Testujeme iPad Pro (2024) s klávesnicí Magic Keyboard. Dokáže nahradit MacBook?

První dojmy
1
Testujeme iPad Pro (2024) s klávesnicí Magic Keyboard. Dokáže nahradit MacBook?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka má čipset M4 i parádní OLED obrazovku
  • Jaké jsou naše dojmy z iPadu s tloušťkou pouhých 5,3 mm?

Apple po roční přestávce uvedl celou řadu nových iPadů, z nichž nejlépe vybaveným je tradičně iPad Pro (2024). V naší redakci se ocitla kompaktnější varianta s 11" displejem, která je oproti 13" verzi o 0,2 milimetru „tlustší“, jinak je ale osazena identickým čipsetem i obrazovkou. Jaké jsou naše první dojmy?

Balení inspirované iPhony

Není tomu ještě tak dlouho, kdy se v balení moderních iPadů (tedy i poté, co Apple již dávno přestal přibalovat adaptér k iPhonům) nacházela nabíječka, iPad Pro však dorazí v krabičce obsahující kromě iPadu a manuálu již jen USB-C/USB-C kabel bílé barvy.

Apple iPad Pro (2024)

Kompaktní sympaťák s kouzelnou klávesnicí

Jak již bylo zmíněno v úvodu tohoto článku, tloušťka 11" provedení činí pouhých 5,3 mm, iPad je tak o celé tři milimetry tenčí než například iPhone 15 Pro, přesto se není potřeba obávat toho, že by se novinka špatně držela či ovládala, právě naopak. Kvalita zpracování je, jako vždy, ukázková a iPad se ani při vyšší míře vyvinutého tlaku nijak neprohýbá ani nevrže, navíc má šasi z elegantního (recyklovaného) hliníku, stylové anténní předěly i magnetické piny ve spodní části zad. Skrze ně lze připojit k iPadu novou Magic Keyboard, kterou rovněž testujeme.

Klávesnice prošla rovněž několika změnami, jak jsme vás informovali v samostatném článku, v rámci prvních dojmů je nicméně nutné zmínit, že v kombinaci s ní připomíná nový iPad miniaturní verzi MacBooku. iPadOS pochopitelně nenabízí stejné možnosti jako macOS, avšak k psaní textů a nenáročné kancelářské práci tato kombinace poslouží bez problémů. Ocenili bychom snad jen možnost většího úhlu naklonění obrazovky, když dojde ke „zlomení“ zadní části, k níž je iPad pomocí pinů magneticky přichycen. Psaní na klávesnici je v rámci možností, resp. velikosti tabletu/klávesnice, pohodlné a ani při vyšším tempu nebylo problém psát bez překlepů. Uživatele potěší rovněž řada funkčních kláves nahoře, pomocí nichž si lze například rychle regulovat jas podsvícení obrazovky.

Samotný displej je typu OLED a vypadá famózně. Zobrazovací panel má špičkový jas (dostačující pro používání například i venku na slunné terase) a rámečky, které jsou široké tak akorát pro možnost pohodlného držení bez nechtěných dotyků. Zážitku rozhodně přispívá také až 120Hz obnovovací frekvence, která se umí automaticky regulovat v rozsahu 10 až 120 Hz. Pro rychlé, ale bezpečné biometrické rozpoznávání, slouží technologie Face ID.

Ptejte se, co vás zajímá

Během testování se hodláme zaměřit na výkon nového čipsetu M4, vhodnost této novinky jako alternativu k MacBooku, výdrž a mnohé další aspekty. Vaše dotazy k novince, kterou testujeme zároveň s novým perem Apple Pencil Pro, můžete pokládat níže v komentářích.

Technické parametry Apple iPad Pro (2024) 11

Kompletní specifikace
Konstrukce249,7 × 177,5 × 5,3 mm, 445 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 11" (2 420 × 1 668 px)
Fotoaparát12 Mpx
ChipsetApple M4,
Paměťvnitřní paměť: 2 000 GB / 1 000 GB / 512 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ne
Operační systémiPadOS
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2024, 29 990 Kč
Diskuze ke článku
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Naposledy upraveno: včera 23:08
Do alespoň trochu 'PLNOHODNOTNÉ' NÁHRADY Macbooku (..byť i jen Air...) má i 13" Mx iPad Pro ještě SETSAKRA DALEKO, neb především i(u)PadOS...

[..pomineme-li 'rychlosti' Čtení + Zápisu SSD, jež jsou u 13" M4 iPad Pro 16GB / 1TB SPROSTĚ NIŽŠÍ jak u M1(!) MB Air 8 / 256GB !!! * - zde je Krásně Vidět, jak Apple Vidí onu 'Pro-čkovost' a tedy i Reálnou Využitelnost iPad Pro...]

Tím Spíše/Hůře, že Apple se až Do Poslední Možné Chvíle bude SETSAKRA - Zhusta Úplně Nesmyslně - SNAŽIT, aby K TOMU NEDOŠLO...


* v MB/s >> R: 2782 / W: 2169 vs R: 2910 / W: 2221
- pro srovnání: M3Pro MB Pro 16 / 512GB -> R: 4598 / W: 4244
- zdroj: Reál Testy v Recenzích YT kanálu Maxtech

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze