Nové Microsoft Lumia 950 a 950 XL naživo v Praze (video a dojmy)

Microsoft do Prahy přivezl své dlouho očekávané nové vlajkové lodě Lumia 950 a 950 XL. Budou startovat s Windows 10 Mobile a nabídnou špičkovou výbavu, ve které nechybí QHD displej, výborný fotoaparát, skener oční duhovky, bezdrátové nabíjení nebo třeba USB-C. My jsme obě novinky mohli vyzkoušet a vy si nyní můžete přečíst naše první dojmy, samozřejmě společně s videopohledem.

S novými vlajkovými loděmi si Microsoft dal na čas a dosavadní Lumie 930 a 1520 již značně přesluhují. Důvod? Prostý. Čekalo se na Windows 10 Mobile, které dorazí začátkem zimy a Microsoft chtěl, aby novinky startovaly už s tímto systémem a nikoliv s původním Windows Phone 8.

Microsoft Lumia 950 a 950 XL – první pohled

Zároveň jde o první nové telefony po oznámení nové strategie Microsoftu v oblasti mobilních telefonů, ve které se bude zaměřovat zejména na vlajkové lodě a zároveň i na základní Lumie. Novinky, které jsme si dnes mohli vyzkoušet, patří do té první kategorie, a to se vším všudy. Podrobné parametry a představení si můžete přečíst v našem preview, dnes se zaměříme čistě na dojmy.

Vlajková loď v plastu

Nové Lumie 950 a 950 XL mají polykarbonátovou konstrukci a oproti Lumiím 930 a 925 s hodnotným kovovým rámem se tak bez debat jedná o zhoršení materiálu. Nové Lumie jednoduše nepůsobí tak exkluzivně, což vzhledem k ceně zamrzí. Na druhou stranu rozhodně nelze říci, že působí levně. Polykarbonát je matný, mírně měkčený a telefony v ruce působí velmi příjemně. Konstrukce je dokonale pevná a nic se nikde neprohýbá, díky čemuž tak máme z telefonů velmi dobrý pocit, který je podobný, jako například z Lumie 1520. Ta také i přes plastové materiály působí solidně.

Microsoft Lumia 950 XL

Plastová konstrukce byla zvolena kvůli lepšímu vypořádání se s teplem, které vytváří výkonný procesor – Snapdragon 810 u Lumie 950 XL a Snapdragon 808 u klasické Lumie 950. Uvnitř telefonů je magnesiový rám odvádějící teplo a ke slovu přišlo také chlazení kapalinou. A nutno říci, že soubor těchto opatření funguje. I když si na telefonu hrajete hru, je připojen skrz Continuum a zobrazuje jinou aplikaci na monitoru a jsou aktivovány veškeré datové funkce, zahřívá se telefon jen mírně a i při vysoké zátěži je v dolní části spíše jen vlažný. Při normálním používání je takřka úplně studený.

Potěší také malá tloušťka obou Lumií. 8 milimetrů působí v ruce štíhlým dojmem a potěšující je, že i přes malou tloušťku nemusela ustoupit baterie, která má velkorysou kapacitu 3 000 mAh u modelu Lumia 950, respektive 3 340 mAh u větší Lumie 950 XL.

Microsoft Lumia 950 a 950 XL

QHD displeje a skener oční sítnice

Druhou diskutovanou vlastností je displej. Obě nové Lumie mají QHD rozlišení, což znamená špičkovou jemnost nad 500 pixelů na palec. Je to zbytečné? Je. Ale je to hezká podívaná, na které nevidíte jedinou chybičku. Stejnou službu by nicméně udělalo i FullHD rozlišení. Displeje používají technologii AMOLED, což znamená výborné pozorovací úhly, černou i jas a samozřejmě Glance Screen. Displejům zkrátka nelze nic vytknout a jsou výborné.

Microsoft Lumia 950
Microsoft Lumia 950

Kromě obligátní selfie kamerky na přední straně se nad displejem nachází ještě něco mnohem zajímavějšího. Velké lákadlo nových Lumií se jmenuje skener oční duhovky a funguje v rámci Windows Hello. Funguje výborně, a to v jakýchkoliv podmínkách, i v úplně tmě. Stačí probudit displej, podívat se do speciální kamerky, která pořídí snímek vaší sítnice, přičemž vás osvětluje ještě speciální infračervená kamera. Pomocí pokročilých algoritmů systém vyhodnotí, zda jste to opravdu vy, a ne pouze vaše fotografie nebo dvojče, kterým systém neoblafnete. Ověřování trvá zhruba vteřinu a vaše tvář musí být zhruba v půlmetrové vzdálenosti. Ověření vždy proběhlo spolehlivě a na první pokus, doba potřeba pro odemknutí je ale delší, než například u otisku prstů, tato metoda však má být bezpečnější a spolehlivější.

Telefony mají veškerou myslitelnou výbavu – kompletní datové funkce, špičkový fotoaparát s optickou stabilizací a rovnou třemi LED, který jsme zatím bohužel naplno nemohli vyzkoušet, bezdrátové nabíjení a obě Lumie se budou prodávat i ve verzi Dual SIM. Velkým lákadlem je také pohodlné USB-C, nový oboustranný konektor, který nahradil microUSB a pomalu se rozšiřuje napříč elektronikou. Pokud vás zajímá, co vše nové Lumie umí, přečtěte si naše preview.

Microsoft Lumia 950

Magické Continuum

Unikátní vlastností, na kterou Microsoft u nových Lumií hodně láká, je Continuum. O co jde? Zkráceně ze svého telefonu vytvoříte počítač, a to pouhým připojením k monitoru. Skrze speciální dok nebo bezdrátově přes Miracast. Díky tomu, že Windows 10 je systém společný pro různá zařízení, zobrazí se po připojení telefonu na monitoru klasická plocha s dolní lištou a nabídkou Start tak, jak ji známe z klasických Windows 10. Vše ale není identické – na ploše nemáte ikony, v nabídce start není kromě dlaždic nic jiného, není k dispozici více ploch a dolní lišta neobsahuje oznamovací oblast s hodinami. Jinak je ale vše stejné. Stačí k doku připojit klávesnici a myš a používat vše tak, jako na počítači. Myš vlastně ani mít nemusíte, protože telefon umí v režimu Continuum fungovat jako touchpad.

Microsoft Lumia 950 XL

Poté už stačí jen klikat na dlaždice v menu Start a aplikace se zapínají v identickém designu a rozložení, jaké známe z Windows 10. E-mail, kalendář, Office aplikace, fotografie. Vše je díky univerzálním aplikacím, které jsou identické pro mobil i počítač či tablet, stejné. Při více otevřených aplikacích se vám zobrazují jejich ikony na spodní liště, funguje také zkratka Alt-Tab a další zkratky. Velmi zajímavé je, že na telefonu můžete dělat cokoliv jiného, nezávisle na obsahu zobrazeném na monitoru či televizi. Jediným omezením je nemožnost otevřít stejnou aplikaci či funkci na mobilu i připojené obrazovce. Pokud si tedy na mobilu prohlížíte fotky, kliknutím na stejnou aplikaci na monitoru se zobrazí na monitoru tam, kde jste na telefonu skončili a na něm se již neukazuje. V rámci Continuum můžete spouštět pouze univerzální aplikace, což je většina těch vestavěných nebo předinstalovaných. Naopak většina současných aplikací třetích stran pro Windows Phone 8 se ve Start menu na monitoru ukazuje šedě a spustit je nemůžete ani například v malém okně. Microsoft ale usilovně komunikuje s vývojáři, aby své aplikace převedli a vytvořili z nich univerzální pro Windows 10.

Microsoft Lumia 950 a 950 XL

Continuum funguje překvapivě dobře, plynule a i když jsme se tu a tam setkali s chybami, lze předpokládat, že příští měsíc, kdy mají být Windows 10 Mobile hotové, bude již vše fungovat na jedničku. Za řeč stojí také Continuum dok, který kromě tří USB pro připojení klávesnice, myši nebo třeba flashky disponuje ještě HDMI a Display Portem. Pokud vás Continuum zaujalo stejně jako nás, pak si připravte dostatek financí na koupi nového telefonu, na současných Windows telefonech totiž nepoběží. Pro jeho běh je vyžadován Snapdragon 808, 810 nebo novější, takže máte na výběr zatím Lumii 950, 950 XL nebo Acer Jade Primo.

V Česku už za měsíc

Zastavit se musíme také u Windows 10 Mobile. Zatímco Insider buildy, které zkoušíme na našich redakčních telefonech, se rychlostí příliš nevyznačují, na nových Lumiích je systém opravdu velmi svižný a v ničem si nezadá s Windows Phone 8, dokonce ho mnohdy i překonává. Animace jsou uhlazené a plynulé, náběh aplikací rychlý a vše působí velmi hotovým dojmem.

Microsoft Lumia 950 XL
Microsoft Lumia 950 XL

Nové Microsoft Lumie na nás udělaly skutečně dojem. Jde o špičková, funkcemi napěchovaná zařízení, kterým nechybí vůbec nic a mají navíc esa v rukávu jako skener sítnice nebo Continuum. Telefony budou dávat smysl nejen fanouškům Windows, ale i všem, kteří chtějí mít to nejlepší v kapse a imponuje jim, že s sebou mají vlastně malý počítač. S Lumiemi 950 a 950 XL tak starý pojem Pocket PC získává nový rozměr. V Česku se začnou prodávat v listopadu s tím, že cena Lumie 950 se bude pohybovat kolem 16 500 Kč a Lumia 950 XL bude stát zhruba 19 000 Kč.

Technické parametry Microsoft Lumia 950 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 73,2 × 8,2 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:28 hodin
Dostupnostprosinec 2015,

Technické parametry Microsoft Lumia 950 XL Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce151,9 × 78,4 × 8,1 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostprosinec 2015,
Diskuze ke článku
jupik
No nechcem vrtat do androidakov a hlavne apple nadsencov,ale toto dava naozaj zmysel...dat 550,600 eur za mobil tak urcite toto.Vacsina beznych pouzivatelov to bude vyuzivat aj ako pc..Ako zahnute displeje,3d touch,citacky otlackov.... to su akurat tak na 2 veci...na hovno a na nic...Na pracu idealne..aj kusok na zabavu.
Michal
Mě tohle fakt baví. Je samozřejmě přirozené, že přiznat chybu bolí a to hůř, že to je tak zásadní chyba, jako zvolit android. Teď tito zoufalci neví, jak si to přiznat a vymlouvají se na aplikace a další kecy v kleci. Radši oželím pár stejně nepotřebných appek, ale budu mít telefon s rychlým a intuitivním OS, což potřebuji 99% času. WM10 je o velký kus vepředu a vřele všem odpůrcům doporučuji v klidu vyzkoušet a třeba pochopíte, že život se má žít a né řešit kokotixx.
Jirka
Tak už víme že čočka z 950 XL není nástupce L1020 jak se všude psalo :)
Filip
Kdy už výrobci pochopí, že za tyhle peníze to prostě prodávat nemůžou?

"Apple prodává drahý mobily a vydělávaj, tal to uděláme taky"

Ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze