Nové a supertenké iPady Pro: odolají ohni a ohnutí?

3
Nové a supertenké iPady Pro: odolají ohni a ohnutí?
Fotografie: Apple
  • Displeje Tandem OLED překvapivě odolávají vysokým teplotám
  • Zlomení tabletu nehrozí pouze v horizontálním režimu

V minulém týdnu Apple představil špičkově vybavené iPady Pro ve dvou velikostních variantách. Volit lze 11" a 13" displej. Kromě působivé výbavy novinky zaujmou i nebývale malou tloušťkou. Menší tablet má v pase 5,3 mm, větší 5,1 mm. Netřeba dodávat to vyvolalo otázky, zda bude konstrukce dostatečně pevná.

Ve videu níže byly nové iPady Pro podrobeny nelítostným zkouškám odolnosti. Kromě klasického testu odolnosti proti poškrábání došlo například na plamen, se kterým se OLED displeje zpravidla příliš nepřátelé a dochází u nich k nevratnému poškození. Apple však u nejnovějších iPadů Pro nasadil technologii Tandem OLED, což jsou v podstatě dva displeje na sobě pro vyšší maximální jas a zdá se, že tím vyzrál i na případné poškození horkem.

Nejzajímavější je však zřejmě závěr videa, kdy je při snaze tablet ohnout testována robustnost konstrukce. V tomto ohledu nelze říci, že by novinky neobstály, ale ani že by obstály. Pakliže tablet držíte v horizontální poloze, můžete jej ohýbat, ale pravděpodobně nedojde k žádnému zásadnímu poškození. V případě vertikálního držení však při ohybu dojde k prasknutí displeje i těla tabletu v místě USB-C konektoru. Vše jde na vrub speciální desky, která je uvnitř tabletu a zvyšuje jeho tuhost, avšak jen při horizontálním používání.

Pro příště by Apple mohl výztuhu umístit tak, aby byl tablet bytelnější v jakékoliv situaci. Současně je ale třeba dodat, že ohnutí u tabletu není příliš pravděpodobné, neboť jej nebudete přenášet v kapse a nehrozí, že byste si na něj nechtěně například sedli.

Apple iPad Pro (2024) 11

Rozměry249,7 × 177,5 × 5,3 mm, 445 g
DisplejAMOLED, 11" (2 420 × 1 668 px)
Fotoaparát12 Mpx
ProcesorApple M4,
Paměťúložiště: 2 000 GB / 1 000 GB / 512 GB / 256 GBne
Akumulátor? mAh
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Tak hlavně, že je to tenký. Sice se to ohne ve větru a má to menší výdrž, ale je to TENKÝ. iDioti...
Standa Jandečka
To říkám i u mobilů. Kdyby ten tablet měl místo 5,1, třeba 7,1.....a větší baterii. Těch pár gramů navíc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze