Sony Xperia sola v redakci: první dojmy z hybrida

79

Do naší redakce dorazila mnohými celkem očekávaná novinka Xperia sola od japonského výrobce Sony, která upoutá především doposud nevídanou možností ovládání. Podívejte se na naše první seznámení s funkcemi telefonu, a také na náš podrobný videopohled.

Sony Xperii sola právě testujeme. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní nebo odpovědi zahrneme do připravované recenze.

Sony Xperia sola - oficiální fotografie

Preview - Sony Xperia sola představena: bezdotykový displej přichází

Xperia sola je telefon, při jehož představení mnoha fandům Sony (Ericssonu) spadl kámen ze srdce. Sony totiž před ní představilo tři telefony řady Xperia NXT, které si jsou na první pohled podobné jako vejce vejci (hranaté tvary, průhledný proužek pod displejem). Řeč je samozřejmě o modelech Xperia S, P a U. Sympatizanti značky se proto právem obávali, aby Sony po roce, ve kterém ještě ve společném podniku s Ericssonem představovalo sice hardwarově také téměř totožné, avšak designově pokaždé zcela unikátní a oblíbené telefony, najednou nezačalo z prodejních linek chrlit pořád ty stejné, akorát podle svého třídního zaměření pouze příslušně velikostně upravené modely.

Dnes už víme, že i zmiňované první Xperie od samostatného Sony nejsou tak úplně totožné, a dá se mezi nimi najít několik rozdílů. Je ale dobře, že se výrobce i nadále snaží vymýšlet jiné varianty vzhledu svých telefonů.

Sony Xperia sola je rozhodně krásným kouskem hardwaru

Xperia sola je rozhodně velice pěkný telefon. Máme v redakci bílou i černou variantu a obě určitě mají něco do sebe. Překvapila nás nízká hmotnost lehce přesahující sto gramů a také profilová tloušťka necelých 10 milimetrů. Telefon se v ruce drží opravdu dobře a díky displeji s optimální úhlopříčkou 3,7 palce jej není problém pohodlně ovládat jednou rukou.

Telefon díky příjemným rozměrům padne do ruky jako ulitý

Když už jsme nakousli displej, tak u něj ještě chvíli zůstaneme. Je to totiž asi ta největší zvláštnost Xperie sola. Předně vystupuje nad okraje šasi a má pod sebou pouze malou plastovou bradu s logem Xperia, která je právě součástí šasi. To už je samo o sobě neobvyklé, výrobce si ale s displejem pohrál ještě daleko více. Pomocí zajímavé změny v technologii snímání dotyků prstů, o které jsme podrobněji psali v tomto článku, jste totiž schopni displej ovládat jak klasickými doteky, tak také pohyby prstů cca 2 cm nad ním. Funguje to naprosto korektně, zatím to má ale jeden háček, který si ale pro vás necháme až do podrobné recenze, na kterou pro vás chystáme na příští týden.

Sony Xperia sola – videopohled

Zastavme se ještě krátce u některých zajímavých technických parametrů, kterými se novinka může pochlubit. Stejně jako Xperia P, U, a také čerstvě představená odolná Xperia Go, obsahuje ve svém nitru i sola čipovou sadu U8500 NovaThor od ST-Ericsson. Dvoujádrový Cortex-A9 procesor s taktem 1 GHz a grafika Mali-400MP by rozhodně neudělali ostudu ani telefonu s cenovkou o několik tisícovek vyšší. Výkon je opravdu znát a málokdy se stane, že by se vám při práci telefon zasekl.

Xperia sola ve společnosti ostatních již prodávaných novinek letošního roku od Sony

Co vás určitě hodně potěší je fakt, že základní 4 GB vnitřní paměti můžete na rozdíl od všech tří u nás již prodávaných Xperií s průhledným proužkem rozšířit o paměťové karty microSD. Teoreticky tak můžete získat paměť až 36 GB, což už je pro většinu uživatelů naprosto dostatečná porce. Další vlastností, která zůstala zachována, je odnímatelný zadní kryt, pod kterým se nachází právě zmíněný slot na paměťové karty, a také slot na SIM kartu (nikoliv micro SIM jako u Xperie P). Baterie (Li-Ion 1 320 mAh), která se nachází napravo od tohoto slotu, je bohužel bez zásahu šroubováku nevyměnitelná. Podrobný test její výdrže přineseme až v recenzi.

Nepřehlédněte: Recenze Sony Xperia P – Nejlepší Xperia posledních let

Jako operační systém zvolilo Sony samozřejmě Android, ovšem i v tomto případě v jeho starší verzi Gingearbread 2.3.7. Prostředí je celkem svižné a přináší několik zajímavých inovací, a oproti starším Xperiím je také bohatší na aplikační výbavu přímo od výroby. Aktualizace na nejnovější Android 4.xx se stejně jako u ostatních modelů očekává během několika týdnů.

Sony Xperia sola v bílém barevném provedení

Fotoaparát přichází s rozlišením 5 megapixelů a nechybí mu ani autofocus a přisvětlovací LED dioda. Zklamal nás nemožností fotit fotografie s širokoúhlým poměrem stran v plném rozlišení a také tím, že umí natáčet videa pouze v HD Ready, nikoliv však ve Full HD rozlišení. Jinak jsou ale výsledné fotografie celkem dobré a koukatelné. Kvalit nedávno recenzované Xperie P ale rozhodně nedosahují. Na detailnější hodnocení si budete muset počkat opět do recenze. Níže ještě přikládáme několik testovacích snímků z interiéru.

Sony Xperii sola právě testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na vše, co vás zajímá.

Technické parametry Sony Xperia sola

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 59 × 9,9 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012,
Diskuze ke článku
Mario
Už přes týden řeším dilema, jestli koupit Xperia sola, nebo Xperia Arc S. Oba mají něco do sebe. Po designové stránce se mi líbí oba, u Arcu prohnuté tělo, u soly vystouplý displej. Opravdu nevím co vybrat. Poraďte.
jajik
Asi nejvíc se na diskuzích u Xperie Sola přetřásá nízká kapacita baterie1320 mAh. Zajímalo by mě např. porovnání výdrže s loňským předchůdcem Xperia Neo/NeoV. Sola má novější, možná méně žravější čipset, Neo/Neo V zase větší baterku 1500 mAh. Jaká je skutečná výdrž baterie při běžném použití / při přehrávání hudby?
V článku je uveden, že baterie je bez šroubováku nevyměnitelná. Není jasné, co je tím přesně myšleno. Je tedy za použití šroubováku vyměnitelná? Bude si jí moci každý vyměnit svépomocí - bude se dát běžně koupit?
Ještě bych uvítal zhodnocení kvality zvukového výstupu (do sluchátek), případně krátké slovní porovnání kvality zvuku např. s Xperií P, Xperií Neo nebo s jinými mobily dané kategorie.
KUBA
Dobry den, nevite nekdo kdy se bude prodavat sola uz s ics a kdy se bude ovladat cely telefon bezdotykove. Diky za odpoved
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Android 4.0 ICS přímo od výroby očekávejte zhruba do měsíce. Update, který by zpřístupnil ovládání celého telefonu pomocí bezdotyku zatím nebyl oznámen.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze