Uniklé plány BlackBerry 10 na rok 2013 ukazují nová zařízení

1

Připravovaný OS BlackBerry 10 od kanadské společnosti RIM kolem sebe vytváří značný rozruch. Veřejnost byla zaskočena především tím, že RIM odložil uvedení BB10 na trh až na začátek roku 2013. Nyní se na svět dostal snímek, který upřesňuje uvolňování BlackBerry 10 zařízení příští rok. Dočkáme se také nových modelů.

Uniklý snímek, který se objevil na serveru BlackBerryOS, nám ukazuje mnoho zajímavých informací. Především však potvrzuje nedávné zprávy o tom, že RIM odkládá uvedení BlackBerry 10 na trh. Zatím není přesně známo z jakého důvodu - může to být například proto, že chtějí vydat ve všech směrech odladěný OS bez dětských nemocí, kterými nové OS zpravidla trpí. Uvidíme, jak se s tím v Kanadě popasují, teď ale zpět k uniklému snímku.

/

BlackBerry 10 Leaked Roadmap 2013

Na uniklém snímku vidíme časovou osu od Q4 2012 až do Q4 2013. Bohužel nevidíme v kolonce Q4 2012 žádné zařízení s OS BlackBerry 10, místo toho zde máme však nový tablet BlackBerry PlayBook 4G. Ten přinese především slot na microSIM kartu a rychlejší procesor, pravděpodobně s taktem 1,5 GHz na každém ze dvou jader. BlackBerry PlayBook 4G by měl stihnout ještě předvánoční trh.

Nejdůležitější však podle všeho bude Q1 2013. Právě v tomto období by se měly objevit první modely s operačním systémem BlackBerry 10 a to konkrétně L-Series a N-Series. V tomto období bude ten největší zlom, neboť BlackBerry 10 je v současnosti jediná karta, na kterou sází celý RIM. Navíc se na konci Q1 2013 objeví update pro tablet BlackBerry PlayBook, který přinese nový OS BlackBerry 10 také na 7 palcový displej PlayBooku.

TIP! Nové BlackBerry série L a N s operačním systémem BlackBerry 10

Druhé čtvrtletí by mělo být vcelku klidné, což je však velmi zvláštní. Právě ve druhém čtvrtletí, konkrétně v květnu, se totiž koná akce BlackBerry World 2013, největší ostružinová akce roku. Snad by tam ale RIM mohl představit BlackBerry Nashville, které můžeme na snímku vidět. Bohužel však o tomto kódovém názvu víc nevíme. Zajímavý je však rozhodně 10 palcový tablet BlackBerry PlayBook, který je plánován na Q3 2013. Jeho prototyp se již objevil na akci BlackBerry DevCon 2012, ovšem světlo světa zatím nespatřil.

Jako poslední by měl na trh přijít model BlackBerry Naples - podle snímku na přelomu Q3 a Q4 2013. Opět bohužel nevím žádné detaily o zařízení s tímto kódovým označením, ale určitě se dříve nebo později nějaké informace na veřejnost dostanou.

Aktuální modely BlackBerry Bold 9790, Bold 9900 a Torch 9860

Jak se vám líbí plán Research In Motion? Uniklý plán prakticky potvrzuje zvěsti, že RIM rapidně zúží své portfolio a zaměří se pouze na 3-4 telefony. V současnosti nabízí RIM celkem 7 různých modelů s různými parametry i zaměřením. Portfolio se tak s méně modely stane nejen lépe přehledné, ale těžit z toho budou především vývojáři.

Zdroje: blackberryos.com