Sony Ericsson K850i: leskle černý kvádřík
recenze

Sony Ericsson K850i: leskle černý kvádřík

8

Sony Ericsson K850i je v současnosti tím nejvybavenějším u nás prodávaným Sony Ericssonem bez operačního systému. Nabídne celé kvarteto datových přenosů: GPRS, EDGE, 3G a HSDPA, dále propracovaný hudební přehrávač Walkman 3.0 (s akcelerátorem), FM rádio s RDS, QVGA displej či 5 Mpx fotoaparát s automatickou krytkou a xenonovým bleskem.

Po veleúspěšných modelech K750i, K790i/K800i a K810i, které disponovaly velmi kvalitním fotoaparátem, bylo jasné, že se bude muset Sony Ericsson hodně snažit, aby jejich pokračovatel navázal na vysoké prodeje. Švédsko-japonský výrobce tak přispěchal s nekompromisním řešením. Ke kvalitnímu fotomobilu značky Cyber-shot přidal výborný hudební přehrávač Walkman 3.0 (s akcelerátorem), a tak vznikla nová vlajková loď značky - Sony Ericsson K850i. Jak veliký důvod budou mít dosavadní uživatelé slavných předchůdců přejít právě na tento vylepšený model? To vám snad již brzy pomůžeme objasnit. Pojďme se nyní podívat na nový klíčový mobil švédsko-japonského výrobce trochu podrobněji.

TIP: Fotoaparátu Sony Ericssonu K850i jsme se již podrobně věnovali vsamostatném článku.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu K850i

Technické parametry

Rozměry102 x 48 x 17 mm
Hmotnost118 gramů
Konstrukce klasická
Verze firmwareR1CA029
Barevné provedení modré (Velvet Blue), zelené (Luminous Green)
SítěQuad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + Tri-band UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení 240 x 320 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2 palce
Paměť40 MB + paměťové karty Memory Stick Micro (512 MB v balení) nebo microSD
Operační systémne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač Walkman 3.0 s akcelerátorem, FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, automatická krytka, xenonový blesk, 16x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama, BestPic
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků za sekundu)
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Pol 930 mAh
Hovor: 9 hodin(GSM), 3 hod 30 min (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 400 hodin/350 hodin
Videohovor: 3 hodiny a 20 minut
Cena a dostupnost13 000 Kč
listopad 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku CST-75
  • mobilní telefon Sony Ericsson K850i
  • Li-Pol baterii BST-38 s kapacitou 930 mAh
  • paměťovou kartu Memory Stick Micro (M2) 512 MB
  • stereo headset HPM-62 (pecková sluchátka, bez redukce na 3,5 mm Jack)
  • datový USB kabel DCU-65
  • CD se softwarem PC Suite
  • kožené poutko


Obsah krabice se Sony Ericssonem K850i...výbava je celkem slušná...

Pro koho je Sony Ericsson K850i?

  • pro ty, kteří pokukávají po vynikajícím mobilním telefonu s 5 Mpx fotoaparátem
  • pro všechny, kteří hledají schopný manažerský telefon bez operačního systému
  • pro zájemce, kterým jde spíše o bohatou multimediální výbavu než o rozměry a hmotnost telefonu

Demo tour video se Sony Ericssonem K850i

Design a konstrukce: černý, lesklý, hranatý…kvádřík

Přístroj se svými rozměry ani hmotností nijak závratně nenadchne. Bude se totiž řadit do pomyslné kategorie k těm těžším i, co se týče tloušťky, k těm méně atraktivním mobilním telefonům na trhu. V řeči čísel to potvrzují technické parametry – hmotnost 118 gramů a rozměry 102 x 48 x 17 milimetrů. Sony Ericsson K850i působí v rukou dost hranatě, někdy se vám tak může dokonce začít zdát, jako by vás telefon mohl i případně lehce „pořezat“. A to je ten důvod, proč si od nás vysloužil v nadpisu recenze přídomek kvádřík.


Sony Ericsson K850i opravdu někdy působí v rukou dost hranatě...

Telefon klasické konstrukce s vyšším údajem v kolonce s tloušťkou se snažil výrobce alespoň trochu imaginárně zeštíhlit i zatraktivnit barevnou linií, která se line po stranách celého přístroje. K dispozici jsou hned dvě barvy: modrá a zelená. Tím se dostáváme k dostupným barevným provedením. Výrobce nám připravil v návaznosti na barevné linie zatím dvě varianty: zelenou (Luminous Green) a modrou (Velvet Blue). Neoficiálně se však objevila i třetí varianta od neznámého fanouška (článekzde), který ji pojmenoval Luminous Blue. V tomto případě šlo jen o to, že autor spojil černý kryt s modrým prvkem podél boků.


...dané proporce ale rozhodně telefonu sluší...

Tělo testované novinky je vyrobeno ze stříbrně-černého lesklého plastu. Otisky prstů proto velmi snadno ulpívají jak na přední, tak i zadní straně. K telefonu ale bohužel není dodávaný jakýkoliv hadřík, a tak se budeme muset spolehnout zřejmě jen na své vlastní triko. Tento designérský výstřelek trochu kazí první dojem z telefonu. Příště by se tak mohli tito designéři raději lesklých ploch vyvarovat, nejsme přeci v kategorii módních telefonů. Po pár týdnech testování se navíc celé tělo telefonu trochu rozvrzalo. Opravdu ošklivé zvuky se ozývají například při zatlačení na plochu kolem fotoaparátu.


Otisky prstů velmi snadno ulpívají jak na přední, tak i zadní straně...

Na přední straně Sony Ericssonu K850i nechybí logo výrobce, kamerka pro videohovory, sekundární reproduktor, displej a numerická klávesnice spolu s ovládacím blokem tlačítek. Na pravém boku přístroje nalezneme tlačítka pro regulování hlasitosti (či přiblížení/oddálení scény při focení), aktivaci fotoaparátu, spoušť fotoaparátu a nový prvek, kterým lze přepínat mód fotoaparát/videokamera/galerie pořízených snímků. Na horní straně se krčí pouhé tlačítko pro výběr zapnout/vypnout telefon.


...boky telefonu jsou v této barevné variantě vyvedeny do stříbrna...

Na levém boku přístroje nenajdeme žádné tlačítko či nějaký ovládací prvek. Pustinu alespoň trochu narušuje ladná barevná linie. Spodní část telefonu zahrnuje konektor Fast-Port, mikrofon, dírku pro poutko (kožené poutko je součástí balení) a netradičně i „bránu“ do útrob přístroje. Po jejím otevření nalezneme zasunutou Li-Pol baterii a dvojici slotů – pro kartu SIM a pro paměťové karty typu Memory Stick Micro (M2) i microSD. Sony Ericsson tak tímto krokem dává zjevně přímo na výběr zákazníkovi, po které kartě sáhne raději. Obě karty se zasunují do slotu celkem bez problému. Stejné je to i při jejich následném vyjmutí.

VIDEO: Konstrukce, design a ovládání


VIDEO: Sony Ericsson K850i ze všech stran. Konstrukce, design a ovládání

Baterie a výdrž: pracant se celkem drží

Baterie je typu Li-Pol (Li-Polymer) a skýtá, v dnešní době celkem standardní, údaj o kapacitě 930 mAh. Na „hloupý“ telefon (tedy bez operačního systému) bez Wi-Fi a obřího dotykového displeje jde o přijatelnou hodnotu. V předchůdci, tedy modelu K790i/K800i, se však již nacházela baterie s vyšší kapacitou 970 mAh. Těžko říci, proč Sony Ericsson upouští od zdokonalování v této velmi důležité oblasti.


Do útrob telefonu se dostaneme nezvykle spodní částí...

Sony Ericsson K850i vydrží na příjmu v sítích GSM s průměrnou zátěží okolo 2 až 3 dnů, někdy však i více, pokud nebudete telefon zas až tak zaměstnávat. Musíme ale počítat i s postupně rychlejším vybitím baterie v sítích 3.generace (UMTS). Telefon však lze mít spuštěný i bez přihlášení se k vašemu operátorovi (flight-mode). To také baterii dost šetří.

Klávesnice: jak se píše na čtvercových tlačítkách?

Klávesnice na Sony Ericssonu K850i byla bezesporu jedním z předem diskutovaných témat většiny čtenářů. Každého zajímalo, jak se bude psát na čtvercových tlačítkách. Po podrobném otestování jsme došli k závěru, že se na ně dá lehce zvyknout už po několika dnech. Pro ženy, které mají delší nehty, to však může být problém. Tato vystouplá tlačítka se totiž nejlépe ovládají celou plochou palce. Pak teoreticky nemůže dojít k žádným neúmyslným překlepům.


Čtvercová tlačítka jsou trochu tuhá...

Numerická klávesnice se skládá z 12-ti plastových tlačítek. Jsou na dotyk celkem tvrdá, neboť nejsou pogumovaná. Okolí tlačítek je vyplněno výrazně lesklou plochou z černého plastu, který se velmi snadno zapatlá. Leštěním této plochy se snad nikdy po použití klávesnice nevyhnete, tedy alespoň v tom případě, že chcete mít svůj telefon stále čistý. Podsvícení klávesnice je celkem rovnoměrné, snad jen po stranách, kde se nacházejí číslice (na levé straně) a u písmen (na pravé straně), je postupně ubývající. Následné zhasnutí probíhá po jednotlivých řadách klávesnice, vždy od zdola nahoru.


Podsvícení jednotlivých tlačítek mohlo být lepší, tak ale budiž...

Telefon se ovládá celkem bez problémů. Překvapivě velmi pohodlná je trojice senzorových tlačítek, které reagují většinou i na sebelehčí dotek. Jen prostřední kontextové reagovalo občas s menšími zádrhely. Může to být jen vada jednoho kusu. Přesto ale doporučuji telefon nejprve řádně vyzkoušet na prodejně, a až pak si jej případně zakoupit. Ze začátku se mi také stávalo, že jsem chtěl na ovládacím tlačítku stisknout směr nahoru a místo toho mé prostřední senzorové tlačítko potvrdilo volbu, kterou jsem samozřejmě vůbec nechtěl. Po několika dnech ale tento problém zmizel, stačilo si dávat větší pozor. Zamykání a odemykání telefonu lze provést stisknutím hvězdičky a pravé kontextové klávesy. Zůstává však i možnost zamknout telefon pomocí tlačítka pro vypnutí přístroje a následně volbou zámek klávesnice. Nebo si jednoduše může aktivovat automatický zámek kláves.

Displej: na lesklé nádheře ulpí vaše otisky

Sony Ericsson nabízí u mobilních telefonů z vyšší kategorie již nějakou dobu pořád ten samý displej, který je samozřejmě aktivní a typu TFT. Parametry o rozlišení 240 x 320 px a zobrazení až 262 tisíc barev nás proto nikterak nepřekvapí. Jediné, co se vždy mění, je úhlopříčka displeje. Sony Ericsson K850i se jistě nemusí bát nějaké kritiky, vždyť údaj odpovídá 2,2 palcům. Jedinou výtku bych měl ke krycímu sklíčku displeje, které není z příliš kvalitního materiálu, a tak se dá prstem příliš lehce prohnout.


Displej na Sony Ericssonu K850i je takovou menší mucholapkou na otisky prstů...

Čitelnost displeje na přímém slunci je nadstandardní. Všechny informace lze v pohodě přečíst. Tady si zaslouží testovaná novinka od nás pochvalu. U displeje však čitelnost můžete ještě trochu zvýšit nastavením jasu. (Poznámka: jasnější osvětlení displeje zkracuje dobu výdrže telefonu v pohotovostním režimu). U Sony Ericssonu K850i dále můžete nastavit různá schémata, tapetu, spořič obrazovky, úvodní obrazovku (obrázek, videoklip, výchozí, žádné), velikost hodin (malé, velké). Škoda jen, že nelze nastavit i kontrast.

Po dobu testování Sony Ericssonu K850i jsem si velice oblíbil schéma Laser Precision. Na displeji se totiž ze čtverečků staví různé obrazce a na stejně, vždy poslední postavené čtverečky, padají ve směru volného pádu. Pokud telefon překlopíte, zase budou padat v tomto směru. Sony Ericsson K850i totiž využívá implantovaného gyroskopu, který rozezná polohu telefonu.

Citelně někomu může chybět úsporný režim, nebo-li možnost mít zobrazené hodiny i na „zhasnutém“ displeji. Sony Ericsson K850i však není jediným telefonem výrobce, který tuto možnost postrádá. Poslední podporovaný model výrobce jsme potkali již před více něž rokem, tehdy to byl Sony Ericsson K800i.

Hlavní menu, ovládání: sbohem vracečko, senzory jsou lepší

Hlavním ovládacím prvkem se na Sony Ericssonu K850i stalo čtyřsměrné ovládací tlačítko bez potvrzovacího středu. Švédsko-japonský výrobce totiž přišel s novou platformou uzpůsobenou novému ovládání telefonu. Platforma A200 se již nachází u pětice modelů: K630i, V640, W890i, W910i a Z750i. Nový Sony Ericsson K850i je proto již šestým přírůstkem mezi tuto rodinku.

Platforma A200 je založena na trojici kontextových kláves, kterým napomáhá vždy čtyřsměrné ovládací tlačítko. Dále se setkáme s dvojicí tlačítek - pro přijmutí/ukončení hovoru. U Sony Ericssonu K850i si dále můžeme všimnout tlačítka pro menu činností či klasické klávesy „c“ (z anglického „cut“) pro mazání. Na druhou stranu, již se nesetkáme s oblíbenou „vracečkou“, kterou nyní supluje pravé kontextové tlačítko.


U Sony Ericssonu K850i se setkáváme s novou platformou A200, ve které dominuje hned trojice kontextových kláves...

Do hlavního menu se dostanete přes prostřední senzorové tlačítko v pohotovostním režimu. Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 4 položky nebo formou do půlkruhu rotujících ikonek. Z pohotovostního režimu se dále můžeme dostat přes pravé kontextové tlačítko do kontaktů či přes levé do nabídky média. V nastavení lze již tradičně nastavit čtyři směrové zkratky pro čtyřsměrné ovládací tlačítko.

Fotoaparát: 5 mega s xenonovým bleskem

TIP: Fotoaparátu jsme se podrobně věnovali v samostatném článku. Přečtěte si jejzde.


Na zadní straně telefonu najdeme nejen čočku fotoaparátu...

Zkušební fotografie - Sony Ericsson K850i:


V dobrých světelných podmínkách si s přehledem poradí, někdy je ovšem znát částečná neostrost v tmavších místech...


...to telefon dokazuje i na těchto fotografiích...


Se Sony Ericssonem K850i jsme vyfotili i pár dobrých přátel...a jednu vtipnou botu...


Telefon si dobře poradí i s makrem...


Tyto dvě fotografie jsou pořízené v absolutní tmě jen s pomocí xenonového blesku...s textem si také celkem poradí...


Při použití funkce "oprava fotografie" telefon automaticky snímek zesvětlí...někdy to ovšem přežene a tzv. přepálí…


Plamen dokáže Sony Ericsson K850i vyfotit celkem věrohodně...


Režim panorama na Sony Ericssonu K850i...

Na pořízených fotografiích je občas prokazatelný menší šum či neostrost v tmavších místech, kterou bychom čekali spíše jen u několika málo předprodejních vzorků. Bohužel se tak nestalo a tyto neduhy zatím přetrvávají i v prodejních verzích. Řešením by tak měl být téměř jistě nový firmware výrobce. Na druhou stranu nás ale potěšila dobrá kresba a nízká komprese fotografií. To je poznat hlavně na kresbě listů stromů, které některé fotomobily proměňují na ošklivé zubaté čtverce. Sony Ericsson K850i podává poměrně reálné barvy, narozdíl třeba od finské Nokie, která leckdy produkuje sytější barvy, než ve skutečnosti. Za zhoršených světelných podmínek má však K850i často problém zaostřit a také občas špatně reguloval intenzitu blesku.

Video: snad už se blýská na lepší časy

Sony Ericsson K850i se dočkal razantní inovace v oblasti natáčení videa. To je totiž možné konečně natáčet ve vyšším rozlišení QVGA s 30 snímky za sekundu (oproti předchozímu rozlišení 176 x 144 px). VGA video by však novince slušelo více, konkurence je v této oblasti již mnohem dál. I tak si ale švédsko-japonský výrobek zaslouží značnou pochvalu. Snad už se v této oblasti blýská na lepší časy.

Zkušební video 1 (mp4, 1 959 KB, 240 x 320 bodů)
Zkušební video 2 (mp4, 1 695 KB, 240 x 320 bodů)

Přehrávač hudby: propracovaný Walkman 3.0 příjemně překvapí

Sony Ericsson K850i se dá směle označit za multimediální telefon. Nechybí mu totiž nic a lze ho tak používat jak k poslechu hudby, tak i hraní her, fotografování nebo občasnému sledování filmů. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v nabídce média setkáme s položkami: fotografie, hudba, video, popřípadě i nastavení. Co se týče paměti, model K850i nabídne 40 MB vnitřní paměti, kterou lze dále rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2) nebo microSD.


Přehrávač působí velmi sebevědomě, není mu snad co vytknout...

Jádrem multimediálního telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který je zastoupen rovnou nejnovější verzí Walkman 3.0, která navíc nabízí i akcelerátor pro sledování polohy přístroje. Pokud tedy překlopíte telefon do horizontální polohy, automaticky se obraz přepne na širokoúhlý režim. Přehrávač dále umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází také obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit ručně či přebasovaný režim Mega Bass. Dodávaná sluchátka HPM-62 hrají velmi kvalitně, bohužel však neobsahují konektor na 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth.


V Sony Ericssonu K850i se nachází i stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani funkce RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z Walkman telefonů stejné značky. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpeta a alba. Služba funguje spolehlivě a pozná i některé české a méně mainstreamové skladby.


U FM rádia lze využít již dobře známou funkci TrackID...

Telefonování a telefonní seznam: videohovory potěší

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, video, apod. Záznamy si dále můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty.


Přední kamerku je možné aktivovat i bez nutnosti uskutečnit videohovor...

Sony Ericsson K850i nabízí způsob řazení kontaktů podle jména nebo příjmení. Informace o vašich přátelích můžete později jednoduše odeslat pomocí bezdrátové technologie Bluetooth na jiný telefon. V novince lze vytvořit skupiny volajících či volbu rychlé vytáčení (k číslu 1-9 přiřadit určitý kontakt ze seznamu). Telefonu nechybí ani klasické vyzváněcí profily či VGA kamerka pro videohovory nad displejem. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí UMTS, užijete si plnohodnotného videovolání. Jeho prostředí je jednoduché, intuitivní a nabízí také možnost snímání zadním fotoaparátem.

Zprávy: není mu co vytknout

Paměť telefonu je připravena pokrýt až celkem 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.


U zpráv se toho moc již dlouho dobu nemění...

Samozřejmostí u multimediálního Sony Ericssonu K850i je také podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Datové funkce: konečně jsme se dočkali

Sony Ericsson dlouho otálel a šetřil si telefon s podporou všech čtyřech datových přenosů: GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Novinkový model K850i již prolomil ledy, a tak potěší tímto kompletním kvartetem datových přenosů. Poslední dvě jmenované technologie však využijete na našem uzemí pouze u operátora Telefónica O2. Zákazníci Vodafonu a T-Mobilu mohou jásat alespoň nad přítomností EDGE.


Sony Ericsson nezapomněl na webová prohlížeč Netfront...

Sony Ericsson K850i přináší možnost odeslat pořízené video přímo do blogu. To bude nyní mnohem snazší, protože novinka podporuje kromě UMTS i nástavbu HSDPA s rychlostí až 3,6 mb/s. Samozřejmostí je Bluetooth 2.0 s podporou profilu A2DP. Archaický Infraport již ale nehledejme. Telefon na závěr nabízí i možnost připojit PC na internet přes datový USB kabel, který je součástí balení.

Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet i plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: manažer, jak se patří

Zde se už po léta nic významného nemění. Proto jsme následnou pasáž zkopírovali z naší dřívější recenze Sony Ericssonu K530i. Jediná výraznější změna nastala v přesunu správce souborů do nabídky organizátor či „comeback“ jednoduché funkce světlo, která využívá silnou LED diodu na zadní straně telefonu jako nouzovou svítilnu. Lze nastavit na časový interval 1 minuta či na morseovku, která bude vysílat SOS signál.

Sony Ericsson K850i nabídne přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Přesto by určitě alespoň hrstku lidí potěšila trochu pokročilejší kalkulačka.

Uvnitř Sony Ericssonu K850i dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou dvě hry – Marble Madness 3D a Tennis Multiplay. Mezi aplikacemi pak dominuje oblíbený FaceWarp, HP Print či Photo Mate.

Telefon také nabídne pokročilý internetový prohlížeč NetFront nebo tzv. JAVA multitasking (jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně). Chybět nemůže ani diktafon, PhotoDJ, MusicDJ a VideoDJ. Bohužel si však model K850i neporadí se soubory typu word (.doc) a excel (.xls).


Marble Madness - hra, kterou si oblíbí téměř každý, kdo s ní přijde "do styku"...

Zhodnocení: vlajkový model vyplouvá na dlouhou cestu

Sony Ericsson K850i je novou vlajkovou lodí švédsko-japonského výrobce a podle toho se také chová. Přináší nové multimediální animované menu, skvělý hudební přehrávač Walkman 3.0 (s akcelerátorem) s ještě věhlasnějším fotoaparátem značky Cyber-shot. Ten konečně může disponovat i konkurenčním telefonům, pořizujících fotografie v maximálním možném rozlišení 5 Mpx. Organizačně je na tom také velmi dobře, kdejaký manažer po něm jistě sáhne. Jediné menší nedostatky se objevují v nedotáhnutém firmwaru, který ale zcela jistě brzy výrobce opraví. Pokud si tedy budete chtít udělat na letošní Vánoce opravdu pořádnou radost, zapřemýšlejte nad novým multimediálnín Sony Ericssonem K850i.

sony-ericsson-k850i
Klady
  • kvalitní QVGA displej;5 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • xenonovým bleskem a silnou LED diodou;pokročilé funkce fotoaparátu (př
  • 30 snímků/s;kvarteto datových přenosů (GPRS
  • EDGE
  • 3G
  • HSDPA);FM rádio s RDS;hudební přehrávač Walkman 3.0;integrovaný akcele
Zápory
  • vyšší hmotnost telefonu;místy vrzající konstrukce;lesklé kryty se snad
  • 5 mm Jack;čtvercová tlačítka nemusejí každému padnout do oka;prostředn
  • a tak se někdy můžete omylem překlepnout;
Diskuze ke článku
Not found
Mě by jen zajímalo, kolik má autor článku let, že neumí ani za mák česky a není s to si po sobě svůj výplod přečíst. Mobilenet nemá korektory?! (věruhodně vyfocený plamen apod.) Nebýt těch obrázků, není to ani k dívání...
michal
Sice s tebou souhlasim, ze v tom clanku jsou chyby, ale da se to napsat i slusne. Jsou to jenom lidi...
Hodny
...mne to zase spatne neprijde vubec. Ja jsem za tento web opravdu rad. Pokud si budu chtit precist slohove cviceni, pak pujdu pochopitelne jinde. Tady mne zajimaji informace o mobilech a ty tady dostanu. Protoze pokud si budu vybirat mobil, tak cim vice zdroju, tim lepe. A pitvat se jako nejaky hnidopich textem a zoufale hledat chyby, tak na to mne opravdu neuzije... Opakuji, ze jsem za tuto recenzi i za tento web rad!
žuch
proč kritizujete tloušťku telefonu? Pokud tam má být alespoň trochu slušná optika, je 17 mm ještě dobrá hodnota. Nokia s papírově shodným fotoaparátem - N82 je na tom stejně, N95 vč. 8GB verze ještě hůř. G600 a KU990 jsou tenké, ale je jejich optika opravdu srovnatelná?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze