Vyzkoušeli jsme Android 4.0 na Samsung Galaxy Tab 7.7

16

Téměř osmipalcový tablet od Samsungu Galaxy Tab 7.7, stejně jako všechny ostatní Galaxy Taby, do této chvíle stále běžel na starším Honeycombu. Konečně ale přichází letní prázdniny a s nimi postupně i slibované updaty všech tabletů na Ice Cream Sandwich. Jak se update povedl?

Google novou verzi svého mobilního OS, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, vydal již téměř před rokem. Samsung si ale bohužel dává (stejně jako ostatní výrobci) s aktualizací pěkně na čas. Přitom zrovna u tabletů není přechod z pohledu fungování jádra systému zdaleka tak fundamentální změnou, jako je tomu u telefonů.

Na vině jsou samozřejmě všudypřítomné grafické nadstavby. U korejských tabletů se bavíme konkrétně o TouchWizu, který bohužel na většině Samsung tabletů s verzí 3.2 způsoboval znatelná zpomalení i při běžném procházení prostředí.

Samsung Galaxy Tab 7.7 na oficiálních fotografiích

Svižný TouchWiz? K axiomu stále daleko

Myslíte, že se Samsung u nové verze poučil? Dá se říci, že ano. TouchWiz je sice stále všudypřítomný (androidí puristé se tak dle očekávání nedočkali čistého sytému) ale subjektivně, i po chvíli používání, funguje znatelně svižněji. Malé zádrhele v animacích už jsou tak mnohem ojedinělejší než dříve. Výrazně se zvýšila také svižnost odemykací obrazovky. Stále se ale nemohu zbavit dojmu, že bez TouchWizu by to mohlo být ještě o kousíček lepší (například pokud plynulost srovnáme s téměř čistým prostředím tabletů od ASUSu.

Co se týče nových funkcí, mnoho z nich logicky souvisí s nasazením nové verze ICS. V multitaskingové nabídce tak můžeme používat rychlá gesta pro ukončení aplikací, obdobně můžeme zahazovat třeba upozornění. Většinu prostředí ale stále pohlcuje TouchWiz.

Prostředí vypadá téměř stejně. Výraznější změna je v podobě nabídky widgetů.

Mnoho widgetů od Samsungu například stále postrádá možnost měnit svou velikost, což do značné míry znesnadňuje přizpůsobitelnost ploch. Spolehnout se sice můžete na widgety z Androidu, které ve většině případů poskytnou stejnou službu a zároveň podporou změny velikosti a skrolování, ale svým vzhledem působí v TouchWizu jako pěst na oko.

Obecně změn či vylepšení není mnoho a kromě již zmíněných věcí si můžeme všimnout různých drobností v grafickém zpracování. Vesměs ale tablet díky TouchWizu nabízí stále stejné funkce a prostředí. Hlavní přínos aktualizace tak opravdu spočívá hlavně v mírném zrychlení a nové verzi systému, díky čemuž se dočkáte podpory například povedeného prohlížeče Chrome a podobně.

Ukončování aplikací a práce s widgety (kalendář Samsungu upravovat nelze, Google ano)

Volná RAM a nabídky v systému

Vzduchem zmrzlina nefrčí

Jak již bylo zmíněno v předešlém článku, aktualizace je postupně uvolňována především v sousedních evropských zemích jako je Rakousko, Německo nebo Francie. Dá se tak předpokládat, že u nás bude dostupná v nejbližších dnech, či týdnech.

Animace přechodů mezi obrazovkami používá Samsung vlastní

Tablet nově podporuje Google Chrome a seznam kontaktů je po vzoru ICS více provázaný se sociálními sítěmi

Na automatický update OTA ale nečekejte. S největší pravděpodobností bude potřeba k aktualizaci využít PC a program Kies od Samsungu.

Pokud se k vám už update dostal, dejte nám v diskuzi vědět, jak jste spokojení a zda jste například jako dlouhodobí uživatelé tabletu přišli na další změny či vylepšení.

Diskuze ke článku
Petr
Zdravím,

můžete prosím zkusit na ICS, zda jde přes TC nebo jiný explorer (kromě výchozího) mazat popřípadě upravovat (přejmenovat) soubory na sd kartě? U starší verze 3.2 to bohužel nešlo, musel se udělat root a přehrát fix, děkuji.
tabber
Velikost widgetu na tabech samsungu jde menit i u Androidu 3 takze nevim co tu pisalek placa za nesmysly. To zas mobilnet pres prazdniny angazuje nejake chude studentiky aby za polivku prepisovali z jinych webu tyhle zvasty, misto abyste to vyzkouseli sami a ukazali treba na videu?
xfrodo
Nečekal jsem na český update a flashnul německou ofic. ROM 4.0.4. Rozdíl je nepopsatelný - podstatně svižnější odezva systému, lepší RAM management a task manager, stejně tak grafika... Prostě teprve teď se stal z Tabu 7.7 přístroj hodný těch investovaných peněz. Vřele doporučuji. Dělal jsem to přes Mobile Odin, a tudíž jsem neztratil ani root...
Jirka
Už mi to nabídlo ICS přímo v tabletu, zatím se to ale zdráhám přehrát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze