou loď výrobce pro rok 2014. Ta je přímým nástupcem modelu Lumia 925 a zároveň po stránce vnitřního hardwaru v podstatě zmenšeným sourozencem tabletofonu Lumia 1520. Co tedy novinka nabídne a jaké jsou naše první dojmy z ní?

Nokia Lumia 930

Pevná jako skála

Designové rysy Lumie 925 jsou jasně patrné, opět zde máme elegantní kovový rám, do kterého je vložena plastová zadní část. Rozdílem však je výrazně hranatější design a také fakt, že novinka nemá pouze kovový rám, ale také vnitřní konstrukci. To vše je vyrobeno z jednoho kusu kovu, který zajišťuje opravdu výbornou pevnost. I v ruce působí Lumia 930 skutečně velmi pevným dojmem.

Vzhledem k pětipalcovému displeji má Lumia 930 trochu větší rozměry, je také větší než konkurenti se stejně velkým displejem, s tím je tedy nutno počítat. Je to zejména kvůli větším rámečkům kolem displeje. Kovový rám navíc trochu řeže do ruky a i přes zaoblená záda tak pocit při držení není ideální, přirovnal bych to zhruba k iPhonu bez obalu, jen s tím rozdílem, že Lumia nemá zaoblené rohy konstrukce. Kovový rám příjemně chladí do ruky, designově se mi ale příliš nelíbí tlusté plastové předěly kvůli anténám na dolní a horní straně přístroje. Mnohem elegantnější by byly tenčí pásky, jaké má Lumia 925 nebo ještě lépe Apple iPhone.

I přes masivní kovovou konstrukci oceňuji relativně nízkou hmotnost, v ruce byste čekali těžší zařízení. Zadní nesnímatelný plastový kryt drží na svém místě výrazně lépe, než u Lumie 925, také vylisování je prvotřídní. Nikde nic nevrže ani se neprohýbá a Lumia 930 je na tom konstrukčně skutečně dobře. Potěší, že všechny barevné varianty krytů jsou matné. V prodeji bude oranžová, zelená a také konzervativnější černá a bílá verze.

Nokia Lumia 930 – první pohled

Výborný displej, ale bez Glance Screenu

Bez debat špičkový je AMOLED displej. Nokia bude mít konečně konkurenceschopnou vlajkovou loď i v tomto ohledu. Díváme se na klasický pětipalcový FullHD zobrazovač s výbornou jemností, pozorovacími úhly i barvami. Potěší dobrá čitelnost na přímém slunci nebo sklo Gorilla Glass, které je směrem ke krajům zaoblené. Zajímavostí je, že tato zaoblení sklíčka displeje se po vložení do kovové konstrukce u každého jednotlivého kusu 45 minut za pomocí robotů leští tak, aby zaoblení přesně navazovalo na kovový rám. Co naopak zamrzí je absence Glance Screenu, pro který chybí hardwarová podpora.

Celková výbava opravdu potěší a může se měřit s vlajkovými loděmi ostatní výrobců. Nechybí čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz, 2 GB RAM a 32GB vnitřní paměť, kterou si ale nijak nerozšíříte. Vítanou součástí výbavy je zabudovaná podpora bezdrátového nabíjení, která u Lumie 925 i 1020 mnoha uživatelům chyběla. Na druhou stranu otazníky visí nad výdrží baterie, která vzhledem k výbavě a kapacitě jen 2 420 mAh zdá být, alespoň papírově, slabým článkem. Nezbývá než doufat v energetickou efektivitu Windows Phone 8.1. Na výsledky v praxi si budeme muset ale ještě počkat do té doby, než se k nám Lumia 930 dostane na klasický redakční test

Fotoaparát jako u většího sourozence

Velkým tahákem bude samozřejmě fotoaparát, který by měl být velmi podobný tomu, který se nyní nachází v modelu Lumia 1520. Opět zde máme rozlišení 20,7 Mpx, optiku CarlZeiss a technologii PureView pro velmi dobré noční snímky. Škoda světelnosti, clonové číslo f/2,4 už bylo i na mobilech překonáno, ale velký čip by to měl vynahradit. Nechybí optická stabilizace obrazu a bezztrátový zoom. Opět se můžeme těšit na čtyři mikrofony a výborné nahrávání zvuku u FullHD videí. V telefonu se zatím nacházel nefinální testovací software, na skutečný test fotoaparátu a videokamery si tak musíme ještě nějaký čas počkat. Výsledky by ale měly být prakticky stejné s Nokií Lumia 1520.

Operačním systémem bude od samého počátku nejnovější Windows Phone 8.1. Všemi jeho novinkami jsme se zabývali už dříve v článku s videopohledem, ale Microsoft slibuje, že do vydání finální verze softwaru bude ještě mnoho věcí vylepšeno.

Nokia Lumia 930

Bude až v létě

Nokia Lumia 930 se na českém trhu začne prodávat až na přelomu června a července, cena zatím nebyla stanovena, ale podle slov Nokie by měla být velmi zajímavá a konkurenceschopná. Jednoduše řečeno, Nokia nasadí agresivnější cenovou politiku tak, aby byla cena znatelně nižší, než u konkurenčních vlajkových lodí. Některé zdroje naznačují cenu kolem 13 až 14 tisíci Kč.

Technické parametry Nokia Lumia 930

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 71 × 9,8 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:10 hodin
DostupnostQ2 2014,
Diskuze ke článku
Ghouless
Glance jsem za celou dobu nepouzil jelikoz je mobil neustale schovan v pouzdre, kapse, v pristrojovce... Tedy pro me zadna skoda, 5" je pro mou ruku ideal, krom Angry Birds jine hry nehraju takze takze i mista dosti a pouzity chipset je asi jako by jste do trabanta dali motor z Enterprise... a vlastne cele je to pro me idealni pristroj ;) Ted jeste premluvit manzelku, ze to opravdu potrebuji... :)
jirka
mně tam chybí scart a PS2
mk
Obrazovka telefonu je tak tmavá?. Není vidět ve videopohledu!
rrr
V té oranžové je to nádhera.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze