První dojmy z ASUS Transformer Book T100: praktický univerzál

6

S konvertibilními zařízeními se systémem Windows 8 se roztrhl pytel a jedním z nich je i transformovatelný ASUS Transformer Book T100. ASUS je obecně považován za zakladatele řady transformovatelných zařízení a tento model se jim povedl. Jaké jsou naše první dojmy?

S příchodem Windows 8 si ASUS pro své zákazníky připravil řadu zařízení mezi které patří i řada transformovatelných notebooků. Model Transformer Book T100 je druhou generací zařízení s procesory Intel Atom, běžící na Windows 8.1.

Největší výhodou celého zařízení je jeho univerzálnost , která umožňuje z počítače udělat malý notebook, ale i 10“ tablet. Ovšem nic není dokonalé a i toto zařízení trpí řadou neduhů, ale celková praktičnost vítězí. Pojďme se na toto praktické zařízení podívat blíže.

Displej s nízkým rozlišením a malá paměť

Počítač disponuje 10,1palcovým displejem s rozlišením WXGA a to považuji za největší mínus, který tento počítač má. V dnešní době FullHD telefonů by měla být ostuda prodávat počítače s panely o takto nízkém rozlišení. Cena není tak nízká, aby si vynutilo snížení rozlišení. Mnohem lepší volbou by bylo rozlišení HD+ (1600x900) nebo rovnou FullHD. Potěší fakt, že displej je typu IPS a že barvy jsou velice dobré, to samé se dá říci i o pozorovacích úhlech, které jsou na takové úrovni, jakou bychom od IPS panelu čekali. Celkový dojem to ale kvůli nízkému rozlišení nezachrání.

Displej samozřejmě disponuje dotykovou vrstvou, ale na rozdíl od dospělých protějšků s procesory Intel Core podporuje pouze 5 dotyků najednou, což je spíše podobnost s tablety běžící na platformě ARM a Windows RT.

Pohled na počítač

Výkonnostních variant mnoho není, vlastně je jen jedna, rozdíl mezi prodávanými modely je jen ve velikosti vnitřního úložného prostoru, který může být velký 32GB nebo 64GB. Taktéž se prodává varianta s pevným diskem, který je umístěn v základně a celková kapacita poté činí 532GB, přičemž pevný disk je 500GB velký.

Zvoleným procesorem je Intel Atom Z3740, který obsahuje 4 jádra na frekvenci 1,33GHz. Samozřejmostí je technologie Turbo Boost, která v případě potřeby navýší frekvenci až na 1,86Ghz. Procesoru asistují 2GB operační paměti typu DDR3 a nelze je žádným způsobem rozšířit. Kapacita je pro systém zcela dostačující a i s takto „malou“ kapacitou jsou reakce opravdu rychlé. Subjektivně mi připadá, že Windows 8.1 jsou na Atomu v určitých operacích rychlejší než rychlejší procesory Intel Core. Chlazení je samozřejmě pasivní, nikde tedy nestraší žádný větráček a i přes dobrý výkon je to pravý tablet.

Jen další černá placka, nic zvlášního

Grafickou práci obstarává Intel HD Graphics, která má základ v architektuře Intel Ivy Bridge, jenž známe jako Intel HD Graphics 4000. Samozřejmě není integrován stejný čip jako v případě dospělejších čípů, ale grafický akcelerátor byl ochuzen o jádra a nyní obsahuje pouze 4, což však neznamená, že by čip byl nevýkonný. Samozřejmě je tento čip určen především pro kancelářskou práci, ale můžete si zahrát i hry jako TES4: Oblivion a více méně většinu starších her, ovšem nepočítejme s žádnými herními orgiemi.

Jak již bylo zmíněno, tak operačním systémem jsou Windows 8.1 a jedná se o nejnižší edici. Což v případě tohoto počítače zase tak vadit nemusí, jelikož profesionální funkce lze u tohoto počítače čekat a využít jen těžko, protože na šifrování ani na virtualizaci nemá procesor výkon. Potěší však fakt, že k počítači dostanete zdarma kancelářský balík Microsoft Office 2013 pro studenty a domácnosti.

Na tabletu jako takovém se nacházejí pouze tři tlačítka. Prvním z nich je vypínač a ten je umístěn na horní straně. Druhým z nich je kolébkový ovladač hlasitosti a ten se nachází na levém boku, přičemž pod touto kolébkou je ještě tlačítko Start. Jeho umístění na bok je velice praktické a vidím to jako velkou výhodu. Na připojitelné klávesnici se píše poměrně dobře, přirovnal bych ji ke klávesnicím osazovaných do počítačů Eee PC, ale jako nepříjemný fakt působí celková hlučnost při stisku kláves. U touchpadu je to dokonce ještě horší, ale jinak je touchpad pohodlný a lze jej stisknout po celé ploše.

Tlačítka a klávesnice počítače

Počítač je tvořen převážně z plastu a jediným kovovým dílem je konektor pro připojení tabletu ke klávesnici. Jako u většiny multimediálních počítačů je i u tohoto modelu problém s maximálním úhlem otevření, který je slabých 160°. Rozměry počítače činí 263x171x23 mm s připojenou klávesnicí a samotný tablet má rozměry 263x171x10 mm. Nutno podotknout, že není příliš odolný, a poškrábání se neubráníte, protože povrch je celý lesklý, jen základna je matná.

Výdrž dobrá, jen škoda chybějící druhé baterie v klávesnici

A jelikož se jedná o přenosné zařízení, tak nesmíme opomenout ani výdrž baterie. Pokud bychom měli brát hrubý výsledek, tak počítejte s 8 hodinami výdrže, ale pokud nebudete nároční na jas displeje a smíříte se s nižším jasem, tak si výdrž můžete hezky prodloužit a poté se dají, s přimhouřením oka, zvládnout i dva pracovní dny. Nutno podotknout, že o výdrži 8 hodin hovoří i sám Asus, což je jistě potěšující. Škoda jen, že v klávesnici není integrována baterie jako u většiny Transformerů, výdrž by jistě byla mnohem vyšší.

Povrh zad je vroubkovaný podobně jako ZenBooky

Zamrzí taktéž absence zadního fotoaparátu a je přítomná pouze webkamera, která má rozlišení 720p, což je v dnešní době základ. Snímková frekvence je celkem slušná a obraz je za dobrých světelných podmínek bez problému sledovatelný.

Hmotnost tabletu je 550 gramů, což není zase tak špatná hodnota a z tabletu si posilovnu určitě neuděláte. Ovšem pokud k tabletu připojíte klávesnici, tak se hmotnost navýší, avšak není to tolik, aby to nebylo únosné. Hmotnost i s klávesnicí činí 1,07 kilogramu, a to naznačuje, že se příliš nepronese.

Konektorů počítač příliš nemá, nalezneme na něm jedno microHDMI, microSD slot a nabíjecí microUSB. Na základně ještě nalezneme jedno USB 3.0. Nesmíme zapomenout ani na audio konektor Jack 3,5mm. Je vidno, že konektorová výbava je chudšího rázu, ale je to dáno tím, že počítač je určen spíše pro konzumaci obsahu.

Konektorová výbava není z nejbohatších

Počítač je možné k internetu připojit pomocí sítí WiFi, 3G modul se v počítači nenachází, což je škoda, určitě by to přidalo na celkové mobilitě zařízení. Mimo WiFi zde máme ještě technologii Bluetooth. Další bezdrátové technologie jako NFC zcela chybí.

Pokud si budete chtít tento počítač pořídit, tak si připravte 10 490 Kč. Jedná se o variantu s 32GB vnitřní pamětí a pokud budete chtít 64GB variantu, tak si připravte 11 999 Kč. Varianta s pevným diskem se prodává za 12 599 Kč.

Diskuze ke článku
anonymní jméno :-D
mám ho už nějakou dobu a kromě postezkem nad nízkým rozlišením se dá vcelku souhlasit s článkem. Zkoušel si autor někdy pracovat ve fullHD rozlišení na deseti nebo jedenáctipalcovém zařízení??? Viděl ikony, popisky, nabídky nebo text nativního rozlišení při prohlížení webu bez mikroskopu?????? Stejná hloupost jako honba za HD rozlišením na prťavých displejích u mobilů se vkrádá i do tohohle segmentu což nechápu. V nativním rozlišení je už teď velkost písma a ikon tak na hraně a to mám zatím dobrý zrak a brýle nepotřebuji :-)... tedy pokud nechcete pořád nějaký text, stránky či tabulky a cokoliv dalšího pořád jen znovu a znovu zoomovat, pak na kecy o rozlišení nedejte a pořiďte si něco normálně použitelného... bonusem k nepotřebě otravného zvětšování bude navíc vyšší výdrž zařízení ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze