Alcatel One Touch Idol X: test fotoaparátu s překvapivým výsledkem

16

One Touch Idol X je prvním zařízením na našem trhu tohoto výrobce, které nabídne 13megapixelový fotoaparát. O to víc jsme v očekávání, jaké výsledky bude podávat. Tenké tělo znamená většinou znamená určité kompromisy v kvalitě fotek. Jak dopadla zbrusu nová vlajková loď od Alcatelu?

Alcatel One Touch Idol X patří mezi nejzajímavější zařízení poslední doby, zejména z pohledu ceny. V ceně necelých deseti tisíc korun nabídne velmi štíhlé tělo s tloušťkou jen 6,9 milimetrů s titanovým rámem nebo výkonný čtyřjádrový procesor o taktu 1,5 GHz typu MediaTek 6589T s pamětí RAM 2 GB (po zapnutí je k dispozici velkorysých 1200 MB). A chloubou je i 5 palcový TFT IPS displej, který v kombinaci s obrazovým enginem MiraVison přináší výrazné podání barev, minimální odlesky, vysokou úroveň jasu i extrémní pozorovací úhly. A je tomu skutečně tak, displej v podání novinky patří mezi to nejlepší, co jsem v mobilních telefonech dosud mohl vidět. V tenkém těle pak nalezneme i baterii s kapacitou 2000 mAh. V praxi je zatím výdrž velmi dobrá.

Alcatel One Touch Idol X - oficiální fotografie čtyř barevných variant

TIP: Špičkový Alcatel One Touch Idol X s FullHD displejem naživo z MWC

A nyní to hlavní, o čem celý náš dnešní článek je. Hlavní dějství se točí kolem 13,1 megapixelového fotoaparátu s autofocusem se speciální optikou "Blue Glass". Samotný objektiv se vyznačuje vynikající světelností f/2.0 a výrobce deklaruje i špičkové makro snímky již od 5 centimetrů. Nechybí nahrávání FullHD videí, HDR režim a panorama režim. Pro videohovory je k dispozici přední kamera s rozlišením 2,1 megapixelů a taktéž s objektivem nadprůměrné světelnosti f/2.2. Samotný senzor neznámé velikosti je typu BSI (Exmor RS) a pochází od Sony.

Alcatel One Touch Idol X - oficiální fotografie čtyř barevných variant

Čím mě výrobce poměrně výrazně zklamal, jsou možnosti respektive prostředí fotoaparátu, ve kterém schází jakékoliv pokročilé volby pro nastavení fotoaparátu. Najdeme zde pouze zaostření dotykem, HDR režim a panorama režim. Chybí nastavení vyvážení bílé, ISO, volba rozlišení i efekty.

Základem fotoaparátu je hledáček, kdekoliv na obrazovce můžeme na snímek dotykem zaostřit, čímž dojde k automatické úpravě expozice a zaostření, následně pak pomocí softwarové spouště snímek vyfotíme. Pořízení snímku za dobrých podmínek je okamžité, v horších světelných podmínkách trvá i dvě až tři sekundy, než se snímek pořídí. Samotné snímky mají slušnou datovou velikost v rozmezí 4 - 6 MB. Zvláštním způsobem funguje automatické nastavení citlivosti, snímky pořízené v interiéru mají totiž hodnotu ISO 100 a v nočních podmínkách pouze 300 a 400, což je velmi málo. Delším podržením spouště fotoaparátu dojde k pořízení série snímků.

Mezi elitními fotomobily patří snímky mezi nadprůměrné, některé snímky se dají označit jako špičkové. Vzhledem k tloušťce těla a tím miniaturnímu senzoru, jehož velikost se nám nepodařilo zjistit, jsou výsledky opravdu výborné, i když problémy najdeme i zde.

Makro snímky

Nejsilnější stránkou fotoaparátu jsou opravdu excelentní makro snímky. Konkurenci ukazuje záda minimální zaostřovací vzdáleností, která je 4 - 5 centimetrů. Makro snímky mají krásně rozmazané pozadí a málokdy se mi stalo, že by fotoaparát nedokázal zaostřit byť i na velmi malou plochu, přitom telefony s ostřením na menší objekty mívají fotoaparáty v mobilech obecný problém. Samotná technická kvalita fotek je pak skutečně vynikající. Všimnout si můžeme detailní struktury kláves či pouzdra.

Interiér

Kvalita snímků pořízených v interiérů bývá zpravidla horší. Společnými znaky totiž bývá menší ostrost, nižší úroveň detailů a vysoká hladina šumu. Nicméně kvalita snímků opět i v této oblasti je nadprůměrná. Zejména první snímek překvapí nižším šumem a dobrými detaily, není ale ostrý po celé své ploše. Zbylé snímky si taktéž drží velmi dobrou úroveň a můžeme říct, že mnozí konkurenti si v daném prostředí vedou hůř.

Noční snímky

Noční snímky si již tak dobré zhodnocení nezaslouží. Úroveň detailů je spíše průměrná, hladina šumu je vysoká a často se mi stávalo, že snímek byl rozmazaný. Příznivě hodnotím pouze druhý snímek zleva, který vzhledem ke světelným podmínkám překvapí svoji ostrostí i detaily.

Ideální světelné podmínky

Řekli byste, že za dobrého světla budou snímky zcela ideální? Není to tak jednoznačné. Fotoaparát totiž při ostrém světle mívá tendenci snímky přepalovat. Když už se snímek povede, tak jsou některé části snímků byly rozmazané, což celý zážitek ze snímku degraduje. Pokud už se snímek povedl, pak úroveň detailů byly na takové úrovni, že bychom jej mohli označit jako výborné s tím, že si Alcatel zaslouží vstupenku do klubu nejlepších fotomobilů.

Snímky z přední kamery

Obrazová kvalita snímků patří spolu s přední kamerou HTC One a Ascendem P6 patří mezi nejlepší, které můžeme dnes v mobilních telefonech vidět. Snímky v rozlišení 2,1 Mpx jsou ostré a mají velmi dobrou úroveň detailů.

Vzhledem k tomu, že v námi testovaném zařízení je prvotní software a zahraniční uživatelé uvádí, že již dostali tři aktualizace, lze předpokládat, že fotoaparát se s dalšími aktualizacemi zlepší. I tak lze ale zatím hodnotit snímky z Alcatelu jako nadprůměrné a jediná věc, která výrazně zamrzí, je znatelná neostrost po stranách snímků, která celkový dojem z jinak velmi kvalitních a detailních fotografií kazí. To je ale velmi pravděpodobně věc optiky, která se jen tak nezmění.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol X

Kompletní specifikace
Konstrukce140,4 × 67,5 × 6,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 224 × 3 168), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2013, ?
Diskuze ke článku
Lukáš
Tohle jestli je průměr, tak to už přeháním. Neostré, plné šumu, no já si taky žádné naděje nedělal.
Michal
Jsem naprosto unešen tímto skvělým supermobilem, který jsem si nechal poslat z Číny pod domácím názvem TCL Idol X za pouhých 320 dolarů. Hlavně displej, ten je prostě neuvěřitelný a taky to zpracování... prostě prvotřídní. Jinak souhlasím s autorem, že aplikace fotoaparátu je hrozná. Místo ní používám Snap Camera, kde je plno nastavení a z foťáku to vymáčkně maximum.

Vypadá to, že se nyní TCL/Alcatel brutálně rozjel a těším se co bude dál.
Radek Josiek
Dobrý den,uděláte recenzi na tenhle mobil?Díky
BulmaCZ
Radsi udelejte prosim recenzi na LENOVO P780 (da se koupit i u nas a taky nevypada dle papirovych hodnoz zle)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze