Tři v jednom: první dojmy z Asus Transformer Book Trio

Řada ASUS Transformer je ve světě výpočetní techniky známá jako revoluční, spojuje totiž notebook a tablet. Nový model Transformer Trio však přichází s dalším vylepšením a tím je spojení tabletu a notebooku tak, že je lze používat nezávisle na sobě. Jak se povedlo zajímavé spojení tabletu, notebooku a stolního počítače, který dřímá v klávesnici?

Společnost ASUS uvedla na český trh Transformer Book Trio, nový typ přenosného zařízení, které lze používat jako notebook, samostatný tablet nebo stolní počítač. V režimu notebooku můžete stisknutím tlačítka přepínat mezi operačními systémy Windows 8 a Android. Odpojením displeje od dokovací stanice získáte tablet s Androidem.

Samotnou dokovací stanici můžete připojit k jakémukoli monitoru nebo televizní obrazovce, čímž vznikne plnohodnotný stolní počítač s Windows 8. Máme zde tedy tři možnosti použití, které vypadají zajímavě a Transformer Book Trio tím nabízí nebývalou variabilitu využití. Vše však má své ale.

Dobrý hardware, ale prapodivné sdílení dat

Počítač obsahuje dva procesory, ale také dva operační systémy. V klávesnici nalezneme procesor řady Intel Core i5 či výkonnější Core i7, kterému asistují 4GB RAM. V displeji se pak nachází podstatně pomalejší Intel Atom Z2560, který má k dispozici 2GB RAM. Výkonnější z procesorů se stará o běh systému Windows 8 a Intel Atom má na starosti systém Android ve verzi 4.2.2.

Je to notebook s výkonným procesorem Intel Core i5 nebo i7 a Windows 8...

Je s podivem, že Asus pro tablet také nezvolil systém Windows 8, přitom by na to výkon měl. Takto máme v zařízení dva zcela rozdílné systémy. Android má k dispozici 16GB paměti a lze ji rozšířit paměťovou kartou microSD. V klávesnici je dále umístěný 500GB standardní pevný disk, bohužel se ale nejedná o SSD nebo hybridní SSHD, ale o klasický plotnový pevný disk.

Zajímavě je řešené sdílení. Pokud máte displej připojený ke klávesnici, tak máte k HDD a paměti tabletu přístup z Androidu i Windows, ale i po odpojení tabletu máte data přístupná, tedy za předpokladu, že tablet i klávesnice jsou připojeny na jedné WiFi síti. Pokud není žádná WiFi síť v dosahu, tak je schopna základna vytvořit WiFi síť a skrz tu sdílet internet a data do tabletu. Když se ovšem dostanete mimo dosah této sítě, tak se budete muset spokojit pouze s pamětí tabletu nebo využít cloud.

...stačí ale stisknout tlačítko a vyjmout displej a dostanete tablet s Androidem a procesorem Intel Atom

Tento styl sdílení je dle mého názoru zajímavý, ale mírně chaotický. Pokud si například uložíte fotografie z dovolené na disk, ale zapomenete si je zkopírovat do tabletu, tak máte mimo dosah WiFi smůlu. Pomyslnou berličkou může být právě cloud, ale ten je pro větší množství dat příliš pomalý.

Displej má úhlopříčku 11,6 palců a jeho rozlišení činí FullHD. Jde o IPS panel a pozorovací úhly jsou celkem dobré, jen to rozlišení by mohlo být na dnešní dobu a cenovou relaci vyšší. Samozřejmě se jedná o dotykový displej s podporou až 10 dotyků.

Bezdrátová rozhraní Wi-Fi nejnovějšího standardu 802.11ac a Bluetooth 4.0 jsou integrovaná v klávesnici a rozhraní 802.11n Wi-Fi a Bluetooth 3.0 jsou obsažená v tabletu. Je to dáno tím, že v tabletu se nachází starší varianta procesoru Intel Atom a ten nepodporuje nejnovější standardy.

Na klávesnici nalezneme 2× USB 3.0, Mini DisplayPort, Micro HDMI 1.4 a 3,5mm konektor sluchátek/mikrofonu, přičemž na tabletu se nachází Micro USB 2.0, 3,5mm konektor sluchátek/mikrofonu a slot pro MicroSD karty. Jak na tabletu, tak na klávesnici se nachází dva reproduktory.

Klávesnice je ale samostatným počítačem a po oddělení displeje k ní můžete připojit externí monitor a dále pracovat.

Počítač se pronese a v režimu notebooku s Windows 8 ani moc nevydrží

Hmotnost samotného tabletu činí 700 gramů a jedná se tak o hodně těžký tablet, ale vzhledem k velikosti je to pochopitelné. Pro srovnání, mnohem menší iPad 4. generace disponuje hmotnosti jen o málo menší, 662 gramů. Klávesnice má bez tabletu hmotnost 1 kilogram. Pokud propojíte tyto dvě části a uděláte si z Transformer Trio notebook, tak budete nemile překvapeni jeho váhou, protože 11,6palcový notebook vážicí 1,7kg je opravdu dost. Ale to je daň za použitý materiál, kterým je hliník a zejména pak přítomnost dvou baterií - v klávesnici i displeji.

Dvě nezávislé baterie nabízí výdrž až 13 hodin v režimu notebooku se systémem Android a až 5 hodin v režimu se systémem Windows 8. Windows 8 bohužel nelze nastavit tak, aby pracovaly s procesorem Intel Atom v displeji, čímž by se dosáhla mnohem vyšší výdrž. Není to mnoho, a proto se Transformer Trio nehodí na cestování, kdy nebudete mít delší dobu přístupnou elektrickou zásuvku. Ovšem pokud si vystačíte s Androidem, tak můžete na počítači pracovat bez zásuvky i delší dobu.

V balení s počítačem nenalezneme nic nestandardního, snad jen dvě nabíječky, jedna je pro klávesnici a druhá pro tablet, ale žádné redukce součástí balení nebudou. Potěší přítomnost pouzdra v základním balení. Novinka se v České republice prodává za cenu od 25 199 Kč s DPH, přičemž za verzi s procesorem Core i7 si musíte připlatit a cena činí 27 199 Kč s DPH.

Diskuze ke článku
Mix
Displej má úhlopříčku 11,6 palců a jeho rozlišení činí FullHD. Jde o IPS panel a pozorovací úhly jsou celkem dobré, jen to rozlišení by mohlo být na dnešní dobu a cenovou relaci vyšší. Samozřejmě se jedná o dotykový displej s podporou až 10 dotyků. To jako 4k?
Janko Kvasko
Janko Kvasko
Zdravím , bude aj veľká recenzia Asus Transformer Book Trio ?
Mne sa tento koncept veľmi páči , napríklad dám na notebooku konverovať video čo zvyčajne zabije všetok výkon ( teraz mi ide procesor na 98% :)) ) a kým sa bude trápiť tak si vyberiem displej/tablet a možeme si konfortne prezerať internet alebo čosi gembliť .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze