Alcatel One Touch Idol X
recenze

Alcatel One Touch Idol X

Neprávem opomíjený šampión

Alcatel sahá po metách nejvyšších a s modelem One Touch Idol X se chce zařadit po bok těch úplně nejlepších telefonů na trhu. A předpoklady k tomu rozhodně má. Zaujme FullHD displejem, velmi kvalitním fotoaparátem a překvapí rovněž příznivou cenou. Zamíchá výrazně kartami v této kategorii? Odpustíme mu několik nedostatků? Verdikt obsahuje právě naše dnešní recenze.

Úvod

Ještě před rokem se Alcatel angažoval na poli zařízení určených pro méně až středně náročné zákazníky. Vypadalo to navíc, že se tohoto trendu chce držet a do vod špičkových zařízení nebude vstupovat. Situace se pozvolna začala měnit až s příchodem Alcatelu OT 997. Následně začátkem letošního roku představil výrobce na veletrhu CES v Las Vegas celé portfolio novinek střední třídy i vlajkovou loď Idol X, kterou jsme si mohli poprvé osahat na zimním veletrhu MWC v Barceloně. Výrobce si možná částečně uškodil tím, že až po více než půl roce se dostává do prodeje. Příjemnou zprávou naopak je, že předpokládaná cena klesla o více než dva tisíce korun a z telefonu za méně než deset tisíc se stává velmi zajímavá koupě. Posuďte sami. Najde se jiný konkurent s 5palcovým displejem a FullHD rozlišením, 13megapixelovým fotoaparátem a zpracováním s použitím titanového rámu za takovou cenu? V dnešní recenzi se podíváme na to, zda se nejedná jen o vábničku specifikací, a zda je i v reálu Idol X tak dobrý, jak slibuje.

Alcatel One Touch Idol X - oficiální fotografie

Za zapůjčení Alcatel OT Idol X děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit.

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér s USB vstupem
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová sluchátka
Prodejní balení

Alcatel One Touch Idol X – videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol X

Kompletní specifikace
Konstrukce140,4 × 67,5 × 6,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 224 × 3 168), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2013, ?

Design a konstrukce

Alcatel One Touch Idol X zaujme na první pohled hned v několika ohledech. Pasuje se do role jednoho z nejtenčích zařízení na našem trhu, jeho „Twiggy“ tělo je totiž tenké pouze 6,9 milimetrů. Také zbylé rozměry 140,4 x 67,5 milimetrů nasvědčují, že tady máme jedno z nejkompaktnějších zařízení v kategorii pětipalcových telefonů. Nízká hmotnost 120 gramů pak způsobí, že skoro zapomenete, že máte něco v kapse. Výrobce si zaslouží o to větší ocenění za to, že se mu podařilo vyvinout zařízení, které je lehké a přesto obsahuje titanový rám, který působí mimořádně pevně a neprohýbá se.

zařízení je tenké, dobře vypadá a ve své kategorii pěti palcových zařízení se poměrně dobře drží

Kompaktnost zařízení dokazuje i dotykový displej, který zasahuje až na samé okraje. Mezi displejem a rámečkem telefonu je asi jen pětimilimetrový prostor. Na rozdíl od jiných zařízení se výrobce snažil co nejefektivněji využít rozměry telefonu a nijak je zbytečně nenavyšovat. Je to přeci to nejlepší, co má Alcatel v nabídce a telefon, kterým chce dokázat, že jednoduše „umí“. A doopravdy se mu to daří.

Rozměry Hmotnost
HTC One 137,4 × 68,2 × 9,3 mm 143 gramů
LG Optimus G2 138,5 × 70,9 × 8,9 mm 143 gramů
Huawei Ascend D2 140 × 71 × 9,9 mm 170 gramů
Samsung Galaxy S4 136,6 × 69,8 × 7,9 mm 130 gramů
Sony Xperia Z1 144 × 74 × 8,5 mm 170 gramů
Alcatel One Touch Idol X 140,4 × 67,5 × 6,9 mm 120 gramů

V horní části nad displejem se sdružuje mnoho senzorů. Senzor starající se o regulaci jasu displeje a proximity senzor. Své místo tu našla i výborná přední kamera s rozlišením 2,1 megapixelů a informační LED dioda, blikající pouze v jedné, a to bílé barvě. Škoda, že si nelze navolit její chování. Její indikace je po neomezenou dobu, ani z větší vzdálenosti pak nepřehlédneme její upozorňování. Ve spodní části je pak trojice senzorových kláves. Nechybí jim poměrně výrazné podsvícení i vibrační odezva. Jejich citlivost je dobrá. Zleva se jedná o klávesu zpět, prostřední klávesou home minimalizujeme aplikaci nebo spustíme GoogleNow a pravá kontextová klávesa vyvolá nabídku spuštěných aplikací.

Boky telefonu obsahuje jen to nejnutnější. Na levé straně je magnetická krytka první SIM karty. Co to znamená? Pravděpodobně v budoucnosti nehrozí, že by došlo k svévolnému otevírání krytky či její vůli. Zajímavé, že až nyní někoho napadlo vymyslet takovéto řešení, Alcatel tak chválím za inovátorský krok. Druhá magnetická krytka slotu na druhou SIM kartu se pak nachází na pravé straně, a hned pod ní klávesa, starající se o regulaci hlasu. Je vyhotovena z plastu a má dostatečnou odezvu.

Potěšila mě možnost, že pomocí této klávesy mohu probudit telefon. Nemusím si tak vykloubit prst, abych dosáhl na vypínací klávesu, která je nešťastně umístěna na horní straně. Vedle ní je i sluchátkový 3,5 mm jack konektor. Spodní strana je vyčleněna datovému a nabíjecímu microUSB konektoru a mikrofonu.

Hlavním rozpoznávacím znakem telefonu jsou také zaoblená záda usnadňující držení, a také neodnímatelný zadní matný polykarbonátový kryt, se kterým „ani pár volů nehne“. Neprohýbá se, nemá vůli a vše lícuje na milimetry přesně. Na zadní straně nejvíce upoutá vyvýšená čočka 13,1megapixelového fotoaparátu se stříbrnou obrubou, která nad sklíčko fotoaparátu vyčnívá asi o milimetr. Nehrozí tak bezprostřední poškození fotoaparátu. Nad optikou fotoaparátu je mikrofon starající se o eliminaci nechtěných zvuků během hovoru a pod optikou nechybí přisvětlovací LED dioda. Alcatel dává na odiv také své stříbrné logo a ve spodní části vpravo je reproduktor s dvěma nožičkami, které se zřejmě mají postarat o to, aby zařízení přímo neleželo na vodorovné ploše.

Displej

Alcatel One Touch Idol X se rovnou po prvním zapnutí vyhoupne mezi zařízení se špičkovým FullHD displejem, který potěší nejedno oko. Kvalitou podání barev, pozorovacími úhly i čitelností patří IPS displej v Idolu X mezi to nejlepší, co lze v telefonech najít. Čitelnost na přímém slunci je vynikající, stačí i hodnota jasu kolem 70 procent a se čtením už není žádný problém. I při pohledu téměř zcela zboku je stále zachována stejná úroveň podání barev, bez jakéhokoliv zkreslení.

A nakonec potěší i syté barvy i kontrast. Zkrátka co dodat? Potěší i přítomnost ochranného skla Dragon Trail. V ruce jsem měl tři různá zařízení a ani na jednom displeji nebyly patrné škrábance či poškození. Navíc součástí ochranného skla je i speciální oleofobní vrstva. V praxi skutečně otisky nejsou tolik znát.

Zvuk

Zvukové schopnosti budou patřit mezi velké klady tohoto zařízení. Reproduktor mě vzhledem k tloušťce zařízení překvapil svoji hlasitostí i poměrně kvalitním projevem. Mnohem více mě pak překvapil zvukový výstup do sluchátek. Pokud jsem vyzkoušel výrobcem dodávaná špuntová sluchátka, byl jsem překvapený pouze jejich basovou složkou, po zbylé stránce převládalo spíše zklamání, a to i z všudypřítomného šumu. Po připojení vlastních kvalitnějších sluchátek je situace o poznání lepší.

Alcatel v tomto modelu chce prorazit do třídy těch nejlepších telefonů kralujících na poli zvuku. A myslím si, že se mu to daří. Kvalita výstupu se totiž jen těsně zařazuje za takové velikány, jakými jsou HTC One nebo Galaxy S4. Dobrou kvalitou oplývá také reproduktor pro hovory. Nikdy se mi nestalo, že bych špatně slyšel protější stranu a stejné odpovědi jsem se dočkal i z druhé strany. Hlasitost je dostatečná, ale ne vysoká, ani tak ale nemám výhrady ke srozumitelnosti v hlučnějším prostředí.

Baterie a výdrž

Zařízení předčilo mé očekávání ohledně pohotovostní výdrže, zejména přihlédnu-li k faktu, že 2000mAh baterie vypadá na první pohled opravdu nedostatečně. V praxi se sice nedočkáme při silnějším zatížení více jak celodenní výdrže, nicméně skutečně celý den vydrží. Pokud jsem při používání krotíl, dočkal jsem se i jedno a půl denní výdrže. Intenzivní používání, zahrnující internet, pořizování fotek, Viber, e-mailovou komunikaci, hlasové hovory a sms zprávy pak vybije Alcatel klasicky za jeden den, v pozdních večerních hodinách je už potřeba hledat nabíječku.

Nezapomněli jsme ani na standardizované testy. Zařízení se velmi dlouho nabíjí, do kapacity 80% jsme jej nabili za 114 minut, do plné kapacity 100% pak za 148 minut. Když přihlédneme ke slabší kapacitě baterie 2000 mAh, je to velmi dlouhá doba nabíjení. Také syntetický test s přehráváním FullHD videa přes Wi-Fi, se zvukem do sluchátek na 50% hlasitost, s 50% jasem displeje a vypnutou synchronizací dopadl poměrně špatně. Zařízení vydrželo přehrávat video ve FullHD rozlišení po dobu 230 minut.

Zařízení Přehrávání videa 1080p v minutách
Alcatel One Touch Idol X 230
Huawei Ascend D2 302
HTC One 237
Sony Xperia Z 198
LG Optimus G2 440
Samsung Galaxy S4 496

Hardware

Novinka se řadí do vyšší cenové kategorie, ale její konkurenti jsou vesměs o třetinu dražší. Nižší cenovka se ale projevuje v použití některých kompromisních řešení. Asi největší slabinou je použitý procesor. Neříkám, že je papírově použitý procesor MediaTek 6589T s taktem 1,5 GHz nejslabším ve své kategorii, ale na Snapdragony S600 a S800 s grafikami Adreno od Qualcommu výrazně ztrácí, a to zejména v oblasti herního výkonu.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, AnTuTu a SmartBench 2013 příliš neohromí

Použitým grafickým procesorem je PowerSGX 544 a vše uzavírá více než dostatečná kapacita paměti RAM 2 GB. V realitě se setkáme s hodnotou 1,8 GB RAM a po zapnutí je uživateli k dispozici 1,2 GB. Pro mne samotného je největším mínusem malá interní paměť 16 GB. Po zapnutí se pak naše zklamání ještě víc prohloubí, když zjistíme, že reálná paměť činí 12,78 GB. Na slot pro paměťové karty se zapomnělo. Poslední možnosti je pak využít buď redukci OTG a připojit flash paměť, se kterými si poradí Alcatel velmi dobře. Načetly se různé flashky kapacity 8 i 16 GB. Další pomůckou je využít služeb cloudového uložiště. Pro mnohé uživatele ale bude hodnota necelých 13 GB v telefonu prostě málo.

Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu
Alcatel One Touch Idol X 5 856 4 655 / 1 782 15 402
Samsung Galaxy S4 12 035 7 312 / 2 490 24 000
HTC One 12 602 7 046 / 2 873 23 320
Sony Xperia Z 7 974 4 844 / 2 480 18 754
Huawei Ascend D2 3 886 2 523 / 1 609 7 578
Sony Xperia Z1 21 443 9 710 / 4 431 33 990

Uživatelské prostředí

Jako první zařízení výrobce Alcatel přináší Idol X zcela novou grafickou nadstavbu, jejíž hlavním rysem je absence systémového hlavního menu. Všechny aplikace a hry jsou tak soustředěny na pohotovostní obrazovky. Je vidět, že nová nadstavba je teprve ve svém začátku a výrobce má před sebou co vylepšovat a na čem pracovat. Chybí například možnost přidávat si nové obrazovky, či jejich počty naopak zredukovat. Dále nelze na pohotovostní obrazovce se zařízením pracovat v režimu na šířku.

Alcatel tentokrát použil novou grafickou nadstavbu, která se vyznačuje absencí hlavního menu. Všichni zástupci jsou tak na pohotovostních obrazovkách

Stáhnutím notifikační lišty dostaneme přehled o zmeškaných událostech a kliknutím na pravou horní ikonu uživatele vstoupíme do zkratek a různých nastavení. Těchto nastavení je celkem patnáct. Nelze je nahradit za nové ani je jinak přeskupovat. Aplikace i hry mohou být vkládány do složek, a delším podržením se naskytne možnost je odinstalovat či „skrýt“. Nepoužívaní zástupci tak mohou jít stranou. Uzamykací obrazovka dovolí uživateli při odemykání spustit fotoaparát, zprávy a vstoupit do telefonního seznamu. Opět, méně používané volby nelze nahradit jinými zástupci. I uzamykací obrazovka může obsahovat několik obrazovek s různými widgety – kalendář, zprávy, e-mail.

Aplikace pro nastavení funkce SIM karet a podařený správce spuštěných aplikací

Porodní bolesti se týkají i celkové optimalizace systému. Systém není konzistentně rychlý. Jednou zařízení reaguje rychle, pak si déle počkám na načtení zpráv, nebo déle trvá spuštění aplikace. Pomalé reakce jsem pozoroval napříč systémem, nehledě na to, kterou činnost jsem zrovna prováděl a kolik aplikací běželo na pozadí. Nicméně z různých zdrojů jsem se dozvěděl, že výrobce pro svoji mutaci TCL Idolu X uvolnil několik aktualizací. Naše testované zařízení bohužel zatím obsahuje pouze prvotní software 01001 a nenabízí další aktualizaci, se kterou by se prostředí mělo zrychlit. Graficky hezky zpracovaný je i správce spuštěných aplikací. Ve spodní části se zobrazí pruh s náhledem aplikací, řazených horizontálně a gestem nahoru dojde k jejich ukončení. Při větším počtu ani přechod mezi aplikacemi není zcela plynulý a mohl by být rychlejší. Na rozdíl od konkurence, chybí mini aplikace.

Alcatel tentokrát použil novou grafickou nadstavbu, která se vyznačuje absencí hlavního menu. Všichni zástupci jsou tak na pohotovostních obrazovkách

Silnou konkurenční výhodou bude i přítomnost dvou slotů na SIM kartu. Se SIM kartami se manipuluje bez nutnosti vypínat telefon. Při vložení SIM karty vyskočí okno s podnabídkami, telefon se zeptá na změnu názvu SIM karty, přiřazení čísla i barevné odlišení. Ve správě SIM karet se nachází čtyři základní volby, u kterých si zvolíme, který typ SIM karty je má obsluhovat. Těmi volbami jsou zprávy, hovory, data a videohovory. Telefon se řadí do kategorie tzv. aktivních dual SIM telefonů, není tedy nutno mez SIM kartami přepínat, obě jsou na příjmu automaticky stále. Pokud s někým hovoříme na jedné SIM kartě, druhé straně se ozve obsazovací tón, nikoliv zpráva o nedostupnosti. V případě dat může být aktivní jen jedna SIM karta, dle nastavení.

Velmi užitečné jsou aplikace, které umí lokalizovat vaše ztracené zařízení. Alcatel nabízí funkci " Find me back " přes webové rozhraní výrobce. Zde můžeme zařízení na dálku vystopovat a lokalizovat, kompletně smazat zařízení, pořídit fotografii či zařízení uzamknout. Pokud vás tyto stránky zajímají, najdete je zde. Úvodní ustanovení a všeobecné podmínky jsou v azbuce. Naštěstí po dalším odkliknutí jsou na výběr další jazykové mutace a mezi nimi nechybí anglický jazyk. Čeština na výběr není.

Webové rozhraní na lokalizaci a případné zablokování zařízení na dálku

Multimédia

Pravděpodobně příliš pozornosti výrobce nevěnoval hudebnímu přehrávači. Hudební obsah třídí pouze podle čtyř skupin (alba, interpreti, skladby a seznam skladeb). Nechybí zobrazení obrázku alba, opakování hudby či náhodné přehrávání. K dispozici je i ekvalizér s mnoha přednastavenými profily a jedním uživatelským konfigurovatelným profilem. Nový zážitek s hudby může přinést i volba intenzity basů, 3D efektu či ozvěny. Potěší přítomnost FM rádia, které ale samozřejmě bez zapojených sluchátek nehraje. Pak je tu aplikace Shazam na rozpoznávání a identifikování skladby a aplikace Deezer nabídne online hudební knihovnu k poslechu více než 25 milionů skladeb za poplatek.

Hudební přehrávač nepůsobí po grafické stránce příliš sympaticky

Poměrně jednoduchou aplikací je i galerie obrázků. Obsah třídí podle alb a prohlížení obrázky mohou být v režimu mřížkové zobrazení nebo zobrazení filmového pásu. Součástí aplikace je i vestavěný editor s množstvím různých voleb. Hodně mne zaujala volba krása. Tento režim pracuje s odstraněním jizev, bělením zubů a vylepšením pleti. Dalšími volbami je bokeh, efekty nebo vylepšení barev, jednoduše si s každou fotkou hodně vyhrajete. Další aplikací, kde se uživatel může vyřádit s obrázky, je Picsay lite se základními nástroji pro úpravu fotek. Jak je vidět, Alcatel si dal na základní aplikační výbavě telefonu opravdu záležet.

Vestavěný editor obrázků

Ti, kteří chtějí mobilní telefon a herní konzoli v jednom, budou mít důvod k radosti. Málokdy se vidí, aby výrobce již v základu přinesl tolik her. Celkem se budoucí majitel může těšit z přítomnosti pěti her - Asphalt 7, Uno, Little Big City, Wonder Zoe a Kingdoms a Lords. Některé z těchto her jsou ovšem v demo verzi. Další hry se nacházejí ke stažení buď v aplikaci Gameloft live nebo Google Play.

Little Big City a Kingdoms and Lords byla bezproblémově hratelné

Grafický výkon čipu je spíše průměrný. O tom, že to nejsou pouze plané domněnky, jsem se pak přesvědčil u hratelnosti různých graficky náročných her. Hra Real Racing 3 vykazovala trhanou grafiku a byla v podstatě nehratelná. O něco lepší hratelnost měla hra Asphalt 8, která ale také nebyla plynulá a pohyb i vykreslování bylo prováděno se zpožděním. Naopak hry jako GTA Vice city a GTA 3 byly poměrně slušné hratelné. Celkově tedy platí, že Alcatel poslouží spíše pro méně náročné hráče, ty nejnáročnější 3D tituly si na něm nezahrajete.

Na Asphalt 8 už byla vestavěná grafika krátká, druhá hra GTA Vice City byla vcelku dobře hratelná

Poměrně kritický budu vůči videopřehrávači. Podporuje sice formáty avi, mp4, mkv, 3gp a kontejnery xVid a DiVx, přesto má problém s plynulostí přehrávaných videí . Zvláště u videí ve formátu avi nebylo přehrávání plynulé, ale často sekané, některá videa byla bez zvuku . Sekání videí bylo nehledě na rozlišení i formát. Vyzkoušel jsem i jiný přehrávač MX Player, a tam byla situace o něco lepší, ale i tak „sekání“ stále přetrvávalo. Po těchto problémech pak nepřekvapí, že na podporu titulků obecně můžeme zapomenout. Videa v rozlišení 720p a 1080p ve formátu MKV byla plynulá.

Fotoaparát

Prozradíme to hned na začátek – 13Mpx fotoaparát se povedl. V tenkém těle se nemůže nacházet kdovíjak velký senzor, Alcatel ale přesto dokázal kvalitou fotek velmi příjemně překvapit. Výrobce u tohoto modelu modelu uvádí použití speciálního Blue Glass flitru. Dále se pyšní světelným objektivem s clonovým číslem f/2.0, speciálním makro režimem či HDR.

Prostředí fotoaparátu je opravdu chudé

Prostředí fotoaparátu ale kladné dojmy výrazně kazí. Takto ochuzené prostředí mývají snad ty nejzákladnější fotomobily nebo iPhony. Ve fotoaparátu si nenastavíme zhola nic. Jedinými možnostmi je HDR režim, který „slepí“ tři snímky s různými expozicemi do jednoho snímku, pak automatický panoramatický režim a režim celé obrazovky, hodící se pro krajinářské fotografie. Zaostření snímku probíhá dotykem na libovolnou plochu obrazovky, čímž dojde i automatickému nastavení expozice snímku. Pak snímek pořídíme za pomocí softwarové spouště nebo můžeme rovnou zaškrtnout volbu snímání dotykem. Prostředí videokamery pak kromě aktivace blesku nenabízí už vůbec žádné možnosti, což je docela smutné.

Prostředí fotoaparátu je opravdu chudé

Delším podržením spouště fotoaparátu se aktivuje sekvenční režim. Během dvou sekund tak může být pořízeno až deset snímků. Kvalita snímků ve všech světelných podmínkách je nadprůměrná. Neexistuje oblast, kde by si fotoaparát vedl špatně a celkově tak zaslouží pochvalu. Makro snímky se vyznačují minimální zaostřovací vzdáleností cca čtyři až pět centimetrů, bokeh je skvělý.

HDR režim výrazně zesvětlí scénu a zvýrazní mraky
Interiér
Makro snímky
Panoramatický snímek

Za denního světla potěší nadprůměrná obrazová kvalita, výtečná úroveň detailů, dokonce i jednotlivá stébla trávy jsou vykreslená (to se málokdy vidí). Menší neplechou jsou ale občas některé neostré či rozmazané části fotek a zejména na obloze je po přiblížení fotografií výrazně vidět agresivní odšumování a digitální šum. Na první pohled však fotky vypadají celkově výborně. V nočních podmínkách se Idol X dokonce řadí mezi špičku a překonává HTC One nebo Samsung Galaxy S4, více méně se může rovnat i Lumiím 925 nebo 920, které však v těchto podmínkách přeci jen poskytnou o něco lepší detaily. Úroveň šumu je nízká, detaily jsou vysoké. Takto kvalitní noční fotografie se opravdu jen tak nevidí, pomineme-li špičkovou Lumii 1020 od Nokie. I výkonnost LED blesku je dobrá a scénu osvětlí až ve vzdálenosti tří metrů.

Optimální světelné podmínky
Optimální světelné podmínky
Špatné světelné podmínky
V nočních podmínkách si vede opravdu skvěle + poslední fotka s bleskem
Přední kamera

K pořizování videí nemám větších výhrad. Ovšem několika věcmi jsem se pozastavil. Prvně je to formát videa, a tím je 3GP? Ptám se, proč tento zastaralý formát a ne MP4? Pak je to datová stopa, za denního světla mají videa datovou stopu 23 Mb/s, to je na poměry videí z mobilních telefonů velmi slušné s počtem snímků 29. Ovšem jakmile se zhorší světlo nebo jsem natáčel v noci, pak počet snímků klesá na šestnáct za vteřinu a datová stopa je výrazně slabší - 12-13 Mb/s. Samotný zvuk je pořizován ve stereo kvalitě 130 kb/s, a proti němu nemám žádné připomínky. Shrnu-li vše, patří videa svojí obrazovou kvalitou i zvukem mezi ty nejlepší, Idol X může na dovolené zastoupit i videokameru.

Telefonní seznam

Telefonní seznam si klade za cíl, „neotravovat“ uživatele množstvím informací a oceňuji i menší provázanost se sociálními sítěmi. Nepřekvapí, že každý kontakt může mít své vlastní vyzvánění i fotografii. V dialeru při zadávání kontaktu se dá vyhledávat postupným vyťukáváním písmen. Podporována je i rozšířená synchronizace do interní paměti, na SIM kartu či přes klienta OneTouch backup.

Prostředí telefonního seznamu je velmi jednoduché

Zprávy

Centrem textových zpráv jsou konverzace. V přijatých zprávách i konceptech můžeme mít vlastní libovolnou tapetu pozadí a míra personalizace zasahuje do takové míry, že nám zařízení dává volnou ruku v tom, zvolit si vlastní vyzvánění pro příchozí sms a aktivaci vibrací. Pro psaní jsou uživateli nabídnuty dvě softwarové klávesnice. SwiftKey je tou pokročilejší z nich, umožňuje psaní za pomocí tahů, predikci slov, podporu pravopisu v českém jazyce.

Ve zprávách si můžeme zvolit barevné pozadí. Pro psaní jsou k dispozici Android klávesnice a Swift klávesnice

Druhou klávesnicí je Android klávesnice. Obě klávesnice jsou typu QWERTZ. Druhé řešení mi více vyhovovalo z pohledu rozložení kláves a jejich velikosti. Psalo se mi přesněji a rychleji. Výrobce myslel i na odpočítávání znaků, ale ne od plného počtu, ale až od počtu 135 znaků. E-mailová komunikace je řešena opět formou dvou klientů, nechybí push synchronizace, složky, štítky, podpora příloh a nastavení podpisu. Prostě Androidí klasika.

Organizační funkce a GPS

V organizační oblasti nejprve přebírá první slovo kalendář. Jeho plocha využívá celého displeje bezezbytku. Na mě tento styl působí trochu „roztahaně“. Nevidím totiž nikde náhledy událostí daného dne a pokud mě zajímá detail konkrétní události, nezbývá nic jiného, než ji rozkliknout. Kalendář pracuje s měsíčním, týdenním a denním náhledem. U nové události nečekejte kdovíjak velkou propracovanost, lzee přidat poznámky, opakování, časové ohraničení a tím to končí. Přílohy nepodporuje, ani výběr lokality podle mapy, pouze přidání názvu ulice. Dále tu máme hned dvě aplikace poznámek. První chudší verzí jsou „poznámky“. Mají napevno dané žluté pozadí, ocenil bych volbu jiného odstínu. Nepodporují přílohy ani jiné rozšířené možnosti, můžeme pouze přidat text a případně jej sdílet prostřednictvím zpráv či e-mailu, přes Bluetooth nebo na sociální sítě jej nepošleme.

Kalendář i poznámky jsou velice jednoduché

Druhou aplikací jsou Evernote poznámky. Nabízejí online synchronizace s vlastním účtem, třídění poznámek, podporují přílohy, tagy i složky. Ostatně je to jedna z nejlepších multiplatformních aplikací na poznámky na světě a své kvality dosvědčila i zde. Aplikace úkoly byla pravděpodobně přidána v duchu myšlenky „aby se neřeklo“. Jinak si nedokážu vysvětlit její ořezané až základní možnosti. Novému úkolu lze přiřadit název a podrobnosti, ale kam se vytratila možnost zvolení si priority? Nečekám možnosti k alternativám placených aplikací, ale úkoly bez priority znamenají, jako by ta aplikace ani neexistovala.

Prohlížení dokumentů je svěřeno hned několika aplikacím. První aplikací je Adobe Reader, jehož parketou jsou dokumenty ve formátu PDF. Další aplikací je Kingsoft Office, jenž umí otevřít dokumenty, editovat je i vytvářet zcela nové. Podporuje dokonce i kontrolu pravopisu v českém jazyce, velikost a typ písma a další formátování textu. Jeho možnosti jsou spíše skromnější, ale jak se říká „darovanému koni na zuby nehleď“. To však Alcatelu nestačí, přidává totiž ještě druhou kancelářskou aplikaci OfficeSuite. Má sice bohatší možnosti, ale daní za propracovanější funkce jsou některá omezení. Nainstalovaná verze podporuje jen otevření a prohlížení dokumentů. Tvorba ani editace textu v této verzi není zpřístupněna.

Naopak pro práci s dokumenty se nabízejí hned tři aplikace - Adobe Reader, OfficeSuite a Kingsoft Office

Doplňkovými funkcemi je převodník jednotek „Currency converter“. Vybrat si můžeme z více než třiceti dostupných měn. Chválím i přítomnost české měny. Druhou aplikací je svítilna s možností výběru tří stupňů intenzity. V terénu nebo přírodě se hodí vestavěný kompas, načež hned naváže aplikace počasí. Aplikace nahrávání zvuku nabídne větší možnosti, než se zdá. V režimu nahrávání si zvolíme typ normální, jednání a přednáška. Hodit se mohou i efekty během nahrávání zvuků – potlačený ozvěny, potlačení šumu a automatické řízení zisku (zřejmě chybný překlad). Ochranu telefonu před vnějšími útoky třetích stran zajistí aplikace AVG Antivirus Pro.

Nahrávání zvuku má poměrně pokročilé volby, ochranu osobních dat zajistí AVG antivirus

Bohužel jsem si vcelku povzdechl nad funkčností GPS. Vůbec první pokus o zafixování satelitů s vypnutými daty připomínal „čekání na doktora“. Trvalo necelé dvě minuty, než došlo alespoň k zafixování šesti satelitů. S aktivovanou asistencí se pak čekání zkracuje na třicet až třicet vteřin. GPS je tak spíše pomalejší. Pokud bychom chtěli využít GPS k navigaci, musíme si vystačit s kvalitními Google mapami a navigací, která pro své fungování potřebuje stálý přístup k internetu.

Datové funkce

Prohlížení internetových stránek je na prostorném a jemném displeji jedna radost. Komfort z prohlížení stránek nám budou chtít poskytnout dva prohlížeče. Standardní a Chrome. Standardní prohlížeč v porovnání s Chrome prohlížečem nedosahuje takové rychlosti a plynulosti při vykreslování stránek, Chrome je ryhlejší a navíc potěší bohatšími možnostmi nastavení nebo synchronizací záložek. Je tak jasnou volbou.

Prohlížení stránek v obou prohlížečích je komfortní, rychlé a plynulé. Problémem nejsou ani náročnější stránky, Chrome je však výkonnější a lépe vyladěný

Datová konektivita není k zahození a Alcatel si vede velmi dobře, i když někde klopýtá. Nejrychlejší stažení dat zajistí technologie HSPA+ DC v maximální rychlost 42 Mb/s, LTE chybí. Upload dat má v péči technologie HSUPA s podporou rychlostí až 5,76 Mb/s. A samozřejmě nezapomnělo se ani na bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n. Mimochodem citlivost vysílače mne více než mile překvapila, svým dosahem a výkonem patří mezi nejlepší v mobilech. Další konektivitu zajistí Bluetooth 4.0. U takto špičkového zařízení zamrzí absence NFC, které je v této třídě telefonů již samozřejmostí. Nad chybějícím LTE se dají ještě přimhouřit oči, ale absence NFC je neodpustitelná.

Zhodnocení

Nový Alcatel One Touch Idol X aspiruje na pozici mezi nejlepšími zařízeními, u kterých výrazně převažuje výkon nad cenou. V porovnání s jinými a dražšími zařízení se jen těžko hledají výrazné nedostatky a naopak v mnoha oblastech příjemně překvapí a stane téměř na vrcholu nebo těsně pod ním. V kterých oblastech jsem novince udělil hodnocení výborné? Nejvyšší hodnocení si zaslouží za své precizní zpracování, podpořené navíc titanovým rámem.

Další známku „výborně“ si zaslouží fotoaparát. Pochybuji, že se najde někdo, kdo by od tohoto modelu očekával snímky na takové úrovni, která dosahuje bez problémů kvalit konkurence, v noci kdejaký dražší telefon i překonává. Zamrzí jen občasná neostrost částí snímků nebo vyšší šum. Také displej dostane to nejvyšší možné ocenění. Nabídne krásné podání barev, pozorovací úhly, čitelnost na slunci i slušné podání černé. Sám za sebe na něm nemohu najít jediný nedostatek či mínus. I ochranné sklo chrání tak jak má a na konci testu stále nevykazuje žádná poškození či škrábance.

Naopak kritiku si zaslouží paměť. Zkrátka u špičkového zařízení, které je cíleno na multimediální funkce, je paměť o velikosti 12 GB zcela nedostatečná. Může být i dostatečná, pokud nebudete používat offline navigaci, nebude hrát ty nejlepší hry, kdy jedna hra může zabrat i víc jak 1 GB, a nebudete nahrávat dlouhá videa. Horší je rovněž GPS, u kterého fixace při vypnutých datech i s asistencí trvá neúměrně dlouho, zvláště pak první start. To samé platí i pro výkon, který není stoprocentní a často jsem se setkával se zpomalenými reakcemi, stejně tak na nejnáročnější hry Alcatel nestačí.

Jako celek se novinka bezesporu povedla a neobávám se toho, že by si své zájemce nenašla. Naopak, předpovídám ji velké úspěchy, protože má na co nalákat. Mnoho lidí, kteří nechtějí „lacině“ vypadající zařízení, osloví svým vzhledem i zpracováním, osloví kvalitní fotoaparát i špičkový FullHD displej a za danou cenu neexistuje lepší alternativa. Výše zmíněné nedostatky typu horší optimalizace a GPS odstraní další aktualizace, které ovšem v době psaní článku nebyly dostupné. Pokud se tak skutečně zlepší výkon přístroje i zlepší citlivost GPS modulu, tak v této cenové hladině nenajdete lepší zařízení, v české distribuci se totiž Idol X prodává za cenu kolem 9 900 Kč s daní, což je velmi slušné.

Konkurence

Kdo může být konkurentem? Cenou vyšší střední třída třída, výbavou ale ta vůbec nejlepší chytrá zařízení na trhu. První, na koho může Idol X narazit, je doprodávající se Sony Xperia Z, která je o necelé tři tisíce dražší. Jejími slabinami je slabá pohotovostní výdrž, výrazně horší dotykový displej i fotoaparát. Naopak mezi její silné stránky patří výkonnější procesor, slot na paměťové karty či technologie LTE a NFC.

Dalším soupeřem na cestě k získání peněženky zákazníka bude HTC One, které je výrazně dražší, cca o necelé čtyři tisíce. Oproti Idolu X má v praxi slabší fotoaparát, chybí mu také slot na karty, ale kompenzuje to větší kapacitou paměti 32 GB. Rovněž i on má mnohem výkonnější procesor, NFC či asi v současnosti nejlepší zvukový výstup z reproduktorů i do sluchátek.

HTC One - oficiální fotografie

Jak obstojí v porovnání s údajně jedním nejlepším Samsung Galaxy S4, který vyhrál i naše nedávné srovnání vlajkových lodí? Tato vlajková loď Samsungu má jak slot na karty, tak výměnnou baterii, nechybí špičkový fotoaparát, NFC a LTE. Kde může ztrácet, je snad plastová konstrukce, absence FM rádia a pro někoho i AMOLED displej s horší čitelností na slunci.

Samsung Galaxy S4 - oficiální fotografie

Nabízí se také duel se Sony Xperia Z1, která má nadmíru lákavé papírové vlastnosti. V oblasti fotoaparátu ale Alcatel novinku od Sony dorovnává a v noci i překonává, ve srovnání displejů rovněž vítězí Alcatel. Oproti Alcatelu však obsahuje NFC a LTE. Silnou stránkou je i perfektní zvukový výstup do sluchátek, díky Snapdragonu 800 má navíc Xperia Z1 takřka dvojnásobný výkon. Ovšem stojí „výhody“ za to připlatit si více jak šest tisíc?

Sony Xperia Z a Sony Xperia Z1

Doslova závratným tempem mizí z prodejen nejnovější přírůstek výrobce LG G2. Výrobce nasadil agresivní cenovou politiku, kdy startovací cena začíná na necelých třinácti tisících korunách s daní. Největším záporem je taktéž chybějící slot na karty a 16 GB paměť. Pak tu jsou už pouze samé přednosti. Snapdragon 800 nabídne ohromující výkon, 13megapixelový fotoaparát výrazně překvapil, je navíc s optickou stabilizací, výrobce nešetřil ani na softwarových vychytávkách, a aby toho nebylo málo, je tu i nahrávání zvuku v Hi-fi kvalitě či perfektní 5,2palcový IPS displej. G2 je nyní asi největší hrozbou Idolu X.

LG G2 - oficiální fotografie

A když se zaměříme pouze na fotografické schopnosti, najde Idol X pokořitele v Nokii Lumia 1020. Ta totiž v současné chvíli kraluje všem fotomobilům. Nabídne odlišnou platformu Windows Phone 8, horší rozlišení displeje, ale výkonnější procesor a větší paměť, potěší přítomností LTE i NFC. Prodává se ve dvou verzích 32 a 64 GB.

Nokia Lumia 1020 - oficiální fotografie

Za zapůjčení Alcatel OT Idol X děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

alcatel-onetouch-idol-x
Klady
  • výborný fotoaparát zvláštně za nočních podmínek
  • vynikající zobrazovací schopnosti TFT IPS displeje
  • precizní dílenské zpracování a kvalitní materiály
  • notifikační LED dioda
  • velmi dobrý zvukový výstup do sluchátek
  • podpora Dual SIM
  • velké množství předinstalovaných aplikací od výrobce
  • MicroUSB podporuje OTG
  • hmotnost a rozměry
  • cena
Zápory
  • malá interní paměť
  • absence slotu na paměťové karty
  • pomalá GPS i dlouhá doba fixace satelitů
  • slabší výkon procesoru i grafiky
  • nešťastně umístěná vypínací klávesa
  • špatně optimalizovaný software
  • chudé prostředí fotoaparátu
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Refael
Velice se O M L O U V Á M za otázku, týkající se jiného tématu než tohoto smartfónu, ale nevím, kam mám mojí otázku nasměrovat:

Jak na Google Play prosím najdu rubriku "Moje Aplikace" ?
Od včerejšího update Google Play na verzi 4.4 tato možnost zmizela a nemohu jí nikde najit.

Dekuji předem za odpověď a ještě jednou se O M L O U V Á M ! ! !
Refael
Už jsem našel způsob(náhodou), jak se dostat do "Moje Aplikace" .

Jinak mne po přečtení recenze Alcatel mile prekvapil.
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Co se týká výkonu na hry,je dostačující. Je to totiž softwaverovi problém. Mám stejný procesor (1,2 GHz) v telefonu a zmiňované hry jedou bez sekání. GPS se dá taky jednoduše opravyt,je ale potřeba root.
Richard Vaclavik
Richard Vaclavik
Naopak hry jako GTA Vice city a San Andreas byly poměrně slušné hratelné... Určitě ??;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze