Testujeme Alcatel One Touch Idol X: první dojmy a videopohled

33

Idol X nabízí přímo excelentní poměr výkon/cena. Výrobce prezentuje výborné zobrazovací schopnosti displeje, špičkový fotoaparát, slušný výkon a prvotřídní zpracování, podpořené použitím kovového rámu z ušlechtilé slitiny. Na první pohled nenarazíme na vážnější nedostatky. Bude i realita natolik růžová?

Alcatel Idol X- oficiální fotografie

Alcatel One Touch Idol X – videopohled

Za zapůjčení Alcatel OT Idol X děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

Výrobce si dal s uvedením Alcatelu Idol X na trh opravdu na čas. Oficiálního představení jsme se dočkali již začátkem roku, a do zahájení prodeje tak uplynulo více jak půl roku. Nyní se pokusíme najít odpověď na to, zda se čekání vyplatilo. Příznivou zprávou je, že prodejní cena je výrazně nižší, než byla původně avizována. Když se blíže podíváme na výbavu telefonu, tak za necelých deset tisíc i s daní zde máme zařízení plné skvělých parametrů, které v dané cenové kategorii nemá velkou konkurenci.

Zařízení je tenké a poměrně dobře se drží, i kvůli displeji, který zasahuje takřka na boky přístroje

Výrobce vyzdvihuje 5 palcový displej s FullHD rozlišením, výrobní technologií laminace a zobrazovací technologií TFT IPS či softwarovým vylepšením MiraVision. Dalším vodítkem pro uživatele by měl být 13megapixelový fotoaparát s výtečnou světelností objektivu f/2.0, speciálním "Blue glass filtrem" a makro režimem. Pocit kvalitního dílenského zpracování by měl přinést kovový titanový rám. Dále tu je 1,5 GHz čtyřjádrový procesor MTK 6589 s 2 GB RAM pamětí.

Zpracování, za které se nemusí stydět

V posledním roce jsem otestoval nebo vyzkoušel většinu nejvybavenějších zařízení Alcatelů, a nikdy jsem proti jejich dílenskému zpracování neměl výraznějších výhrad. Použité plasty byly kvalitní, vše lícovalo tak, jak má. Je vidět, že výrobce si dává záležet a potrpí si na kvalitu. Ze získaných zkušeností a poznatků jsem si tak byl jist, že vrcholný model Idol X mne v této oblasti nezklame a skutečně se tak stalo.

Telefon má takzvanou unibody konstrukci, čili zadní kryt je napevno zabudovaný, baterie není ani uživatelsky přístupná. Tělo telefonu je v zadní části vyrobeno z polykarbonátu, který je na dotek příjemný, potěší pogumovaným soft touch povrchem. Je navíc skutečně pevný, neprohýbá se ani nevrže. Boky telefonu jsou zhotoveny z mimořádně pevné titanové slitiny, i když na první pohled byste tipovali, i podle typických spár, že jde plast. Musíme ale Alcatelu věřit, že se opravdu jedná o kov.

Celkové zpracování telefonu je příkladné a telefon na první pohled působí i elegantně a hodnotně, telefon dělá opravdu velmi dobrý dojem. Výrobce chválím i za použití docela výkonní informační LED diody, která při příchozí události poblikává bílým světlem.

Stačí mne nabít až večer

Co si budeme povídat, kapacita baterie 2000 mAh pro zařízení s 5palcovým displejem je zcela neadekvátní a použijeme-li selský rozum, musí nám být jasné, že nabíječka bude asi doplňkem, který budeme nosit stále s sebou. O to víc nás telefon překvapil. Výrobce totiž použil čtyřjádrový procesor MTK 6589 a mezi největší výhody tohoto procesoru nepatří ani tak jeho výkon, ale zejména nižší energetická náročnost. Hned při prvním zapnutí telefonu v jednu hodinu jsem jej začal intenzivně používat - neustálá synchronizace dat, desítky mailů, dvacítka fotek, třicet minut internetu a v deset večer jsem skončil s kapacitou baterie 45%, což je po devítihodinovém provozu slušný výsledek vezmeme-li v potaz použití baterie s nízkou kapacitou.

Podívaná pro labužníky

Alcatel One Touch Idol X se rovnou po prvním zapnutí vyhoupne mezi zařízení se špičkovým FullHD displejem, který potěší nejedno oko. Kvalitou podání barev, pozorovacími úhly i čitelností patří IPS displej v Idolu X mezi to nejlepší, co lze v telefonech najít.

Čitelnost na přímém slunci je vynikající, stačí i hodnota jasu 70%. Pozorovací úhly demonstruje fakt, že i při pohledu téměř zcela zboku je stále zachována stejná úroveň podání barev, bez jakéhokoliv zkreslení. A nakonec potěší i syté barvy i kontrast. Zkrátka co dodat? Potěší nakonec i přítomnost ochranného skla Dragon Trail. V ruce jsem měl tři různá zařízení a ani na jednom displeji z nich nebyly patrny škrábance či poškození. Navíc součástí ochranného skla je i speciální oleofobní vrstva. V praxi skutečně otisky nejsou tolik znát.

Unavené čtyřjádro

Prvním nedostatkem, který mne způsobil vrásky na čele, je výkon telefonu v praxi. Software telefonu je pravděpodobně ve své první verzi a je to znát. Odezva a odladěnost prostředí není příliš ukázková a projevuje se to napříč celým systémem. Dlouhé načítání sms, delší čekání při vyvolání spuštěných aplikací, delší prodleva při minimalizování aplikací, občas trvá, než naskočí hlavní menu - to vše trochu zkazí celkový dojem. Nezbývá než doufat, že do vydání recenze výrobce vydá aktualizaci, jinak v tomto směru nebude náš verdikt příliš pozitivní.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, AnTuTu a SmartBench 2013 příliš neohromí
Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu
Alcatel One Touch Idol X 5 856 4 655 / 1 782 15 402
Samsung Galaxy S4 12 035 7 312 / 2 490 24 000
HTC One 12 602 7 046 / 2 873 23 320
Sony Xperia Z 7 974 4 844 / 2 480 18 754
Huawei Ascend D2 3 886 2 523 / 1 609 7 578
Sony Xperia Z1 21 443 9 710 / 4 431 33 990

Výrobce navíc použil novou grafickou nadstavbu, jejíž hlavním mottem této nadstavby je „pryč s hlavním menu“. Po vzoru iOS nebo Emotion UI od Huawei tak máme všechny aplikace a hry pouze na pohotovostních obrazovkách či ve složkách. Za co mohu alespoň částečně výrobce pochválit, je menší náročnost na spotřebu paměti RAM. Během používání telefonu se volná paměť RAM pohybuje kolem 1,1 GB, což je opravdu štědrá kapacita dostupné paměti.

Alcatel tentokrát použil novou grafickou nadstavbu, která se vyznačuje absencí hlavního menu. Všichni zástupci jsou tak na pohotovostních obrazovkách

Party boy

Multimédiím jsem se zatím nijak hlouběji nevěnoval, ale otestoval jsem alespoň hudební přehrávač a kvalitu zvukové výstupu. Zvukové schopnosti budou patřit mezi velké klady tohoto zařízení. Reproduktor mě vzhledem k tloušťce zařízení překvapil svoji hlasitostí, i poměrně kvalitním projevem. Mnohem více mě pak překvapil zvukový výstup do sluchátek. Alcatel v tomto modelu chce prorazit do třídy těch nejlepších telefonů, kralujících na poli zvuku. A myslím si, že se mu to daří. Kvalita výstupu se totiž jen těsně zařazuje za takové velikány, jakými jsou HTC One nebo Galaxy S4.

Za mne hovoří výsledky, nikoliv marketing

Nejdříve si na stůl vyložíme holá fakta, týkající se parametrů fotoaparátu. Všechno se točí kolem 13,1 megapixelového rozlišení, samotný objektiv se vyznačuje vynikající světelností f/2.0 a výrobce deklaruje i špičkové makro snímky již od 5 centimetrů a chlubí se také technologií Blue Glass. Samotný senzor neznámé velikosti je typu BSI (Exmor RS) a pochází od Sony. Nechybí nahrávání FullHD videí, HDR režim a panorama režim. Pro videohovory je k dispozici přední kamera s rozlišením 2,1 megapixelů, taktéž s objektivem nadprůměrné světelnosti f/2.2.

Čím mě výrobce poměrně výrazně zklamal, jsou možnosti, respektive prostředí fotoaparátu, ve kterém schází jakékoliv pokročilé volby pro nastavení fotoaparátu. Najdeme zde pouze zaostření dotykem, HDR režim a panorama režim. Chybí nastavení vyvážení bílé, ISO, volba rozlišení i efekty.

Kvalita nočních snímků mne skutečně překvapila, a Idol X opět posouvá hranice vnímání, co "pidi" fotoaparát v mobilním telefonu, může dokázat

Základem fotoaparátu je hledáček, kdekoliv na obrazovce můžeme na snímek dotykem zaostřit, čímž dojde k automatické úpravě expozice a zaostření, následně pak pomocí softwarové spouště snímek vyfotíme. Pořízení snímku za dobrých podmínek je okamžité, v horších světelných podmínkách trvá i dvě až tři sekundy, než se snímek pořídí. Samotné snímky mají slušnou datovou velikost v rozmezí 4 - 6 MB. Zvláštním způsobem funguje automatické nastavení citlivosti, snímky pořízené v interiéru mají totiž hodnotu ISO 100 a v nočních podmínkách pouze 300 a 400, což je velmi málo. Delším podržením spouště fotoaparátu dojde k pořízení série snímků.

Málokdo by si mohl pomyslet, že Alcatel může ve svém zařízení nabídnout fotoaparát, konkurující těm nejlepším fotomobilům na trhu. Jak model Idol tak i model Idol Ultra pořizoval snímky slušné kvality, ovšem na etalon kategorie střední třídy telefony ztrácely. Alcatel nikdy nepatřil mezi fotomobily mezi špičku, proto nás nyní čeká o to větší překvapení. Zatím je totiž vidět, že novinka nebude zařízení kompromisů a kde může, tam chce být nejlepší.

Za denního světla mohou snímky konkurovat těm nejlepším fotomobilům. Úroveň detailů, kresba i ostrost po celé ploše potěší, snímky vytvořené v noci jsou také výborné. I přes vyšší rozlišení je úroveň detailů vyšší, než třeba u konkurenčního HTC One a při porovnání například s Galaxy S4 vychází novinka také vítězně.

Averze vůči NFC

Kdo od Idolu X očekává přítomnost těch nejnovějších technologií, měl by se porozhlédnout jinde. Čínští výrobci mají zřejmě vůči NFC i LTE nevysvětlitelnou zášť. Pravda, LTE se u nás teprve pomalu rodí, ale například Pražané by jeho přítomnost v telefonu určitě ocenili. NFC čip již mají i zařízení nižší střední třídy a je velká škoda, že jej nenabídne i Alcatel. Pokud překousnete absenci těchto dvou technologií, nic dalšího již postrádat nebudete. Neschází Wi-Fi Direct, W-Fi b/g/n a mimochodem citlivost Wi-Fi antény je vynikající. Datová konektivita je zcela dostačující. Webové stránky si můžeme prohlížet v síti 3G s nadstavbami HSPA+ DC o maximální rychlosti downloadu 42 Mb/s.

Dostatečně velký displej s jemným rozlišením využijete při prohlížení internetových stránek hned ve dvou prohlížečích, a to v Chrome a nativním prohlížeči. Oba prohlížeče jsou svižné, dobře vyladěné a načítání stránek, byť i těch náročnějších, je svižné a plynulé.

A pohádky je konec

Alcatel One Touch Idol X na nás v redakci zatím dělá velmi dobrý dojem. Na rozdíl od mnoha jiných, výrazně dražších zařízení, se nesmíří s výraznými kompromisy a budoucímu zákazníkovi chce nabídnout jen to nejlepší.

Prozatím se mi líbí

  • výtečný fotoaparát a zejména obrazová kvalita nočních snímků
  • vcelku dobrá pohotovostní výdrž
  • dotykový displej a jeho skvělé zobrazovací schopnosti
  • kvalitní zvukový výstup do sluchátek
  • precizní dílenské zpracování

Co se mi příliš nelíbí

  • špatná optimalizace prostředí
  • pouze interní 12,78 GB paměť
  • velmi chudé softwarové prostředí fotoaparátu
  • absence LTE a NFC
  • podle benchmark testů nepříliš výkonná grafika i slabší výkon procesoru

Naše první dojmy jsou u konce. Telefon máme v redakci a právě jej testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá.

Čtěte

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol X

Kompletní specifikace
Konstrukce140,4 × 67,5 × 6,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 224 × 3 168), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2013, ?

Za zapůjčení Alcatel OT Idol X děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

Diskuze ke článku
mm
Interní paměť jen 16GB bez slotu na microDS:( škoda!
Michal
Mám už skoro 3 měsíce TCL IDOl X (což je to stejné s jiným názvem - pro čínský trh) a za tu dobu proběhlo již 5 aktualizací systému. Prostředí je nyní odladěno perfektně. (verzi software najdete v menu pod číslem verze Androida úplně dole, já tam mám nyní 01006 - u Alcatelu bude zřejmě 01001). Jsem po všech stránkách s tímto telefonem naprosto spokojený.
Hrobník
Fotí pěkně, to ano, jen škoda toho procesoru. Prostředí vypadá jako hranaté iOS, ale proč ne, je to funkční, tak proč se neinspirovat. Ale popravdě, třeba 9k bych za něj nedal.
ML
Ve videopohledu hovori Jan Pospisil o tom, ze boky telefonu jsou z plastu. Neni to pravda, jedna se o titanovou slitinu.
Jinak Alcatel ma skutecne zatim verzi software 01001. Za ty penize opravdu velmi dobre zpracovany a vybaveny telefon, nic podobneho v pomeru cena/vykon na trhu neni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze