Sony Xperia P
recenze

Sony Xperia P

Nejlepší Xperia posledních let

Xperia P si nás v redakci ihned získala. Jednak vynikajícím zpracováním, tak i kvalitním displejem nebo svoji výbavou. V mnohých ohledech překonává dokonce Xperii S. Zajímá vás v čem má navrch? Na druhou stranu, je potřeba ledacos zlepšit. Co máme namysli zjistíte v samotné recenzi.

Sony Xperia P byla představena v únoru letošního roku na kongresu MWC v Barceloně. Spolu s další dvojicí Xperií S a U spadá do nové řady NXT aje kompromisem mezi střední třídou v podobě Xperie U a top zařízením Xperií S. Nabídne rozumné rozměry, přesto se na výbavě nijak nešetřilo. Mezi dominantní rysy patří hliníkové unibody tělo nebo inovativní technologie dotykového displeje WhiteMagic pro lepší zobrazení bílé a špičkový jas.

Nechybí ani nový dvoujádrový procesor a jeden z nejvýkonnějších grafických čipů současnosti Mali-400MP. Výrobce ale bohužel upustil od paměťových karet a připravil interní pamět s kapacitou 16 GB. Pozornost byla směřována i na 8 Mpx fotoaparát s Full HD videi. Jaké výsledky nabídne?

Sony Xperia P – oficiální fotografie

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft kde můžete zakoupit Xperii P

Technické parametry Sony Xperia P

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 59,5 × 10,5 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 305 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012,

Sony Xperia P – videopohled

Obsah balení

  • Datový a nabíjecí micro USB kabel
  • Špuntová sluchátka Sony MH750 s třemi vyměnitelnými nástavci
  • HDMI kabel
  • Ochranná folie + ochranná folie nanesená již na telefonu
  • Kožené pouzdro
  • 2 ks Smart tagů

Prodejní balení Xperie P je bohaté, ostatní výrobci by si mohli vzít ponaučení

Design a konstrukce: hliníkový elegán

Sony Xperia P je dalším z řady telefonů používající nový NXT design, který Sony začalo používat v tomto roce. Opět se tedy díváme na ostře řezané rysy, hrany a tvar téměř dokonalého kvádru. Sony opět přidává kultovní průhledný proužek v dolní části telefonu, ve kterém jsou nově umístěna přímo tlačítka. Modely Xperia S a U je mají nad tímto proužkem a v něm mají pouze popisky.

Telefon nabídne opravdu příjemné rozměry, dobrou hmotnost i špičkové zpracování

Díky svým ideálním rozměrům, představujícím kompromis mezi velikostí displeje a rozměry telefonu, je Xperia P velmi fotogenická a elegantní. V redakci máme černou i kovově stříbrnou variantu a každá má něco do sebe. Hodnotněji však působí možná černá verze. Xperia P nabídne tzv. unibody tělo, které je vyhotoveno z hliníku. Rozměry těla jsou vzhledem k úhlopříčce displeje velmi kompaktní 122 × 59,5 × 10,5 mm, hmotnost se zastavila na příjemných 120 gramech. Při hodnocení telefonu jako celku opět Sony nezklamalo a mezi ostatními výrobci umí ukázat, že design telefonů je prioritou a umí se odlišit.

Baterie není bohužel uživateli zpřístupněna, její výměna je tak nemožná. V horní části je plastový vršek, který v případě našeho kusu vykazoval mírnou vůli a povrzával a najdeme v něm 3,5 mm jack konektor. Na zadní straně, kde se plastový vršek setkává s kovovým krytem, pohmatem najdeme ostré kovové výčnělky. Plastový výlisek tak není ve stejné úrovni s kovem, což je malá vada na jinak dokonalém zpracování.

Dalším plastovým prvkem je spodní brada, která je oddělena průsvitným proužkem. V něm je umístěná trojice senzorových kláves. Plastová brada je stejně jako u Xperie S poměrně nestabilní s drobnou vůlí. Senzorové klávesy jsou velmi citlivé a často jsem omylem jen letmým zavaděním o ně aktivoval jejich funkci.

Při bližším zkoumání průhledného proužku si můžeme všimnout tenkých vodičů, kterými je průsvitný proužek protkán. Anténa a další prvky umístěné v bradě jsou jimi propojené se zbytkem telefonu. Tlačítka v proužku jsou podsvícená, ale ne rovnoměrně po celé své ploše. Při náklonu telefonu navíc mezi průhlednou lištou a spodní bradou podsvícení prosvítá. Narušuje to pozitivní dojem z dobře vypadajícího telefonu. Podsvícení průhledného proužku nelze nijak nastavit ani vypnout. Proužek rovněž neupozorňuje na události, protože tuto úlohu má na starosti dedikovaná dioda. Na levém boku telefonu se pak nachází plastová či spíše bakelitová záslepka slotu pro micro SIM kartu a dále dvojice nechráněných micro USB a micro HDMI konektorů. Micro USB konektor podporuje funkci USB Host.

Na pravém boku je v horní části mřížka reproduktoru, který je opravdu výkonný a hlasitý. Z posledních Xperií podává jednoznačně nejhlasitější reprodukci. Dále jsou tu klávesy pro hlasitost, zapnutí telefonu a dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Kovové zpracování telefonu zaslouží jedničku. Kovy jsou kvalitní, neprohýbají se, ani nevržou.

Na přední straně nalezneme nad dotykovým displejem čidlo, regulující jas displeje. Pracuje velmi dobře. Dále je tu i proximity senzor, který se stará o to, aby během hovoru nedošlo k nechtěné aktivaci displeje. Přesto během hovoru došlo několikrát k nechtěnému ukončení právě probíhajícího hovoru. Dále je tu kamera s VGA rozlišením a sluchátko. V něm je ukrytá dioda, která signalizuje nabíjení oranžovou barvou, zelenou barvou ukončené nabíjení a zmeškanou událost.

Zadní strana začíná přisvětlovací diodou a zapuštěnou optikou fotoaparátu. Za to výrobce chválím, nedojde tak k jejímu poškrábání ani ušpinění. Hned pod fotoaparátem je skryta anténa NFC. Ve spodní části je pak zelené kolečko – logo výrobce.

Baterie a výdrž: Titanic bez posádky

Všechny iluze končí při čtení parametrů u baterie s kapacitou 1305 mAh. Naopak pesimisté a škarohlídi se mohou radovat. Asi málokdo by si totiž řekl, že baterie s takto poddimenzovanou kapacitou udrží při životě telefon několik dní. Navíc dvoujádro přidá taky svoji trošku do mlýna. Nakonec se výdrž ukazuje v takovém duchu, v jakém jsme očekávali.

Telefon v případě průměrného používání vydrží při životě necelý jeden den, a to musím občas vypínat data na pozadí a hlídat si GPS. Mé používání zahrnuje občasné používání foursquare, desítku sms denně, pěti minut hlasových hovorů nebo 15 minut prohlížení internetu, synchronizaci mailů, či občas aktivní GPS . Jas displeje mám v úsporném režimu. Telefonu tak nedávám zabrat takovým způsobem, jako jindy, jinak bych se jen stěží dočkal denní výdrže. Pokud tedy využíváte telefon opravdu intenzivně a potřebujete dobrou výdrž, Xperia P nebude ideálním kandidátem. Pokud naopak Xperii P nebudete příliš vytěžovat, dožije se zhruba jednoho a půl dne. V každém případě ale musíte počítat s nabíjením přes noc, protože konce druhého dne se nedočká.

Pravá strana telefonů je obdařena hned třemi klávesami pro spoušť fotoaparátu, klávesou hlasitosti i vypnutí telefonu. Navíc je zde i reproduktor

Provedl jsem i standardizované testy výdrže. V tomto směru novinka nedopadla nijak dobře a žádné medailové pozice neobsadila, ba nedosáhla ani na bramborovou medaili. Vyzkoušeli jsme přehrávání YouTube videí. Deaktivoval jsem synchronizaci i ostatní procesy, měl nastavený jas na padesát procent a přehrávání zvuků probíhalo do sluchátek na 50 % hlasitost. Baterie dobojovala na 206 minutách, což je opravdu podprůměrný výsledek.

Na levém boku se nachází nepříliš odolná plastová krytka micro SIM karty

V oblasti výdrže jsme vyzkoušeli také standardní test výdrže při prohlížení internetu. Deaktivoval jsem Flash, připojení jsme byli na Wi-Fi síti se zabezpečením WPA2 a výsledek činil 313 minut, což je jeden z nejhůře námi naměřených časů vůbec. Doufáme, že s další aktualizací dojde ke znatelnému vylepšení výdrže, protože takto je výdrž jednou z největších slabin jinak povedené Xperie P. Novinka podporuje i rychlonabíjení. Baterie může být plně nabita za hodinu a půl. Pouhých deset minut stačí zhruba na hodinu hovorového času. Za třicet minut jsme telefon nabili z 10% na 50% kapacity baterie a za zhruba 55 minut dosáhnete z 0% na 80% nabití baterie.

Zvuk: z boku mě uslyší kdokoliv

Nová Xperia P sice neoslní výdrží, ale je hvězdou hudebního galavečera. Hudební výkon novinky mile překvapil a největší škarohlídi mění názor. Příjemným překvapením jsou schopnosti vestavěného reproduktoru, který je navíc umístěný na pravém boku. Už nemusím napínat ucho, abych vůbec slyšel, zda mi došla zpráva či někdo volá.

Detail spodní brady. Můžeme vidět průhlednou linku ve které se nacházejí senzorové klávesy.

Reproduktor řádí o sto šest a jeho hlasitost je příkladná. Je o poznání hlasitější, než tomu je u vlajkové lodi Xperie S a i charakter projevu je bohatší a hutnější. Kvalita zvuku do výrobcem dodávaných sluchátek se řadí do lepšího průměru, naopak Xperia S mi přijde o chlup lepší. Zvukovému projevu chybí větší dynamika. Hlasitost je bezproblémová. S vlastními sluchátky hodnotím přednes jako nadprůměrný, nicméně jsou na trhu lepší zařízení, která reprodukují lepší výstup. Zvuk ve sluchátku je dobře slyšitelný a hlasitost se nesmíří pouze s průměrem. Nicméně při maximální hlasitosti se už setkáte s rezonancí.

Hardware: skvělá grafika, malá paměť

Vnitřek telefonu je hostí nový dvoujádrový procesor NovaThor U8500, který tepe na frekvenci 1 GHz. O samotě ho nenechává operační paměť 1 GB RAM a výkonný grafický čip Mali-400MP. Paměťové místo je rozděleno mezi interní paměť pro data 11,26 GB a prostor pro aplikaci a hry 1,7 GB.

Testy provedené v programech Quadrant, Linpack single a multithread, SmartBench 2012, AnTuTu

Někdo namítá, že toto místo je dostatečné pro jiné bude malá paměť trestuhodným nedostatkem a důvodem, proč si Xperii P nekoupit. Slot na paměťové karty jednoduše chybí a toto řešení výrobci nejen já zazlívám. Jednoduchými počty dojdeme k tomu, že nebude trvat dlouho a interní paměť bude zaplněna. Stačí několik filmů, kvalitních her (ty mají dnes stovky MB), hudba, mapové podklady a máte problém.

Displej: čitelný za jakékoliv situace

Sony v případě Xperie P zvolilo zcela novou technologii, a to jednak v rámci svých zařízení, ale také i napříč ostatními výrobci. Přivítejte WhiteMagic. Ta se stará o věrohodné zobrazení bílé a telefonu displeje „pumpuje“ přísun jasu. Kouzlo spočívá v přidání čtvrtého subpixelu ke standardní matici RGB. Nový displej má však matici RGBW, přičemž poslední písmeno označuje bílý subpixel. Díky tomu má displej neobyčejné podání bílé a zároveň by v případě zobrazení bílé plochy (typicky web) výrazně šetřit energii. Škoda jen, že se to v reálu neprojevilo. Pokud zmíním další parametry dotykový displej se pyšní úhlopříčkou 4 palce s jemným a dostatečným rozlišením qHD 540 × 960 bodů a kapacitní vrstvou.

Horní část telefonu v něm jsou senzory regulující jas displeje, proximity senzor, sluchátko i notifikační dioda a vedle ní VGA kamera

Xperie loňského i letošního roku trpí ale jednou kritizovanou vlastností. Jsou jí špatné pozorovací úhly. Již při menším náklonu kolem 15 % dochází ke ztrátě věrohodnosti barev. Displej nové Xperia P ale říká ne! Pozorovací úhly jsou mnohem lepší. Subjektivně se mi líbí i „živost“ displeje, kontrast a sytost. Zkrátka bez okolků půjdu rovnou na věc a řeknu, že Sony se povedl výborný displej. Škoda jen, že podobný typ displeje s těmito parametry (plus HD rozlišení) nepoužilo Sony u vlajkového modelu Xperia S.

Dotykový displej doslova "září". Své zásluhy na tom má zejména technologie WhiteMagic.

Pokročilé možnosti skrývá regulace jasu za pomocí čidla. Zvolit můžeme automatický režim a při jasném počasí nebo přímém slunci oceníme „jasný režim“. Naopak v noci je užitečný „úsporný režim“. Pokud zvolíme maximální jas, tak displej bude sice perfektně čitelný, má to ale dva háčky.

Prvním je vysoká úroveň jasu, která je až neskutečná. Jedná se subjektivně o nejjasnější displej na trhu a při pohledu na něj sluncem může s malou nadsázkou působit jako dívat se do slunce. Druhým mínusem je při maximálním jasu degradace černé barvy, která se mění v šedou. Dokonce tím displej získává jako by nažloutlý nádech.

Již od výroby je na dotykovém displeji nainstalovaná ochranná folie. Na svém místě drží bez jakéhokoliv slepování nebo tvoření bublin. Odolné sklo, které chrání displej je tvrzené a imunní vůči škrábancům. Výrobce ale neuvádí, od jakého výrobce pochází.

Uživatelské prostředí: dvoujádro není znát

Operační systém Android přichází stále jen ve starší verzi 2.3.7 Gingerbread. Aktualizace na Android Ice Cream Sandwich je výrobcem přislíbena na třetí čtvrtletí letošního roku a měli bychom se jí dočkat tedy každým týdnem. Je opravdu škoda, že Android 4.0 nemá telefon už v základu. Výrobce vedle samotného systému použil i svou nadstavbu TimeScape, která se v letošní verzi mírně od té loňské liší.

Ukázka uživatelského prostředí TimeScape

TimeScape nadstavba se vyznačuje důrazem na komunikaci. Ve stejnojmenné aplikaci můžeme vidět komunikaci ze všech sociálních sítí, zpráv i e-mailové pošty pohromadě. Na pohotovostní plochu můžeme přidat necelou dvacítku předinstalovaných widgetů včetně náhledu na poslední dění v rámci TimeScape. V hlavním menu můžeme vertikálně rolovat napříč aplikacemi, možnost horizontálního pohybu chybí. Co schází, je možnost vytvoření složek v hlavním menu. Aniž bychom zacházeli hlouběji do menu, můžeme kliknutím na kontextovou klávesu či delším stiskem na aplikaci ji odinstalovat. Aplikace mohou být řazeny podle nejpoužívanějších, abecedně nebo podle vlastních preferencí uživatele. Ve spodní části displeje může uživatel nahradit stávající ikonky, případně vytvořit nové složky a do nich pak umístit zástupce aplikací.

V prostředí telefonu se setkáme s rychlou odezvou, přesto jsou zde velké rezervy ke zlepšení. Na druhou stranu multitasking je přímo ukázkově rychlý. Minimalizování či vyvolání aplikace je bez prodlevy. Ne vždy navíc telefon pracoval spolehlivě. Prvních několik dní pracovala Xperia P poslušně, nezlobila ani nijak nestávkovala. Ovšem po několika dnech jí začal zamrzat displej a rovnou několikrát denně. Vždy jsem musel sáhnout po restartu, což není příjemné. Na druhou stranu budoucí updaty by toto měly vyřešit. Zejména Ice Cream Sandwich může způsobit, že se telefon bude chovat zcela jinak.

Barevná podoba prostředí Xperie nemusí být jednotvárná. V schématech si uživatel může zvolit jedno z šesti předefinovaných schémat, lišících se barevným odstínem. Osud zasáhl v případě pohotovostních obrazovek, jejichž počet je napevno definován počtem pět a nelze je odebírat ani přidávat nové. V notifikační liště opět postrádám přehled zkratek či možnosti vypnout bezdrátové funkce. Jedinou její úlohou je zobrazování došlých událostí, zpráv nebo je domovinou hudebního přehrávače. Nicméně umí zobrazit pouze název skladby, klávesy pro ovládání však zase chybí. Notifikační lištu tak má Sony zpracovanou hůře, než konkurence.

Scény a aplikace TimeScape

Uzamykací obrazovka nabídne přímý vstup do hlavního menu nebo fotoaparátu. Při zamknuté obrazovce můžeme ovládat také hudební přehrávač. Bohužel žádného pokročilejšího rozcestníku k navoleným nebo často používaným funkcím, jako například u Samsungu, HTC nebo Huawei, jsme se nedočkali .

Fotoaparát: ten se opravdu povedl

Sony a fotoaparáty? První slovo co mě v poslední době napadne je nešetrná komprese. Mé slova se u posledních produktů Xperií 2011/2012 naplnily. Vyjma? Odpověď, už zřejmě tušíte. Xperia P se tak trochu z této party trhla a jde vlastní, velmi kvalitní cestou.

Fotoaparát pořizuje snímky v rozlišení 8 Mpx (2448 × 3264 bodů) v zobrazovacích formátech 8 Mpx 4:3, 6 Mpx 16:9, 2 Mpx 4:3/16:9. Nechybí inteligentní přisvětlovací dioda, jejíž výkon je závislý od vzdálenosti scény. Pak tu máme scény, automatický režim, nastavení expozice i nastavení citlivosti ISO od 100 až 800.

Prostředí fotoaparátu

U focené osoby můžeme nastavit tříúrovňovou detekci úsměvu. Po vzoru sofistikovaných fotoaparátů můžeme zaostřovat na mnoho způsobů. Jednoduché zaostření, vícenásobné, rozpoznání obličeje nebo zaostření dotykem.

Co se běžné nevidí je i možnost zvolení metody snímání. Snímek může být pořízen softwarovou klávesou, dotykem na plochu displeje nebo hardwarovou dvoupolohovou klávesou. Ta je sice titěrná, ale stisk je jistý s dobrou odezvou. A nakonec začínající bulvární fotografové ocení rychlé spuštění. Při vypnutém režimu stačí déle podržet spoušť cca 2 sekundy fotoaparátu a dojde k aktivaci fotoaparátu, případně pohotovému pořízení snímku.

Prostředí fotoaparátu je velmi svižné a s optimalizací zde nejsou žádné problémy. Všechna nastavení jsou dostupná pod kontextovou senzorovou klávesou. Objeví se nabídka, ve které je možné rolovat do stran (dvě obrazovky). V ní jsou ukryta všechna nastavení. Odpadá nutnost dlouhosáhlého hledání nastavení nebo zbytečného množství klikání.

Asi by bylo na čase odpovědět na otázku, čím se tak Xperia P liší od ostatních Xperií, které jsme v poslední době testovali. U výsledných snímků z fotoaparátu totiž není uplatňován tak nešetrný postprocessing a komprese a rozdíl není zanedbatelný, naopak. Pokud bychom srovnali snímky například z XperieArc, rozdíl je na první pohled patrný. Úroveň detailů je opravdu bravurní, barevné provedení snímků taktéž. Ovšem vše je na úkor něčeho.

Za co jsme vždy vynášeli Sony do nebe, byl nulový šum na snímcích za dobrých světelných podmínek. Tady i za ideálních podmínek snímky obsahují více šumu, než by bylo zdrávo. Je tedy vidět, že Sony zmírnilo dříve drastické softwarové odšumění fotografií, které způsobilo ztrátu detailů, ale na druhou stranu je tím pádem šum logicky viditelnější, protože není tak vehementně odstraňován. Tento výsledek je ale i tak lepší, protože ve finále produkuje Xperia P mnohem detailnější snímky než například vlajková loď Xperia S. Celkově je Xperia P jedním z nejlépe fotících telefonů na trhu, protože snímky z ní jsou opravdu špičkové. Ostatně posuďte sami.

Pokud bych mohl smeknout, udělal bych to u makro fotek. Telefon zaostřuje již ve vzdálenosti 10 cm a úroveň detailů i ostrost snímků včetně pseudobokehu je parádní. Moje nadšení neznalo konce a za daný výsledek by se nemusel stydět nejeden lepší kompakt.

Full HD videa nejsou tak kvalitní v porovnání s konkurencí. Někde již padly názory, že Full HD video je pouze interpolované z formátu 720p. Výsledné video je ve formátu MP4 s datovou stopou 14 Mb/s a stereo zvukem s 30 snímky za vteřinu. Na přední straně telefonu je i VGA 640 × 480 kamera určená pro videohovory. Nahrává také videoklipy ve stejném rozlišení. Pokud překousnete horší kvalitu, můžete si udělat i vlastní autoportrét.

Sony Xperia P (videopohled) – 1080p, exteriér

Multimédia: na videa se poohlédni jinde

Začnu hudebním přehrávačem, který prošel výraznou inovací, omlazovací designovou kůrou a funkčním nášupem. Všechno dění se odehrává v kategorii moje hudba. Zde najdeme skladby, alba, interprety, seznamy skladeb, SensMe nebo oblíbené skladby. SensMe vybírá skladby na základě stylu hudby a podle aktuální nálady uživatele. Telefon je ale podle těchto kritérií bohužel sám nedokáže automaticky roztřídit, musí to udělat příslušný program PC Companion.

Hudební přehrávač patří nejpovedenější, které můžeme nalézt v mobilních telefonech

Nechybí vyhledávání. Při přehrávání je zobrazovaná velká miniatura otagovaného alba. Jedním klikem ji můžeme přiřadit k oblíbeným skladbám nebo ji pro přehrání odeslat k externímu zařízení skrze Wi-Fi a standardu DLNA.

Pod kontextovou klávesou je ekvalizér. Ten nabídne osm napevno přednastavených předvoleb (heavy, pop, jazz, rovnoměrně, soul, klidný poslech, zesílení basů, zesílení výšek). Nakonec je tu i vlastní profil s pěti upravitelnými pásmy. Kdo by nebyl uspokojený, může si aktivovat prostorový zvuk nebo nastavit úroveň basů pomocí Clear Bass funkce. Zbylou funkcí je pak FM rádio, které funguje pouze po připojení sluchátek. Podporuje funkci RDS, která zobrazí informace o právě přehrávané stanici, songu či interpretovi.

Screenshot hry Nova 3

Vzhledem ani funkcemi neurazí ani nepřekvapí vestavěná 3D galerie. Pořízené snímky z fotoaparátu přímo vybízejí k následné editaci, bohužel ale chybí jak editor fotek tak i videí. Nicméně slzy jsou zbytečné. Google Play poskytne desítky aplikací určených pro editaci fotek s různými efekty a režimy úprav.

Screenshot hry FIFA 2012

Vášniví hráči si s Xperií P užijí těch pravých radovánek do té doby, než se podívají na stav interní paměti, činící pouze 12 GB. Důležitější je, že v telefonu je předinstalovaná aplikace EA Games. V tamní nabídce nalezneme mnoho her v demo režimu a jedná se o kvalitní 3D tituly jako TigerWoods PGA Tour, NeedFor Speed 3D Shift. Pokud ale zvolíme „more games“, budeme zklamání hláškou, že pro naše zařízení nejsou dostupné žádné další hry. Přesto Google Play (dříve Google Market) poskytne pro naše zařízení tisíce dalších her všech možných žánrů v bezplatných i placených verzích.

Pro grafický akcelerátor Mali-400MP v současnosti neexistuje hra, která by na něj byla krátká. Poradí si i s nejnáročnějšími 3D hrami. Vyzkoušeli jsme GTA III i Novu 3 a obě aplikace byly plynule hratelné, bez záseků a škubání. Tyto dvě hry si ale řekly o 2,5 GB místa. Vzhledem k celkové paměti 12 GB to není zrovna dobrá zpráva a opět se dostáváme k smutné nutnosti naučit se hospodařit s místem.

V sociálních sítích se novinka neztratí. V základu je předinstalovaná aplikace Google+, Pokec plus nebo aplikace Facebook. Dále je tu Facebook, který je provázán s telefonním seznamem i multimédii.

Už u Xperie S výrobce odflákl videopřehrávač a zde se budu opakovat. U špičkového zařízení, které je zaměřeno zejména na multimediální využití nepochopím absenci podpory titulků. Útěchou je aspoň podpora formátů 3GP, MP4 a avi s kontejnery DivX a xVid. Vyzkoušeli jsme i formát MKV, video se zobrazilo, ale zvuk nikoliv. Doporučuji stažení alternativního video přehrávače MX Player nebo Mobo Player. Obě verze jsou v bezplatné verzi v marketu Google Play.

Telefonní seznam: (ne)bezpečný vliv sociálních sítí

Jednoduchost a přehlednost je někdy největším benefitem. V telefonním seznamu je u jednotlivých telefonních kontaktů zobrazována malá ikonka. Po straně vidíme lištu s písmeny abecedy a kliknutím na ně můžeme vybrat konkrétní jméno či písmeno. Rychlost telefonního seznamu je blesková a rolování se stává pomalu nepostřehnutelným okamžikem. Každý kontakt může být provázán s Google účtem, sociálními sítěmi a zejména Facebookem.

Telefonní seznam se vyznačuje hlubokou provázaností se sociálními sítěmi

Pokud kontakt na této sociální síti synchronizujeme s kontaktem v telefonním seznamu je nutno jít bohužel manuální cestou. Telefon nepodporuje automatické spárování kontaktů, což je škoda. Pokud ale spárování zvládnete, uvidíte osobní údaje, zájmy i fotoalba daného kontaktu. Na jedno kliknutí můžeme kontakt zálohovat na paměťovou kartu a následně jej i obnovit. Častou používané kontakty jsou směřovány do kategorie oblíbené. Zde jsou již větší náhledy obrázků konkrétních jmen.

Zprávy: více místa prosím

Začnu celkem maličkostí, která se jen tak nevidí. Asi málokterý uživatel se ubrání vyvolávání „ježíše“, když při psaní zprávy uvidí, že počet znaků textové zprávy se zmenšil na 70 znaků kvůli diakritice. Většinou se setkáme s volbou ořezat diakritiku nebo kódování znaků. Sony použilo vlastní cestu a volbu nazvalo originálně. Nastavení znaků je totiž schováno pod příznačnou volbou Snižování nákladů a v popisku je uvedené, zda chceme zaškrtnout převedení znaků, aby se ve zprávách odeslalo více znaků.

Příchozím zprávám můžeme nastavit libovolnou vyzváněcí melodii nebo vibrační vyzvánění. Třetí indikace spočívá v blikání informační diody. Jednotlivé zprávy jsou řazeny formou konverzací. Při psaní zprávy schází odpočítávání znaků. Kolik znaků ještě zbývá, nám zobrazí ukazatel až u posledních dvaceti znaků. Textoví maniaci mohou přepínat mezi alfanumerickou klávesnicí nebo QWERTY klávesnicí. U QWERTY klávesnice často docházelo k překlepům, což je způsobeno menší velikostí jednotlivých kláves. A platilo to jak v portrétním režimu, tak i v horizontálním. Aktivovat můžeme i prediktivní slovník T9. V nastavení vstupu textu pak můžeme automaticky nastavit mezeru, automatické překlepy nebo psát tahem prstů – technologie Swype.

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh do 25 MB a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly pop3 a imap4 . Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Organizační funkce a GPS: Chceš navigovat? Sáhni si hluboko do kapsy

Organizační role novince příliš nesvědčí. Marně hledám poznámky, úkoly či jinou aplikaci, která by zachytila mé myšlenkové pochody. Naštěstí je tu klasický Android kalendář. Ten svými funkcemi nijak nepřekvapí. Nabídne tři zobrazovací režimy – měsíční, týdenní a denní a snadno lze přepínat mezi více kalendáři . U naplánovaných události můžeme zvolit globálně termín připomenutí a formu upozornění, buď ve stavovém řádku nebo zvukovou notifikací. Přiřadit můžeme i vlastní melodii.

OfficeSuite 5 je pomocníkem při práci s kancelářskými dokumenty. Verze tohoto programu je ale pouze na základní úrovni. Prohlížet můžeme dokumenty vytvořené v programu Word (doc, docx) Excel, Powerpointu či Adobe Readeru. Dokumenty můžeme prohlížet, tím ale naše práce s programem končí. Editovat dokumenty nebo vytvářet nové tato verze programu neumí.

Vestavěná čtečka Neoreader slouží k čtení QR kódů. Význam těchto kódů spočívá ke zjištění různých informací a načtení kontaktních adres. Například jste na výletě a objevíte zajímavé místo s informační tabulí, kde je i QR kód? Přes tuto aplikaci zjistíte v telefonu veškeré užitečné a zajímavé informace o daném místě. Nově i někteří prodejci přes QR kód začínají prodávat své zboží. Proto mějte zástupce čtečky vždy po ruce. Nikdy totiž nevíte, kdy se může hodit. Pokud chcete mít přehled o souborech uložených v zařízení, výrobce předinstaloval aplikaci Astromanager, která zažívá v zařízeních Sony svoji premiéru.

Pro navigování je připraven interní modul s podporou GPS modulu. Rychlost fixace satelitů není nejrychlejší, bez asistence operátora trvá kolem 30 sekund, ale zafixované satelity jsou stabilní a nedochází ke ztrátě jejich signálu. S asistencí operátora (čili je nutné mít aktivována mobilní data nebo být v dosahu bezdrátové sítě) dojde k fixaci kolem 5-10 sekund.

Pro navigování můžeme využít dvě aplikace k tomu určené. První je Wisepilot, který bohužel přichází v omezené licenci. Placené jsou jak off-line mapové podklady, tak i samotná hlasová navigace. Zdarma jsou pouze online podklady map. Mapové podklady Evropy s doživotní licencí vyjdou v přepočtu na 120 Kč s daní. Hlasová navigace pro Evropu může být zakoupena v rozmezí jednodenní licence 37 Kč s daní až po doživotní licenci 750 Kč s daní. Dopravní informace s týdenní licencí vyjdou na 75 Kč s daní (není zastoupena Česká republika) nebo doživotní opět 750 Kč s daní.

Druhou možností jsou Google Mapy. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí.

Datové funkce a NFC: jdeme štítkovat

Dvoujádrový procesor, nášup paměti RAM i výkonná grafika. Tato trojka by měla být zárukou naprosté plynulosti i těch nejnáročnějších aplikací a vypadá to, že vše zvládá dobře. Internetový prohlížeč si poradí i s nejnáročnějším Flashem verze 11 a vykreslování stránek je velmi rychlé. Ovšem pohyb po již náročnějších stránkách není tak rychlý, jako je tomu u konkurence s dvoujádrovými procesory.

Internetový prohlížeč si poradí s i nejnáročnějšími stránkami, Flashem 11 ale chtělo by to zapracovat na rychlosti a celkové optimalizaci

Pro rolování z jednoho konce na druhý konec stránky si tak počkáme třeba dvě, tři sekundy, což je výrazně pomaleji, než například v případě Samsungu Galaxy S II, který mám vedle sebe. Datová konektivita je příkladná. Nejvíce uživatelé ocení sítě 3G, HSDPA 14,4 Mb/s, HSUPA 5,76 Mb/s či bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. Sony si hodně zakládá na využití NFC čipu ve svém telefonu. NFC je sice v plenkách a na své objevení, respektive masové rozšíření teprve čeká. V prodejním balení na uživatele čekají dva Smart Tagy. Jedná se o dva štítky, které může uživatel umístit kdekoliv (v autě, doma, v práci…).

Ukázka spárování telefonu s NFC štítkem Smart Tag

Po přiblížení telefonu k těmto štítkům dojde k aktivaci předefinované aplikace nebo i více funkcí. Pouhým dotknutím se štítku tak může telefon automaticky okamžitě ztišit zvuk, nastavit na ráno budík nebo zapnout úsporný režim. Množností využití je opravdu celá řada. Vyzkoušeli jsme jejich funkčnost a vše se obešlo bez problémů. Nicméně zařízení musí se štítky komunikovat na minimální vzdálenost 5 – 10 centimetrů. Kvůli absenci Androidu 4.0 a funkce Android Beam zatím nelze díky NFC snadno přenášet soubory pouhým dotykem druhého telefonu. Již brzy bychom se ale měli dočkat.

TIP: Podívejte se, jak fungují Smart Tags v praxi

Užitečným konektorem v telefonu je Micro HDMI, na který většina výrobců zapomíná a my tak Sony za jeho umístění velmi chválíme. Pomocí dodávaného kabelu v balení můžeme z telefonu udělat skrze televizi herní konzoli. Také můžeme přehrávat videa v plném rozlišení, což se obešlo bez sekání i ve formátu Full HD. Snazší ovládání zajistí aplikace TV Launcher. Díky ní můžeme telefon ovládat i prostřednictvím klasického ovladače pro televizi. Jen upozorním, že telefon připojený skrze HDMI kabel k televizi se během krátké doby vybije. Při přehrávání filmu v běžném rozlišení 480p vydrží pouze kolem 100 minut. Mějte tak nabíječku v pohotovosti.

Soubory uložené v telefonu můžeme odesílat technologií Bluetooth starší verze 2.1 nebo můžeme telefon připojit k PC prostřednictvím micro USB konektoru. Do micro USB konektoru přes patřičnou redukci lze připojit i různé periferie, například myš, klávesnici nebo Flash Disk. Flash disk s kapacitou 4 GB fungoval bez potíží. Ale disky s vyššími kapacitami se nezobrazily.

Zhodnocení: jen málo chybí k dokonalosti

Xperia P se výrobci v mnoha ohledech mimořádně povedla. Z tohoto telefonu mám mnohem lepší pocit, než z testování vlajkové lodi. Proč? Xperia P totiž boduje lepším displejem se slušnými pozorovacími úhly, který je navíc extrémně jasný a výborně čitelný na přímém slunci. Vítězí i díky lepšímu fotoaparátu, kvalitnějšímu zpracování či grafickému čipu. Navíc je kompaktnější, což pro mnoho uživatelů bude velkým plusem.

Pak jsou tu ale některé vlastnosti, nad kterými nejde jen tak mávnout rukou. Softwarové chyby nemá cenu zmiňovat, budou odstraněny nejbližšími aktualizacemi. Výraznou nevýhodou je ale absence slotu na paměťové karty. Proč ne, pokud by chybějící slot byl vykoupen pořádnou pamětí. Jenže on není. Paměťové moduly stojí pár dolarů a nevidím důvod, proč takto moderní zařízení s cenou kolem 10 tisíc neosadit pamětí o velikosti 32/64 GB nebo nabídnout již zmíněný slot pro paměťové karty. Dále je tu pak baterie podprůměrné kapacity 1 305 mAh. Takto telefon dostává nálepku jednodenní, navíc s rezervou. Xperia P tak není pro žádné intenzivní uživatele, pokud si tedy s sebou nechtějí nosit přenosnou nabíječku.

Každopádně i přes tyto dva kompromisy se jedná o špičkové zařízení, které mohu doporučit k zakoupení. Většina uživatelů bude spokojena. Vděčně bude sloužit těm, kteří chtějí špičkový fotoaparát, kteří chtějí vysoký výkon a hrát nejmodernější 3D hry, kteří chtějí výborný hudební přehrávač i těm, co vadí špatná čitelnost displeje venku.

Cena

Graf ceny produktu Sony Xperia sola poskytuje server Heureka.cz

Konkurence

LG Optimus 2X

Konkurencí z korejské stáje LG bude doprodávající se Optimus 2X. Ten má sice svoji největší slávu již za sebou, ale konečného zákazníka může zlákat svoji cenou. Za sedm tisíc totiž uživateli nabídne kvalitní dotykový 4 palcový IPS displej s horším rozlišením 800 × 480 bodů. Dále má slot na paměťové karty, dvoujádrový procesor obstarává čišet NVidieTegra 2. Fotoaparát disponuje stejným rozlišením 8 Mpx s nahráváním Full HD videí. Přední kamera nabídne větší rozlišení 1,3 Mpx. Další výhodou je i silnější baterie 1500 mAh. V čem si můžou obě zařízení podat ruce je zastaralost operačního systému Android 2.3 Gingrebread.

Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

LG Optimus 2X

HTC One S

Druhý rival to bude mít proti této novince těžké. Nabídne skoro identickou funkční výbavu, ale vyšší cenu. Jedná se o One S taiwanského výrobce HTC. Tělo novinky je rovněž kovové a je v něm ukryt dvoujádrový procesor s nejmodernějším čipsetem Krait o taktu 1,5 GHz a výkonnou grafikou Adreno 225. Zatopí i perfektním fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx a Full HD videi. Unikátní je především světelnost objektivu f/2.4. One S nabídne rovněž pouze 16 GB paměť s nemožností jejího dalšího rozšíření. Dotykový displej je o něco větší, disponuje úhlopříčkou 4,3 palce s qHD rozlišením a technologií Super AMOLED. Nakonec podstatným rozdílem je cena. Xperia P je levnější o čtyři tisíce, což je už dost.

Recenze HTC One S – Pan vyvolený

HTC One S

Samsung Galaxy S Advance

A posledním novým konkurentem je Samsung Galaxy S Advance. Jeho zobrazovací schopnosti obstarává 4 palcový Super AMOLED displej s horším rozlišením 480 × 800 bodů. Ztrácí také v rozlišení fotoaparátu, které je pět megapixelů. Umí pořizovat videa ve 720p rozlišení. Výpočetní výkon má na starost dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz. Exceluje v datové konektivitě, kde nabídne bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n. V porovnání s Xperií P má slot na paměťové karty. Micro USB konektor podporuje funkci MHL, která supluje i absenci HDMI konektoru. Cena je srovnatelná s Xperií P.

Samsung Galaxy S Advance: zlatá střední cesta

Samsung Galaxy S Advance

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft, kde můžete Sony Xperia P zakoupit.

sony-xperia-p
Klady
  • Notifikační dioda
  • Výkonný hardware, zvláště grafika
  • Podpora rychlonabíjení
  • Špičkový fotoaparát produkuje detailní a ostré snímky
  • Dotykový displej patří mezi nejjasnější displeje na trhu
  • Hliníkové unibody tělo a kvalitní zpracování
  • Bohaté základní balení
  • Technologie NFC
  • Příznivé rozměry i hmotnost
  • Přítomnost HDMI konektoru přímo na těle telefonu
  • Hlasitý a kvalitní reproduktor i zvukový výstup
Zápory
  • Malá kapacita interní paměti, chybí slot na karty
  • Software telefonu není příliš vyladěný
  • Spodní plastová brada má znatelnou vůli
  • Internetový prohlížeč by mohl být optimalizovanější
  • Slabá pohotovostní výdrž
  • Méně kvalitní softwarová QWERTY klávesnice
Diskuze ke článku
michal
na tuto recenziu som cakal :) je to moj horky favorit na kupu, absencia pamatovej karty mi az tak neprekaza, skor ta bateria ma najviac odradza a mozno ma aj odradi :( skoda ze bateria nema aspon 1500 mAh, mozno sa vydrz predlzi aktualizaciami aj ICS by mal ku tomu prispiet, ak to bude tak, ako u xperii s, kde po aktualizacii sa podstatne zlepsila vydrz, tak to bude super :)
avalanche
velikostně je SXS spíše pro pány a SXP spíše pro dámy.
mára
pěkná recenze.dlouhá je akurát.ta paměťovka by mi nevadila, spíš ta nevyměnitelná baterie.k xperii arc se chystám si dokoupit 2800mAh.u Pčka to nepůjde... škoda no.ale kdybych si měl vybrat mezi P a S tak du do P :-)
Johnny
Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli lze baterie vyměnit, protože opravdu nechápu proč tam Sony dalo takhle malou baterku :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze