Sony Xperia XA z MWC 2016: nástupce neplavec

Sony dnes představilo nástupce populární Xperie M4 Aqua. Pokud jste ovšem jejím vlastníkem, tak vás nový model možná nepřesvědčí k upgradu. Získal sice novější hardware, ale přišel o jednu z klíčových vlastností. Podívejte se na náš první pohled na Xperii XA přímo z MWC 2016. Zhlédnout můžete také video a fotogalerii přímo z Barcelony.

Než Xperii XA uchopíte, tak si můžete vybrat jednu ze čtyř barevných variant – černou, žlutou/zlatou, růžovou a bílou. Ať už si vyberete cokoliv, tak budete příjemně překvapeni, jak 5palcová Xperie XA padne do ruky. Pokud hledáte kompaktní model střední třídy, Xperia XA by mohla být právě pro vás. Celkové zpracování je kvalitní, byť kovové jsou pouze boky přístroje a z větší části je tak nová Xperie zhotovena z plastu. Díky tomu a také dobrému vyvážení jsou pocitově nové modely velmi lehké.

Sony Xperia XA – první pohled z MWC 2016

U designu a zpracování ještě zůstaneme. Na boku přístroje totiž nechybí praktické tlačítko pro aktivování fotoaparátu, a to se může hodit. Na zadní straně se pak nachází fotoaparát se standardním rozlišením 13 megapixelů, doplněný čelní 8megapixelovou kamerkou. Zmínit ale musíme funkci, jež Sony prezentovalo. Nové Xperie mají lépe stabilizovat snímek v pohybu a dokonce eliminují a predikují pohyb vaší ruky. Tím se snaží zamezit rozmazaným fotografiím.

Po stránce hardwaru zde máme HD rozlišení displeje. Na 5 palcích to znamená 294 ppi a společně s vysokým jasem je displej naprosto dostačující. Na střední třídu zde máme i obstojný MediaTek Helio P10 a 2 GB RAM. Není to žádná hitparáda, ale na danou cenu a jako nástupce M4 Aqua to je přiměřená výbava. Bohužel už nepotěší, že Xperia XA nenabídne voděodolnost a celkově se tak zařadí do davu střední třídy a ztratí tím exkluzivitu. Střední třída je totiž plná tvrdé konkurence a podobný model by se mohl snadno ztratit.

Více hodnotit nemůžeme, protože námi testovaná Xperia XA je zatím pouze předprodejním kusem a software bude chtít ještě doladit. Sony na to má ještě čas, protože do prodeje se nový model dostane až v létě. A cena? Ta by se měla pohybovat kolem hranice 8 000 Kč, což je poměrně vysoko. I když je novinka dobře zpracovaná a první dojmy nejsou špatné, tak nás mrzí absence vyšší odolnosti.

Technické parametry Sony Xperia XA

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 66,8 × 7,9 mm, 137,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek helio P10, CPU: 8×2 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostčerven 2016,
Diskuze ke článku
lol
podľa textu 8Mpx fotoaparát, podľa tabuľky 13Mpx, tak koľko? tých 13Mpx máte tuším aj v predchádzajúcich článkoch kde je spomenutá Xperia XA...
JaroB
Inak kde ste zobrali , že XA je nástupcom M4 Aqua ? Nástupcom je samozrejme M5 a nie XA ...
Roman Matúš Labuš
Roman Matúš Labuš
Škoda, že vodeodolnosť nie je :(
Daniel
Teda uvedené v létě? Tak to je trapas :-) navic nic co už nemá konkurence

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze