Sony Xperia sola představena: bezdotykový displej přichází

Sony nečekaně krátce po konání MWC představilo další nový smartphone s názvem Xperia sola. Ta bude přesně vyhovovat lidem, pro které byla Xperia U už příliš málo vybavená. Xperia sola totiž nepostrádá paměťové karty, NFC a narostl také displej. Design série NXT však zůstal zachován a navíc přichází s unikátním bezdotykovým displejem.

Informace o novém telefonu jsme vám přinesli už předevčírem, kdy unikla oficiální fotografie. O telefonu jsme ale věděli už předtím, protože si Sony zaregistrovalo ochrannou známku Xperia Sola v EU i USA. Nyní se tedy dostává nový telefon na světlo světa oficiálně. Nečekaně je načasování krátce po konání kongresu v Barceloně, kde mohlo Sony prezentovat i tuto novinku společně s ostatními. Možná ale z marketingových důvodů počkalo. Pojďme se ale podívat, co nová Xperia sola nabídne.

Podoba jen zdánlivá

Design se na první pohled velmi podobá dříve představeným Xperiím S, U a P. Při bližším zkoumání však zjistíte, že Xperia sola nedisponuje průhledným proužkem pod displejem. Část s displejem a tlačítky naopak vystupuje výše a někdo by mohl říci, že se jedná o zástupce skoro zapomenuté vysouvací konstrukce. Nic se ovšem nevysouvá. Tato designová zajímavost má i praktické využití, protože v onom „schodu“ se schovává podsvětlený pruh, který by mohl indikovat zmeškané události.

Rozměry Xperie sola činí 116 milimetrů na výšku, 59 milimetrů na šířku a necelý jeden centimetr do hloubky. Hmotnost se zastavila na příjemných 107 gramech. Pokud bychom čísla porovnali s podobnou Xperií U, zjistíme, že Xperia sola je ve všech ohledech o pár milimetrů větší.

Design Xperie sola se nese v duchu letošní řady NXT

Displej je jinak již zcela běžný, typu TFT o úhlopříčce 3,7 palce a rozlišení 854 × 480 pixelů. Nápomocna mu je technologie BRAVIA Mobile, která zajistí lepší čitelnost při používání venku. Displej odolný proti poškrábání bude navíc již z výroby chráněn speciální fólií, která by měla odolat jakýmkoli oděrkám. Pod displejem se pak nachází notoricky známá trojice senzorových tlačítek.

Kvalitní podívanou obstará technologie BRAVIA Mobile

Floating Touch, co to je?

Největším trumfem a bezpochyby také lákadlem je zcela nová funkce, kterou Sony nazvalo floating touch. Co se pod tímto cizojazyčným názvem skrývá? Ve stručnosti jde o bezdotykové ovládání. Nejprve si této vymoženosti budete moci užívat v internetovém prohlížeče. K posouvání po stránce už bude stačit pohybovat prstem nad displejem. Jakmile najdete požadovaný odkaz, dojde k jeho zvýraznění. V ten moment už se ale pro výběr displeje dotknout budete muset. Příznivě zní zpráva, že se pracuje na dalších aplikacích, které bezdotykové ovládání budou podporovat.

Calum MacDougall, ředitel marketingu Xperia společnosti Sony Mobile Communications, uvedl: “Xperia sola spojuje sílu technologie Sony a kouzlo bezdotykového ovládání s funkcí floating touch, která přináší zákazníkům nový zábavný způsob prohlížení internetu a dá vyniknout nejmodernějším technologiím.“

Takto vypadají NFC Smart tagy, dva dostanete zadarmo v balení

NFC do každé domácnosti

Další důležitou funkcí je NFC. Pomocí této technologie lze provádět bezkontaktní platby či spouštět na telefonu vybrané funkce. K tomuto účelu slouží SmartTags, přičemž dva kusy těchto tagů pravděpodobně naleznete v základním balení. Jak to funguje? Každému tagu přiřadíte libovolnou funkci. Pak se jen stačí s telefonem přiblížit na malý moment k tagu a dojde k automatické aktivaci předvolených funkcí.

Příklady využití NFC Smart tagů

Výbava s dvěma jádry

O plynulost prostředí se postará dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, kterému bude nápomocna operační paměť RAM o velikosti 512 MB. V počátcích prodeje bude Xperia sola obsahovat operační systém Android 2.3 Gingerbread. Aktualizace na verzi 4.0 Ice Cream Sandwich je v plánu na druhé čtvrtletí letošního roku.

Xperia sola se bude prodávat ve více barevných variantách

Jak si z výbavy i designu můžete povšimnout, Xperia sola poleze do zelí sestře Xperii U. Nespornou výhodou Xperii sola pak bude, kromě již výše zmíněného bezdotykového ovládání, že vyjma interní paměti 8 GB (5 GB uživatelsky přístupných) nabídne i slot pro paměťové karty. Úložný prostor si tak budete moci rozšířit o dalších 32 GB.

Výrobce se také chlubí kvalitním zvukovým výstupem. Není důvod mu nevěřit, Sony (Ericsson) vždy nabízel nadprůměrné zvukové zážitky. Vše podtrhuje funkce xLoud a 3D prostorový zvuk.

O zábavu se postará také fotoaparát disponující 5 megapixely, automatickým ostřením a taktéž přisvětlovací LED diodou. Vaše zážitky budete samozřejmě moci také zaznamenat na video, a to až do rozlišení 720p. Od loňského roku také všechny Xperie zvládají pořizovat 3D panoramata a Xperia sola není výjimkou.

O dostatek energie se bude starat akumulátor o kapacitě 1 320 mAh. Velmi pravděpodobně ale opět nebude uživatelsky výměnný. Datové technologie zastoupí sítě 3G s nadstavbami HSDPA a HSUPA. Samozřejmostí je Wi-Fi a Bluetooth. Přes dokovací stanici, která nebude součástí balení, je pak možné využívat i funkci USB host. Xperia sola nepostrádá ani čip GPS, se kterým se pojí navigace od Googlu a alternativou je navigace Wisepilot. Ani jedna však není zcela zadarmo. U Wisepilotu je nutné platit za mapové podklady, u Google Map za načítání map přes internet.

Prozatím nebyla oznámena dostupnost na jednotlivých trzích.Podle prvních zpráv by měla být Xperia sola na některých trzích dostupná koncem dubna, přičemž cena by se měla pohybovat mezi 8 a 9 tisíci Kč, tedy někde mezi Xperií P a Xperií U.

Technické parametry Sony Xperia sola

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 59 × 9,9 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012,
Diskuze ke článku
Jakub
Jedním slovem nádhera!!! Chtěl sem čekat na xperii U ale beru tuhle.
xsarahdi

Inak dobrý nápad a fakt použiteľné hlavne ak je na stránke vedľa seba naskladaných veľa odkazov , a ak sa človeku podarí ten správny trafiť tak na 2-3 krát tak to je úspech...
microSD ... paráda

cena je stanovená na 329€ a dostupnosť apríl(duben) ....:)
Ondřej
Hm.. vypadá to skvěle a navíc si nezapatláte displej tady vidím plus ale někdo by si nemusel zvyknout že nemá pod prstem nic "hmotného", volil by spíše klasicky dotykový a bylo by to pro něj zbytečné -navíc, které by nevyužíval - já bych asi spíše bral xperii P nebo U.
Jinak by se mohlo sony předvést a představit další nový mobil s exkluzivními hudebními funkcemi (a ne jako u minulého modelu live walkman) i když dnes už je to těžké s těmi hudebními mobily, vše už je na stejné úrovni která už prakticky nejde překonat - myslím, že kvalita hudby už to není záležitost mobilu ale spíše jde o kvalitní sluchátka, které vám tu požadovanou kvalitu udělají...
Honza
Ten mobil je pecka ! to vykrojení dole s tímn podsvícením vypadá velice dobře:)
Snad mohlo být 512mb pamět ,ale jestli je 1GB a 500 si vezme na své úkony a 500 zůstavá tak je to dobrý Uvidíme jaká bude cena

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze