Testujeme nové Lumie 950 a 950 XL (on-line blog)

261

Do naší redakce dorazily nové Lumie 950 a 950 XL, a protože představují do značné míry přelomová zařízení, připravili jsme pro vás, stejně jako u dalších vlajkových lodí, blog, do kterého budeme postupně zaznamenávat postřehy z testování obou novinek. Přečtěte si, jaký se žije s novinkami s Windows 10 Mobile, QHD displeji, skenerem oční duhovky nebo USB-C.

Tento blog průběžně aktualizujeme o nové postřehy. Pokud vás zajímá něco konkrétního, napište svůj dotaz do diskuze pod článkem.

Běžné používání po jednom týdnu - 4. prosince 19:00

Windows Hello jsem po prvním týdnu testování deaktivoval, protože byl jeho přínos celkově dost malý a funkčnost nevalná. Systém si na obou telefonech vcelku sednul a v přímém srovnání s Windows Phone 8.1 je určitě rychlejší, animace svižnější a celkově dobře odladěný. Alespoň v jádře. Problémem jsou ale už zmiňované chybky, které na mě tu a tam vyskočí. Navíc se telefony s poměrně železnou pravidelností 1-2 krát denně restartují, často uprostřed hovoru, což není nic příjemného.

Při běžném používání oceňují možnost zadávat texty i v Češtině tahem prstu po klávesnici a u větší Lumie 950 XL přijde občas vhod možnost zmenšení klávesnice a přesunutí ke straně. Naopak přesouvání klávesnice po obrazovce jsem v praxi využil jen párkrát při editaci textu.

Výdrž se u obou modelů ustálila na zhruba jednom pracovním dni při náročnějším používání. Zatímco u předchozí generace byla výdrž Lumie 1520 o poznání delší než v případě Lumie 925 nebo 930, zde se rozdíl stírá a oba telefony vydrží zhruba podobně dlouho. Vyšší kapacita baterie u Lumie 950 XL je tak vyvážena větším displejem a výkonnějším procesorem. Velmi mě baví rychlé nabíjení, které je skutečně hodně návykové, i když většinou využívám bezdrátové nabíječky. I proto jsem se zatím v praxi příliš nesetkal s problémy s nekompatibilitou příslušenství.

Nepříjemné chybky kazí pozitivní celkový dojem - 29. listopadu 15:00

Pozitivní dojmy z hardwaru telefonu, který je prošpikovaný super funkcemi, opakovaně kazí chyby ve Windows 10 Mobile, které jednoduše nejsou hotové. To, že se galerie fotografií načítá několik vteřin a nejnovější fotky se v ní zobrazí až za dalších pár vteřin, by se dalo ještě přežít. Že ale telefon občas z nepochopitelných důvodů vkládá do textových polí při stisknutí klávesy pro zavináč obsah schránky, ale už opravdu ne. A takových malých chybek, které znepříjemňují život, není málo.

Na druhou stranu stále objevuji nové zajímavé nastavení a možnosti Windows 10 Mobile. Vedle výborného mail klienta, který konečně umí vkládat libovolné přílohy, upravovat přeposílanou zprávu, a oproti iOS i Androidu umí plnohodnotně zprávu i formátovat se mi líbí například drobnosti, jako automatické akce po připojení Bluetooth nebo jiných zařízení, pokročilé možnosti zvětšení obsahu na displeji, možnost přímo tlačítkem v průběhu hovoru konverzaci nahrát a další novinky. I zde ale nalezneme věci, které ještě chybí - u e-mailového klienta například zobrazení příchozích zpráv ze všech schránek v jednom seznamu a Windows se stále nenaučily tak základní věc, jako doručenky u SMS indikovat u konkrétní zprávy. Stále chodí samostatné SMSky.

Výdrž a nabíjení - 28. listopadu 15:00

Výdrž zatím není žádným překvapením a i přes solidní kapacity akumulátorů obou modelů se jedná o klasické jednodenní smartphony. Zatím to ale vypadá, že náročný den vcelku s přehledem zvládnou a v praxi na tom je při pracovním používání Lumia 950 lépe, než například Galaxy S6. Pokud ale často svítí displej a využíváte multitasking, fotoaparát a multimédia, letí kvůli vysokému rozlišení, výkonnému procesoru a ještě trochu syrovému systému ukazatel baterie rychle dolů a jak Lumii 950, tak vetší 950 XL není problém vybít například během tří hodin.

V našem streamovacím testu výdrže, kterým procházejí všechny smartphony, vydržela Lumia 950 průměrně sedm a půl hodiny, což je zhruba o hodinu méně, než konkurenční vlajkové lodě, ale samozřejmě více než v případě iPhonu 6 a 6s, jehož výdrž je obecně špatná. Výdrž Lumie 950 XL budeme ještě testovat. U obou telefonů skutečně hodně potěší rychlé nabíjení - už za půl hodiny se lze u Lumie 950 dostat na takřka 60 %, na 80 % se dostane za 55 minut. Samozřejmě je ale nutné mít příslušnou nabíječku s dostatečným proudem. Ta dodávaná poskytuje až 3A, kdežto většina nabíječek k jiným telefonům poskytuje běžně například jen 1A nebo 1,5A. Ty ale stejně nemůžete použít kvůli odlišnému konektoru. Velmi šikovné je také bezdrátové nabíjení, které do značné míry může vyřešit nedostatek nabíječek s novým USB-C konektorem. Já osobně mám bezdrátové nabíječky doma a několik v kanceláři, takže nebýt testů výdrže a nabíjení, vůbec bych nabíjení kabelem nemusel používat.

Microsoft Lumia 950 XL

Navigace ve Windows 10 - 27. listopadu 20:00

Poměrně zásadní změnou ve Windows 10 Mobile je absence navigačních aplikací Here, na které byli uživatelé Windows Phone po léta zvyklí. Nelze je ani stáhnout ze Store. Náhradou je vestavěná aplikace Mapy, která však naštěstí většinu funkcionalit zachovává a její velkou výhodou je, že jsou konečně všechny funkce pohromadě a nikoliv roztříštěny do více aplikací. Mapové podklady jsou shodné, tedy od společnosti Here, přibyly dokonce některé body zájmu jako restaurace, které jsou přímo zobrazeny na mapě a zejména v 3D pohledu v satelitním zobrazení to vypadá hodně dobře. 3D zobrazení přináší i plastické mapy se zobrazením terénu. Na rozdíl od Google map na ně ale nelze klepnout a získat více informací. Oproti Here Mapám už nelze ani klepnout na jednotlivé zastávky MHD a zobrazit tak linkové vedení, což se hodilo hlavně v zahraničí v neznámém městě. Krásnou funkcí jsou i 3D města s realistickými 3D budovami. Na Prahu se ale bohužel zatím nedostalo. Mapové podklady lze samozřejmě stahovat na kartu či do paměti telefonu pro pozdější off-line použití.

Výrazně lepší a rychlejší je naopak plánování tras, telefon vám při cestě autem i MHD přehledně zobrazí doporučenou i alternativní trasy a hned je možné přejít k navigaci. Informace na mapě jsou dost titěrné, což platí i pro samotnou navigaci. Tatam jsou přehledné obrovské ukazatele, které byly dobře vidět i na nejmenších Windows Phonech. Navigační pokyny v češtině i dalších jazycích zůstaly stejné, jako v Here Drive, bohužel už ale není možné zvolit snadno jiný jazyk navigace, vždy se řídí nastaveným jazykem telefonu. Integrována je i navigace v MHD, bohužel v Praze stále neeviduje autobusové zastávky, takže není příliš použitelná, v mnoha světových městech ale funguje velmi dobře.

Focení - 26. listopadu 15:00

Nové Lumie lákají mimo jiné i na fotoaparát - rozlišení 20 megapixelů, optická stabilizace, trojitý true tone blesk, nahrávání 4K videa - to vše zní velmi slibně. A v praxi? Zaprvé musím říci, že doby pomalých startů a focení Lumií jsou minulostí. Při zamknutém telefonu stačí podržet spoušť na pravé straně a během vteřiny je telefon připraven k focení. Některé konkurenční vlajkové lodě to umí ještě o trochu rychleji, rozdíl už je ale malý a Lumie jsou konečně pohotovým fotoaparátem. A to i díky samotné rychlosti zaostřování, které probíhá automaticky v průběhu snímání scény, a nutno dodat, že velmi rychle. Přeostření z makro vzdálenosti na nekonečno proběhne ve zlomku vteřiny a už není nutno dlouho čekat, jako u předchozích Lumií. Také samotné focení je velmi rychlé a spoušť lze mačkat prakticky hned a zpracovávání snímků probíhá na pozadí. Je ale pravda, že po rychlém snímání 5 snímků za 2 vteřiny se asi na vteřinu další pořídit nedá, ale to většině lidí už asi bude jedno.

Takto fotí nové Lumie 950 a 950 XL

Snímky se zaznamenávají v maximálním rozlišení 16 Mpx v širokoúhlém formátu a 19 Mpx v poměru stran 4:3. K dispozici je i záznam v bezztrátovém formátu DNG v plném rozlišní, a to vždy se současným uložením 8Mpx jpg kopie. K dispozici je i 4K video s 30 snímky za vteřinu a vhod přijde i zpomalené nahrávání nebo snímková frekvence až 60 snímků za vteřinu ve FullHD rozlišení. Oproti konkurenci chybí možnosti pořizování fotografií v průběhu videa, potěší ale i v průběhu natáčení možnost změnit expozici, vyvážení bílé a manuálně ostřit nejen tapáním na prvky scény na displeji, ale i pomocí šavle nastavení a při troše snahy lze vytvořit vcelku povedené přeostřování. Jak už jsem dnes psal dříve, s nahráváním 4K videa byl problém a pomohl až restart telefonu. Nyní je již vše v pořádku, ale je to další z mnoha drobností, který výsledný dojem kazí.

Pokud se ale podíváte na výsledné snímky, vše je zapomenuto, fotografie jsou totiž špičkové. Výborné prokreslení scény, velmi věrné barvy, detailní kresba až do krajů, minimální šum. Výbornou kvalitu a úroveň detailů si fotografie uchovávají i při focení interiéru a v noci. Microsoft zvládl výborně postprocessing a na snímcích to je vidět. I když je na finální soudy ještě brzo, určitě lze Lumie 950 a 950 XL zařadit mezi úplně nejlépe fotící telefony na trhu.

Občasné chyby zamrzí - 26. listopadu 13:00

V průběhu dne mě opět potkaly dva restarty, na pár minut mi zmizely kontakty a telefon odmítá nahrát 4K video s následující hláškou. Podobné chyby a nedodělky systému výrazně kazí dojem z jinak velmi povedeného telefonu.

Windows 10 Mobile v praxi - 26. listopadu 6:00

Systém Windows 10 Mobile jsem zkoušel několikrát v rámci Insider Preview v posledním roce, nikdy však na svém primárním telefonu, zejména kvůli tomu, že se na svůj telefon potřebuji stoprocentně spolehnout. Nyní tedy poprvé zažívám nový systém v opravdu reálném provozu a plném nasazené. A výsledek? Microsoft zvládl dotáhnout místy dost překotný vývoj do takové fáze, že je plně použitelný, rychlý a poskytne vše, na co byli zvyklí uživatelé Windows Phone, a ještě mnohé navíc. Líbí se mi možnost zobrazit na úvodní obrazovce až 4 střední dlaždice vedle sebe, přitom jsou i ty nejmenší stále bez problémů stisknutelné. Zde vidím velkou výhodu systému oproti konkurenčnímu Androidu a zejména vůči iOS. To, co má na jiných systémech člověk rozházené po mnoha obrazovkách v podobě ikonek a různých widgetů, zde je jednotně zobrazeno v mnohem kompaktnější a rychleji obsluhovatelné podobě. I když je tento koncept starý roky, stále mi plně vyhovuje.

Prostředí je důvěrně známé a možnost zobrazení většího počtu dlaždic se hodí

Ocenit musím také vizi jednoho systému Windows 10 Microsoftu. Nastavení je stejné jako na tabletu a počítači, podoba všech vestavěných aplikací je totožná s těmi, které používám běžně na jiných větších zařízeních a vše působí známým a jednotným dojmem. Tento koncept, který se zatím žádnému jinému výrobci nepodařil, je skutečně návykový a zde se naplno projevuje potenciál Windows 10 na mobilu. Na druhou stranu zamrzí, že kromě synchronizace Wi-Fi sítí, loginů a hesel v prohlížeči Edge a možnosti spuštění sdílení internetu mobilu z počítače se nic mezi mobilem a počítačem nepřenáší. Zamrzí zejména chybějící synchronizace záložek v prohlížeči Edge, která by sice měla fungovat, ale žádné záložky se mi v telefonu neobjevily, i když mám na počítačích i tabletu nainstalovaný nový November Update Windows 10 a mezi těmito zařízeními se mi záložky už synchronizují. Líbí se mi naopak nové notifikace, u kterých si člověk může zobrazit celý text a rovnou na ně i odpovědět, pokud se například jedná o zprávu. Špičkový je i nový Office, který přináší široké možnosti úprav a dokonalé propojení s cloudem.

I když je používání vcelku bez problémů, nelze si nevšimnout všudypřítomných nedodělků nebo nekonzistence, které se zatím Microsoftu nepodařilo odstranit. Někdy je možno zkopírovaný text ze schránky vložit jen pomocí tlačítka přímo v aplikaci a tlačítko na klávesnici je neaktivní, jindy naopak. E-mailové zprávy se někdy odmítají z neznámého důvodu poslat, i když jsou psané jako odpověď na příchozí zprávu a některé problémy jsou i výraznější. Integrovaný Skype do zpráv například často nefunguje a zatímco notifikace fungují, zprávy již odesílat nelze. Setkal jsem se i s jedním zamrznutím telefonu a dvěma restarty přímo uprostřed hovoru. Místy jsem se tak cítil, jako by se stále jednalo o betaverzi systému, i když se tváří hotově. Je ale jasné, že v následujících týdnech bude Microsoft aktualizovat zejména aplikace, které lze nově aktualizovat přes Store.

Odemykání očima pomocí Windows Hello - 25. listopadu 16:00

Jedním z hlavních lákadel nových Lumií 950 a 950 XL je skener oční duhovky, který obě novinky mohou používat pro vaši identifikaci a odemčení telefonu místo klasického PIN kódu. Hned mě zajímalo, jak bude fungování fungovat v praxi při běžném používání. I když je funkce označena přímo v telefonu jako beta, je již normálně dostupná a uživatelé ji mohou využívat. Označením beta si ale Microsoft zřejmě „kryje záda“, pokud by uživatelská zkušenost nebyla příliš dobrá. A ona není. Samotné rozpoznávání není problém a telefon je díky dedikované kameře a infračervenému snímání úspěšný ve většině situací, a to včetně úplné tmy. Omezující je ale doba, po kterou vás telefon identifikuje, což zabere většinu 2-3 vteřiny. Pokud má tento způsob autentifikace soupeřit v pohodlnosti se čtečkami otisků prstů, musí ho Microsoft výrazně zrychlit. To ostatně můžeme očekávat a na rychlosti již Microsoft pracuje. Co se ale zřejmě nezmění je vzdálenost, na kterou vás telefon pozná, která je nyní příliš malá a v mém případě byla vždy menší, než jak daleko držím telefon od očí při běžném používání. Neustále hlavu k telefonu přibližovat například při chůzi není příliš pohodlné a je potřeba zapracovat i na této nevýhodě. Zcela nepoužitelná je funkce pokud telefon leží na stole, protože to byste se museli nahnout téměř kolmo nad něj a navíc přiblížit. To už stihnete pětkrát zadat PIN kód. Funkce je to tedy zajímavá, zatím ale nedotažená do konce a byl bych raději, kdyby v nových Lumiích Microsoft použil klasickou čtečku otisků prstů. Možná se ale podaří časem funkci vychytat natolik, že bude rychlá a pohodlná, zřejmě k tomu ale vede dlouhá cesta.

Windows Hello v praxi

Displej a konstrukce - 25. listopadu 14:00

Vcelku podrobné zhodnocení telefonů po hardwarové stránce jsme vám přinesli už v prvních dojmech, nyní ale musím znovu potvrdit, že displeje na nových Lumiích jsou jednoduše špičkové a představují to nejlepší, co si dnes můžete na trhu koupit, napříč výrobci. U menší Lumie 950 je sice QHD rozlišení zcela zbytečné a bohatě by stačilo i FullHD, se kterým bych byl spokojen i u 5,7palcového displeje větší Lumie 950 XL, marketing ale velí jinak. I přes svou AMOLE technologii je zobrazení barev velmi umírněné a reálné a já osobně jsem si dokonce musel nastavit živější zobrazení. Ani tak ale rozhodně nečekejte omalovánky. Nechybí praktická funkce glance screen, tedy zobrazení času a notifikací na zhasnutém displeji, která má zcela stejné možnosti, jako na Windows Phone 8.

Microsoft Lumia 950 XL

Co mě ale zarazilo je chybějící možnost telefon odemknout dvojitým poklepáním, tedy věci na kterou jsem si zvykl nejen u Lumií, ale i u dalších telefonů. Mělo by se ale jednat jen o prozatímní opomenutí a v aktualizaci by se měla tato užitečná funkce vrátit. Přibyla naopak možnost telefon dvojitým poklepáním na lištu s tlačítkem start na displeji zamknout, což se rozhodně hodí.

A konstrukce? Telefon na mě působí jako Nexus 5 respektive 5X. Tedy velmi solidně zpracovaný tenký přístroj s příjemným soft touch povrchem zadní strany, který se dobře drží, ale jednoduše nepůsobí nijak exkluzivně nebo hodnotně. Kov plastem nahradit nelze a zde to je vidět velmi názorně. U telefonu za 19 tisíc, kolik Lumia 950 XL v prosinci na českém trhu bude stát, bych si představoval prémiovější materiály. Náplastí pro mnohé může být fakt, že kryt je vyměnitelný a už se dokonce objevily i dřevěné kryty, takže je možno přeci jen tento fakt částečně eliminovat, pokud pro vás představuje problém.

Co mi na telefonech vadí jsou ostré hrany bočních tlačítek, které navíc působí plastově. Výrazněji si toho všímám u Lumie 950 XL, která má menší tlačítka natlačená k sobě a hrany jsou na nich zřetelnější. U klasické Lumie 950 tento problém není tak výrazný. U obou telefonů musím pochválit elegantní tenký profil, a to i přes baterie se slušnými kapacitami.

Microsoft Lumia 950

Stěhování - 25. listopadu 12:00

Hned po vybalení pochopitelně nastala fáze prvního zapnutí a nastěhování se do telefonu. Většina uživatelů bude na nové Lumie s Windows 10 Mobile přecházet z dosavadních telefonů s Windows Phone 8 a nejvíce mě tak zajímal proces přechodu. Co vše se dá ze starého systému přenést? Takřka vše. Telefon při prvním přihlášení k Microsoft účtu najde předchozí zálohy a obnoví vše tak, jako by šlo o systém Windows Phone 8. Obnoví se tedy kompletně seznam aplikací, které se postupně stahují ze Store, a to včetně rozložení dlaždic na základní obrazovce. Obnoví se SMS zprávy, uložené Wi-Fi sítě nebo třeba budíky včetně jejich aktivace nebo deaktivace. Některé aplikace se obnoví bez nutnosti znovu se přihlašovat stejně, jako na Windows Phone a dokonce se přenesly i takové maličkosti, jako stažené off-line mapy, které se stahují automaticky znovu. Velmi užitečné je i obnovení všech účtů včetně těch od Googlu, které stačí jen znovu potvrdit zadáním hesla. Co se však neobnovilo, je všeobecně nastavení, které je dost odlišné.

Proces přechodu a obnovení je tedy stále velmi dobrý, a to zejména v porovnání s Androidem, který je v tomto ohledu výrazně pozadu. Zatím jsme také nenarazili na problém s funkčností aplikací, které se na vyšším rozlišení, než FullHD, pro které byly původně psané, chovají zcela standardně, jen mají místy rozmazanou grafiku. Co hodně zamrzí, jsou nefungující aplikace Here Mapy a Here Drive. Funkčnost aplikací budeme dále sledovat a zejména se zaměříme na rychlost a odezvy systému. Jednu z Lumií jsme nechali ve výchozím stavu a neobnovujeme do ní zálohu, aby bylo testování výdrže a další standardizované testy objektivní.

Unboxing – 25. listopadu 9:00

Začít samozřejmě nemůžeme nijak jinak, než rozbalením z krabice, tedy unboxingem a pohledem na prodejní balení. Protože nám do redakce společně s modely 950 a 950 XL dorazila i nová Lumia 550, nevynechali jsme ani tu.

Microsoft Lumia 550, 950 a 950 XL – unboxing

U nových Lumií 950, které mají nový USB-C konektor, najdeme kromě nabíječky s neoddělitelným kabelem a USB-C koncovkou i samostatný kabel s klasickým USB na jedné straně a USB-C na straně druhé, za což Microsoft chválíme. Telefon si tak připojíte ke stávajícím počítačům a nabíječkám bez redukce. Google například u nedávno rozbalovaného Nexusu 5X tak vstřícný nebyl. V balení se pak už kromě návodů nenachází nic jiného, ani sluchátka. Pokud čekáte Continuum dok, budete zklamáni, v Česku se společně s telefony neprodává a budete si ho muset koupit zvlášť, alespoň tedy u Lumie 950. U větší a dražší Lumie 950 XL dostanete dok i v Česku zdarma, a to po předchozí registraci. Jedná se přímo o akci Microsoftu.

Microsoft Lumia 550, 950 a 950  XL

Připomeneme, že nové Lumie by se v Česku měly začít prodávat 1. prosince s tím, že za Lumii 950 zaplatíte 16 500 Kč, za Lumii 950 XL 19 tisíc Kč a za základní Lumii 550 pak 3 500 Kč.

Chcete se o Lumiích 950 a 950 XL dozvědět už nyní více? Pak nepřehlédněte naše preview a první dojmy s videopohledem, ve kterém si mimo jiné zkoušíme Continuum. Videa přikládáme i níže.

Microsoft Lumia 950 a 950 XL – první pohled

Specifikace a fotogalerie - 25. listopadu 6:00

Ještě než se pustíme do blogu, přinášíme přehledně specifikace obou Lumií. Podrobnější údaje naleznete v našem katalogu. Přikládáme také podrobnou fotogalerii obou novinek.

Technické parametry Microsoft Lumia 950 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 73,2 × 8,2 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:28 hodin
Dostupnostprosinec 2015,

Technické parametry Microsoft Lumia 950 XL Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce151,9 × 78,4 × 8,1 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostprosinec 2015,
Diskuze ke článku
ICE
Otestujte ty dvě antény jestli mají nějaký vliv na příjem signálu. A vůbec, nešlo by někdy udělat test mobilů z pohledu schopnosti přijímat signál? Žádný mobilní server o tom nepíše a mlčí, přitom rozdíly mezi mobily bývají docela znát třeba při jízdě vlakem nebo v horských údolích či starých barácích s tlustými kamenými zdmi.
MB
Jsem zvědav, jak bude zhodnocen běh systému na 550. Pokud OK, tak většina starších zařízení se asi updatu bát nemusí.
Smith
je zvláštní že taková společnost jako Mrkvosoft je tak ubohá a nepřibalí, žádné sluchátka či bezdrátovou nabíječku?? 90% lidí ji doma nemá. A je zbytečné potom tuto funkci v telefonu podporovat. Prostě dneska si výrobci dělají co chtějí, a jejich kroky jsou občas prapodivné,např.( Iphone, Priv,Lumia950) každý z těchto přístrojů má něco Iphone úplně jin konektor, BB bezd.nabíjení pouze v Americe,Lumia nemá v balení bezd. nabíječku. atd. by jsem mohl pokračovat,u jiných zase HD display,ale natáčí FHD video. Dneska si vybrat vyvážený telefon je umění když to nezabijí nějakou blbostí, jako např.8core processor a 1gb ram 8-16Gb Flashdisk. I můj 3 roky starý Nttdocomo telefon měl v balení vše podstatné,Bezdr.nabíječku,tv antenu,sluchátka a nabíjecí dock.
RS
Chtěl bych se zeptat jestli půjde bezdrátové nabíjení i na nabíječce kterou používám na 920.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze